Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Viselkedési Közgazdaságtan

27 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Számtalan helyzetben kell döntenünk nap mint nap. Legalábbis úgy tűnik, hogy mi döntünk, de valójában egy nagyon egyszerű trükkel szinte minden esetben befolyásolnak minket a "helyes" irányba. Vegyük az egyik nagyon híres példát először a hatás ismertetéséhez. Az egyik nemzetközileg ismert újság…..
A közgazdaságtan egy alapkérdése, hogy vajon miért gazdagabb az egyik ember, mint a másik, vagy miért gazdagabb az egyik ország, mint a másik. Egy híres kutatás arra mutat rá, hogy nagyon erős összefüggés van az antiszociális viselkedés minta és az ország sikeressége…..
Meglepő, hogy az őszre kiírt skót függetlenségi népszavazáson mi lehet a legdöntőbb szempont a Stirling Egyetem kutatása szerint. Idén ősszel tartják meg azt a népszavazást, ami alapján Skócia függetlenné válhat. Önmagbában rengeteg kérdést vetne fel egy esetleges…..
5 egyszerű, tudományosan is bizonyított tipp a boldogsághoz. 1)Segíts másokat heti 2 órában Az emberek sokkal boldogabbak, ha akár kisebb összegekkel másokat támogat, mintha saját magára fordítja (Aknin, Dunn & Norton, 2012). De ehhez hasonlóan növeli a boldogságot, ha…..
Mivel mindenki úgy érzi, hogy neki az átlagosnál kicsit több jutott. Ez már tudományosan bizonyított is és úgy hívják túlzott magabiztosság (overconfidence). Talán a legismertebb példa, amikor az embereket arra kérték, hogy értékeljék az autóvezetési tudásukat az átlaghoz…..
Szinte nincs olyan gazdasági kérdés, amihez ne lenne fontos tudni az idő értékét (kamatlábat). Ezért mindenki használja anélkül, hogy pontosan tudnánk, hogy mi az. Hitelek, befektetések, részvényárfolyamok, fogyasztás, lakásvásárlás és még számtalan fontos, minden…..
Mi alapján készül a Boldogság-Szenvedés lista? Vajon milyen tudományos oka lehet, hogy Magyarországon a 4. legnagyobb a szenvedők aránya a világon. A Gallup idei eredményéről sokat lehetett olvasni pár hete, de talán kevésbé derültek ki belőle, hogy mi lehet az oka ennek az…..
A közgazdasági kísérleteknek két nagy csoportja van: a gazdaságpszichológia (Economic Psychology) és a kísérleti közgazdaságtan (Experimental Economics). Az első inkább a pszichológusokra jellemző, míg a második a közgazdászokra. Az alapvető különbség egyetlen egyszerű…..
Az élet minden területén jelen van a kockázat, amit alapvetően nem értünk és nem is tudjuk hogyan működik.Mit tudunk az emberek kockázathoz való viszonyáról?A legismertebb állítás, hogy kockázatkerülőek vagyunk. Ha lehet akkor kerüljük azt, ami bizonytalan. (Közgazdaságtanban…..
Miért a pénzért dolgozunk és nem azért, amit vehetünk rajta? Mindenki ismeri azt az érzést (ha más nem, akkor másokon látta), amikor valaki nem egy konkrét célért dolgozik vagy küzd, hanem csak azért, hogy több pénze legyen. Felmerül a kérdés, hogy tényleg igaz-e, hogy…..
Viselkedési Közgazdaságtan 2013.10.25 12:33:28
@Dörnyei József:
Kedves József,

Természetesen nem illúzió abban az értelemben, ahogy Ön érti, hogy sok mindent vehetünk rajta.

De abban az értelemben viszont igen, hogy annak változását és konkrét értékét nem tudjuk jól kezelni. Példáinkban is többször döntenek az emberek amellett, hogy legyen több pénzük (több munkáért) akkor is, ha az nem ért többet nekik (Pl infláció miatt vagy mert úgyse a drágább döntést akarták...).
Viselkedési Közgazdaságtan 2013.10.25 18:42:02
@Dörnyei József:

Nem írtuk le az összes példát, de már az inflációs példa is ennek ellentmond, mivel ott nem maximalizáltak a pénzüket.
Miért veszünk biztosítást és lottót is? Miért fektetünk inkább alacsonyabb hozamú kötvényekbe, mint részvényekbe? Miért könnyű és hogyan lehet manipulálni a döntéseket?Mitől függ a "jólétünk" (jóérzésünk)?A közgazdaságtan egyik alapvető feltevése, hogy az…..
Viselkedési Közgazdaságtan 2013.09.23 09:21:01
@Neruo: Köszönjük a hasznos észrevételeket. Pontosítottunk a megfogalmazásokon.
Ha valaki tőzsdei kereskedésből akar megélni, akkor ezzel a problémával nap mint nap találkozni fog.A szabály egyszerűnek tűnikHa az árfolyam számodra kedvezőtlenül alakul, akkor még kis veszteséggel zárd le a pozíciódat, míg, ha a nyereségessé válsz, akkor várj ki sokáig.…..
Viselkedési Közgazdaságtan 2013.09.20 13:57:31
@bilolyogus: Ez a téma messze meghaladja a Viselkedeséi Közgazdaságtan kereteit, de legjobb ismereteink szerint megpróbáljuk megválaszolni.

A kereskedési felülettôl függ, hogy ki mit lát. A CFD kereskedések nagy baja ez a jelenség leginkább. Mivel ott nem történik valódi piaci kereskedés, így az üzemeltetô az ügyfél veszteségében érdekelt, plusz egyben látja az ügyfél stop-ját is, plusz ô jegyzi az árat is.

Tehát felmerülhet, hogy visszaélések történnek, de ezek már a durva törvény szegés határá túl vannak.

Ellenben vannak olyan kereskedési stratégiák, amelyek arra építenek, hogy sok Stop-ot ki lehet ütni. Ezek vagy müködnek vagy nem, De ez nem illegális.

Ez a komment Viselkedési Közgazdaságtan szempontjából azért érdekes, mert ha teljesen igazságos és objektív feltételek vannak, akkor is az emberek többsége azt hiszi, hogy az ô stopjára utaznak. Ennek oka egyszerûen visszavezethetô a loss-aversionra és arra, hogy az emberek nem jól mérik fel a valószínûségeket. Azaz azt, hogy a stop szûk szokott lenni, így szükségszerûen gyakrabban kiütik, mint ahányszor a nyereséget realizálni tudja.
Modern pénzügyek alapja, hogy a tőzsde, nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján, nem előrejelezhető. De ez nem igaz. A statisztikai megfigyelések alapján két lényeges megfigyelést tettek a tőzsdei árfolyamok kapcsán. Az árfolyamok alulreagálják a kiugró híreket rövid…..
A diktátor játékok lényege, hogy az egyik fél teljesen kiszolgáltatott a másiknak. Ilyenkor csak az a kérdés, hogy ki mennyire él vissza a hatalmával. A viselkedési közgazdaságtan régóta vizsgálja a diktátor játékokban megfigyelhető jelenségeket, mivel ezek teljesen…..
Pontosabban Ausztria után közvetlenül Magyarország a legjobb. Ez nem más, mint a szervfelajánlás, azaz hogy hány ember hajlandó donorként szerveit felajánlani (például halála után) egy másik ember életének megmentéséért. Az alábbi ábra összefoglal különböző országokat…..
Viselkedési Közgazdaságtan 2013.05.29 21:25:20
@Neruo:
A probléma most már triviális, de például hasonlóan két csoportra oszlanak az országok az öngyilkossági ráta alapján, amire mind a mai napig (tudtunkkal) nincs magyarázat. Pedig valószínűleg hasonlóan egyszerű rá a válasz.

A cikk azért vizsgál egy izgalmasabb kérdést is. Ez pedig egy online vizsgálat arról, hogyan hat a default, de erről még később bővebben :)
Viselkedési Közgazdaságtan 2013.07.13 12:45:13
@Neruo:

Jogosak a felvetések, hogy az ábrán látható értékek nem közvetlenül a default hatás miatt vannak (csak). Gondolkodunk, hogyan lehetne pontosítani, de valószínűleg a szöveg ott nem a legpontosabb, hogy valójában nincs feltéve a kérdés, csak hallgatólagosan.
Hogyan golfozik és, hogy milyen díjat nyert, de a külső és a szerencse is sokat számít. Legalábbis ezt mutatják az amerikai cégek kapcsán végzet kutatások. Jacquart és Armstrong (2013) az amerikai top menedzserek fizetésére vonatkozó kutatásokat összegezte, hogy megvizsgálja…..
Viselkedési Közgazdaságtan 2013.07.13 12:38:25
@Neruo:
Köszönjük az észrevételt. Pontosítottuk.
A gyakoribb szex okozta boldogság 50 000 dolláros fizetésemelésnek felelt meg.A közgazdaság központi kérdése a jólét, amit viszont "meglepően" nem csak a pénz mozgat. De először nézzük meg miből is indult ki a kutatás. Azt találták, hogy, ha a nőket arról kérdezték, hogy mi…..
Az alkalmazott is motiváltabban és jobban dolgozik, ha nem fizetik meg. Bármilyen meglepő számos tény támasztja ezt alá. Arról már írtunk, hogy hajlamosak vagyunk a fizetésünkből is engedni csak azért, hogy azt érezhessük, hogy növekedni fog a jövőben. (Loewenstein &…..
Viselkedési Közgazdaságtan 2013.07.05 23:30:09
Köszönjük az ajánlást és mindenképp mi is ajánljuk a kurzust:
www.coursera.org/course/behavioralecon

De sajnos már befejeződött, de ettől függetlenül hasznos anyagokat lehet ott találni és más kurzusok is nagyon érdekesek lehetnek.

A kiigazításban nem teljesen értünk egyet, mivel a kísérlet nem egyszerűen csökkenő határhasznot mutat, hanem kifejezetten káros, negatív hatást. Ariely et al (2009) cikke részben itt elérhető:
www.bos.frb.org/economic/wp/wp2005/wp0511.pdf
Itt a 10. oldalon az eredmények összefoglalásánál jól írja, hogy "additional incentives can decrease performance".
A 24. oldalon pedig a kísérleteket számszerűen foglalja össze, ahol például a Labirintus nevű játékban az alacsony fizetség esetén 5,9 pontot értek el, közepes esetén 4,6 pontot míg a magas fizetség esetén csak 4,1 pontot.
Tehát abszolút értékben rosszabbul teljesítettek nem csak a fizetséghez képest arányosan.
Két azonos összeg közül azt választjuk, amelyiket hamarabb kapjuk meg, "elvileg". Ha fizetni kell, akkor pedig, amelyiket kesőbb kell fizetni. Ez a logika alapvetően határozza meg a közgazdasági gondolkodást, hiszen emiatt kérünk kamatot egy előnytelenebb időpontért (Samuelson,…..
Viselkedési Közgazdaságtan 2013.06.25 15:53:14
@Husz_János_Puszita:

Kedves János,

Szerintünk is nagyon fontos, hogy a közgazdaságtan minél több területről merítsen. Mi csak annyival egészítenénk ki a felvetését, hogy szerintünk ez nem mond ellent annak, hogy matematikai képletekkel írjuk le az emberi viselkedést. Talán egy jó példa erre a halogatás pszichológiai megfigyeléseire épülő hiperbolikus diszkontálás.

viselkedesikozgazdasagtan.blog.hu/2013/05/23/hiperbolikus_diszkontalas_a_halogatas_keplete
A TV műsorokból jól ismert helyzetben kell döntenünk: 3 ajtó közül az egyik mögött ott van a főnyeremény, míg a másik kettő mögött nincs semmi. Első lépésben a játékos kiválasztja a legszimpatikusabb ajtót majd a műsorvezető a hangulat fokozásképpen a maradék két ajtó…..
Pszichológusok arra voltak kíváncsiak, hogy a lehetôségek száma, hogyan hat a döntéseinkre (Iyengar & Lepper, 2000). Az egyik esetben csak hat féle lekvárt helyeztek el egy boltban, míg a másodikban 24-et. Azt nézték, hogy melyik esetben mennek oda többen a…..
Viselkedési Közgazdaságtan Blog Facebook oldalán folyamatosan olyan plusz érdekesség jelennek meg, amiket a Blogban nem talál. Izgalmas videók, érdekes linkek vagy ingyenes kurzusok és oktatások... Érdemes like-olni a Facebook oldalt is, hogy ne maradjon le semmiről!..
A halogatás rengeteg területen megfigyelhető döntéseinkben (például halogatjuk a sportolás vagy egy új fogadalom elkezdését). Alapvetően ennek legfőbb oka az úgynevezett "jelenfelé való torzítás" (Present Bias), amelynek lényege, hogy az emberek aránytalanul többre értékelik…..
Milyen a legjobb banki hitel, a bank szempontjából?Miért olyan nyereséges a gyorskölcsön és miért éri meg betétet szedni hosszú távon?Miért lehet ezeknél messze a piacinál jobb kamatokat érvényesíteni? Azt már láttuk, hogy a halogatásnak mi lehet az oka és, hogy ezt a…..
A tudományos életben (főleg az USA-ban) az 1980-as évektől kezdve óriási érdeklődés övezte a halogatás kérdését a viselkedési közgazdaságtanon belül. Miért csökkent a megtakarítása hajlandóság az USA-ban?Miért vesznek fel az emberek irreálisan magas kamatra hitelt?Miért…..