Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tarjanandras

226 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tarján András blogja Rigó 2020.12.08 15:52:46
A fű nő. A füvet nyírni kell! Az ilyen városi szemüveges fogja az elektromos fűnyírót, nyakába kanyarítja a kábelt és nyír. Természetesen füvet. Nem nagy a kert. Hosszában harminc, keresztben tíz lépés. A fűnyíró halkan zümmög. Mondom kicsi a kert, közel van mindkét szomszéd. Ki is jönnek,…..
Tarján András blogja Piroska 2020.11.20 14:54:17
Lassan harminc éve ismerjük egymást. Ő tartja karban a fejemet, kívülről. Eszternek nem kis erőfeszítésébe került, hogy rávegyen, nem szerettem a fodrászatot. Ráadásul, úgy tudtam, Piroska női fodrász. Sörényemet magam mostam, szakállbozontomat ollóval nyírtam. Így ismertek több mint ötven…..
Tarján András blogja Béka 2020.10.04 12:15:46
   "Béka nől a hasadban"- mondta nagyanyám, amikor egy pohárnál több vizet ittam. Nagyon figyeltem, de nem hallottam a kuruttyolást. Később további intelmek is elhangzottak. "Ne igyál evés közben!" "Levesre nem iszunk vizet." De volt ijesztőbb is. "Vérhast kapsz, ha gyümölcsre vizet iszol." Bezzeg…..
Tarján András blogja Bringa 2020.10.04 12:14:05
        Nagyon későn, 1962-ben, huszonkét éves koromban tanultam meg biciklizni. Történt ugyanis, hogy az egyetem terepgyakorlatot szervezett a Mátrában, ahol vagy gyalog, vagy kerékpárral lehetett közlekedni. Indulás előtti nap kimentem a Városligetbe a kölcsönzőhöz, gondolván nem lesz ez olyan…..
 Kellemes vasárnapi kirándulás következett. Näsbyt egy óra alatt értük el, nagyrészt autópályán. Svédországban nincs autópályadíj, a benzin persze nem olcsó. Első úti célunk Taxinge slot, vagyis egy kastély, mely a hatalmas Mälaren tó egyik öble mellett húzódik meg. A tó kelet-nyugati irányban 120…..
Úticélunk Jönköping. Május másodika van, kicsit borongós az idő, néha szemerkél az eső. Az autóban kellemes meleg, halk zene szól. Jönköping Stockholmtól délnyugatra a Vättern tó déli csücskében található. Végig az E4-es úton, több mint 320 kilométer. Tehát a mai penzum közel lesz a hétszázhoz.…..
Västeras Az utat felváltva fenyő és nyírfaerdők szegélyezik. Ahol az erdő megszakad nagy kiterjedésű szántóföldek zöldellnek, hiszen május van. A szántóföldeket sok helyen kisebb, nagyobb szikla teszik változatossá. A táj, itt Dél-Svédországban alapvetően sík. Ezt nevezik Skanénak. Ez egy a…..
Kezdődik! Az egész úgy kezdődött, hogy a gyerek Svédországba költözött. Persze volt ennek előzménye, egy évig ott járt egyetemre, és amikor hazajött kijelentette, hogy ő ott akar élni. Olyan gyerek, aki hisz magában, és amit elhatároz, azt meg is valósítja. Nem nagyon akartuk eltántorítani ettől az…..
Vitéz nagybányai kormányzói beiktatásának 100. évfordulóján, március elsején, Budapesten három fehér lovat vezettek körül, mögötte néhány százan követelték a volt kormányzó díszpolgárrá avatását, és köztéri szobrának felállítását. Eltekintve attól, hogy az a bizonyos fehér lovas bevonulás, a…..
Tarján András blogja TORINO 2019.12.22 14:01:22
Sok gondolat kavargott bennem, ahogy Torino felé közeledtünk. Ferihegy, Milano-Malpensa, autóbusz. A fapadoson azon töprengtem vajon igazi olasz város-e? Itt élt harminckét éven át Kossuth Lajos. Vele kapcsolatban mindig fenntartásaim voltak, az árvák pénze, asszonyruhás szökése, és Görgey miatt is.…..
Tarján András blogja Krumpli 2019.11.27 12:25:17
A napokban hallottam a piacon, két nő beszélgetett: ez is csak egy fideszes krumpli. Bevallom először szellemesnek találtam, és jót mosolyogtam. Aztán elgondolkoztam, lehet, hogy egy szegény embert pár kiló krumpli megment néhány napi éhezéstől. Nagyon sok helyen a választások előtti fideszes…..
  Beke Kata 1993-ban megjelent könyvének címe jutott eszembe a választás vasárnapján este. Aztán reggelre csökkent az eufória, és a rémület is. Tudom, hogy ez magyarázatra szorul. Vegyük először az eufóriát! Megnyertük Budapestet. Megnyertük a kerületek többségét. Elesett a NER számára Miskolc,…..
Tarján András blogja Confine 2019.09.01 10:48:33
                                                                                         Szeretjük Olaszországot. Az elmúlt években sok táját bejártuk. Ma már nyuggerként inkább pihenni megyünk az Adria partjára, egy csöndes kisvárosba. Ez nekünk is megfizethető, hiszen hozzánk hasonló idősek és…..
Tarján András blogja Rémálom 2018.10.27 14:50:43
Nem tudom, milyen álmai vannak a miniszterelnöknek, nem tudom nyugodtan alszik-e, de azokon az éjjeleken, amelyek után beszédet kell mondania bizonyára vadakat álmodik. Ezek az álmok félelmetesek lehetnek, mert amikor beszélni kezd, csupa ellenséget vizionál.  Az odavezényelt tömeg ujjongása, az őt…..
       Hanto, hanto, prego, pregare.    A vízben boldog nagymamák tologatják visongó unokáikat kisebb nagyobb felfújható lilás-rózsaszín  gumi flamingókon. Hanto, hanto, prego, pregare. Forróság. A bagnino szuszogva alszik. Fruskák kapkodják lábukat a forró fövenyen a víz felé száguldva. Hanto,…..
Tarján András blogja 1940 2018.06.23 13:22:43
    Nyergesújfalun megfagyott a bor a pincékben, a földön fészkelő madarak 98 százaléka elpusztult az Alföldön. A vonatok elakadtak a néhol másfél méteres hóban. A januári középhőmérséklet -9,5 fok volt. A XX. század egyik leghidegebb tele dermesztette az országot. Anyám mesélte, hogy zuglói…..
Tarján András blogja Korea 2018.04.28 12:37:14
     Tíz és tizenhárom éves korom közt zajlott a koreai háború. Természetesen úttörő voltam, mint  minden kortársam. Elmondták nekünk, hogy a hős koreai nép harcol az imperialisták ellen. Az iskolában ki volt írva az aktuális jelszó, „El a kezekkel Koreától!” Ha jól emlékszem, még gyűjtöttünk is a…..
Sarokház. A Csanády és a Tátra utca sarkán. Akarom mondani, a Csanády és a Sallai Imre utca sarkán. Jobban mondva a Tátra és Csanády sarkon. Szóval ott, ahol a harminchármas busz befordult, jövet a Dandár utcából, tartva a Dráva utca felé. Már megint, miket beszélek! Ott, ahol a hetvenhatos troli…..
Tarján András blogja Astoria 2018.03.26 17:09:51
A Kossuth Lajos utca, Rákóczi út, Múzeum körút és a Károly körút találkozásánál van a főváros egyik legpatinásabb szállodája. Innen egy percre jártam egyetemre, a közeli Filmmúzeumban láttam először Belmondo filmet. A Rákóczi úti lánykollégium ebédlőjében éjszakáig rokiztunk. A Puskin utca sarkán a…..
                             A Pozsonyi út és a rakpart között 1911-ben épültek fel a Palatinus házak. 1876-ban megépítették a Margit hidat.  1896-ban megnyílt a Vígszínház. Ekkor kezdte elnyerni ez a terület mai arculatát. 1896-ban adták át a még csak részlegesen betelepített, akkor II. Lipót…..
             A Rákóczi tértől egy percre, van a Józsefvárosban egy kis tér. A Gutenberg tér. Közepén felújított játszótér, ahová gyakran hozzák ki játszani a környék óvodásait. A tér egyik nevezetes épülete a Gutenberg-otthon. A szecessziós épületet 1907-ben nyitották meg. A Vágó testvérek ( László…..
Abban mélységesen egyetértek Tamás Gáspár Miklóssal (ÉS 2018.január 19.), hogy semmi közöm ahhoz mit eszik, mennyit iszik Orbán Viktor. Az sem érdekel, mit csinál otthon, a négy fal között. Sőt azt se szeretném, ha Kadhafi, vagy Ceausescu sorsára jutna. Orbánnal az a problémám, hogy élhetetlenné…..
    Valamikor a hetvenes évek közepén jártam ott. Addig csak kívülről ismertem. Iskolánkból, ahol tanítottam a helyi pártbizottság el akart távolítani néhány kollégát politikai okokból. Beengedési procedúra után elég sokat bolyongtam az épületben, míg megtaláltam Poór Klárit, aki akkor A Hét című…..
    Itt a Katona József utca 27-ben éltem négy-ötéves koromban, 1944-45-ben. Itt halt meg Ibolya nagymamám. Anyu, nagymama, nagypapa voltak velem. Apu valahol bujkált. Az ostrom alatt a pincében sok asszony az egyetlen tűzhelyen főzött „ebédet”. Veszekedésre, sírásra és félelemre emlékszem. Ekkor…..