Regisztráció Blogot indítok
Adatok
komoroczki tunde

15 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki a 10 évvel ezelőtti Művészetek Völgyével hasonlítja össze az ideit, annak idén azért egész más élményben van része, és nem csak azért, mert úgy tűnik, az egyetemi éveink kezdetén mintha minden más lett volna, mint most. 2005-ben még sokkal több falura jutott sokkal…..
Hogy a nemzeti konzultációra lehet-e adekvát választ adni, az nagy kérdés. Szeressük a migránsokat? Persze, szeressük! De ne azért, mert azt gondoljuk, hogy Orbán Viktor idegengyűlöletre játszó 12 kérdésére ez a megfelelő válasz. Mert nem az. A tolerancia vs. intolerancia…..
A Germanwings öngyilkos merénylőjének esete jó példa arra, hogy hogyan értékel a nyugati sajtó egymáshoz nagyon hasonló kimenetelű tetteket attól függően, hogy melyik „kultúrához” kötik az adott gyilkosságot. Akár a 2001. szeptember 11-i terrortámadás, akár a Charlie Hebdo…..
Az oktatási rendszer átalakítása kapcsán megjelent tervek részben betanított munkáról szólnak, amihez még szakiskolai végzettségre sincsen szükség, részben pedig a kiváltságosok privilégiumává teszik az oktatás olyan feladatait, mint a stabil olvasási- és számolási…..
Miből fakad a közbeszerzési korrupció és hogy lehet elejét venni? Tényleg a tisztességes verseny az alternatívája, mint ahogyan a CBA bojkottjára felhívók hirdetik? Rendszerszinten mi annak a vagyonnak a szerepe, aminek a felhalmozását elősegíti most a Fidesz kormány? Ezekre a…..
A fejlett világhoz történő felzárkózás ígérete a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben egy mítosszá vált, és azt ma már annak eredeti hirdetői, a liberális értelmiség sem vallja. Az Orbán-rezsim működésével bevégződik a leleplezés, és elkezdődik a mítoszgyártás…..
komoroczki tunde 2014.09.30 00:07:26
@___________________________: Nagyon leegyszerűsítve: nem az elmaradottság az érdeke a rendszernek, hanem hogy mindig legyen profitabilitás. Ennek egyik megjelenési formája az olcsón előállított termék, amit drágán lehet eladni és annak részfeltétele az olcsó munkaerő, de a rendszer működéséhez szükséges a vásárlóerő is (nem véletlen kerül sor ciklikusan a túltermelés miatt válságokra, ami az eredeti cikk szerint a rendszer folyamatos térbeli tágítását eredményezi).
"az arisztrokrácia luxusimportja, és a mezőgazdasági exporton keresztül kapcsolódás a nyugati tőkés országok számára sem ideális és ezért nem magyarázza a helyzetet" - érdemes rendszerszinten nézni a dolgokat, az egyes szereplők érdekét külön kell választani a rendszer egészének működésétől, ugyanis valamennyi szereplő kölcsönösen hat egymásra, és ebből a kölcsönhatásból vezethető le a társadalmi mozgások egésze. Ha a konkrét példát vesszük, akkor nem arról van szó, hogy a nyugat-európai országok diktálták volna a feltételeket amikkel a kelet-európaiakat bekényszerítették a rendszerükbe. Hanem arról, hogy mindkét régióban létezett egy társadalmi valóság és a feudalizmus válságára eltérően reagáltak - pl. Angliában az eredeti tőkefelhalmozásra nyílt lehetősége a válságból győztes kijövő társadalmi csoportoknak, Kelet-Európában pedig az arisztokrácia jött ki győztesen a társadalmi csoportok közti küzdelmekből, és a saját érdekei mást diktáltak, más társadalmi viszonyokat kényszerítettek ki lokálisan. Ezekkel a feltételekkel kapcsolódtak egymáshoz,ami egyenlőtlen viszonyrendszert eredményezett.
komoroczki tunde 2014.10.15 01:00:02
@Gyingizik: A fenti poszt egy nem saját kutatás recenziója - de éppen arra próbál meg rámutatni, hogy 1) az ideológiák meghatározott érdekcsoportok elit-stratégiái, 2) NEM az egyéni aktorok akaratából kell levezetni és értelmezni a kimeneteket és működést, hanem a szereplők viszonyrendszerében, amiben azok kölcsönösen hatnak egymásra. Vagyis a logika ugyanúgy alkalmazandó a "Helmuth Kohl-Alfred Herrhausen féle Kelet Európát nyugati szintre történő felzárkóztatási kísérletre", ami a megfogalmazás szerint "elbukott" - egyrészt a rendszer a szereplők meglevő pozícióira épül, a hierarchiából fakadóan működik úgy, ahogy működik. Másrészt a felzárkózás, mint ideológia is egy érdekcsoport elit-stratégiája, diskurzusa. Érdemes egyébként elolvasni az eredeti tanulmányt, ha még részletesebben kíváncsi a kutatók értelmezési keretére.
komoroczki tunde 2014.10.22 12:40:09
@Mike Balint: Az említett példák nem cáfolnak rá se az eredeti cikk, se a recenció tézisére. A tézis nem állítja, hogy a rendszeren belül ne lenne mozgás, helyváltoztatás, pozíciócsere. De az újrarendeződés nem azt jelenti, hogy az egyes szereplők lineáris fejlődési pályát járnak be, aminek a végén felzárkóznak a többi élvonalbelihez, hanem éppen azt, hogy bizonyos esetekben olyan erők hatnak vica-versa, amelyek lehetőséget teremtenek a más pozícióba kerülésre mind a centrum, mind a periféria vagy félperiféria egyes országai esetében. A mentalitást "önmagában adottnak" venni félrevezető, mindig érdemes megnézni a kényszererőket, a földrajzi adottságokat, egy-egy társadalmi csoport érdekeit, érdekérvényesítő képességét, és a kontextust, amiben és ahogy hatnak és kivitelezhetővé válnak azok az érdekek.
Miután az Origo főszerkesztőjének nagy valószínűséggel politikai okok miatt kellett távoznia a posztjáról, a szkeptikusokban felmerül a kérdés: hogyan és egyáltalán minek kiállni a sajtószabadságért? Szerintük a sajtó „szabadsága” úgyis csak illúzió lehet, hisz a…..
A Fidesz kormány történelemszemlélete, emlékezetpolitikája leválaszthatatlan arról az új elitről, amelynek eszköze a Fidesz-KDNP. A nemzeti eszmével párosuló áldozat önkép, a Magyarország kollaboráns helyett Gábriel arkangyalként való megjelenítése, a nem leszünk gyarmat…..
  A Magyar Narancs Narancsszem tollából megjelentetett egy olyan cikket, ami filmek hatására kislány filmszereplőket szexuális vágyak tárgyaként láttat. A cikk ellen született egy petíció, ami pedofíliának látja az ábrázolást, erre a Magyar Narancs perrel fenyegette meg a…..
Akinek nincs pénze ügyvédre, az nem fordulhat a Kúriához az új választási eljárási törvény szerint - lényegében ezt mondta ki a Kúria és az Alkotmánybíróság is a múlt héten. Minden más esetben az állam biztosítja az ingyenes jogi képviseletet, ha viszont a választások…..
Eldönthetetlen, hogy oka vagy következménye a hajléktalan embereket érő sokasodó támadásoknak a Fidesz-kormány jogalkotói gyakorlata, ami a szegénység megbélyegzésével próbálja megoldani az elmúlt évtizedekben kialakult súlyos társadalmi feszültségeket. Az viszont…..
komoroczki tunde 2013.11.21 18:30:02
@doggfather: A poszt nem arról szól, hogy a támadásoknak az okozója Tarlós István és a Fidesz. Hanem arról, hogy a törvény normateremtő, irányt mutat, hogy meghatározott társadalmi jelenségek hogyan kezelendők. Ha valamit a törvényalkotó megbélyegez, büntet, azzal teljesen más irányba tereli a közfelfogást az adott kérdésről, mintha áldozatként kezelné és a büntetés helyett más megoldásokat keresne.
komoroczki tunde 2013.11.23 10:28:30
@IPetya: A demokrácia nem lehet a többség diktatúrája a kisebbség felett - erre nyújtanak garanciát az alkotmányos alapjogok. A vonatkozó kérdésben az Alkotmánybíróság is ennek szellemében hozta meg a döntését: nem tartotta összeegyeztethetőnek az Alaptörvénnyel, hogy az állam azt bünteti, hogy valaki kényszerűségből az utcán él. Erre emelte be az Alaptörvénybe a saját akaratát a kormány, és tette lehetővé a szabálysértési törvény fent leírtak szerinti módosítását.

A poszt nem tartalmaz javaslatokat a hajléktalanság megoldására, elsősorban annyit mond, hogy a törvény normateremtő. Ha a közgondolkodást abba az irányba tereljük, hogy az utcán élők bűnözők, az otthontalanság problémájára nem nyújtunk megoldást. Sőt rossz reflexeket is kapcsolunk be: a törvényhozó a jelenség megszüntetését annak a büntetésében láttatja, ahelyett, hogy az okok megszüntetésére koncentrálna. De ez már egy másik poszt témája.

Az, hogy van olyan ember, aki számára a börtön élhetőbb életkörülményeket biztosít, mint az utca, vagy bármely más közterület, nem jelenti azt, hogy ez megoldás lehetne a hajléktalanságra. Hiszen a börtön funkciója a társadalom ellenes magatartás büntetése, nem pedig szállásnyújtás.
A Népesedési csomaggal a kormány továbbra is a felső-középosztály javára csoportosít át forrásokat, a társadalom egyéb része felé tett gesztusok a közelgő választásoknak tudhatók be. Nem valószínű, hogy nőni fog a gyermekvállalási hajlandóság a lakosság nagyobb…..
Válasz Ertsey Katalin országgyűlési képviselőnek a Terikének mondom, Marika is értsen belőle című blogbejegyzésére Kedves Ertsey Katalin! Nőként megszólítva érzem magam és jólesik az az aggodalom, amelyet Terike iránt kifejez blogbejegyzésében. Ugyanakkor megdöbbenve…..
Az élettársát feltehetőleg súlyosan bántalmazó, majd az egészet nevetséges érvekkel tagadó Balogh József fideszes országgyűlési képviselő esete erősebben jellemzi társadalmi viszonyainkat, mint hogy kivételként tekintsünk rá. A családon belüli erőszak ugyanis csak a…..
komoroczki tunde 2013.05.10 13:28:14
@Jack, a texasi suttyó: Neked is ajánlom figyelmedbe a www.berbarometer.hu/main/equal3-beliv-1.pdf-t, ebben a kutatásban is az ugyanazokban a szakmákban dolgozó nők és férfiak fizetését mérik össze, és az az eredmény, hogy a férfiak - egy-két foglalkozástól eltekintve - jobban keresnek, legyen szó középiskolai tanárról, targoncavezetőről, elektroműszerészről, villamossági szerelőről,eladóról, takarítóról, közgazdászról stb.
komoroczki tunde 2013.05.11 13:46:21
@Illyés Edith: Mindez csak azt támasztja alá, hogy a gyerekek nevelése, főleg a kicsiké, legnagyobb részt a nőkre hárul ebben a társadalomban. Egy gyerekes családban a gyermek fölött a hierarchia következő fokán közvetlenül az anya áll, nem pedig az apa és az anya, megosztva a szerepet egymás közt, annak minden szépségével és nehézségével. Egy ilyen egyenlőtlen leosztás pedig kizárólagos hatalmat ad egy ember kezébe pl. a gyereknevelés terén, és így jellemzően az anya sem segítséget, sem (amennyiben nem egyedülálló anya) túl sok megértést nem kap a munkájából fáradtan hazatérő párjától a gyereknevelés kapcsán. A gyerek(/fogyatékos/krónikus beteg) felett gyakorolt kizárólagos hatalomnak pedig táptalaja a hatalommal való visszaélés, ha nincs meg az a kontroll, ami a szerepmegosztás velejárója. A szerepmegosztásnak tehát a szülők kapcsolatának javításán, az apa és anya többdimenzióssá tételén túl a visszaélések visszaszorítása, egymás korrigálása is a célja, velejárója.
komoroczki tunde 2013.05.12 03:24:59
@ANTICK: Igaz! Javítva.
Ahhoz, hogy egy P. Lászlóéhoz hasonló nyomorult ember életét részletesen megismerjük, valami szörnyű eseménynek kellett bekövetkeznie. Ezekben a sorsokban ugyanis sikert aligha talál a média. Bándy Kata meggyilkolása tragédia, de nem csak egy emberi élet elvesztése miatt, hanem…..