Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rába Zoltán

18 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az év hátralévő részében a globális tőkepiaci hangulatot újra az USA piaca határozza majd meg. A többi fejlett piacon elbizonytalanodtak a befektetők. A másik nagy és az év elején még reményteljes piac, az EU részvénypiaca láthatóan nem tud kitörni egy kettős szorításból:…..
A minap került a kezembe egy érdekes elemzés. Valaki végigszámolgatta, hogyan is állnak az oroszok devizális tartalékok és kötelezettségek terén. Mit mondjak? A kép nem túl rózsás. Ha minden szám igaz, akkor az orosz vonat tempósan halad egy pénzügyi vágányzár felé. Az orosz…..
Első rész: A növekedés korának vége Szeptember 4-én az Európai Központi Bank további lépéssel fejelte meg a június elején megkezdett monetáris lazítás folyamatát. Az irányadó kamatláb immár a névleges 0,05%-os szintre süllyedt, s ezzel együtt -0,20%-ra változott a betéti…..
Május közepén az ukrán harcokról szóló hírek özönében amolyan kis színes hírként jelent meg a médiában, hogy Putyin elnök Kínában járván több kétoldalú szerződés mellett egy gázszállítási megállapodást is aláírt vendéglátóival. A megállapodás, annak tartalmát,…..
Az USA jegybankról már írtam többször is, legutóbb éppen a múlt év végén, az akkor bejelentett QE3 kivezetés kezdetének kapcsán. Éppen itt volt az ideje tehát annak, hogy végre a másik, világszinten is meghatározó jegybankkal, az Európai Központi Bankkal (EKB)…..
Tőkepiaci kitekintőnkben elsősorban a részvénypiacokat vesszük górcső alá. Ezen belül is a világ részvénypiacainak első számú motorját, az amerikai részvénypiacot. Itt egy alapos, több szempontú elemzést és kitekintés végzünk. Mint minden kitekintésre, itt is igaz…..
Az USA jegybankja szerepét betöltő szövetségi tartalékalap-rendszer (Federal Reserve System), rövidítve a Fed, december 17-18-án monetáris tanácsi ülést tartott. Az utolsót ebben az évben. Emlékezhetünk, hogy szeptemberben a piacok egyöntetűen 10-15 milliárdos csökkentést…..
Robert J. Shiller, a Yale Egyetem közgazdaságtan- és pénzügyprofesszora több mérföldkövet is elhelyezett a tőkepiaci elmélet útjára. Ezek olyan jelentősek, hogy ez évben a Nobel-díj bizottság is végre elérkezettnek látta az időt, hogy a professzort szakmai munkásságáért…..
Az USA jegybankja szerepét betöltő szövetségi tartalékalap-rendszer (Federal Reserve System), rövidítve a Fed, szeptember 17-18-án monetáris tanácsi ülést tartott. Ennek fő témája a jelenleg futó, harmadik körös gazdaságélénkítő, likviditásbővítő program kivezetésének…..
                  A portfolio.hu szeptember 16-án tartott befektetési estjének prezentációi az alábbi linkeken érhetőek…..
 Kattints: http://gazdasagtv.hu/makrogazdasag/2013-08-30/az-usa-sziriaval-szetbombazna-a-vilaggazdasagot-is ..
Nem is hinné az ember, hogy a geopolitika mennyire képes befolyásolni a befektetések menetét. Azt gondolnánk, hogy leginkább a vállalati értékeltségek, P/E mutatók vagy éppen a Fed éppen aktuális, likviditásüggyel kapcsolatos jelzései az irányadóak.De nem. Egy ilyen, mára már…..
A cikksorozat második részét Egyiptom gazdasági kényszerpályájának bemutatásával zártuk. Leírtuk a fokozódó gazdasági-társadalmi feszültségek forrását. Majd sejtetni engedtük, hogy ami 2011 februárjában Mubarak elmozdításával történt, az minden volt, csak nem forradalom.…..
A cikksorozat első részét az alábbi kérdésfeltevésekkel fejeztük be: „Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor Mubarak bukásával mégis vége szakadt egy hosszú hatalomgyakorlási módnak? Hogy a fentiekben vázolt, földrajzi és gazdasági szükségszerűségek immár nem…..
Az irányadó sajtó narratívája szerint 2011 februárjában egy népi mozgalom elsöpörte Mubarak diktatórikus rendszerét. Ideiglenesen a hadsereg vette át a hatalmat, majd szabad választásokat írtak ki, melyet a Muzulmán Testvériség nyert meg. Mivel ők rosszul, autokrata módon…..
Zajlik a diplomáciai nagyüzem az írországi G8 csúcstalálkozón. A társaság erősen kétpólusú. Egyfelől hat, egyértelműen fejlett gazdaság, egyben erős demokrácia. Másfelől két fejlődő gazdaság, némileg hiányosabb demokratikus erényekkel: Oroszország és Kína. A hatalom…..
Egy nyugati diplomata meséli elkerekedett szemekkel: „te, ha ebben az országban öt percet késel egy megbeszélés tervezett kezdetéhez képest, akkor egész pontosan az első öt percből ki is maradsz”. Melyik országról lehet szó? Szinte az össze válaszadó fejlett nyugati és…..
Divatos manapság összevetni a jelenlegi recessziót és a múlt század korai harmincas éveiben zajló gazdasági világválságot. Az összevetés azonban véleményem szerint nem állja meg a helyét. Mind természetében, mélységében és okaiban, mind az alkalmazott gyógymódok…..