Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Josef K

39 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Egyetemközi Diákbizottság állásfoglalása Az Egyetemközi Diákbizottságot három fővárosi egyetem hallgatói hozták létre. Célunk a paksi atomerőmű megújításával kapcsolatos társadalmi és szakmai párbeszéd kiszélesítése. Úgy látjuk, hogy a döntés előkészítését…..
A paksi erőműépítéssel kapcsolatos kérdések tisztázására áprilisban Egyetemközi Diákbizottság alakult. Az egyetemisták az atomerőmű megújítása és a moszkvai szerződés mellett illetve ellen érvelő energetikai, gazdasági, politikai és jogi szakembereket hallgattak meg (az…..
Napról napra újabb és újabb rekordok dőlnek meg a napenergia-szektorban, a technológia fejlettségének, a csökkenő beruházási költségeknek és állami támogatásoknak köszönhetően egyre több piacon válik versenyképessé a szegmens a hagyományos erőművekkel szemben. Az…..
Paksról az igazság! címmel tartott konferenciát szerdán az Egyetemközi Diákbizottság nevű hallgatószervezet a paksi bővítésről. A panelekre bontott rendezvényre meghívott szakértők a magyar történelem legnagyobb beruházásának energetikai, gazdasági és külpolitikai…..
2015. április 29., Párbeszéd Háza (Budapest, Horánszky u. 20.) Megalakult az Egyetemközi Diákbizottság, amely megpróbálja kideríteni minden idők legdrágább hazai beruházásáról mindazt, amit a nyilvánosság előtt soha meg nem vitattak. A paksi erőmű megújítása mellett és…..
  Paks II-nek van működőképes alternatívája. Energetikai szimulációval mutatta ki az Energiaklub, hogy Magyarország jövőbeli áramigényének fedezéséhez nincs szükség egy újabb atomerőműre. A termelt áram akár 27%-át is előállíthatjuk megújulókból, a szükségletek…..
Bár a napelemek teljes egészében újrahasznosíthatóak, a kormány környezetszennyezési sarcot vetett ki rájuk. Kétszer annyit, mint az akkumulátorokra. Emellett a szélerőművek generátora és vezérlőegysége is termékdíjköteles - igaz nálunk már ezek sem épülnek. A paksi…..
A szakmai és a széles nyilvánosság teljes kizárásával elhatározott paksi bővítésből folyamatosan szivárog a megalapozatlanság, a hozzá nem értés és a magánérdekek előtérbe helyezése miatt keletkezett „rossz vér”, melynek levét megint nekünk kell meginnunk – ha…..
Kedd délelőtt derült ki, hogy nagy kapkodva alá is írtuk a paksi bővítés három megvalósítási szerződését az oroszokkal. Kedd délután pedig olyasmi történt, ami eddig sosem. A kormány egy képviselője ült le vitázni civilekkel a beruházásról. A bővítés körül még…..
Az elmúlt 25 év messze legnagyobb korrupciós lehetősége. Sumákban írták alá ma az oroszokkal a paksi bővítés 3 megvalósítási szerződését. Aláírók: a Lázár Jánoshoz tartozó MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering…..
A zuhanó olajár miatt lejtmenetben az orosz GDP, megeshet, hogy egyes drága beruházásokról le kell mondaniuk, ahogy a Déli Áramlattal már meg is tették. Vajon Paks2 is erre a sorsra juthat? Mindeközben atomerőmű baleset történt Ukrajnában, nálunk meg előre titkosították a paksi…..
Ideje: 2014. december 9. 10.00 - 16.00 Helye: Novotel Budapest Centrum - Zsolnay terem (1088 Budapest, Rákóczi út 43-45.) Tisztelt Hölgyem/Uram! Az Energiaklub és a Friedrich Ebert Stiftung szeretettel meghívja Önt a „Paksról komolyan” című rendezvénysorozat következő…..
Európa szerte kétséges a gigantikus atomenergetikai projektek megvalósulása, akár a szomszédunkban Romániát; akár az Európa legnagyobb beruházásaként beharangozott brit reaktor építéseket; az oroszokat bojkottáló cseh bővítést; avagy a reaktorépítéstől elálló Bulgária…..
Gyakran hallani róla, hogy a megújulók hullámzó termelése (napsütéshiány, vagy szélcsend esetén) gondot okoz az energiatermelésben, és a hálózatvezérlésben. Ennek ellenszerei sajnos nem közismertek, pedig léteznek. Ezek közül most egyet mutatunk be a sok lehetséges változat…..
A bős–nagymarosi duzzasztómű és Paks2 története között felfedezhetünk jó néhány párhuzamot. Mindkét létesítmény áramot termel túlságosan drágán, vállalhatatlan ökológiai kockázatok árán. A fülig adósodott magyar kormánynak egyik beruházásra se telik, ezért…..
Érdekel ez valakit? Ünneprontás 2014.11.05 21:29:35
Paks ügye nem gerjeszt mozgalmat. A 700 forintos netadó viszont igen. Röhej. Az internetadóról nincs határozott véleményem. Lehet szeretni és nemszeretni. Az ellene felhozható nyomós érvekkel nem bajlódom, teli velük a bal-, sőt, immár a jobboldali sajtó: meglett a nemzeti egység,…..
Lehet, hogy a következő évtizedekben az orosz hitel következtében finanszírozhatatlanná váló államadósság agyonnyomja majd a magyar gazdaságot, a mostani kormánynak és a kormányközeli cégeknek azonban hatalmas, gyakorlatilag ellenőrizhetetlen extra pénzforrást biztosít a paksi…..
Átláthatóság, elszámoltathatóság és költséghatékonyság – ennek a három szempontnak kellene megfelelnie minden közpénzköltésnek. Sőt, minél nagyobb volumenű egy beruházás, annál inkább meg kellene felelnie ennek. Paks II-re tehát, amely 3-4 ezer milliárdos költségével a…..
Hogyan függ össze az amerikai kitiltási ügy az atomerőmű építési tervekkel? Szeretnénk az ellenkezőjét hinni, de nincs olyan, ami ne történhetne meg. Egyszerű pszichológiai kényelem ez, útvonalfüggőségek mentén gondolkozunk. A nagy stratégák viszont fordulópontokat…..
A 22 év (8035 nap) tömör statisztikája: A dunacsúnyi gáthoz érkező 1448 ezer milliárd köbméter vízből 297 milliárd köbmétert engedtek a Dunába, és 1151 milliárd köbmétert tereltek a bősi csatornába. Azaz 22 éve a víznek csak húsz százaléka jut a Duna-mederbe a…..
A szélturbinával termelt áram messze olcsóbb, mint szén- vagy gázerőművekkel előállítva egy friss összehasonlító energiapiaci elemzés szerint. Európában történelmi hagyomány nem beárazni az áramtermelés például egészségügyi hatásait. Ha ön olyan terméket kínál,…..
Lányi András cikke a Mandineren. Közép-Európa újkori történetében a legnagyobb cezúrát kétség kívül a térséget kétfelé szakító szovjet megszállás jelenti. A pártállami diktatúra által szétvert, kifosztott, megfélemlített, erőszakosan nivellált s végül így-úgy…..
A Greenpeace 2014. október 6-án mutatta be A Roszatom kockázatai című új jelentését. [1] A kiadvány hosszas kutatómunkával összegyűjtött tényei alapján kijelenthetjük, hogy az orosz állami atomenergetikai vállalat megkérdőjelezhető üzleti partner: átláthatatlanul működik,…..
Lehetséges-e a magyarországi természeti adottságokat figyelembe véve, egy környezeti szempontból fenntarthatóan működő energiarendszert létrehozni? Lehetséges-e a súlyosan környezetterhelő és komoly biztonsági kockázatokat jelentő atomenergia és fosszilis alapú technológiák…..
A magyar állam történelmének legdrágább beruházásába kezd. Ehhez olyan hitelt vesz fel, amely a külföldi államadósságot egyharmadával növeli, törlesztése pedig húsz éven át évente legalább 300 milliárd forintba kerül majd (ha romlik a forint, akkor persze, többe). A pénzt…..