Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Régi Pécs

128 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érdekes pécsi történet - Az eltűnt eozin burkolólapok Egykoron a Balokány ligeti fürdő bejáratát gyönyörű eozin burkolat keretezte. Tudtad, hogy eredetileg nem a fürdő részére készültek a burkoló lapok? Balokány fürdő bejárata ( Fotó: Nyárfás Balázs ) 1907 május 15. és október 15. között országos…..
Régi Pécs A Széchenyi téri fák 2024.02.10 16:26:32
Érdekes pécsi történet - Kevesebb vagy több Amikor a pécsi Széchenyi térről közlök egy fotót a Régi Pécs oldalon, gyakran előfordul, hogy a hozzászólásoknál olvasható: most milyen sivár a tér, bezzeg azelőtt sok fa volt a téren. A fákkal kapcsolatos megjegyzés mindig a tér felső részéről, a…..
Érdekes pécsi történet - Egy uránbányász és egy képeslap története Valahol az internet zegzugos világában egy régi pécsi képeslapot találtam, amely nem tűnt különösen izgalmasnak, de a hátlapra írt ákombákom betűkre felfigyeltem. Történetünk egyik szereplője, a képeslap Amikor a képeslap szövegét…..
Érdekes pécsi történet - Máshogy is kinézhetne? 1907-ben az épülő új városháza Pécs belvárosában járva gyakran elsétálunk a városháza tekintélyes épület tömbje mellett. A belvárosi épületek közül kimagasodó óratornya a város több pontjáról is látható. Valószínűleg elfogult vagyok, de a pécsi három…..
Régi Pécs A pécsi "bombaharang" 2023.09.27 16:35:27
Érdekes pécsi történet - Bombaharang "A halálvivő bombából a béke hírnökét csináltam" Szürreális a gondolat ezt két tárgyat együtt említeni, mert hogyan kapcsolódhat egymáshoz a harang hangja mely az élet hangja és a halált hozó bomba. A "bombaharang" (fotógrafika: Gyürüs Lajos) Ez a história a…..
A Jakováli Haszán pasa dzsámit és minaretet ábrázoló régi pécsi rajzokat nézegetve észrevettem, hogy a minaret formája többször is megváltozott. Nem volt felismerhetetlen, de a körerkély feletti  kas és a süveg többször is átalakult. Leginkább szembeötlő változás a korabeli metszeteken, hogy a…..
Megemlékezés a pécsi gettóról a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. Egy 2018-as írásomban röviden meséltem egy különleges megható történetről, mely a holokauszt ideje alatt esett meg a pécsi MÁV bérházban azaz a pécsi gettóban. A pécsi zsidók kényszerlakhelyre költöztetését egy 1944.…..
Évszázadokra – sőt talán ősidőkre – nyúlik vissza az embernek az a vágya, hogy madarak módjára uralja a levegőt. De most nem a repülőgépekről, hanem egy nagyon emlékezetes első pécsi ejtőernyős ugrásról lesz szó, mely szintén a levegő meghódításának egyik eszköze. A kép illusztráció (Grafika:…..
Építéstől a bontásig A Szent István téri (alsó sétatéri) egykor volt vízlépcső fényképe mindig nagy sikerre számíthat egy facebook posztban. Sokan nosztalgiáznak Pécs valamikori büszkeségéről a Székesegyházunk tengelyébe tervezett kaszkádról, a lépcsős medencékből csobogó látványos…..
Az óra átállítás története, pécsi hírekkel fűszerezve. Az óra átállítás témája az elmúlt években komoly vitákat váltott ki, de döntés nem született. Az különösen meglepett, hogy a téma gyökere a távoli múltba vezet vissza. Az írásom fenti talányos címét, az alábbi 1917-ben született újságcikk…..
avagy miért nincs 13-as házszám a Széchenyi téren Gebauer Ernő festőművész az 1930-as években örökítette meg a házat Ne keresd a kertes házat Pécs főterén, már nem találhatod meg. De akár hihető, akár nem, volt ilyen! Ennek a régi háznak színes történetét igyekszem papírra vetni. Sajnos már…..
Különös történet, egy soha be nem teljesült szerelemről. Aki nem találkozott még ezzel a históriával, bizonyára furcsállja, hogy a Kripta villát mindamellett "Az örök szerelem háza" nevet is megkapta. A történet ugyan csak részben érinti városunkat, mert az egyik "főszereplő" pécsi, de gondoltam a…..
avagy ilyen is lehetett volna Sokan olvashattak már arról, hogy Uránváros nem az eredeti terveknek megfelelően épült fel, mert sok fontos beruházás nem valósult meg. Elmaradt a Fő térre tervezett szálloda, mozi és kultúrház megépítése. A vásárcsarnok, strand és fedett uszoda sem épült meg. Még a…..
Régi Pécs Séta egy könyvtárban 2021.11.05 15:35:54
A könyvtárak különleges hangulata mindig elvarázsol. Az élményt, az örökség, tudás, csend és nyugalom szavak fejezik ki talán legjobban.  Egy páratlan, nem mindennapi könyvtárban tapasztalt izgalmas, friss élményeimet osztom meg a "Régi Pécs" olvasóival. Nemrég az a megtiszteltetés ért, hogy dr.…..
A Dunántúli Napló 1956. október 31.-én írta meg, hogy "Pénteken estefelé háromnegyed hat órakor géppisztolysorozat dördült a börtön ablakából....". Erről az 1956-os eseményről eredetileg 2017. május 14.-n a Régi Pécs blogon beszámoltam. De most az 1956-os forradalom ünnepén érdemes újra…..
Mint minden írás megszületésének, így ennek is meg van a motivációja. Uránvárosban, 1985-ben felavatták az új úttörőházat. Erről az új épületről közöltem egy 1985. évi fényképet a Régi Pécs facebook oldalon. A hozzászólások között egy érdekes fényképre lettem figyelmes, egy falfestményre, amely…..
A pécsi Donátusi út és a Fácán dűlő sarkán álló kápolna 1938-ban épült fel. Építésének története 2020. szeptemberben lett volna aktuális, de az élet több akadályt is gördített tervem megvalósítása elé, az egyik a világjárvány. 2020. szeptemberre tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus…..
A Hunyadi út és az Aradi vértanúk útjának sarkán álló díszkút fénykép megnevezésében több helyen két név is olvasható: "Vöröskő-kút" vagy "Petrezselymes-kút". "Petrezselymes-kút" vagy "Vöröskő-kút" 1960 körüli felvételen Engem ez a Petrezselymes-kút elnevezés (a Hunyadi úti) mindig is zavart!…..
Régi Pécs Rejtett értékeink 2021.05.17 14:26:02
Nem régen történt, hogy több pécsi "rejtett érték" helyéről úgy értesültem, hogy a Köztérkép weboldal egyik aktív tagja, egy kerámia alkotással kapcsolatos kérdéssel fordult hozzám, majd más érdekes pécsi köztéri művészi alkotás megtalálásáról is beszámolt.A Köztérképen "Szapet" néven regisztrált…..
Hogy is volt a társadalmi munka? Valóban önkéntes volt? És a nagy kérdés: miért szűnt meg a Mecseki Vidámpark?  Idősebbek emlékezhetnek az "önkéntesek kiválasztása" ironikus kifejezésre! Nos az önkéntességre inkább a kiválasztás és a kötelező volt a jellemző. "Gondolatok a társadalmi munkáról"…..
Tudtad, hogy egy Pécsen átvezető sztrádát akartak építeni? - ezzel a felütéssel kezdené egy mai bulvárlap, de jelen esetben ez nemcsak szenzáció hajhászcím, hanem ez a valóság. Ez a megdöbbentő, gigantikus terv, még napjainkban is csak egy világvárosban elképzelhető. Pécs belvárosán átvezető 6-os…..
Egy 1890-es évekbeli újság nyelvezete a mai embernek szokatlan. És mégis! A történetek olyanok mintha a közel százharminc év nem is elválasztana, hanem inkább összekötne minket. Izgalmas, érdekfeszítő olvasmány, mely élmény felér egy időutazással. Az alábbiakban a Pécsi Napló 1892. és 1893. évi…..
A címet Dénes Gizella pécsi írónő 1941-ben, az Uj idők hasábjain megjelent írásától "vettem kölcsön". Mentségemre szolgáljon, hogy egy másik, ennél kifejezőbb, a lényeget egy mondattal összefoglaló címet nem lehet kitalálni. Itt az elején elárulhatom, hogy a "földiparadicsom" sok játékkal…..
Van tér vagy nincs tér? Ez a kérdés Kórház térre vonatkozik és nem csak a nevére, hanem mint közterületre is. Kórház tér és az ÁFOR benzinkút az 1970-es években (Foráás: Tóth Tibor gyűjteménye)  Erről a fenti térről (?) lenne szó. De miért is kérdés ez most? Az Autó Motor újság 1964. évi egyik…..
Régi Pécs Divat botrány 1920-ban 2020.12.11 16:29:30
Régi újságokban kutatva, időnként felfigyelek egy érdekfeszítő írásra. Valahogyan megragad és nem enged. Így jártam ezzel a régi újságcikkel is pedig egyáltalán nem a kedvenc témám. Az írás témája a divat, a flapper girl aki túlságosan is magabiztos, viselkedése szokatlan, botrányos az 1920-as évek…..