Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Optometrista Blog

13 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Maródásos sérülések: A szemsérülések 7-10 %-a maródás, annak ¼-e lúgsérülés. Általános szabály, hogy a sérült egyént először látó orvos a szemhéjakat feltárva a maró anyagot vízzel azonnal mossa ki a kötőhártyazsákból, és utána utalja rögtön szakorvoshoz.…..
A csarnokzug felépítése Az elülső csarnok (camera anterior) átmérője 13 mm, mélysége a szaruhártya hátsó felszínének közepétől a lencse tokjáig 3,4 mm – tartalma a csarnokvíz. Nevezetes része a csarnokzug. Szerepe a csarnokvíz elvezetése és így a normális szemnyomás…..
A retina az elsődleges szemhólyagból invaginatioval kialakult kettősfalú kehelyből fejlődik ki. külső fal: pigment epithel (RPE) belső fal: a retina többi kilenc rétege (neuroretina v. sensoros retina) Ora serrata: a retina és a corpus ciliare kapcsolódási helye Pars plana:…..
A könnyszervek felépítése működése, a könny jelentősége, összetétele. A könnyszervek könnytermelő és könnyelvezető részből állnak. A könnytermelő szervek Két könnykiválasztási mechanizmust különböztetünk meg: Alapszekréció Akaratunktól független, éjjel…..
Az emberi szem optikájának vizsgálatánál mindenképpen meg kell említenünk GULLSTRAND nevét, mert munkásságának nagy részét ennek a témának szentelte. A szem a szaruhártyából és a szemlencséből álló 2 tagú lencserendszer, amelyet elölről a könnyfilm, hátulról az…..
A papilla oedema kialakulása és differenciál diagnosztikája. Ha a koponyaűrön belüli nyomás bármilyen okból fokozódik, akkor pangásos papilla alakulhat ki. Az esetek 90%-ában kétoldali. Az intracrainális nyomásfokozódás mögött agydaganat van. Fiatalokon a pangás gyorsabban…..
A szem és a szemizmok keringése és beidegzése A szem artériás keringésében az a. ophtalmica 2 ága vesz részt: ciliáris érrendszer retinális érrendszer. A két érrendszer különbözően viselkedik élettani és kóros reakciókban egyaránt, és egyben el is különül,…..
Szemlencse betegségei. Gyulladásos betegségei nincsenek, mert nincsenek erei. Daganatos betegségei szintén nincsenek felépítéséből következően. Fejlődési hibák: Ectopia. A lencse csökevényes. Alakváltozások, melyek eltérnek a normál állapottól, a lencse lehet…..
A Zöldhályog (Glaucoma) Az ember az öt érzékszervével, úgymint a látás, hallás, tapintás, szaglás és íz érzékelés áll szoros kapcsolatban a környezetével. Kétségtelen, a látás az, amely a legnagyobb jelentőségű, ezért a látás legmagasabb szinten való megőrzése a…..
A szemünk világa. Az ember az öt érzékszervével, úgymint a látás, hallás, tapintás, szaglás és íz érzékelés áll szoros kapcsolatban a környezetével. Kétségtelen, a látás az, amely a legnagyobb jelentőségű, ezért a látás legmagasabb szinten való megőrzése a…..
Optometrista Blog Vörös szem 2013.04.20 16:37:55
Vörös szem.   Kétoldali Korrigálatlan fénytörési hiba; Értelmi dolgok? Suffusió; Kémiai hatások; Sugárhatás (solarium, quartz lámpa); Kétszemes? glaucomás roham; Oválisan tág a pupilla, nem reagál a fényre; Jelentős látásromlás, cornea…..
A fény, mint elektromágneses hullám. A monokromatikus síkhullám A fényforrások időben és térben változó elektromágneses teret keltenek maguk körül. Ez az elektromágneses tér hullám alakjában terjed. Távol a fényforrástól, átlátszó, homogén, izotrop közegben az…..
Optometrista Blog A lézer 2013.04.18 20:40:02
A lézer A fotonok és atomok illetve molekulák kölcsönhatásánál történhet. - abszorpció:   a foton az atomot vagy molekulát egy magasabb energiájú állapotba gerjeszti, miközben maga elnyelődik. A két állapot közti energiakülönbség   DE =…..