Regisztráció Blogot indítok
Adatok
twiga

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rengeteg poszt volt már arról, milyen munkavállalóként külföldre menni, ennél jóval kevesebben választják a vállalkozói utat. Nos, Gábor a kivételek közé tartozik. Írásából kiderül, miért éppen Nagy-Britanniát választotta, és még arra is fény derül, hogy jönnek ehhez a csehek. Nem akármilyen…..
twiga 2017.09.15 08:49:19
@LKerekes: A poszt jo es erdekes. Miert van az, hogy az Ease of doing business rangsorban UK a 7. a vilagon, Magyaro. meg a 41. Raadasul mind a csehek (27.), lengyelek (24.), szlovakok (33.) es romanok(! 36.) is megelozik Magyaro.-t. Ez azert elgondolkodatato...(A rangsor kulonbozo indikatorokbol jon ossze: uzlet inditas, epikezesi engedelyek, aram ellatas/bekotes, ingatlan regisztracio, hitel hozzaferes, befekteto vedelem, adofizetes, szerzodes ervenyesites stb.). En nem vagyok vallalkozo, de az IMF reportokbol az latszik, hogy Magyao.-n problematikus a: property rights, government efficiency, health and primary education, higher education and training, senior labour force participation, business regulations, technological readiness es business sophistication teruleteken. Szoval megtudom erteni a posztirot...
twiga 2017.09.15 08:51:33
@Pink Petsch: abszolut igazad van! Hollandiaban pl. eleg a jogsim mindenre. Na jo, vagy egy NS kartyam is, amit hasznalhatok vonatra/metrora/villamosra/buszra... de nincs jogsi, szemelyi, lakcimkartya akarmi... tapasztalatom szerint egy ID eleg.
twiga 2017.09.15 09:05:04
@Főgebra: eleve minek a szemelyi szam, amit raadasul 1991-ben az AB megtiltott, de aztan valahogy csak maradt...nem hiszem, hogy van egy klonom, igy nev/szuletesi hely/ido alapjan illik beazonositani engem+ (mar akinek) de van TAJ+ado szam is
Jó négy évvel ezelőtt jelent meg Twiga posztja, melyben akkor Botswanából (!) írt – mert hát ugye, mint tudjuk, magyarok és határátkelők mindenhol vannak. Most négy év után ismét jelentkezett, részben azért, mert egy kommentje kapcsán megkértem, írjon kicsit bővebben arról, milyen is egy…..
twiga 2017.09.12 17:30:05
@Laciii: "A top 0,001%-nak külön fenntartott suli naná, hogy jobb, mint a magyar 99% iskolája." - persze. De nem is hozong senki, hogy milyen jo az iskolarendszer (mint Mo.-n), kozben meg bukik minden teszten (tisztelet a nehany kivetelnek). Alapvetoen ketfele iskola van: private es a government. Az utobbi ingyenes, a private meg (nyilvan) fizetos. Itt a szint osszehasonlithatatlanul magasabb az allami iskolaeval, ahol akar 80 gyerek is ul egy osztalyban a zsufoltsag miatt. A kozeposztaly mind private iskolaba jaratja a gyereket, amiert atlagosan $1500 fizetnek gyerekenkent evente. Felso kozeposztalytol pedig valamelyik nemzetkozi iskolaba jaratjak a gyereket. Az iskolai alapu szegreacio tehat massziv, szvsz ez Mo.-n joval kiegyenlitettebb.
twiga 2017.09.13 10:12:46
@LepesMez: egyetertek, de miinkabb a pozitivumokat igyexunk atadni a gyerekeknek: magyar kultura/tudomany, holland tudomany/kepzomuveszet. Az "anyazasat" meghagyjuk magunk kozott :-) mi aztan absz. nem vagyunk nacionalistak v ilyesmi (horribile dictu, "migrancssimogatonak" szamitanek sok magyar szemeben, csak mert megvetem az emberek inhumanus kezeleset), de fontos, hogy a gyerkocoknek legyenek gyokereik es kotodjenek vmennyire a 2 "hatorszagukhoz".
twiga 2017.09.13 12:11:05
@labirintus1: igaz, hogy Mo. kozelebb van Belgiumhoz, de attol meg napi szinten kell beszelni magyarul a gyerekekkel.
Felmeresek szerint kb heti 25 ora a szukseges "nyelvi ido" a masodik nyelvnek, ami kb 30% a gyerek aktiv idejenek. Heti 20 ora alatti exposure mellett a masodik nyelv joval lassabban fog fejlodni a fo nyelvhez kepest (noha fog igy is fejlodni). En kiszamoltam, h. egyelore heti 18-19 orat vagyok kepes a gyerekekkel magyarul beszelni, ami arra eleg, amit a fenti cikkben mar kifejtettem. Szepen fejlodik, de lassan.
A minap a neten keresgélés közben futottam bele a címben megfogalmazott kérdésbe, és az arról szóló írásba. Noha elsőre nem tűnt túl izgalmasnak a téma, amikor jobban belegondoltam, rájöttem, rengeteg érdekes kérdés merül fel a kétnyelvűséggel kapcsolatban, amire ráadásul…..
twiga 2017.08.29 18:15:05
@zoldzeller: "nekem nagyon sok baratom van az egyetemrol ahol a szulok ketnyelvuek angol-magyar, nemet-angol, holland-magyar (es usa-ban elnek) az o gyerekeik mind ket sokszor harom nyelvuek. Mindegyik szulo a maga nyelven beszel a gyerekkel." - ugyanez a szituacio nalunk: magyar-holland par, gyerek amerikai iskolaban (angol), ahol franciat tanul idegen nyelvkent :-) Abszolut semmi problema nincs. A magyart javitanom kell folyamatosan, mert csak en beszelem vele, meg a nagyszulok skype-on (es evente egyszer), de mindent megert es torekszik magyarul beszelni. Ha angolul mondok valamit, ram szol, hogy "normalisan mondjam" (ergo magyarul). Heti egyszer holland iskolaba is jar, igy irni-olvasni megfog holandul is tanulni.
Viszont nehanyan fanyalognak, hogy "nem fog anyanyelvi szinten beszelni". Eloszor is mi az az anyanyelvi szint? Mert pl. valaki 2-3 diplomaval es vagy 2000 elolvasott konyvvel a hatterben mas "anyanyelvi szinten" mozog, mint valaki 8 altalanossal es nulla olvasmannyal. Szvsz az "anyanyelvi" szint meghatarozas nem helyes es osztom azok velemenyet, akik inkabb elsodleges vagy elso nyelvkent hatarozzak meg a szamukra legerosebb nyelvet. Azoknak is osztoma velemenyet, akik viszont a gyermekkorhoz kotik a tobb nyelvuseg kialakulasat.
Az odáig rendben van, hogy a nylonszatyor rémesen környezetszennyező, a magunk részéről támogatnánk a minél erőteljesebb visszaszorítását is. Az már más kérdés, hogy vajon arányos büntetés-e egy nylonszatyorért akár négy év börtön vagy több mint 10 millió forintos…..
Aki londoni posztra számított, annak súlyos csalódást kell okoznom :), ugyanis mai úti célunk a brit fővárosnál némileg egzotikusabb Botswana, azon belül is a főváros Gaborone. Bár azon már egyetlen rutinos Határátkelő-olvasó sem csodálkozik, hogy a világon mindenhol élnek…..
twiga 2013.06.17 12:04:54
@skylla: hahaha. oroszlan van boven, de parduc, gorilla es makako? Az nem :-)
twiga 2013.06.19 20:33:18
@tanato: Ajanlom a Beneath the lion's gaze c konyvet M. Mengiste-tol, ha tudni akarsz tobbet errol az idoszakrol... borzalmas idok.
twiga 2013.06.19 20:44:08
@mojoking77: Hello mojoking! Jo par dolgot kihagytam nyilvan, mivel nem voltam egyaltalan biztos abban, hogy barkit is erdekel BW, vagy Afrika ugy egyaltalan. Eloszor is koszi szepen a teljessegre toro beirast, orommel nyugtaztam, hogy mast is megragad a termeszet, nemcsak minket :-)

Nemi kiegeszites/valasz a commentedhez:
A gyemantbanyaknak nem egyeduli tulajodonosa az allam, 50-50% a tulajdonhanyad a De Beers-szel.

A ket gepardbol tavaly elpusztult az egyik, mert mar igy is a rendkivuli 16 evet megertek, ami persze a szabadban jo ha 10 ev lenne :-)

Az Okavango/Chobe latogatas mar 3-szor megvolt, ketszer a Vic.Falls is :-) nem leeht betelni vele, egyedul az arak tudnak hajmeresztoek lenni, ha valaki nem campingezo tipus (es en nem vagyok az). A Chobe Safari Lodge helyett midenkeppen a Chobe Chilwero-t ajanlanam, mert sokkal privatabb :-) A csillag nezes abszolut elmeny, bar en meg mindig csak az Orinot ismerem fel. hahaha. Egyebkent az alatalad is emlitett Mokolodi Game Reserve minden ev juliusban (a leghidegebb honapban) csillagnezest szervez, mert ilyenkor a legtisztabb az eg es a feletted huzodo Tejut tokeletes latvanyt nyujt.
Udv
Határátkelő Hakuna matata 2013.05.24 06:52:00
Ma egy, a megszokottól eltérő Határátkelő készült számotokra, ugyanis abban a szerencsében volt részem, hogy találkoztam az ideiglenesen hazánkban állomásozó Tyimpikével és Andrissal, akik Kenya Estet tartottak, képekkel, történetekkel mutatták be afrikai életüket, amiről…..
twiga 2013.05.28 22:33:28
@twiga: fu fu es csak. Pole sana a hibaert
twiga 2013.05.28 22:48:37
@zebralany: A szubszahara tersegben csirke termeszetesen marha a fo husfele akar sutve, akar porkoltesen keszitve. Emellett gyakori a kecske es a barany hus is, bar ezek inkabb unnepekkor az aruk miatt. Zsiraf es zebra kizart, vadak kozul impala, kudu es eland fordul elo az etlapon, ha vmi kulonlegesseget talalnak fel. Kelet-Afrikaban (pl. Tanzania es Etiopia) inkabb csirke a menu 1000 fele modon keszitve. Sok gyumolcs, zoldseg (pl. sult banan) szerepel a
menusoron. Rengeteg indiai etterem van mind a keleti mind a deli reszeken.
twiga 2013.05.30 11:03:49
@nyuszigonosz: " azt irtad; Fufut esznek. Igaz, Kenyában nemtudom... De más afrikai országokban azt."

Erre reagaltam, hogy nem kene altalanositani egesz Afrikara, mivel a fu fu Kozep-es Nyugat-Afrikaban ismert. A deli vagy keleti regioban mas a kaja, noha meg region belul is lehetnek nagy elteresek. Pl. Mozambik konyhaja ossze sem hasonlithato Botswanaeval. Mozambik egyertelmuen portugal hatasu, sok haletel, Botswana marhahus es csirke orszag... etc.
A mai poszt Spanyolországba visz bennünket, de amellett, hogy kiderül, mikor és mit esznek és isznak a spanyolok, ismételten bizonyságát kapjuk annak, mennyire nem elég csak a nyelvet tudni, hanem a kultúrát is ismerni kell. Egy biztos: ArtBrigittától olvastam a határátkelés egyik…..
twiga 2013.05.28 23:22:10
@orange85: hat vazze, akkor ezt sem olvasod, mert sem a Hollandiaban, sem a Del-Afrikaban vasarolt laptopom nem tartalmaz magyar ekezeteket. Azert mert az agyad korlatolt, nem fogok valtoztatni masik tobb tucat olvasoval. udv
Kevés nehezebb helyzet akad annál az ember életében, mint ha öt év után kényszerből el kell hagynia azt az országot, ahol már berendezkedett és otthon érzi magát. Így járt mai szerzőnk, Zsófi is, aki a jelek szerint egyre csökkenő reménnyel próbálja a diákvízumát…..
twiga 2013.05.08 15:27:56
@valasz a KE-nek: "2@váj mí: Hülyézésen kívül van érdemi mondanivalód?"

Lathatoan nincs neki. Koszi btw.
twiga 2013.05.08 16:05:50
@Gerry.: "senki nem kerdezett ra, megis mit takar a "kaliforniai állami egyetem"

A foton California State University Chico van, bar nem tudom, hogy ez csupan illusztracio, vagy a cikkiro altal keszitett kep.
Ugyan ma is Anglia az úti cél, de a szigetországi létnem ezúttal a sötétebbik oldalával ismerkedünk meg. Kata egy családnál volt bébiszitter és körülbelül minden megpróbáltatáson átesett, amin ilyen helyzetben áteshet az ember. Horrorsztori őt megtámadó gyerekekkel,…..
twiga 2013.04.24 16:07:52
@AnaKanada: "Mi ez a napi 2szeri fürdés mánia mindenhol? Nem tudom elhinni,...már sokadjára olvasom. Mert ha az ember megmosdik, az oké, de kétszer fürdeni 1 nap?? Mekkora pazarlás ez, te jó ég!! Pedig nem szegény családban nőttem fel, de mi is 2-3naponta fürödtünk max. Ez valami furcsa magyar szokás amiről lemardtam?? Nálatok ilyen olcsó volt a víz? "

Nalunk spec. kiba draga a viz, de tudod, van olyan, hogy alapveto higienia. Mi a ferjemmel napi 2-szer zuhanyzunk: reggel, mert az eccaka utan remekul felfrissit/felebreszt, aztan meg este a napi irodai izzadas es sportolas utan. ...es
, hogy tovabb borzoljam az idegeidet: nyaron, amikor tartosan 40 fok van, akkor meg bizony elofordul, hogy 3-szor is lezuhanyzom! Na, mehetsz a vernyomas csokkentodert ilyen hallatlan dolgok olvasasa utan!
Elég sok posztban megjelent már az, hogy sokan csalódtak a honfitársaikban külföldön, de konkrét történet viszonylag kevés érkezett. Ezért éreztem érdekesnek megosztani Zoltán Facebookon érkezett írását, akinek egy olyan honfitárssal gyűlt meg a baja, akinek ráadásul ő…..
twiga 2013.04.22 12:02:44
@pappito: "" Igaz, az oktatás sem olyan magas színvonalú, mint Magyarországon."

Azért pont oxfordról leírni ezt kicsit vicces (jó, tudom, nem úgy Oxford) . "

En nem latom kulonosnek. Pl. mind az Egyesult Allamokban, mind Hollandiaban a primary school allati gyenge a magyar oktatashoz kepest, viszont az mar erdekesebb, hogy az egyetemeik joval erosebbek (persze nem az osszes, de legalabbis jo par igen magas rangu egyetemuk van).
twiga 2013.04.22 12:24:18
@Saman: "Ahol tegnap dolgoztam, az ottani magyar séf srác is tudatosan kerüli a magyarokat.

Én nem, de de én is tudnék cifra történeteket írni. Eddig 1500 fontot én is ráköltöttem a pátyolgatottjaimra. Vegyese rokonok, barátok és ismerősök ismerősei... simán úgy működünk, hogy elfogadjuk a segítséget és aztán átváltunk abba az üzemmódba, amit ez a cikk is leír.

A Globe - Hofstede kutatásban az jött ki a kollektivizmus - individualizmus skálán, hogy mi vagyunk a 2.-ak az individualizmus póluson. Egy afrikai nép van előttünk."

Nekem teljesen mas tapasztalatom van. Mi jo par evvel ezelott egy par volt kollegammal one by one hagytuk el az orszagot, egyesevel mentunk ki 2003-tol. Az leso fecske szallast es segitseget adott (lakaskeresesben, tanacsokban, ugyintezesben stb.) a masodiknak, a masodik a 3.-nak, a 3. nekem (en voltam a 4.), igy a kovetkezo kierkezo ex-kolleganak mar en adtam szallast (2-3 het) es segitseget es aztan igy folytatodott. A vegen 10-en vegeztunk kulfoldiaban :-) Igaz, hozza kell tennem, hogy mindegyikunk szerzodessel jott es mind beszeltunk felso fokon 2 idegen nyelvet. Igy "csak" lakaskereses, doksik toltogetese, registzracio volt a kihivas. Viszont(!) a baratsag megmaradt, heti egyszer, de legalabb kethetente egyszer egyutt ebedeltunk (tapasztalatcsere, pletyka) es csinaltunk kozos programokat (kirandulas, palacsintasutes es gulyasfozes (persze kaja megint, tudom, tudom...)). Most, hogy mindenkinek cslaadja van, nehezebb osszejarni, de azert leglaabb evente egyszer sikerul. Hiszem, hogy rengeteg az enyemhez hasonlo pelda van es nem csak szethuzas letezik magyarok kozott...
twiga 2013.04.22 12:34:15
@aleb19: "azon elgondolkozhatnal,hogy esetleg azert van "jo par igen magas rangu egyetemuk" mert ok allitjak ossze a rangsort"

Hat, szerintem ha belelattal kulfoldi egyetemek (Sorbonne, INSEAD, Rotterdam, Leiden, Aarhus, Gottingen, Oxford, Cambridge, Princetown, Yale, Harvard, Berkely stb.) syllabusaiba, akkor nem sugalmaznam ezt a nagy "osszeeskuves elmelet" dolgot :-) Igenis nagy a kulonbseg elvarasokban. KOnkret pelda: volt amerikai prof Mo-ra jott, elso eloadas: zsufolt aumax. Aztan jott az USA-ban megszokott ora vege: OK, ez a preparation reading lista kov eloadasra, amit majd atbeszelunk. 2. eloadas: 3 fo az aumax-ban... :-D Na, ja, ugyebar ha mar egy kicsit tobbet kene melozni az egyetemen, akkor mar nem akarodzik a nagyra tisztelt magyar hallgatoknak. Tisztelet a kivetelnek, amiben en sem vagyok benne, mert en is tipikus magyar hallgato voltam, nem is egy intezmenyben :-D (...de aztan nagy ur a kenyszer...)
Sokan sokszor hajlamosak csak a sikertörténeteket meghallani a külföldi munkavállalás kapcsán, pedig jócskán akadnak árnyoldalak is. A mai posztból kiderül, a londoni munkavállalás is jócskán szolgálhat nehéz pillanatokkal, legyen szó a munkáról, a magánéletről (bérelt…..
twiga 2013.04.21 22:24:27
@think different: Magyar nok a legszebbekre irt commentedre Magyar nokent akar meg is sertodhetnek, de nem lenne fair, mivel tok igazad van. Meg Bpesten is evente egyszeri hazalatogatas soran lehangolo a latvany. Bar hozza kell tegyuk, h a british es irish potato nok nem eppen Europa legvonzobbjai.
Talán emlékeztek még Kata kalandjaira, melyek legutóbb Csehországban, meglehetősen kalandos körülmények között szakadtak félbe (aki nem emlékezne, itt pótolhatja). Ma folytatódik a sztori, eljutunk Hollandiába és kiderül, hogy ott sem minden fenékig tejfel,…..
twiga 2013.04.17 09:10:05
@Diffeomorfizmus: 2Mondjuk es a Gooi en Vechtstreek-et szerettem ( szvsz Utrecht nem tartozik hozza ) meg a Haarlemet. Na, Haarlem ( meg az omgeving : Driehuis, Heemstede, Aerdenhout, etc ) az tenyleg elit videk.

Utrecht egy kicsit tul nyuzsinek tunt nekem"

Teljesen igazad van. Utrecht egyaltalan nem elit, mivel tulteng torok bevandorlokkal (legalabbis a hollandok szerint). A legelitebb, ahogy te is irtad az a het Gooi es persze Wassenaar.
twiga 2013.04.17 11:23:15
@Diffeomorfizmus: Te hol lax NLDben ?

laktunk (mar csak vizitalunk :-)): AMS, anyosek Enschede, egyetemi baratok Voorburg, Wassennar es nehany AMS, es 1 rokon Hilversum. Egesz jol lefedjuk a terepet :-)
twiga 2013.04.17 11:30:39
@Diffeomorfizmus: "en Haarlem eszaki reszeben evekig havi eur 365-eur 420 ig laktam "

Mikor? :-) Mi havi € 1240 +70 kozos koltsegert bereltunk Ams-ban egy masfel szobas lakast. Igaz, hogy a Bijlmer kornyeken (Zuidoost) ezert talan egy 3 szobas keco is kijon :-) de igy sem Ams Zuid-ben laktunk, ahol ezert az osszegert talan csak egy felszobast lehet berelni.

@Mirjam2: Londonban vannak ismerosok es nem egyszer voltam, igy tudom, hogy az arak magasabbak, csak azt akartam irni, hogy ha valaki azt hiszi, hogy NLD-ben havi € 1400-bol ugy el, mint otthon, hat akkor nagyon teved ;-) Franciao-ban az atlagfizuk alacsonyabbak, igy ott ez a kerest meg el is fogadhato...