Regisztráció Blogot indítok
Adatok
III/III Krónika

408 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
NOIJ – összefoglaló jelentés, 1985.07.04. (130) 2. Az ORF osztrák tv társaság forgatócsoportja – Paul Lendvai vezetésével – június 26-28. között hazánkban forgatott. Ennek során Lendvai – a KÜM Sajtóosztállyal folytatott tárgyalások ellenére – ismét engedély nélkül készített riportot. A forgatások…..
Az állambiztonság sajátos, ugyanakkor bevett bomlasztási technikája volt, annak sugalmazása, hogy célszemélyeik környezetében valaki az ÁVO / BM / külföldi szervek ügynöke. Az ilyen pletykák titkosszolgálati eszközökkel történő elterjesztése a bizalmi kapcsolatok megtörését szolgálta. Az alábbi…..
NOIJ – összefoglaló jelentés, 1984.07.03. (129) 12. A Hazafias Népfront keretében megalakult „Szárszói Baráti Kör” válaszmányi ülést tartott. Vezetőségébe több emigránst is beválasztottak, pl. Püski Sándort, Gombos Gyulát és Vatai László ref. lelkészt (Kanada). A választmány összetétele egyrészt…..
A hetvenes évek végétől egyre több belső pártállami dokumentumban esett szó a "lengyel helyzetről." A veszélyesnek ítélt minták elterjedésének elhárítása az állambiztonság kiemelt feladata lett, legyen szó az egyházpolitikáról, a munkások és az értelmiség összefogásáról, vagy az érdekvédelmi…..
NOIJ – összefoglaló jelentés, 1985.07.01. (127) 4. A Magyar Rádió és az osztrák ORF rádió- és tv társaság illetékesei több ízben tárgyaltak – a korábban már több alkalommal jelentett – közösen létrehozandó „Rádió Danubius” rádióállomás ügyében. A rádióállomás az Ausztrián keresztül hazánkba utazó,…..
Részletek egy június 30-i napi jelentésből, amelynek értesülései további intézkedések, megfigyelések, akciók forrásaivá válhattak: NOIJ – összefoglaló jelentés, 1987.06.30. (127) 4. A bizalmas nyomozás alatt álló L. Mihály aláírásgyűjtést kezdeményez a Pénzügykutató Intézet megszüntetése ellen.…..
A "Hare Krisna" vallási közösség (a pártállami iratokban: szekta) ellen a nyolcvanas években tervszerű megfigyelési és bomlasztási intézkedéseket indítottak. A "Hinduk" fedőnevű nyomozás részleteiről a vonatkozó akták, illetve feldolgozásuk hiányában még nem sok minden ismert. Azonban az akciók…..
1985 júniusában a hazai ellenzék különböző csoportjainak képviselői tartottak közös tanácskozást a Pest megyei Monorierdőn. A Donáth Ferenc kezdeményezésére létrejött többnapos rendezvényt a szervezők igyekeztek jól konspirálni. Ennek ellenére a BM III/III. Csoportfőnökség munkatársainak sikerült…..
1988. június 27-én 70-80 ezres tömegtüntetés tiltakozott az erdélyi falurombolás ellen a Hősök terén. A megmozdulás 1956 óta az első, nem hivatalosan megszervezett nagyszabású nyilvános közéleti esemény volt. Ugyanakkor az előkészületek ellenőrzéséből, megfigyeléséből a belső elhárítás megbízhatóan…..
Komplex állambiztonsági intézkedések a katonai szolgálatot megtagadó állampolgárok ellen. 1985-ben az ellenállás ilyen formája miatt 70 főt ítéltek el a katonai bíróságok. NOIJ – összefoglaló jelentés, 1985.06.26. (124) 9. - A „Varjak” fn. bizalmas nyomozás célszemélyei továbbra is a katonai…..
Az állambiztonság munkatársai különböző módokon kerültek kapcsolatba a Budapesti Műszaki Egyetemmel. Az alábbi napi jelentések közül az egyik ellenzéki személyeket ért retorzió kapcsán említette meg az intézményt. A másik a belső elhárítással sajátos kapcsolatban álló szervezeti egységről, a…..
Az alábbi napi jelentés a levél-ellenőrzés (BM III/3. Osztály) működésének eredményessége mellett egy újabb célszemély fedőnevével ismertet meg. A "Dizőz" nevet Vágner Anna, az ellenzék, a szamizdat-készítés ismert gépírónője kapta a belső elhárítástól. NOIJ – összefoglaló jelentés, 1987.06.24.…..
Az egyházak tevékenységének ellenőrzése, megfigyelése, manipulálása a kommunista titkosszolgálatok számára a pártállami időszak egészében kiemelt feladat volt. A BM III/III. Csoportfőnökség megszervezése után is külön részleg foglalkozott a „klerikális reakció” kezelésével. A belső elhárítás…..
Az állambiztonság a kezdetektől nyomon követte a Soros György által Magyarországon létrehozott alapítvány működését. A szervek elsődleges feladata az ellenzékinek minősülő személyekkel kiépített kapcsolatok felderítése (esetleges manipulálása) volt. Közben egy esetleges bomlasztó akció érdekében a…..
A BM III/III. Csoportfőnökség munkatársai a nyári kánikula idején is folyamatosan végezték a munkájukat. Azonban a hőség okozta problémák, valamint a BM-üdülők beutalóinak hiánya rendszeresen megjelentek a belső hangulatjelentésekben: „A Csoportfőnökség dolgozóit – mint minden nyári időszakban –…..
A BM III/III. Csoportfőnökség fennmaradt napi jelentései nem egy esetben a köztörténetből ismert eseményekről szólnak, azok állambiztonsági értelmezésére is rámutathatnak. A Csoóri Sándorra mért 1983-as szilencium leírása, többek között azért is figyelemre méltó, mert a belső anyag is az állami…..
Egy mindennapi eset, a hírszerzés és a belső elhárítás kooperációja. Harangozó Szilveszter parancsnoki utasításával. NOIJ – összefoglaló jelentés, 1986.06.19. (119) 13. A BM III/I Csoportfőnökség információja alapján f. hó 12-én jelentettük, hogy Menyhárt Gábor, Kuvaitban tanuló magyar…..
Nagy Imre kivégzésének évfordulójára minden évben különös gonddal készültek a belső elhárítás munkatársai. Az egész országra kiterjedő hálózat révén számos emlékező gesztust rögzítettek. A már megfigyelt prominens ellenzéki személyek esetében pedig részletes jelentés készült bármilyen a forradalmat…..
NOIJ – összefoglaló jelentés, 1987.06.17. (118) 3. A belső „ellenzék” polgári radikális szárnya f. hó 16-án 11 órára megemlékezést szervezett Nagy Imre kivégzésének évfordulója alkalmából a Batthyány örökmécsesnél. A téren összesen 20-25 fő jelent meg, köztük Philipp Tibor, Gadó György, Haraszti…..
NOIJ – összefoglaló jelentés, 1988.06.17. (119) 12. A BM III/III Csoportfőnökség információja alapján f. hó 2-án jelentettük Szász István belső „ellenzéki” személynek egy „hangos szamizdat” létrehozásával kapcsolatos elképzeléséről. Eszerint egy magnót összekapcsolnának egy általuk összeállított…..
A „kommunista erkölcsök” védelmében A politikai rendőrség tagjai maguk is folyamatos ellenőrzés alatt álltak, mindennapi életükben szigorú normáknak kellett megfelelniük. Az ideologikus szempontból és a Btk. által is elítélt homoszexualitás miatt több botrányra, fegyelmi eljárásra is sor került a…..
A belső elhárítás (Belügyminisztérium III/III. Csoportfőnökség) által titkosszolgálati eszközökkel gyűjtött adatoknak különböző következményei lehettek. Adott politikai megrendelés esetén a „puha diktatúra” idején is sor kerülhetett kemény hatalmi intézkedésekre.Kádár János 1982-ben például így…..
1989-re a belső elhárítás nem csupán az évek óta szemmel tartott ellenzéki csoportokat figyelte meg, hanem a rendszer (potenciális) baloldali kritikusairól is jelentéseket készített. NOIJ – összefoglaló jelentés, 1989.06.15. (117) A BM III/III Csoportfőnökség megbízható hírforrása az alábbi – más…..
A belső elhárítás a pártállami időszakban a nyilvánosság őreként is tevékenykedett. A kádárizmus rendszerének megszilárdulása után ismét nyilvánvalóvá váltak azok a témák, amelyekről szélesebb körben semmilyen formában nem (vagy csak nagyon torzított módon) eshetett szó.Az ezekről szóló szűk körű…..
A BM III/III. belső használatra készült összefoglaló jelentései sajátosan rögzítették egy adott időszak társadalmi feszültségeit. Például egy 1989-ben dokumentált, mai szemmel abszurd, névtelen levél egészen különös (a korabeli közvéleménnyel ellentétes) követeléseket tartalmazott. Korábban az…..