Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tamas Vaszari

28 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bevezető Az emberiség és a technika fejlődése során a különböző használati tárgyak egyre összetettebbé váltak. Ennek megállapításához elegendő, ha összehasonlítunk egy kőbaltát egy láncfűrésszel, egy 200 éves istállót egy mai gyárcsarnokkal vagy egy Ford T modellt egy mai, biztonsági és kényelmi…..
Bevezető Oroszországban régi hagyomány, hogy a gazdasági elit nagylelkűen támogatja a tudományt és a művészeteket. Mihail Lomonoszov a XVIII. században egyetemet hozott létre, Pavel Tretyakov pedig a XIX. században műgyűjtőként képtárat alapított, amelyet végrendeletében Moszkva városra…..
Vissza az első részhez Hazai sajátosságok Magyarországon a vezetőknek szóló képzési programok összeállítása előtt érdemes számba venni azokat a nemzeti sajátosságokat, amelyek meghatározzák a munkahelyek légkörét, illetve a dolgozók függelmi és személyközi kapcsolatait. A legfontosabb sajátosságok…..
Absztrakt Magyarországon a rendszerváltás után a vezetők részére kidolgozott továbbképzések, tanfolyamok és tréningek szinte önálló képzési ágazattá nőtték ki magukat, amelyben a szolgáltatói oldalon a graduális programokat is kínáló felsőoktatási intézmények, a nyugatról érkező nemzetközi cégek…..
II. rész   A tanulmány I. része itt olvasható   A magyar villamosenergia-termelés A magyar kormány beszámolója szerint 1991-ben Magyarországon – a nyugati országokhoz képest – egységnyi GDP előállításhoz 1,5-2-szer annyi villamos energiára volt szükség, és a GDP 1/6-ának előállítása az…..
Oroszország az Európai Unióhoz földrajzi szempontból legközelebb elhelyezkedő regionális nagyhatalom, Németország pedig az EU leggazdagabb és legbefolyásosabb tagállama. Mivel a két ország potenciálisan egyre erősebb, s mindkettejük külpolitikájában kiemelt helyet foglal el a másikkal ápolt jó…..
A kétezres évek a globális energiaárak növekedésén alapuló fellendülése gyorsan meghozta a Putyin adminisztráció népszerűségét. Ebben az időszakban kezdődött meg a deviza- és aranytartalékok felhalmozása, illetve létrehoztak egy stabilitási alapot is, hogy egy esetleges…..
A műkereskedelem leírása közgazdász szempontból Közgazdász szemmel nézve a művészet értéke attól függ, hogy azt a szemlélő milyen szemüvegen keresztül vizsgálja, milyenek az illető belső értékei, preferenciái.[1] A közgazdaságtan a művészetről vagy a műalkotások…..
Közgazdasági megközelítés Mielőtt rátérnénk az árucikkek másodlagos piacának bemutatására, előtte nézzük meg, hogy tulajdonképpen mi is maga a fogyasztás? A fogyasztás a tárgyak beszerzését, és használatát (egészen az elfogyasztásig) foglalja magába, amelynek…..
Bevezető A hidegháború végén az Amerikai Egyesült Államok nyilvánította megát győztesnek, a szovjet birodalmat pedig egy csődbe jutott vesztesnek könyvelte el a Nyugat. Való igaz, hogy a fegyverkezési versenyben és az afgán háborúban kivérzett ország súlyosan meggyengült, s a…..
Bevezető             Oroszország a világ legnagyobb országa, amely a világ szárazföldi területeinek 1/6-én terül el. Az ország területe több, mint 17 millió km2. A lakosok száma 146 millió fő, a népsűrűség 8,3 fő/km2. Ha a magyar viszonyokkal próbáljuk…..
Összefoglalás A vállatok munkafolyamatainak hatékonyságjavítása napjaink központi kérdése. Az értékesítési tevékenység esetében ennek egyik eszköze a fogyasztók jobb megismerése. A döntési motivációk racionális és emocionális indíttatásúak lehetnek. A fogyasztói…..
A szervezeti strukrúrák új, negyedik típusa Amikor új blogbejegyzést készítek, akkor előtte egy rövid kutatást végzek, hogy lássam, milyen hasonló témájú publikációk érhetők már el az interneten. Ezt egyrészről azért teszem, hogy megtudjam, kik és milyen fogalmakat…..
Recenzió két könyvről   Az emberek többségében kezdettől fogva ott él a vágy, hogy szebbé tegyák környezetüket, és az őket körülvevő tárgyakon keresztül is megmutassák magukat a környezetük számára. Néhányan a vágyott szépséget a műtárgyakban vélik felfedezni, s…..
A vállalatok szervezeti kultúrája többféle lehet, de ezek közül csak egy támogatja igazán az innovációt. Attól függően ugyanis, hogy a cégnél milyen értékek állnak a középpontban, és a kollégák miként viszonyulnak egymáshoz és a munkájukhoz, beszélhetünk konstruktív,…..
Természetes dolog, hogy egy jó ötletre alapozva nap, mint nap alakulnak új cégek. A kérdés csak az, hogy ezek közül melyeket nevezhetünk start-up, vagy spin-off cégeknek? Régen a cégek egyet jelentettek a bennük lévő erőforrásokkal: a gépekkel, az épületekkel és az ott…..
Bármelyik településről legyen is szó, mindig azok az utcák a legérdekesebbek, ahol az üzletek, éttermek és egyéb kereskedelmi egységek találhatók. Ezeken a helyeken pezseg az élet: az emberek itt intézik az ügyeiket, itt vásárolnak, itt találkoznak a barátaikkal, és ezeken a…..
A honlap ma már szinte kötelező, hiszen ezen a csatornán tájékozódnak a potenciális vásárlók, a már meglévő ügyfelek pedig gyakran itt néznek utána a cégünk által kínált újdonságunknak, vagy éppen az üzletünk nyitvatartási rendjének. Napjainkban alig akad olyan…..
Szöveges kiegészítés a 2014.03.20.-án tartott egyetemi előadás anyagához Prezentálni tudni kell. Azért van szükség erre a tudásra, mert értékesítőként, de még egyszerű magánemberként is egyre gyakrabban kerülünk olyan helyzetbe, hogy valamiről be kell számolnunk, vagy be…..
Szöveges kiegészítés a 2014.03.06.-án elhangzott egyetemi előadás anyagához   Esettanulmány A moszkvai egyetemi évek legfontosabb tanúsága a következő mondat volt számomra: „Egy cég annyiban tekinthető nemzetközinek, amennyire a termékeit el tudja juttatni a globális…..
Szöveges kiegészítés a 2014.03.13.-án elhangzott egyetemi előadás anyagához Jelenleg a gazdaság legtöbb ágazatában a túlkapacitások korát éljük. Ez azt jelenti, hogy a kínálati oldal lényegesen nagyobb árumennyiség előállítására képes, mint amennyire a keresleti oldalon…..
Szöveges kiegészítés a 2014.03.06.-ai szeminárium anyagához A stratégiai tervezés során két megközelítés létezik. Az egyik megközelítésben a vevő igényei jelentik a kiindulási pontot (outside-in), a másik esetben pedig a saját képességeink (inside-out). A cégünk…..
Az elmúlt évek legnagyobb változását az értékesítők munkájában az jelentette, hogy szembesülniük kellett a piac korlátozott méretével. Világossá vált, hogy az a ’90-es években elterjedt gyakorlat, amely szerint egy vevőnek elegendő egyszer eladni valamit, s aztán tovább…..
Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy Magyarországon minden második ember vállalkozó. Ebbe beletartoznak a kényszervállalkozók, az önfoglalkoztatók, de a családi cégek, vagy akár a nagyobb, középvállalkozások tulajdonosai is. A magyar cégek között csak elvétve akad nagyvállalat,…..
A Borisz Milner által szerkesztett könyv az orosz nyelven elérhető legrészletesebb leírást adja a nagyvállalati tudásmenedzsment módszertanáról. Erre a tudásanyagra az orosz gazdaságnak égető szüksége is van, hiszen a világ egyik leggazdagabb országa, amely a természeti…..