Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tnsnames.ora

0 bejegyzést írt és 1817 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közelmúltban jelent meg Mike Shellenberger új könyve: Apocalypse Never, magyarul: Soha el nem jövő világvége. Miért ártalmas a környezetvédelmi alarmizmus mindannyiunk számára alcímmel. A neves aktivista azzal döbbentette meg a zöld társadalmat, hogy bocsánatot kért a nevükben is a klímaváltozás…..
tnsnames.ora 2020.09.03 23:25:21
.
fáymiklós Barmok közt fekszik 2017.12.27 07:16:45
Az ünnep kiengedésére Vivaldit hívtam el az éjszaka, a Gloriát hallgattam, huszonöt éves felvételről. Már azt sem tudom megmondani, hogy ez réginek számít-e vagy sem. Akkoriban kezdődött a technikai színvonal betűkkel és számokkal jelölése, amiből mára a 4K meg az 5G lett. Ez egy 4D felvétel, aminek…..
tnsnames.ora 2017.12.27 19:04:23
Feltételezem erről az előadásról van szó:
Vivaldi: Gloria - Trevor Pinnock & The English Concert
www.youtube.com/watch?v=5v3W3QQY6n4

Rendesen megdöbbentem. :) A Négy évszak után talán a Gloria a legtúljátszottabb Vivaldi mű, rengeteget ártva neki. Csak a YT-on is mennyi rengeteg felvétel volt/van, nagyon sok nagyon rosszal. Nekem nagyon tetszett Pinnock e felvétele, főleg, hogy nem - szokásosan - túlhajszolt a tempója. És jogos a poszt nyitó felvetése, merthogy Karl Richter-en edzett füllel is nagyon jó hallgatni. :)

Az én ifjúi kedvencem:
Mezzo-soprano: Teresa Berganza
Contralto: Lucia Valentini-Terrani
New Philharmonia Chorus
New philharmonia Orchestra
Director: Riccardo Muti
www.youtube.com/watch?v=PafDDwOEiNA&list=PLD64TtfrySroJBRXzjq27q9LE1gbKp6yV
Holnap ünneplik Amerikában a Függetlenségi Nyilatkozat kihirdetését, tűzijáték lesz mindenfelé, meg ezerféle változatban eljátsszák a Yankee doodle-t. Erről a dalról először a Winnetouban olvastam, ha jól emlékszem, az Old Death-ben, Szinnai Tivadar fordításában. A jenki srác mindig szikár, nincs…..
fáymiklós A Böhm-bonyodalom 2017.07.05 07:11:33
Még csak az elején járok, hol másutt, 19 CD, több mint 21 óra zene, bár így is érdemes volna kipróbálni, elkezdeni hajnalban és abbahagyni éjfélkor, de egyelőre az auditív részegség helyett maradok a hagyományos zeneélvezetnél. Karl Böhm korai felvételei, ez a legtöbbünk számára új dolog, Böhmre…..
fáymiklós Ashkenazy 80 éve 2017.07.06 07:18:09
Ma nyolcvanéves Vladimir Ashkenazy, és most valahogy, az ünnepi alkalomra jelenik meg a legújabb lemeze is, Bach Francia szvitek. Nagy kitolás az elfogulatlan kritikával, mert ki az a vagány, aki ilyen szép, kerekévszámos ünnepet el akarna rontani őszinte szavaival. Nyilván úgy van vele mindenki,…..
fáymiklós Francia tviszt 2017.07.09 07:52:36
Az egy jó tanulság, hogy jóságos ég, mennyire nehéz zongorázni? Vagy a nagy művészeknek épp ezt a nehézséget kellene finoman leplezni, másnak talán nehéz, de én csak ideülök, és járnak az ujjaim, addig-addig járnak, amíg ki nem nyílik az ég, és be nem tekintünk, a lajtorján föl-le kóricáló…..
fáymiklós Dohnányi dohányzik 2017.07.15 08:00:14
Voltaképpen nem Dohnányi Ernő káros szenvedélyeiről szeretnék megemlékezni, láthatóan nem sokat ártottak neki, hiszen 83 évet élt, és a 83-ból meglehetősen sok volt az átlagosnál viharosabb és idegtépőbb. Tulajdonképpen minden vágyam szeretni Dohnányi műveit, mert annyira rokonszenves a…..
tnsnames.ora 2017.12.31 21:52:15
Én speciel nem vagyok Dohnányinak, mint zeneszerzőnek nagy fanja. Nem sok művét ismerem, de azok között is van (feleslegesen) lefárasztó. Ezt speciel imádom :)
[Szokolay Balázs] Dohnányi: Capriccio for Piano Op.28 No.6
www.youtube.com/watch?v=klOlqFZsfVY
Zongoristaként viszont nagyon cool volt és egyenrangúbb riválisa volt Bartóknak, talán. Van egy anekdotám vele: Egy pianista játszotta neki Chopin perckeringőjét. A végén Dohnányi értékel:
- Kiváló előadás volt, életem legkellemesebb félórája volt :)
fáymiklós Zene szemeinknek 2017.07.27 06:53:46
A videón Sol Gabetta játssza az Elgar Csellóverseny elejét, zongorakísérettel, de nem végig, hiszen csak ajánlja a koncertjét a BBC Proms sorozatában. A látvány a lényeg és a varázslat, a hangszerre vetítenek, egyidőben a hangokkal, és nincs hiba, valahogy az infraérzékelők tudják, mikor hol van a…..
Friss Gábor neve került szóba nemrég egy beszélgetés alatt, hogy tudom-e ki volt, emlékszem-e még rá. Zenetörténész, rádióműsora is volt, néhány kiadvány is fűződik a nevéhez. Az arcára is emlékszem, szelíd férfiarc, mert 1984-ben együtt álltunk sorba a régi Sportcsarnokban, Bernsteinre és az…..
fáymiklós Klicsko művészete 2017.08.05 06:53:08
Soha nem bírtam a bokszolását, egyszerűen szörnyű volt egy ekkora monstrumot látni a ringben, cammogott, előretartott, hosszú karokkal, képtelenség volt megütni, ő meg aztán beindult, mint valami vízszintesre állított cölöpverő. Nem ilyen a boksz. Attól, persze, még Vlagyimir Klicsko káprázatos…..
A nyelvtudás szintjeinek hivatalos meghatározására Európában a Közös Európai Referenciakeret (továbbiakban KER) szolgál. Nagyon fontos, hogy a KER szintek kizárólag idegen nyelvi ismeretekre, kompetenciákra vonatkoznak, anyanyelvi nyelvhasználatot nem tudunk velük leírni. A KER szorosan kapcsolódik…..
tnsnames.ora 2017.12.27 21:59:34
@Tanuljnyelveket: Huh, most több mindenben nem értek veled egyet.

>>>nyelvtanárok szómagoltatása, nyelvtanozása
Nekem sok tanárom volt (angolból), 100%-ban így csinálta. Az lehet a dolog mögött szerintem, hogy ezt könnyű érdemjegyre/pontokra leképezni.

>>>Az angol könyvek például mind kommunikatívak, nem értem, hogy tud valaki azokból így tanítani.
Biztos emlékszel az én példámra: kommunikatív könyv, módszer, majd számonkérésnél kétnyelvű szódolgozat, tananyag hiányában. Keverve (kioltva?) egymást. És engem halálra idegesítve.

>>>Mindezt úgy, hogy egy kínainak körülbelül ugyanolyan nehéz lehet megtanulni angolul, mint egy angolnak kínaiul.
Nem értek hozzá, én laikusként úgy képzelem, angolnak kínaiul nehezebb megtanulni. Viszont magyarnak angolul vs kínainak vs angolul már jobban analógiába vonható lehet, szvsz. Sőt azt is el tudom képzelni, hogy kínai, akinek lehetősége (pénze) van tanulni angolul, potenciálisan sikeresebb lehet magyar kollégájánál.

>>>Magoltatás
Rosszul emlékszem, hogy magolás-ellenes voltál? ;)

>>>Rigó, kétnyelvű nyelvvizsga.
Szerintem a magyarról angolra fordítás a legfontosabb készség, ott lehet legnagyobbat tanyálni írásbelinél (ami vizsga amúgy egy el-nem-ismert kistestvére, a C-s komplex nyelvvizsgának). A másik gondom, hogy miközben ha angolból keményen számonkérnek a Rigóban, akkor a magyar miatti kétnyelvűség csak szimplán nehezítő körülmény, nem? Magyarán a nemzetközi egynyelvű angol vizsgák angol része nem hiszem, hogy nehezebb. Magyaroko túlteljesíteni, túlkompenzálni, túlmegfelelni szeretnek inkább, ahogy a Rigónál is.

>>>Földrajz
Ebben nagyon nem értünk egyet. Minimális iq-val (ami valamennyire garantált egy középiskolai felvételi után), otthoni tanulás nélkül is lehet abszolválni a követelményeket. A földrajzban mégis csak valósághoz közeli információk vannak és meglehetősen kevesen. Ki bukik meg földrajz érettségin? Nem így a nyelvtudás, ami mindenképpen időigényes (még a legmenőbb bölcsésznek is), és akiben nincs meg a szükséges/megfelelő ösztönös ráhangolódás (amit az iskolában ugye nem kap meg), az bukásra van ítélve.

>>>rossz az iskola
Ma már talán nagyon. Az a kérdés számomra, hogy az én időmben is az volt-e (amikor még elismertebb volt a magyar oktatás). Hajlok afelé, hogy igen. Nekem lekötetlen kapacitásaim voltak (matekból mindenképpen), pedig a zsenitől olyan messze voltam, mint a politikusok a tisztességtől.

>>>különóra
Régen símán elég volt az oktatás mind humán, mind reál vonalon a felvételikhez. (Nyelvoktatást leszámítva). Egy valamihez nem volt elég sosem, a Fazekasos "zseniképzéshez": az egy teljesen más világ volt régen is.

>>>nyelv vs többi tantárgy.
Amiben nagyon nem értek egyet veled, azt egy blogposztban annó részeltesen veséztem. Vagy iskolakompatibilisen a többi tantárgyhoz arányosítva van a számonkérés idegennyelvből és akkor annak vége nem nyelvtudás lesz. Vagy az arányo Rigó utcát kérik számon idegennyelv órán, de akkor meg mindennél nehezebb lesz ebből 1-estől különböző jegyet szerezni és garantált a csoportos bukás. Azaz szerintem már a számonkérés problémáinál megbukik a dolog.

>>>2. nem egyértelmű a cél (kommunikatív tudás vs nem kommunikatív nyelvvizsga)
Ez szerintem a szakma (tudományos részének) sara, például mert a kvantitatív szemlélet (mérés, visszamérés kontextusában) is nagyon hiányzik (ötletrohamok és féligazságok vannak, rendszerbe egyáltalán nem beágyazottan). Aminek vége a káosz.

>>>3.lineárs haladás a körkörös helyett
Szerintem nem feltétlen lineáris az, hanem beépülős, komplexedős: hiszen a korább tanultak rendre folyamatosan előkerülnek.

>>>4.nyelvtan
Ebben egyetértek. Azt viszont nem gondolnám, hogy ez gyökérok lenne a nyelvtanulás-kínlódásnak.

>>>Kommunikatív
Én már ott meg vagyok lőve, hogy mindegyik kommunikatív könyvet hulladéknak tartom. Innentől semmilyen kommunikatív módszerben sem tudok hinni.
tnsnames.ora 2017.12.28 09:46:53
@Tanuljnyelveket:
(1)-ben igazad van. Nem "tromfolni" akartalak, csak azt jelezni a 100%-kal, hogy el sem tudom (tudtam eddig) képzelni máshogy. Nyilván nincs érdemi keresztmetszetem a kérdésről, átfogó kutatás nélkül, így nem is tudom mi a való helyzet.
PS: én is mindig hadakozni szoktam az ellen, amikor valaki személyes 1-2 példából általánosít (perdöntően rosszul). :)

(2)-ben én dr.Makarával értek egyet. Kell egy szintet elérnie a tanulónak, ami után tudhat (esetleg) működni a kommunikatív módszer (és nyilván nyelvtanulója válogatja kinél). Mert addig csak a stressz van, hogy ezt sem, meg azt sem, meg amazt sem tudja sem kifejezni, sem megérteni.
tnsnames.ora 2017.12.29 10:42:11
@Tanuljnyelveket:
A kínai témával nagyon felcsigáztál, jó lenne pár érdekes kutatási tényt látni. Mennyire tanulják jól az európaik a kínait, illetve mennyire tanulnak és jól a kínaiak angolul vagy pláne magyarul (mert az utóbbira is van példa bőséggel)?

Gaál Ottó úgy tette le sorozatban a 35 középfokú nyelvvizsgát (perdöntően ugye a folyamatosan készülő saját anyaga alapján), hogy nem beszélt effektíve más anyanyelvűvel. Eszperantónál ez eleve problémás is :) Magyarán símán el tudom képzelni az "elefántcsonttornyos" tanulás utáni nyelvvizsgát, de hogy ez mire elég a való világban, az egy nagy kérdés. (Gaál Ottónál sem tudtuk meg, csak a nyelvvizsgák tényét.)

Én ott meg vagyok lőve nyelvvizsga témában, hogy egyrészt nem definiálható mi az, hogy "nyelvtudás", de ha igen, akkor az emberi élethelyzetek is differenciálhatnak (jóval kisebb szókincs mellett is lehet "100%-os" a szint /értsd jól!/). Egészen egyszerűen nem generalizálható a nyelvtudás mögötti tartalom. A Rigó is egyfajta megoldási kísérlet, óhatatlanul korlátokkal, hibákkal. És ugyanezért a külföldi egynyelvű nyelvvizsgák pusztán csak válaszkísérletek.

Számomra egy nyelvvizsgatípus akkor jó, ha relatíve könnyű elérni (pénzben, ráfordításban), és relatíve több helyen "süthető el". Minél kevesebbért, minél többet kap az ember.

Az Origó nyelvvizsga, ma sem a könnyűek közül való, de problémái ellenére konszenzussal az elfogadottak közé tartozik, akkor is, ha tudjuk, hogy a munkáltatóknál (ahol létkérdés a nyelvhasználat, nemcsak trendi követelmény) preferáltabb a középfoknál magasabb nyelvtudás.
Kár, hogy 2017-et írunk. Ha 1999 lenne, a Honfoglaló tévés verziója akár az év meglepetése is lehetne, de így sajnos csak egy olyan vetélkedő, ami felett elhaladt a kor, amit nem a 25 év alatti generációnak csináltak, hanem az ötven felettieknek, akik viszont kurvára nem foglalkoznak vele, mert…..
tnsnames.ora 2017.12.29 10:12:42
@EU zászlót mindenhova!: Én a cikkből arra következtetek (de majd sixx jól kijavít), hogy pont az 50-eseknek izgi a Honfoglaló, a kereskedelmileg izgalmas fiatalabb korosztályoknál pont nem annyira. Az 50-eseknek volt közel húsz éve izgalmas megélni a Honfoglaló megszületését.
tnsnames.ora 2017.12.29 10:14:24
@Kánikula:
comment.blog.hu/2017/12/23/1986_telefonalt_es_keri_vissza_a_honfolgalo_diszletet
A fenti linken Bihari Attila, a Honfoglaló kitalálója, mond pár infót a témáról.
tnsnames.ora 2017.12.29 10:17:36
@haXXor: szerintem teljesen vállalható, szakmai volt a kritika (sok részletre kiterjedően, pozitívumokat, negatívumokat egyaránt írt sixx). Nem "kötelező" lelkesedni a Honfoglalós tévés kvízért, főleg, hogy finoman szólva is vannak gyerekbetegségei, mégha láthatóan sok energiát, lelkesedést is pakoltak bele a készítők.
Nincsenek nagy igényeim a hazai tévéműsorokkal szemben, már régen megtört a magyar televíziózás, szóval annyira nem is csodálkoztam azon, hogy a Szente Vajk vezetésével érkező Honfoglaló című vetélkedő (premier december 25 19:30, Duna TV) úgy néz ki, mint egy 1986-os cseszlovák tévéműsor kulisszája,…..
tnsnames.ora 2017.12.27 10:02:09
@bm613: Szerintem ha van is, az inkább inkoherens lexikális tudás, jó memóriára, megkockáztatom esetleg iq-ra alapozva. Plusz kombinálva egy rettenetes és hozzá ráadásul humortalan személyiséggel.
Én mint mondtam eleve kerülöm őt, viszont megvert az élet, mert többször találkoztam vele személyesen, mindenféle nagyobb bulikon (még "rögtönzött" Favágó koncerten is, ami aztán tényleg mindennek a legalja volt).
Félre ne értsd, nem akarlak lebeszélni téged Vágóról (mission impossible is lenne), de azt lásd be, hogy kitüntetett kapcsolatban vagy a kvízzel, mint mondjuk Jakabos Zsuzsanna a vízzel, illetve a kvíztudás legyen bármennyire értékelhető egy műsorvezető Vágónál, a plebsnek, például nekem vannak ezen túlmutató igényei is.
tnsnames.ora 2017.12.29 02:04:32
@Mutyuer: A közszolgálatin, ahol megy a Honfoglaló, csak nincs adás közben reklám, bár tévé hiányában nem tudhatom ugye, hogy oda is begyűrűzött-e ez a nagyon unszimpatikus dolog a kereskedelmi csatornáktól... :) Viszont én le is töltöm, mert sokszor elég hulladék performanciával müxik a Mediaklikk, pláne, ha tekergetni akar az ember, ad absurdum visszafele is.

MÁS

Lement 4 adás, de a legutolsó, amit megnyert Csőre Gábor, hááááát nem volt semmi.
! ! ! ! S-P-O-I-L-E--R ! ! ! !
Gyakorlatilag semmit nem tudott, egyetlen kérdésre válaszolt jól és azzal nyert egy egész játékot. Úgy, hogy Bősze Adám, aki végig küzdött és jól, véletlenül 99 helyett 999-et ütött be. Én értem, hogy legyen végig izgalmas egy játék, de így nyerni, azért igazságtalan valahol.

Négy adás után szerintem a kérdések meg a játékosok adják el a játékot a plebsnek. És a lassúság, felesleges csigázás lehet elsősorban a felelős, ha elkapcsolnának róla (másodsorban valami tuning ötletnek hiánya, amit ugye még mindig nem tudok megfogalmazni, csak érzem). El nem tudom képzelni milyen nézettségi számok jönnek ki a Honfoglalóra. Összességében megérdemelné a sikert, de el tudom képzelni a másik végletet is. Meg kéne hozzá látni, hogy mik mennek párhuzamosan, amivel versenyeznie kell (aminek utánamenni most nincs kedvem). Most már csak pár nap is kiderül...

Na és a másik kérdés, hogy milyen lesz az első nem-celebes adás. Azt már nagyon várom ;)

Vágó-topik. Egy Gálvölgyi hogy ellopta a show-t Vágótól a linkelt videóban. Köze nem volt az egészhez Vágónak, mármint műsor- meg nézőbarátság szinten.
fáymiklós Drónnal verebet 2017.08.13 06:29:56
Jó volna tudni, visz-e ez valahová, ez az állandó gyanakvás. Művészeti gyanakvás, folytonos ellenőrzés és önellenőrzés, hogy most jó ez? Ha jó, mennyire jó? Mennyire zongorázik jól Víkingur Ólafsson, vagy mekkora előny, hogy olyasmit játszik, most éppen Philip Glass etűdöket, ahol az…..
tnsnames.ora 2017.12.25 19:40:00
Vagy éppen teljes tévút. Schönbergtől jó pár tíz évnyi teljesen felesleges, értelmetlen, zenebarát-elimináló avantgarde. Mondjuk addig menően, amíg Penderecki végleg hátat nem fordított neki. (Azért Webern bírtam szeretni, az volt az utolsó állomás nekem)

"A modern lengyel zenének a világ zenei életének élvonalába tartozó nagy mestere, Krzysztof Penderecki (1933) az 1970-es évek második felében végleg hátat fordított az avantgárdnak. Ezzel a múlt hagyományait vállaló lépéssel egyik példaadója lett az európai neoáramlatnak. Penderecki nagy áttörését az 1980-ban komponált 2. (Karácsony) szimfónia jelentette, melyben amellett, hogy a későromantikus zene, Bruckner, Reger - Wagner nyomán kialakított - tradícióit is felvállalta, hatalmas meglepetést keltett három kulcsfontosságú helyen is a Stille Nacht kezdetű karácsonyi dal idézetével. Az azóta komponált Penderecki-szimfóniák sora is igazolta, hogy ez az újra megtalált romantikus hang a közönség és részben a szakma elismerését is kivívta, így nem csoda, hogy a mester maga is szívesen vállalkozik fordulatot jelentő műve elvezénylésére."
www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/a-pannon-filharmonikusok-pecs-hangversenye-2011-04-08-19-30-00-bbnh

Álljon itt örök mementónak egy olyan szerző, aki _tényleg_ tudott komponálni, mestere volt szakmájának és ilyenekre fecsérelte energiáit:
Witold Lutoslawski - Trois Poemes d'Henri Michaux (II. Le Grand Combat)
www.youtube.com/watch?v=9r7bmxtw30I
tnsnames.ora 2017.12.26 08:20:39
@stolzingimalter:
* Igen, Berg még előtte van Webernnek. Viszont Schönberg hiába lángelme (intelligencia értelemben), zenéje nem szimplán "nehéz", hanem öröm és esztétikum nélküli. Biztos a megrendezett káosznak is van valamiféle elvont szépsége (nem kétlem), de engem hadd ne lelkesítsen ennyi, hadd vágyjam többre meg tömegesen átélhetőbbre.
* Azért az engem is elgondolkodtatott egy pillanatra, hogy Schönberg Mózes és Áron operáját Kocsis befejezte. Dacára annak, hogy Kocsisnak is rengeteg élvezhetetlen zeneszerzői próbálkozása volt az avantgarde területén. Jah tényleg tudtad, hogy Kocsisnak voltak "élvezhető" szimfóniái is. Fájóan válasz nélküli kérdés, hogy megmaradtak-e az utókornak.
* Én szétválasztom az avantgarde-ot és kortárs-at (az angol is ismeri "contemporary"-t) és ezt a szétválasztást könnyű megtenni, mert az avantgarde már távolról "szagról" megismerszik. Azaz minden ami nem avantgarde, az kortárs (nem kell úgy mond "hallgatható"-nak lenni az utóbbihoz). Az avantgarde azt hiszi, ha valami "korábban soha nem volt"-at prezentál az elég, én meg azt mondom, az emberi erőfeszítés nem zárható ki semmilyen művészi alkotásból. A legtöbb ami elképzelhető a végtelen lazaság, ahogy pl.: Mozart csinálta.
Tudom, menyire unalmas ez a madeleine-ezés, hogy egy sütemény ízéből hogyan épül föl egy egész világ. Túl sokan emlegetik Proust süteményét, és ez nyilván nem független attól, hogy a Swann szerelmének első öt oldala szól erről, nem kell nagyon mélyre merülni a regényfolyamban ahhoz, hogy büszkék…..
fáymiklós A magyar Platonov 2017.08.16 07:38:49
Miről fog szólni az interjú? - kérdezte Bán Zoltán András. Nem tudom. Rólad. Ha igazán róla szól, akkor persze sok egyébről is szól, értelmiségről, értelmességről, értelmetlenségről. Meg róla. - Egyszer azt mondtad, hogy te egy operai gyerek vagy. Ezt hogyan kell érteni? - Mondok egy operai…..