Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csóka Endre

8 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Röviden: nem reménytelen. Ezért még fontosabb, hogy tegyünk meg mindent a terjedés ellen!De akkor miért halljuk annyi helyről, hogy ez a vírus már megállíthatatlan? Ez is abból az örök problémából fakad, hogy legtöbben azt tekintik komoly embernek, aki mindig mindent nagyon tud. A sajtó is az ilyen…..
Csóka Endre 2020.03.23 10:44:46
@math0: Megkérlek, hogy a sértegetést mellőzd, próbálj inkább tényszerűen érvelni! Egy kétszer is elküldött, érvet nem, csak sértéseket tartalmazó hozzászólásodat kimoderáltam.
Csóka Endre 2020.03.23 12:49:27
@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: Amikor ezrével halnak meg az emberek azért, mert már nem jut nekik lélegeztetőgép, pedig egy részük felépülhetne, az azért sokkal durvább dolog, mint egy szezonális influenza.
Sokan vallják magukat környezettudatosnak, de kevesen vannak, akik értik is ezt a fogalmat. Mentségükre szóljon, hogy ez egy bonyolult fogalom, és még utánanézni is nehéz. Ezt kísérlem meg most pótolni. A környezettudatosság problémájának két része van: mi az elérni kívánt környezettudatos életmód,…..
Szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik a szívesen tárnák a szélesebb olvasóközönség elé a posztjaikat és boldoggá tenné őket, ha az Index2 szerkesztői kiemelnék posztjaikat az Index2 felületeire. A működésünkről A szerkesztők két felülettel dolgoznak: az Index.hu-n lefelé…..
Röviden: szavazz nyugodtan a kedvenc pártodra. Pontosabban arra, akit leginkább segíteni szeretnél. Legalábbis, ha a bejutásra esélyes pártok (Fidesz, Jobbik, MSzP-P, DK, LMP, Momentum) bármelyikére szavazol, közel ugyanakkora az esélye, hogy ennek a szavazatodnak köszönhetően eggyel több képviselői…..
A mostani tüntetések hívószava a túlóratörvény, avagy a ,,rabszolgatörvény'' volt. Mint a legtöbb ilyen esetben, az emberek most sem csak emiatt mentek utcára, sokkal inkább egy majdnem teli pohár sokaknál épp most csordult túl. Mégis a túlóratörvény került a figyelem középpontjába, amit én…..
Csóka Endre 2018.12.17 14:29:54
@dr Brcskzf Gröőő: Az, hogy az érdekösszeg a maximalizálandó, az valóban csak ,,majdnem igaz'', ha például egy új rendszerben a munkavállaló jobban át tudja látni a saját alkupozícióját, az tudna változtatni a dolgon. Nem hiszem, hogy itt lenne ilyen típusú érdemi hatás, de az általad említett esetben nem is ez a lényeg. Hanem az, amit az 1. pont példájában írok (amit most frissítettem is): ha jövőbeli szerződés kereteit módosítjuk, abban lényegében nincs olyan, hogy az a munkáltatónak vagy a munkaadónak kedvezne.
Csóka Endre 2018.12.17 17:59:23
@dr Brcskzf Gröőő: Egyrészt az alkupozíció időbeli változása független a túlóratörvénytől. Másrészt ott, ahol szakszervezet is van, ha jól tudom, a szakszervezet beleegyezése nélkül nem is lehet szerződést módosítani, ezért a 2. pontbeli hátrányok itt nem állnak fenn. (Feltéve, hogy legalább a szakszervezet érti, miről van szó, és nem próbálja saját képviseltjeit átverni.)
Minden évben kétszer körbekürtöli a sajtó azt a butaságot, hogy milyen sok áramot megspórolunk az óraátállítással. A MAVIR (a magyar áramszolgáltató) évi 4-5 milliárd forintról beszél, holott valójában nullszaldós a mérleg, csak teljesen rossz módszertannal számolnak. Az alábbi néhány lépésben…..
Először is tisztáznunk kell, hogy a „me too” mozgalom miről szól, és miről nem szól. Szerintem a mozgalom üzenete a következő. A szexuális zaklatás sokkal súlyosabb és általánosabb probléma, mint amit a korábban nyilvánosságra került esetek mutattak. Az áldozatok gyakran saját magukat…..
Lezajlottak a választások és szerintem mindenki meglepődött, aki az elmúlt hónapokban csak a Facebookot olvasta és nem lépett ki Budapestről. Remélem hamarosan eltűnnek a plakátok és a kampány nyomai, visszatér az élet a normális kerékvágásba de addig is nézzük, mi vezethetett ehhez az eredményhez. ..
Nagyon sokan nem tudják, és rengeteg tévhit is él arról, hogy mi számít értékes és mi számít elvesztegetett szavazatnak. Az itt elérhető tanulmányban matematikai precizitással igyekeztünk meghatározni, hogy egy pártra adott listás szavazat és egy párt jelöltjére adott egyéni szavazat mennyit ér,…..
Csóka Endre 2018.03.28 19:32:45
@Válasszunk: idézek a cikk bevezetéséből:
,,azt hasonlítjuk össze, hogy egy szavazat várható értékben mennyivel segíti az adott pártot vagy jelöltet, avagy, hogy egy plusz (vagy mínusz) szavazat a párt számára átlagosan mennyi mandátumot ad (vagy vesz el). Hangsúlyozzuk tehát, hogy a szavazat értéke kizárólag a mandátumszámra vonatkozó hatásának mértékét fogja jelenteni.''
Csóka Endre 2018.03.28 23:01:17
@dr Brcskzf Gröőő: Bocsánat, az inverzet felejtsd el, egyszerűen \Phi.
A 44% és a 40% közötti különbséget 4%-nak kell tekinteni.
Csóka Endre 2018.04.03 16:59:27
@dr Brcskzf Gröőő: Más a szórás az egyéni és a listás esetben. Az 1.2 fejezet végén találod listáshoz a feltételezett sűrűségfüggvényt: log p / (1-p) skálán normális eloszlás 1/4 szórással. (Ha nem vagyunk 0 közelében, akkor ez majdnem ugyanolyan, mint egy normális eloszlás.)
Csóka Endre vagyok, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos munkatársa. Blogom célja, hogy segítsek az olvasóknak matematikai és játékelméleti eszközökkel minél több jelenséget megérteni a világból. Ezt a blogot részben Kóczy László blogja ihlette, ezúton is köszönöm…..
Napok óta főhír Erőss Zsolték tragikus Kancsendzönga expedíciója a magyar sajtóban. Bár a csúcsot sikerrel elérték, Erőss Zsolt és Kiss Péter nem tudtak leereszkedni. Az elemzések kapcsán az átlag magyar is egyre részletesebb képet kap a mászás nehézségeiről, az…..
Jóllehet a pápaválasztás izgalmai véget értek és mindenki már Ferenc pápa különös személyiségének az Egyházra való hatásával foglalkozik, mostanra értek be a kutatásaink, mostanra született meg az eredmény. Mielőtt az eredményekre rátérnék, szeretném hangsúlyozni,…..