Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dan_delion

0 bejegyzést írt és 88 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A Vezető Testület továbbra is elnyomja az egyéniséget és totális kontrollt gyakorol Még kisfiú voltam, amikor a nagyapám meghalt. Sokat nem tudok az életéről, csak annyit, hogy ács volt, rendőr, és katolikus. Pontosabban ír katolikus és az a gyanúm, hogy édesapám családja nagyon büszke volt a…..
dan_delion 2020.12.16 18:13:23
@Igazság Kereső: ez szerintem is izgi téma, tudsz esetleg szakirodalmat ajánlani?
Köszi!
dan_delion 2020.12.16 18:39:59
@Ta0066: kicsit nehéz követnem a gondolatmeneted, de tényleg szeretnélek megérteni, ezért a sok kérdés.

Szóval, cél= Isten + "teljes felszabadulás a korlátok alól"

írod:
"Azért vigaszdíj a túlvilág vagy a halandóság, mert a cél nem lett valósággá."

Miért? Mi akadályoz meg abban most ha azt vesszük hogy halandó életed van, és teoretikus síkon a túlvilágon hogy elérd a fenti célt?

és teljesen egyet érték @HanSolo-val, és egy kicsit aggódom is érted :-)
dan_delion 2020.12.16 19:00:59
@Ta0066: Most egy kicsit megnyugodtam :-)

nem azt kéreztem, hogy miért vigaszdíj a túlvilág, bocs ha félreérthető volt, hanem hogy mik azok a "nagyon komoly akadályok" amik korlátoznak abban hogy elérd a célt (ha cél= Isten + "teljes felszabadulás a korlátok alól")?

És btw mi az hogy ha a túlvilágra kerülsz akkor nem éred el a célt?

Bocs tényleg a sok kérdésért, csak tényleg érdekel hogy mit gondolsz, és egyenlőre nehéz kibogóznom a szálakat.
A századik juh blogja Mennnyiiiii? 2020.12.12 18:25:04
Emlékeztek-e még, amikor Lett testwér a warwicki költözéskor a kiürült számlákra, elfogyott pénzre hivatkozva könyörgött adományokért aJW. broadcastingban?   Nos, friss információk kerültek napvilágra az eddig nem ismert eladási árról!   Íme DUMBO,  avagy a manhattani  90…..
dan_delion 2020.12.15 09:13:25
@Igazság Kereső: egyszerűen IMÁDOM ezeket az erőltetett példázatokat. csak nehogy néhány testvérnő ezek után azért ne takarítsa ki a lakást, mert hát ugye Jehova nem akarja, hogy ne a gyereknevelésre összpontosítsanak :-) (legalábbis én elég sok dolgozni nem akaró testvérnőt ismertem :-), de persze tisztelet a kivételnek)
dan_delion 2020.12.15 09:15:12
@a századik juh: jaj már megint nem halad a kor az égi szekérrel. Van egy kis e-book olvasóm, vagy ezer évig le se merül,és ha még egy power bank-od is van.
dan_delion 2020.12.16 12:07:54
@leslie07: "Ennek ellenére, meggyőződésem, hogy a tanúk között is vannak egyének,
akik másként cselekszenek,mint ahogyan a Társulat tanácsolja nekik,
és minden kikérdezgetés, megalázás nélkül segítséget nyújtanak."

Efelől semmi kétségem nincs, és remélem a hozzáaszólásaimban nem az tükröződik, hogy nekem problémám lenne a Tanúkkal magukkal. Talán már valahol egyszer régebben ki is fejtettem, hogy én kifejezetten sajnálom azokat a jószándékű, Istenfélő embereket, akik a szervezetbe kerülve kognitív disszonanciát fognak megélni az watctower inc szélőségesebb, vagy kevésbé krisztusi tanításai miatt (pl a fent említett).
Én a Szervezetet kívánom minden esetben kritizálni, persze vannak olyan esetek amikor egy-egy illető rossz tulajdonságát említem meg, de hiszem, hogy ezen esetekben is az történik, hogy a Szervezet káros és uszító tanításai gyökeret vernek olyan emberek szívében, akik erre hajlamosabbak szociális hátterük miatt. Ha a watchtower inc a kegyelemre, szeretetre, megbocsátásra, elfogadásra, humanitárius szolgálatra helyezné a hangsúlyt, lehet hogy az előbbi hozzászólásomban megemlített nénikék akik kéjes örömmel ábrándoznak a világvégi pusztulásról (true story!!!) elkezdenének valódi kapcsolatba kerülni Jézussal és kicsit másfelé billene a lelki egyensúlyúk ;-)
A századik juh blogja "Illetmény" 2020.12.08 07:34:22
-Hájajj Századik testvér, Te megkaptad-e a "karácsonyi illetményedet" is a decemberi illetményed mellé?  -Hájajj Korpás testwér, én nem tartozom a "megbízható" wének közé, úgyhogy milyen illetményről is wan szó?   -Őöööhátizé... mér' nem?  Ajánljalak?  -Megtennéd??? Olyan jófej…..
dan_delion 2020.12.16 11:16:54
@leslie07: "Mit értesz a lelkes kor alatt? Hogy úsztad meg a jehova szervezetébe való belekeresztelődést ,ha ennyire mohón habzsoltad több nyelven is a tanításukat?"

Inkább csak a megkopott orosz tudásom akartam csiszolni, és akkoriban nem voltak még/már elérhetőek orosz tankönyvek széles választékban :-) akkor még a politikai ló másik oldalán ültünk, és az watchtower inc kiadványai ideálisnak tűntek nyelvtanuláshoz, hiszen azt hinné az ember, hogy kb tükörfordítással fordítják angolról, így magad elé veszed a magyar és az orosz kiadványokat és így tanulod meg a szavakat, de ahogy fentebb is hoztam (igaz angol szövegből) példát, ez nem mindig lészen így :-)

Azt hiszem én szerencsés vagyok, hogy nem szippantott be jobban ez az egész.
Gyerekkoromban a szomszédban laktak velem egykorú testvérpár akik és szüleik JT-k voltak, és először gyermeki érdeklődéssel közeledtem játszópajtásaim különös szokásaihoz, amit sok-sok kiadvánnyal honoráltak, amiket természetesen a családnak küldtek (lévén én nem voltam nagykorú), de szüleim idézem "kicsit bogarasnak" tartották szomszédékat, így érdeklődésem nem tudott túl nagy lángra kapni :-)

Később azonban, mikor már főiskolára jártam újra bekopogtattak az ajtómon JT-k, és gyermeki szép emlékekből táplálkozva elkezdtem tanulmányozni és meglátogattam pár összejövetelt is :-)

Jámbor embernek tartom magam, világi szülőkkel és testvérekkel, illetve akkoriban a főiskolai baráti társaságban voltak szép számmal református és baptista haverok is, így az alábbi watchtower inc dogmatikákkal nem igazán tudtam azonosolni:

- gyűlöletbeszédükkel a más egyházakhoz tartozókkal szemben (babilonisták, brrr, az én haverjaim nem tűntek ilyen elvetemedett sátán fattyjainak :-) sőt mindig megosztották a jegyzeteiket a köz hasznára)
- a világiakkal szembeni véleményekkel, illetve a "mindenki meg fog d*gleni armageddonkor aki nem JT" szemlélettel, hát, én lennék a legszomorúbb, ha Istenünk az én csodálatos Édesanyámra csak azért nézne rossz szemmel, mert nem olvas watchtower inc magazint, de helyette sérült gyerekeket ápolt hobbiból egész életében
- és a mekkora Királyság (ugye értitek a szóviccet? :-) lesz majd mikor nyomorúságosnak vélt kis életünkbe beüt a Zújvilág és lesz ház, szőlő, minden-féle földi (világi? :)) jó, és arról csak elhintve esik szó, hogy esetleg tán lehetséges, hogy mégiscsak az lesz a legjobb a Zújvilágban hogy olyan kapcsolatod lehet Jehovával, amit itt a földön nem tudsz megvalósítani, mert ugye egykoron a Zasszony nem bírt magával? mert ugye szőlőt lehet ültetni, meg házat építeni a gonoszásgos evilági rendszerben is.

És furcsa is volt, mikor kedvesnek látszó kis nénikék habzó szájjal tudták ecsetelni, hogy mennyire csodálatosssl esz mikor a varjak kivájják a csúnya világiak szemét, na kösz nem.

Ekkor megint jó időre elfelejtettem őket, de a válásom után megint csak bekopogtattak (illetve akkor már dübörgött a Manhattan project, szóval azt hiszem a Blaha Lujza téren láttam őket áldogálni) és akkor megint elkzedtem olvasgatni, de megint csak a fenti problémáim adódtak a kiadványok szövegezésével és az akkor megismert JT-k hozzáállásával.
És vicces fordulat, hogy a párom akit megismertem is érdeklődő volt korábban, de pont ugyanezen indokok miatt hagyta abba a tanulmányozást.

Szóval, gondolom nem vagyok egyedül a kétségeimmel, és ez csak a 3 legproblémásabb pont, még sorolhatnám :-)
dan_delion 2020.12.16 11:23:00
@leslie07: "olyannyira, hogy a nem szélsőséges angol azokban a fordításokban,amelyekre lefordították szélsőségessé változott a fordítók pontatlanságából eredően,
akkor bizony össze kellett beszélni több ország fordítói bizottságának, a magyar fordító bizottsággal, hogy torzítsanak egy jót a nem szélsőséges angol szövegen"

Ez viszont már tényleg durva, emlékszel még esetleg példára, kíváncsi lennék? Ez izgalmasan hangzik :-)
dan_delion 2020.12.16 11:53:50
@leslie07: "Az nem lehetséges, hogy a te angol értelmezésed esetleg pontatlan,
vagyis az angolban is szélsőséges?"

Értelek, bocsánat a félreértés miatt.

De, természetesen ez is benne van, hiszen nem az angol az anyanyelvem :-)
Tanuljatok, tanuljatok, tanuljatok! A prédikálás ráér! buzdítottak biztosan titeket is a 3-4-5-6 diplomával és felsőfokú végzettséggel rendelkező wének, akik általában 10-15 nyelven beszélnek folyékonyan. Sajnos azonban a hozzám hasonlóak megpróbálják lejáratni Jehova Szervezetét,…..
dan_delion 2020.12.14 13:13:07
@HanSolo2020: Igen, ezt értem, de azért írtam hogy ma már rengeteg olyan főiskola és ún. 'büfészak' van, ahol egy alapképzés elvégzéséhez nem kell mély tudományos kutatómunkát elvégezni.
Ezek elvégzésétől nem hiszem hogy annyival nehezebb lenne irányítani az elméd, viszont sok esetben ha nincs ilyen végzettséged (pl. nálunk a cégnél még adminisztrációs munkához is elvárják a főiskolai diplomát) akkor rengeteg állástól elesnek, és az a Szervetenek se jó, ha nem tudsz busás adományokat adni :-)

Értem, hogy régen az egyetemi képzés komolyabb volt, és tudományosan felkészültnek kellett lenned ha diplomát akartál, de szerintem már messze nem ez a színvonal. Meg merem kockáztatni, hogy OKJ-s képzések elvégzése bizonyos esetekben mélyebb szakmai ismereteket igényel mint ma egy Balatonbögyörői Fősikola marketing szak :-) Ellenben ennek elvégzése sok esetben jól fizető állások kapuját niytja meg. (vagy ha közszférára gondolunk, akkor más a bérezés).

Nem halad a korral az égi szekér? :-)
dan_delion 2020.12.14 14:24:15
@a századik juh: Ez izgalmasan hangzik :-) szigorúan fizetős iskola? és az iskolaszünetek (amik ugye általában valami munkaszüneti köhöm pogány vallási ünnep naphoz kötöttek) előbb vagy később lesznek? Nyári gyakorlat helyett lehet szántóföldi szolgáltba menni?
Szerintem rengeteg kis droidot lehetne így nevelni, és az a fránya iskola meg tudomány többé nem veszélyeztetné a watchtower inc szorgos kis agymosó munkáját :-) én ebben óriási üzleti potenciált látok :-)
A probléma az,hogy (legalábbis Mo-n) a JT-k általában szegényebb családokból kerülnek ki, míg a Hitgyülisek ezzel ellentétben általában jómódúak, így egy fizetős intézmény nekik nem lenne probléma.
És szegényeket, szociális hátrányból indulókat iskoláztatni nem jó biznisz (bár erkölcsileg nagyon szép, jézusi cselekedet, de hát ez kit érdekel ugye watchtower inc-éknél? :-) )
A válaszlevél néhány dolgot tisztázott, volt, amit továbbra is homály fedett és több új kérdést vetett fel! Eltartott egy darabig mire minden hivatkozást átnéztem, némelyik magyarul nem is létezik/létezett (fordításokhoz segítséget kellett igényelnem), vagy magyarul más dátummal jelent…..
dan_delion 2020.06.22 21:10:05
@Igazság Kereső:

Kedves Igazság Kereső!

Köszönöm az észrevételt, valóban talán kicsit pontatlanul fogalmaztam :-)

Amikor azt írtam, hogy "abszolút igazság", akkor arra gondoltam, hogy sokan a szervezetet elhagyók közül egy olyan világnézetet/vallást/ keresnek még nagyon sokáig, ahol mindenre van (megkérdőjelezhetetlen igazságént feltűntett) válasz, ami fekete vagy fehér, ahol megmondják mikor mit kell mondani és gondolni, és ahol a paradoxonok, többféle megoldási lehetőségek nem léteznek, mert nem férnek bele a "rendszerbe".

Remélem ezzel a megfogalmazásommal már kicsit jobban el tudtam mondani, hogy mire gondolok :-)

Az érvelésedet természetesen nem vitatom, vannak olyan jelenségek, fogalmak amelyeket alaptételnek, axiómának tekinthetünk. (Az hogy a világ keletkezésének van egy igaz története biztosan így van, annak okáról és miértjéről már több nézet is létezik :-))

Azonban a cikk írója már olyan (bibliai) részletekről írt, amire a válasz nem feltétlenül igen vagy nem, fekete vagy fehér. És ahhoz hogy valaki el tudjon jutni oda, hogy elfogadja sőt hálás legyen amiért a Bibliai történeteknek/példáknak többféle magyarázata és értelmezési lehetősége van szerintem idő kell, főleg ha előtte egy 'abszolutisztikus' vallás követője volt.
dan_delion 2020.06.23 10:10:55
Uraim (avagy Hölgyeim :-))!

Nem tudom milyen kiegészítő elemzést várnak tőlem :-) én egy egyszerű ember vagyok, nem szakképzett teológus doktori végzettséggel, kérem :-)

Mint írtam én (szerencsére :-)) nem ismerem ennyire pontosan az Őrtorony társulat tanításait, mint kedves Keresemazutam kolléga, azonban mint rendszeres Biblia olvasó az én (és sok más ember) értelmezésében a Jelenések könyve (illetve Dániel könyve és egyéb prófétikus iratok) nem feltétlenül egy kézikönyv amely megmutatja a (pontos!) utat (és az időt!)az eljövendőkhöz, hanem az emberi történelem egészén átívelő általánosságokat mutat be (például: minden olyan ország, nemzet mely megpróbál valamiképp "Isten felett" állni a gazdasági hatalmával az "Babilonná" válik, legyen az az ókori Görögország, ókori Róma, vagy modernkori gazdasági nagyhatalmak) és elnyomja Isten keresőit annak reményt ad hogy Jézus véget vet majd "Babilon" elnyomásának. (számomra itt nem a mikor és hogyan jön majd el ez az idő a lényeg, hanem a minta, hogy az emberek mindig fognak Babilonokat építeni, akik isteneknek képzelik magukat, és elnyomják Isten igaz keresőit, de ennek egyszer vége lesz, erre kapunk reményt :-))

Én nagyon szeretem a The Bible Project csapat videót, amelyek hasonló gondolatokat fogalmaznak meg, ha a kedves blogolvasó társaim beszélnek angolul, szeretettel ajánlom például a Jelenések könyvét feldolgozó videókat:(van pár magyar nyelvű videó is, de ezek még elég frissek, talán később megjelenik a magyar fordítás is)

www.youtube.com/watch?v=QpnIrbq2bKo
www.youtube.com/watch?v=5nvVVcYD-0w

Véleményem szerint a Biblia nagyszerűsége pont abban rejlik, hogy mindig mindenkorban igaz, és mi is, és az 500 évvel ezelőtt élt testvéreinknek is éppúgy igaz és bátorító volt mint ma nekünk. El sem tudnék képzelni olyan Istent, aki csak egy maroknyi, egy bizonyos évszázadban élő embereknek "írt" volna egy ilyen szép és hosszű "levelet":-)

Elnézéseteket kérem, amenyibben ennél sokkal részletesebb, forrásokat megjelölő, részletes elmezést vártatok tőlem kereszthivatkozásokkal, én tényleg egy egyszerű Biblia olvasó vagyok, aki reményt és példát próbál meríteni a Bibliából :-)
   Arra a kérdésre szeretném ma megkapni a választ, hogy mi is az Úr napja. "Segítségemre" a csupán 22 hamis világvégepróféciát jegyző Watchtower rabszolgatartó és ingatlanmogul zrt kiadványai lesznek,és a jw.org. Be is ütöm a keresőmezőbe: Úr napja Aztán kezdjük meg a kutatást, fürdőzzünk a…..
A szimpózium második előadója egy kedves idősebb testvér, még csak véletlenül sem megy túl az írásokon, ügyesen lavíroz a necces témáknál is. Már már azt hiszem, semmi említésre méltót nem akar tanítani a h&é rabszolga általa, amikor jön a feketeleves. Elérkezünk a kisfilmhez, Szergej már…..
dan_delion 2016.11.06 10:00:13
@a századik juh: amiket írtál, illetve a cikkben leírtak is nagyon megdöbbentőek. Az átlag ember úgy gondolná, hogy nem lehet így megvezetni a gyülekezet tagjait. Hihetetlen hogy néhány JT-ből mit vált ki a szervezeti oktatás. Mindig (szerettem vola) úgy gondoltam, hogy a kiadványok értelmezése függ a Tanúk lelkületétl is, vagyis hogy mit szűr le belőle. Az embereket amúgy is utáló, őket a pokolba kívánó testvér ezt veszi le a cikkekből, a gyűlölködést. És szerintem ez a Himnusz esetében is így van: amelyik testvérek a való életben semmit nem tettek le az asztalra, nincs rendes munkahelyük, nem tudnak szót érteni a nem JT emberekkel azok azt veszik le, hogy ettől is kulonlegesebbek, míg egy a való életben jobban boldoguló testvér talán másképp áll majd hozzá.
Gyülekezeti "könyv"-tanulmányozás kr 3. fej., 1–12. bek. Jehova feltárja a szándékát (3. fejezet) "1. AZOK a szülők, akik törődnek a gyermekeikkel, megbeszélik velük a család dolgait. De ügyelnek arra, hogy csak annyi információt mondjanak el nekik, amennyit képesek felfogni. 2. Jehova is…..
Sziasztok! Két héttel ezelőtt történt valami (november elején - a szerk.), ami engem rettenetesen felkavart. Nagyon sokat vívódtam rajta, hogy kinek is mondjam el, de végül úgy döntöttem az lesz a legjobb, ha ide írom meg...
dan_delion 2016.01.08 21:39:52
@a századik juh:

"Van egy gyülekezet, ahol még egy nagyon régi teremben vannak, nincs is emelvény, mindenki egy szinten van, természetesen, ahogy ez illik Isten szervezetében. :-)

Ennek ellenére a felvigyázok folyamatosan "az emelvény"-ről beszélnek:

Megkérjük Veréb testvért, jöjjön az emelvényre."

Na ne, ez igaz?! 5 percig nevettem :-) Ez azért szánalmas egy kicsit...
dan_delion 2016.01.08 21:56:42
@a századik juh:

"Kb úgy képzeld el ezt a céget, (a cég működteti a jw.org-ot is, nem az egyház) mint észak-koreát: Egy komplett államaparátust épitettek ki azok, akik elnyomják, és nyomorban tartják az embereket. Koncentrálták a hatalmat, a nyilvánosság felé nagyzolnak, és "teokratikus hadviselést" alkalmaznak, miközben éheznek az emberek."

Olvastad már a The Corporation című könyvet Joel Bakan-től? Idéznék egy kicsit belőle:

" Csak hogy a részvénytársaság, mint (jogi) személyiség már korántsem kerülheti el ilyen könnyen a patológiás szeméyliség diagnózisát. Szemben az őket alkotó hús-vér emberekkel, az önzőség tulajdonságaik közt gyakorlatilag egyedülálló, és teljességgel képtelenek arra, hogy bármilyen értelemben is törődjenek másokkal. Ezek után nem meglepő, hogy amikor megkértük dr. Hare-t, hogy vess össze a pszichopata személyiség kórképeit és a részvénytársaságok intézményi vonásait, számos közös pontot találtunk.
A társaságokat jellemzi a felelőtlenség - állapította meg dr. Hare: miközben saját hasznukat keresik, nyugodt lélekkel veszélyeztetnek másokat. A manipuláció úgyszintént a sajátjuk, elég csak arra gondolni, amit a közvéleménnyel művelnek. Emellett önteltek és önimádók: minduntalan azt hangoztatják, hogy ők az elsők, a legjobbak, a legnagyobbak, létük életünk nélkülözhetetlen része. Ezt bármelyik ötperces reklámblokk bőségesen támasztja alá- Az erős asszociális viselkedést, az empátia hiányát szintén diagnosztizálhatjuk: a legyőzöttekkel, a vesztesekkel teljes mértékben közönyösek. A felelősség-vállalás hiánya és a kóros személyiségek egyik legjellegzetesebb vonása, a bűntudatra való képtelenség szintén tapasztalható. A társaságok, ha valamelyik törvényszegésükért fülön csípik őket, kifizetik a büntetést, és csak annyi tanulságot vonnak le, hogy legközelebb ügyesebben csinálják ugyanezt. a bírságot pedig üzleti költségként tekintik.
De a legdominánsabb személyiségvonásuk a felszínesség, mégpedig jellemzően a másokhoz való viszonyukban: fellépésük lényege, hogy a közvélemény, a potenciális vásárlók szemében minél megnyerőbbnek tűnjenek, ám azonban a legkevésbé valószínű, hogy amit láttatnak az a szervezetek valódi arca lenne. A "haladóbb" részvénytársaságoknál ez a társadalmi felelősségvállalás programjában testesül meg, ami által olyan színben tűnnek fel, mintha őszinte törődéssel fordulnának a haldokló afrikaiak, a felboruló klíma, vagy a brooklyni szegények felé, valójában azonban . már csak a törvényi kötelezettségek miatt is - képtelenek önmagukon kívül másokért szívből aggódni."

Ugye ismerős? :-)
90'-es években lettem tanú. A férjem is és az anyja is Tanú volt. A gyermekeimet is ebben a szellemben neveltük, Ők nem lettek azok mivel a házasságunkban nem a szeretet volt, hanem a gyülekezetnek való megfelelés. Ezért többször indulatosak voltunk, ami már a vének bizottságát vonta be…..
dan_delion 2015.12.30 10:49:08
@a századik juh:

"nem az igazsághoz ragaszkodik, hiszen Isten szava az igazság.

Ő a zrt által igaznak vélt igazsághoz ragaszkodik."

Igaz-igaz!!! :-)
dan_delion 2015.12.30 10:55:33
@ellenzékiJT:

Nagyon jó dolgokat írtál :-)

Nekem mindig az üt szöget a fejemben, hogy ha " Aztán ahogyan a Szervezet nagyobbodott, úgy uralkodott el egyre inkább valami automatizmus, valami üzleti szellemhez hasonló mentalitás, ill. a "Mennyiség" imádata. " (mert ez tényleg így van), akkor eljöhet-e az a pont, amikor a radikális nézeteiket valami sokkal populárisabb irányvonalakkal váltják fel. Lesz-e egyáltalán ilyen? :-) (gondolok itt a felsőoktatás, az ünnepek, a prédikálás, a családi viszonyok vagy a vérkérdés problémakörére, amelyek általában negatív hatást érnek el az érdeklődőknél, ill.. itt kapcsol be a vészvillogó :-)
dan_delion 2015.12.31 09:36:47
@a new hope:

Fogalmam sincs mit zagyválsz össze-vissza. Az igaz-igaz arra volt írva, hogy köszönöm a kommentelő társamnak a javítást és a szmájli is neki szólt.

Így van, lehet még belőled bárki: légy hát boldog, Istent szerető, kedves ember! :-)
Amikor az Őrtorony új ‘történelem’ könyvét kiadták ezen a nyáron, azt mondták, azért volt szükséges a kiadása, mivel a régi túl hosszú volt. Az “Isten Királysága uralkodik!” egy vékonyabb, és ebből következően könnyebben lefordítható kötet, mint az elődje. Nemrég lehetőségem nyílt rá, hogy…..
dan_delion 2015.01.14 18:15:21
@relevánss: "A meg nem értés (nem engem, hanem Istené!!!) pedig kifáraszt egy idő után."

Gratulálok. Légyszíves ne te döntsd el, hogy ki mennyire érti meg Istent.

"Tudod mi folyik a katolikus egyház berkein belül, JELENLEG is, TÖMEGES méretekben?
Ne tudd meg!"

Ezt fejtsd ki légyszíves, nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen jó kis pletykákat tudsz. Ha tudsz hozz már statisztikai adatokat, összevethetnénk a JT-féle statisztikával, persze taglétszámarányosan. Nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre.

"De ne felejtsük, nem minden korban, nem minden pápa kért bocsánatot ezért (sem ezért, sem a többi szörnyűségért, amit elkövettek Isten nevében)!!!"

Ohjaj a VT-nek mennyi mindenért kéne bocsánatot kérnie.

"Sőt, felkentként, akikkel a szövetség megköttetett, akik az égben társuralkodói lesznek Jézusnak, még inkább."

Ezt megpróbálnád mindenki számára elfogadható bizonyítékokkal alátámasztani a Bibliából?

"Egyéneknél, személyeknél, igen, de egy világméretű szervezetnél az igazság a jó gyümölcs."

Légyszíves mondd már meg, hogy ezt hol olvastad, valahogy nem rémlik ilyen rész.

"Mert aki meg tudja teremni a szellem gyümölcseit, az TÖKÉLETES EMBER."

Ezt is, légyszi, mert én ezt nem így olvastam.

"A második halál, egy olyan alvó állapot, amiből nincs ébredés. SOHA TÖBBÉ."

Most teljesen megijedtem, mint amikor a félnótás hajléktalanok ijesztgetnek az aluljáróba körülbelül olyan vagy.
Az Őrtorony két egymásnak ellentmondó megközelítést kínál a mentális egészség ügyében 2011-ben az Őrtorony kiadott egy tanulmányozási cikket, melyben Istenre úgy hivatkoztak, mint “a Nagy Orvosra”. Az újság azt a tanácsot adta, hogy el kell kerülni azokat a Jehova Tanúit,…..
dan_delion 2014.12.26 19:54:40
@right back: Annyira szeretem ezt a magyarázatot! :-) Csúnya, ördögi katolikusok egy pogány ünneppel összemosták Jézus születését?? Azta...

JT-k olyan büszkék arra, hogy a legmodernebb és legtutibb kütyüket bevetve hirdetik a jó hírt. (persze ezek a modern kütyük ugyanúgy a sátán birodalmának része, és a pozitív tulajdonságaik mellett lehet megannyi érvet sorakoztatni a negatív hatásaik mellett), most gondold el, hogy abba az időben a katolikus papoknak ez volt az az ütőkártya a kezükben, amivel közelebb hozhatták a pogány embereket Krisztushoz. Ha jobban megnézed a katolikus ünnepek Jézus életútját jelképezik és ezek az ünnepek lehetőséget adtak, hogy az egyszerű emberek átélhessék Jézus életét és megváltását. És tudod miért volt ez fontos? Mert nem tudtak olvasni!!És az Istentiszteletek is latinul voltak. Mit értett ebből a köznép? De a karácsonyi-húsvéti és egyéb szokásokkal részesei lehettek Jézus életének és tetteinek. Nem kell ennél többet beleképzelni ebbe a karácsonyi-témába, szerintem.

Ázsiába nem igazán ünneplik a karácsonyt (persze van rá példa) és Afrikában is csak a volt európai gyarmatok. Ezenkívül Izraelben pld. és a muzulmán államokban sem. Szóval akkor ők nincsenek a sátán világában? Kb a te logikai érveléseddel ezt lehetne kihozni a témából...
dan_delion 2014.12.28 19:18:05
@right back: Barátom, köszönöm az elismerést :-)

A keresztény emberek 100%-a Jézus, a Megváltó megszületésére emlékezik meg ezen ünnepek alatt. Nem is értem mit hadoválsz Heródesről meg a csillagról, ki gondol erre? Ennyire képmutatónak nem kell lenni. Sok JT családban azon kívül, hogy nem állítanak fenyőfát sütnek-főznek otthon, meg örülnek, hogy pirosbetűs ünnep és együtt a család, mit lovagolsz ezen a témán? Ez semmi más, csak képmutatás, hogy látjátok mi nem ünneplünk karácsonyt, mert fúj az pogány eredetű. (van egy jó cikk arról, hogy milyen pogány eredetű szokásokat tartanak meg JT-k is, ajánlom szíves figyelmedbe) De mindegy, ha te nem ünnepled, nem ünnepled, de nem kell elítélni valakit azért, mert ünnepli. Pál a hébereknek írt levelében azt hiszem gyönyörűen elmagyarázza, hogy milyen ember az, aki bizonyos szokások megtartása vagy épp meg nem tartása miatt különbnek tartja magát másoknál.

Lehet, hogy a keresztények többsége azért keresztény, mert annak családi hagyományai vannak de ez nem egyenesen arányos, hogy az az ember nem olvas Bibliát vagy nem érdekli Isten, aki ilyen, az felnőtt korára úgyis elhagyja a vallást, úgyhogy süket szöveg amit levágtál. Persze vannak olyanok, akik csak hétvégén beülnek a templomba, na de ha már itt tartunk hány olyan JT van aki csak azért JT, mert ha elkülönülne elveszítené a családját? Vagy hány olyan JT kis srác van, aki ugyan nem mehet el az suli karácsonyra, de fogalma sincs, hogy miért? Ez ugyanaz a helyzet. Nem tudom mit jössz mindig ezzel, hogy de persze a többi keresztény... Mit tudsz te erről? Hagyd meg az ítélkezést annak, akire tartozik, ez is benne van a Bibliádban, ha már mindig erre hivatkozol.

Olyan jó, hogy ennyi helyen láttál már karácsonyfát, ami egyébiránt nem a globalizáció mellékterméke hanem leginkább a kereszténység terjedésének, csak hogy okosodj. Biztosan Észak-Koreában is eldugják a keresztények a pincébe,vállalva a súlyos következményeket én ezt nem vitatom. Én csak azt mondtam, hogy egy csomó olyan ország van, ahol nem számít a karácsony pihenőnapnak vagy hivatalos ünnepnapnak, attól még élhetnek abban az országban keresztények. Akkor azok nincsenek a sátán hatalmában? Mert az előző kommentedben ezt hangoztattad.

A kérdéseket @Csak egy válasz feltette, várjuk kedves válaszod rájuk.

Én is írtam a Biblia alapján arról, hogy mi jár annak, aki másokat elítél és megítél és még képmutató is.

A Pilateses poénod nagy volt, köszönöm barátom, hangosan felnevettem rajta :-)
Mennyit áldozhatunk fel Istennek az életünkből? Miről mondjunk le, hogy bizonyítsuk az iránta érzet szeretetünket? Mennyire és hogyan tagadjuk meg magunkat, hogy Krisztus a követőinek tartson minket? „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen. Aki meg…..
dan_delion 2014.08.08 17:07:13
@KMZ_hyperion: "Sőt az lenne a jó, ha minden ember őszintén szeretné a másikat, és nem azért, mert egy omnipotens lény megbünteti őt, ha nem."

Ezzel teljesen egyet értek! Szerintem egyébként az a normális, ha nem a "jutalomfalatkákért" vagyunk rendesek és kedvesek.

"De ha a hitet nem keresztény, hanem univerzális szempontból vizsgálod, akkor láthatod a hátrányait is."

Persze, hogy van, sajnos. Kicsit elkanyarodok, de szerinted ép ember aki olyanokat tesz, hogy belemegy egy repülővel egy épületbe? Vagy megöl bárkit, mert Isten ezt parancsolja? A 21. században? Mert szerintem nem éppen :) Persze, ez is a vallás kárára írható, de én az irományaimat abszolút egy normális keretek közé szorított értelemben írom. :)

" legrosszabb, legaljasabb dolog a világon isteni felhatalmazást kölcsönözni emberi gondolatoknak, mert olyan kényszerítő ereje van, amit korábban leírtam."

Ezzel is egyet értek :) A Bibliának szerintem személyes olvasmánynak kéne lennie, nem hiszem hogy egy akkora könyv, amekkorát a vese működéséről is lehetne írni pld lefedné az abszolút és megkérdőjelezhetetlen igazságot, de ha valakinek ez segít, és esetleg pont általa talál megoldást a problémáira vagy ad neki egy tartást és egy irányvonalat akkor no problem :)

"Akkor most melyik az igaz? Mi a valóság?"

Nem tudom. Talán ha egyszer lesz egy NDE -m akkor elkezdek blogot írni :D Nem mondom, hogy a kereszténység valósabb, mint más(mert ugye nincs semmire bizonyítékunk), de nekem, mint európainak ez tűnik a legjobb módnak hogy megéljük a hitünket.

Számomra a vallási sokszínűség (normális keretek között) az emberi sokszínűséggel egyenlő, mindegy, hogy felöltözve, munkába kész iszod meg reggel a kávéd, vagy még álmosan és kócosan. A lényeg a kávé, ezt szoktam mondani, vagyis, hogy szeressük Istent, az hogy ehhez milyen szertartásokat kötünk, annak a kreativitás nem tud határt szabni :)
dan_delion 2014.08.08 17:33:09
@KMZ_hyperion: " Úgy látom, inkább fogyasztónak tekinted magad, akinek a szükségletét a vallás kielégíti."

Ismered a homo oeconomicus elméletet? :) Szerintem minden ember azért csinál/hisz bármit, hogy kielégítse a szükségleteit :)

" Vannak az USA-ban és az EU-ban is olyan jogvédők, akik bármilyen károkozást elfogadhatónak tartanak, ha a hitre hivatkoznak emberek, azt mondják, hogy ők a hitük szerint cselekedtek, ezért nem ítélhetjük el őket. Volt olyan, aki egy feltételezett vallásra is rákérdezett, hogy legyen egy olyan vallás vagy hit, ami szerint minden második születendő gyermek fél szemét ki kell kaparni, mert van egy ilyen szent szövegük, hogy "minden másodiknak sötétségben kell járni". És képesek voltak rá azt mondani a kultúrális vezetők, hogy "akkor igazolható".:)))"

Hát nem tudom mire pippantottak rá, de ez elég gáz.. És sajnálatos, remélem azért a legtöbb embernek több esze van.

"De ugye tudod, hogy néhány hívő ezért téged nem is tart igazán hívőnek?:DDDD"

Én hiszek egy Teremtő lényben, az általam ismert összes nyelven ez kimeríti a hívő szó fogalmát, szóval aki nem tart annak, annak magyar órát kell tartani :-))) A viccet félre téve, persze kereszténynek gondolom magam, csak a szűk látókör tud a legjobban kihozni a sodromból.
dan_delion 2014.08.08 22:40:19
@sefatias: Sefa, igazad van, rosszul fogalmaztam.

Akkor újra írom: más keresztények szempontjából (akik JT-ket nem tartják kereszténynek,mert nem fogadják el a Háromságot) ők nem megtértek.

Teljesen egyet értek veled abban, hogy az embert kell nézni, és nem elveszni a teológiai részletekben.

Az egész üzenetem lényeg Arpicusnak az volt, hogy nem dönthetjük el mi, emberek, hogy ki megtért és ki "álmegtérő".

Valóban rossz volt a megfogalmazásom, azonban a tapasztalatom sajnos azt mutatja, amit írtam, hogy sok Tanú a Szervezet előírásainak akar megfeleli, ezért nyomja el a rossz szokásait, ami valahol máshol felgyülemlik, teszi ezt félelemből. Persze én se látok senki szívébe.

Bocs, ha megbántottalak!
Sziasztok!Azt hiszem végső elkeseredésemben jutottam hozzátok, aminek nagyon örülök! Az én történetem 1 éve kezdődött, amikor adódott egy lehetőségem, hogy az egyesült államokban töltsek fél évet a nagynénémnél, aki mint utólag kiderült Jehova Tanúja az egész…..
Onnan lehet tudni, hogy a Tanúknak az Őrtorony a bálványuk, hogy a szervezet vizsgálatát Isten elleni támadásnak veszik. Jelenleg arculatváltás folyik az Őrtorony Zrt.-nél: egy új márkát, a JW.ORG-ot építik ki per pillanat, augusztusban egy "történelmi kampány" kereteiben, "hogy…..
dan_delion 2014.08.01 08:41:29
@funn: Engem érdekelne az elméleted a zsidók által túúúúúúúl sokszor készített filmekről! Komolyan!

De akkor én is megosztok veled néhány tényt. A Brooklyni épületeket nézd meg kiknek adták el(pontosabban Jared Kushner-nek, akinek utána nézhetsz a Wikipédiában) : jewishbusinessnews.com/2013/10/07/jared-kushner-group-closes-375-million-deal-in-brooklyn-with-jehovahs-witnesses/

És Brooklynban van egy Watchtower Inc. nevű vállalat, (ugye milyen kísértetiesen hasonlít a neve egy vallási szervezetéhez?) és tudod hogy kik a tulajai? Zsidók :) Nem vagyok antiszemita, ne érts félre, ezek csak tények. Itt a bizonyíték erről a cégről:
investing.businessweek.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=35951450
dan_delion 2014.08.01 15:13:45
@KMZ_hyperion: Ezt nem is tudtam kedves kolléga! Azért mily meglepő, hogy Jehova szervezetének ilyen módszerekhez kell fordulnia, és nem közvetlenül érkezik az égi támogatását :-) És hogy ezzel még el is dicsekednek, ez a legégőbb az egészben.
dan_delion 2014.08.01 21:38:43
@funn: Az összes gyomorforgató gyűlölködésedre kedves barátom:

"Nektek, hitetleneknek mitek is van?" Szerető családunk, akik nem fognak minket kevésbé szeretni attól, hogy nem hiszünk el mindent egy pár brúklini csávókának. Nekem pld. olyan munkahelyem, ahol embereknek segíthetek, és nem kell őket megtérítési célpontnak tekintenem, sem a kollégáimat! És nem ítélek meg senkit a hite alapján. Van hitem Istenben, és boldog vagyok. Ezt sokan elmondhatjuk magunkról!

"Mi van a te tarsolyodban?" Hit, remény, szeretet és boldogság.

"De Isten gondolkodásához való közeledés ezerszer jobb!" Isten = Szeretet. Eképp kell gondolkodni, és te nagyon nem így teszel.

"A kívülállók egy magábaszomorodó kitűző nélkülit láttak... és kerültek. " Ezért vagy itt, mert mi legalább szóba állunk veled? Látod, hogy mi mennyivel szerethetőbbek vagyunk :-)

"Nem hagytad el Istent?" NEM. Nem az hagyja el Istent, aki elhagy egy akármilyen vallási Szervezetet. Az hagyja el Istent, aki nem engedi, hogy formálja őt, mert megkeményíti a szívét és inkább hallgat emberek (konkrétan pár brúklini pasas) szavára, mint hogy hagyná, hogy az Isten iránti szeretet formálja őt. Ti csak emberek elvárásainak igyekeztek megfelelni.
A gifet készítette: Laci7000 "Ha fiatal vagy, azzal a ténnyel is szembe kell nézned, hogy soha sem fogsz megöregedni a dolgok jelenlegi rendszerében. Miért nem? Mert az összes bizonyíték a Biblia próféciájának beteljesedésében azt jelzi, hogy e korrupt rendszer vége néhány…..
dan_delion 2014.07.31 22:07:52
@funn: Hihetetlen, hogy mennyire inkorrekt és becstelen vagy! Ismét csak fenyegetsz és személyeskedsz egy egyszerű kérdés megválaszolása helyett. Gratula tesó.

Egyébként belső... szerintem...
dan_delion 2014.08.01 08:07:37
@Csak egy kérdés: Én is épp erre gondoltam, és folytathatnánk a JT dogmákat a születésnapokkal, keresztény ünnepekkel (amiket a Biblia sehol nem ítél el, és elfelejtik JT-k, hogy a keresztény ünnepek azért lettek kitalálva, hogy anno az írni-olvasni nem tudó emberek is átélhessék Jézus életútját a születésétől a mennybemeneteléig, ugyanis ők nem tudták csak úgy elolvasni az evangéliumokat,szóval nincs benne semmi ördögi)vagy beszélhetün a vértranszfúzió elutasításról, pedig ugyebár a Biblia az élet szentségét minden felé emeli (pl. Jézus sabbath napon gyógyít és kiemel egy ökröt a kútból, a tanítványok kalászt szaggatnak), vagy miért is nem lehetnek szakállasok a tesók vagy lehet hosszú hajuk? És még azt hiszem lehetne sorolni hosszan...

A dogmatika a teológia egy része, és ha egy kicsit a haverunk olvasgatna és nem csípőből szajkózná az ŐT-t, akkor sokkal érdekesebb dolgokat is felfedezhetne!
A magyar felirat bekapcsolható! Kapcsolódó cikkünket ITT olvashatod. Átírta, fordította és feliratozta: Columba, Eve, Eamene, JJ ..
dan_delion 2014.07.25 09:34:23
@Niro: Kedves Niro!

Én nagyon szeretem JT rokonaimat, csak a szervezetre vagyok dühös. Sokuknak lehetősége sincs megszeretni Istent, mert a kiadványaik egy tartózkodó, mindenbe hibát találó, és egy végtelenül hosszú tiltólistát birtokló Istent ábrázolnak.
De az, hogy a kettős beszédű írásaikból ki mit hámoz ki, az már az egyén dolga. Aki alapjáraton gonosz és önző, az úgy fogja olvasni, aki kedves és szerető, az másképp fogja értelmezni.
Mivel a szervezet nem engedi, hogy a tagjaiknak igazi kapcsolatuk legyen Istennel, és gyermeki szinten próbálja tartani őket, ezért muszáj ilyen vonzó dolgokat kitalálni, hogy milyen szép házuk lesz az Új Világban ahhoz, hogy doppingolják őket. Csak hogy ez nagyon kellemetlen rájuk nézve!
dan_delion 2014.07.25 19:21:11
@river flows:

Itt a kórképed a válaszaidra:

1. Sértegetsz (hogy nincs életem)
Hülyeségeket beszélsz és olyanokat adsz a szánkba, amiket nem mondott senki (Allah, és Zeusz, akire senki de senki nem gondolt, vagyis a politeizmusra, ez csak a te rögeszméd)
Sértegetsz mindenkit (hogy mit nem tudjuk ki Isten)
Öntörvényeskedsz. (Kiragadsz a Bibliából részeket, és azt mondod, ez van. És kihagyod azokat, ahol arról ír, hogy Isten szerető és megbocsátó Isten (Zsolt. 103:9)

2. Nem tudsz értelmesen olvasni. (Igen,még egyszer mi Isten parancsolata: hogy szeresd Őt (aki teremtett Téged,mert szeret) és a felebarátaidat)

3. Mellébeszélsz, és terelsz, megint a politeizmussal jössz, amiről senki nem beszélt.
És megint csak öntörvényűleg állítasz valamit, hogy Jézus mindenki másnak botláskő.

4. Menj el orvoshoz, és az összes haverod, aki imádkozás közben hangokat hall. Komoly probléma, de talán orvosolható. Jobbulást tesó!
dan_delion 2014.07.27 18:52:16
@river flows: ""Mi a jó hír?

Szeretnék rá reagálni, de előbb fogalmazd meg a lehető legrövidebben, hogy mi az, kérlek."

- Örökké élhetsz Paradicsomban a földön"

Ez nem jó hír :-) Ez egy tipikus MLM-es duma, az Őrtorony Zrt egy olyan termékkel házal, amit nem tud garantálni, senki nem tett rá semmiféle ígéretet, viszont az emberek veszik mint a cukrot. És mire rájönnek, hogy az egész csak egy piramis rendszer volt nyakig benne ülnek, én nincs kiszállás. De jó a marketing: "most prédikálj 600 órát és a tied lesz az Újvilágban a Versailles kastély!"

És itt jön be a képbe, hogy JT-knek nagyobb botláskő Jézus mint a muzulmánoknak. Tudniillik az iszlám Jézust, mint prófétát elfogadja, (egyébként a Bibliát is, mint Szent Iratot) de az ő "teológiai" rendszerükben Istennek nem kell semmiféle áldozat ahhoz, hogy megbocsáthassa az emberek bűneit, ugyanis is mindenható és kvázi azt csinál, amit akar. Profán módon meghatározva. Itt a keresztény értelemben vett "igazságosságot" nem veszik figyelembe. Azaz, hogy az emberek bűneit valakinek magára kell vennie. Keresztény szempontból maga Isten volt az aki magára vette a bűneinket, hogy ne kelljen nélkülünk élnie, mert ennyire szeret minket. Ezt JT nem fogadják el. Ők nem akarnak "csak úgy" megmenekülni, nem tudják kinyitni Jézus felé a kezüket és azt mondani, hogy köszönöm a szeretetedet.

Ez nekem nem probléma, abban hiszel amit akarsz. Csak azt hiszem pont neked nincs jogod arról írni, hogy kinek botláskő Jézus és kinek nem. Mert te sem tudod egyszerűen csak megköszönni, szívből Neki azt,amit tett érted. Te meg akarsz dolgozni érte, pedig Ő ingyen adja, szeretetből, mindenkinek!
pic: Instagram ..
dan_delion 2014.07.09 09:15:31
@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt):
Kedves Zsolt!

Ezek nagyon kedves gondolatok, de sajnos az Őrtorony Zrt csupán egy jól működő üzleti vállalkozás. Az egyházi státusz valószínű az adózásban könnyíti meg a helyzetüket, bár nem ismerem az amerikai törvényeket.
Úgy gondolom, hogy nem az adományok adják a vállalat fő bevételeit, hanem a már kiépített befektetési hálózat, amibe sajnos mi nem látunk bele.
Egy dolog biztos, változás kell, hogy történjen. Azt gondolom, hogy a társadalom irányába történő pozitív nyitás több keresztelkedést, érdeklődést és jobb médiaszereplést hozhatna magával, kvázi több adományt.
Az alternatív és negatív dolgaikat próbálják lesöpörni magukról, pl. két ŐT kiadvány van, próbálnak új arculatot megvalósítani ill. a Manhattan-project is egy barátságosabb fellépés mint az ajtóról ajtóra történő prédikálás.
Azonban nem csak a társulaton múlik a változás. A keménynyakú tesóknál még 10 év minimum, mire a mikorközösségek (gyülekezetek pl.) befogadóbbá és kevésbé ítélkezővé válnának. Ez egy hosszú folyamat. De hosszú távon a mai állapot (rossz hírnév és növekvő botrányok) nem maradhat.
De nem szabad elfelejteni, hogy minden üzleti vállalkozás egyetlen célja a profitmaximalizálás, így ebbe a kontextusba kell gondolkodni. Hogy mit hoz a jövő, azt majd meglátjuk. De a sok negatív visszhang nem vet túl jó fényt rájuk.
Ennek a posztnak az első részét így fejeztem be: „A kérdés most már csak az, hogy mi van a keresztény egyházak által létrehozott rendszereken kívül? Valóban csak zűrzavar, bizonytalanság és istentelenség? Vajon kell félnünk attól a látszólagos bizonytalanságtól, ami a biztonság érzését (!!!!) nyújtó…..
dan_delion 2014.07.04 19:48:24
Kedves Sefa!

Nagyon, nagyon tetszik ez a posztod! Csupa szívemből szóló gondolat! :)

Véleményem szerint nem szabad, hogy a keresztényeknek az adjon megnyugvást, hogy abban a tudatban élnek, hogy ők egy "kiválasztott" vagy "igaz" egyházhoz tartoznak, hanem az, hogy tudják, hogy egy Isteni lény szereti őket! Ez miért nem elég? A legtöbb probléma alapvető oka az, hogy az emberek nem kapnak elég szeretetet. Nem véletlenül ezért szólt majdnem minden nagy próféta vagy tanító életútja a szeretetről, a megértésről és az elfogadásról. És a modern pszichológia is komolyan foglalkozik akár a gyermekkorban ért traumák utóhatásaival. Szóval szerintem ez lenne az egyetlen fontos és lényeges dolog.

És szerintem Istent szeretni (normális keretek között) nem lehet "rosszul".

Másrészt én úgy gondolom, hogy a Biblia, vagy akármelyik Szent Irat (de keresztény blog lévén maradjunk a Bibliánál) akkor lehet igazán jó olvasmány, ha amit olvasunk azt alkalmazni tudjuk az életünkben, és úgy érezzük, hogy ez nekünk szól, és nem az történik, hogy egy fejezet elolvasása után egy Őrtorony klisé ugrik be, vagy a lelkész értelmezése. Persze a kereszténység tételes vallás, így nyilván van, ami benne van és kész. De hogy mit mond neked a Szerző, az legyen a személyes ügyed, hiszen elvileg Isten is személyesen szeret téged és törődik veled. (Nyilván itt is az ésszerűség határain belül)

Szóval nagyszerű poszt! :)
dan_delion 2014.07.04 22:06:53
@Vértes László: Kedves László!

Azt gondolom, hogy aki megértette a szeretet lényegét az alapjába véve szeretné ezt viszonozni és így próbálja betartani a játékszabályokat :)

Mert ugye aki szerető családban nőtt fel jó eséllyel nem lesz belőle szívtelen, gonosz ember. Ugyanígy, ha megértjük a keresztény istenképet az ösztönözni fog minket, hogy a jót cselekedjük.
Ha jól tudom ez elég lutheránus gondolatsor, de nekem szimpatikus.

Ahhoz, hogy a keskeny utat válassza az ember azért, mert belátja, hogy a korlátok védelemként szolgálhatnak az életében pedig úgy vélem nem fiatalkora teljében fog rájönni, hanem tapasztalat útján :)
dan_delion 2014.07.08 16:48:48
@Vértes László: Ez elég durva beszólást volt (szerintem). Nem ismerem a háttértörténetedet, sem azt, hogy milyen életutat jártál be.
Sefáét sem, de azért annyi bizonyos, hogy Ő egy destruktív egyház (szekta?) áldozata volt, és hogy nagyon hosszú utat járt be, amíg ide eljutott. Azon kívül segít mindenkinek, aki hasonló sorsa jutott. Nem vagyok pszichológus, biztos szenvednek sérüléseket volt JT-i, ahogy Sefa is, de nekem mint kívülállónak jó érzés látni, ahogy épülnek fel és kezdnek szabaddá válni. És szerintem nagyon jó, hogy posztol.
Sefatias Keresztény Európa? 2014.06.10 08:23:12
Az elmúlt néhány évben egyre erősödnek azok a hangok, melyek kiáltanak a keresztény Európa visszaállításáért. Sokan temetik a keresztény értékrendet, amely már az Uniós alaptörvények közé sem került be. A liberalizmus térhódítása, amely együtt jár a szakállas nők,…..
dan_delion 2014.06.12 21:18:11
@sefatias: Kedves Sefa! :)

Nagyon nagy igazságérzetre vall az összes kommented. Hiszen Te egy igazságos, szeretetteljes, testvéri, békés Európára vágysz össztársadalmi szinten éppúgy mint vezetői szinten. Ki ne vágyna erre? :)
A kereszténység mint eszmei érték, azért ha szabad ilyet írni, valóban Európa öröksége, Laci által felsorolt értékek is bizonyítják.
Tény, hogy az általad felvázolt tökéletes kereszténység valóban nem létezett, egy olyan idő, ahol ez az eszme kiteljesedett volna és minden ember számára elérhető lett volna.
De, lehet, hogy ez sem épp a megfelelő példa, de ki merné megkérdőjelezni, hogy most Kína, vagy a múltban mondjuk a Szovjetunió kommunista állam lett volna (igaz ez nem egy vallás, de egy olyan ideológia, ami a tökéletességre törekszik a saját keretei között)? Pedig sem a Szovjetunióban, sem Kínában nem teljesül(t) maradéktalanul a kommunizmus eszméje, nem csak azért, mert nem minden ember (volt) kommunista, hanem bizonyos közgazdasági és szociológia, társadalmi relevanciák miatt sem. A kereszténységgel is valahol ez (is) volt a helyzet.
Ha csupán a keresztény eszmét, és értékek nézzük valahol ezek mindenképpen meghatározóak voltuk földrészünk kulturális és esetekben politikai megnyilvánulásaiban a múltban és a jelenben is egyaránt. Ebben az értelemben Európa "keresztény".
A Te értelmezésedben valóban nem az.
dan_delion 2014.06.12 21:29:50
@sefatias: Ebben teljesen egyet értek :) És örülök, hogy sikerült meglátnom az általad felvázolt probléma mibenlétét, amit bevallom nehezen sikerült, talán a meleg miatt romlott az olvasási kompetenciám :D Ebből a szemszögből (a tökéletes kereszténység szemszögéből) a posztoddal is jobban tudok azonosulni.
dan_delion 2014.06.12 22:06:33
@undercover: Drága, kedves undercover! :)

Tudod, hogy kereszténységről inkább csak véleményem van, mintsem tudásom a Bibliáról.
De én hiszek és vallom a homo oeconomicus elméletet. Mi szerint a gazdálkodó ember a saját érdekeiért cselekszik (ebbe bármit bele tudok passzírozni :P)
Számomra jó keresztény meg egyáltalán Isten-hívő ember, meg szimplán ember az, aki nem annak okáért cselekszik jót, mert azért valamiféle isteni jutalmat remél a jövőben, hanem mert a szíve erre indítja. Aki azért cselekszik "krisztusian", mert megértette a szeretet lényegét.
Te mit gondolsz erről? :)))
Sefatias Merre tovább? 2014.05.21 18:00:04
Ezt a posztot egy olyan személy készítette, aki még mindig rendszeresen jár összejövetelre, miközben már teljesen tisztában van azzal, hogy teljesen feleslegesen tesz, valamint rájött arra, hogy több évtizednyi áldozata egy szekta szolgálatában nem volt más, mint javarészt…..
dan_delion 2014.05.27 10:16:42
@sefatias: Kedves Sefa!

Sok gondolatoddal egyet értek, és örülök, hogy ilyen őszintén ki tudod mondani a problémát. Azonban szeretnék hozzátenni még valamit, az emberek egyéi felelősségét. (nem a középkorra gondolok itt, amikor szegény Istenkereső emberek tényleg nem tehettek szinte semmit a kötelező tized ellen) Nem lehet csupán a korrupt, hataloméhes vezetőséget hibáztatni a mostani állapotokért és rájuk kenni vastagon a felelősséget, magunkról nemes egyszerűséggel lesöpörni, hogy mi csak szegény, tudatlan, kétkezű munkásemberek vagyunk, közünk sincs ahhoz egyszerű hívőként hogy itt tart a kereszténység ahol. Igenis mi átlagemberek is a rendszer részei vagyunk, igenis nekünk is elől kell járni jó példával és értékes magatartással. Ha nem lennénk birkák, akkor nem tudna senki kizsákmányolni minket, ez a nagy igazság!
Persze ez egy nagyon komplex probléma, nehéz megtalálni a gyökereit, és nehéz változtatni a kialakult helyzeten. De semmiképpen sem a radikális társadalmi változásokban kell keresni a irányt, az sosem vezet jóra. Tanulni, művelődni, felelősséget vállalni. Ezek kulcs fontosságú dolgok ahhoz, hogy a társadalom elinduljon a jó irányba (a kereszténység is).
A kereszténység önmagában szép vallás, szép eszmékkel. De ahhoz, hogy helyén tudjuk kezelni az alapelveit ahhoz igenis elmélkedni, olvasni kell, hozzáigazítani a mindennapi világunkhoz, és kialakítani magunkban a változást, nem pedig csendben tűrni, ahogy más vallási vezetők lenyomják a torkunkon az általuk preferált értelmezést. És kedves Sefa, szerintem ehhez lusta az átlag hívő és ezért is tart ott a a keresztény Európa ahol.
dan_delion 2014.05.27 10:40:53
@sefatias: Őszintén? Amióta az ember az evolúciós folyamat során a bonobo majmocskák helyett a csimpánzokkal fejlődött együtt és a fogyatkozó élelmiszer miatt agresszívvá vált. :)
Igazad van, szeretném akkor kiigazítani a mondataimat! Arra szerettem volna csupán felhívni a kedves figyelmed, hogy szerintem nem jó irány, amikor mutogatunk másra, és nem vállaljuk fel saját felelősségünket. Nem jó irány a radikalizálódás és a csúnya burzsuj emberek irányba való mélységes gyűlölet.
Mindig is lesznek olyan emberek, akik kihasználják majd a többit,és élősködnek rajta. És én a világ ezen problémáit,a kereszténység problémáit is és a változást az emberi intelligencia felelősségteljes használásban látom. Csupán ennyit szerettem volna mondani.
A most következő gondolatok már egy éve forgolódnak a fejemben. Először akkor fogalmaztam meg másoknak, mikor közel egy évvel ezelőtt egy egész napos kiránduláson voltam néhány volt véntársammal. Érdekes, hogy mi, akik kijöttünk Jehova Tanúi szervezetéből teljesen másként közeledünk a kereszténység…..
dan_delion 2014.05.13 14:06:54
@sefatias: Köszönöm az üdvözlést:) Hát őszintén csak arra emlékszem, hogy ORION, Laci és Lezli JJ BLOG FÓRUM-án kvázi arról vitatkoztak, hogy "ki lesz ott a mennyországban" erre azért kiakadtam és leírtam a véleményem, ami az volt, hogy szerintem nevetséges, hogy ezen vitáznak.(aztán nickkaméleon is reagált erre a saját blogján) ORION és Laci rendesek voltak,visszaírtak, Lezli természetesen nem, aztán később egy másik poszt alatt ezt írta hogy "az ateista irányba eltorzult kommenteket töröljék" vagy valami hasonlót, ez pár hete volt, ekkor már nem voltak elérhetőek a kommentjeim, mert kértem a modikat, hogy személyes okok miatt töröljék. Konkrétan nem célzott rám, de a legtöbb kommentem valóban fellépett az ilyen szűk látókörű és becsmérlő keresztény nézetek ellen (Bár elég kevesen vannak JJ blogján akik nyíltan megfogalmazzák a kételyeiket, egyrészt mert sokan keresztények maradtak, másrészt egy JT azonnal elmenekülne ha azt látná hogy itt ateisták vitáznak) Csak a kívülállók szemében én is ateistának tűnhetek, így rám is vonatkozhatott a beszólás, de ezt Tőle kell megkérdezni :)
dan_delion 2014.05.14 17:35:48
@sefatias: Szerintem ez a megfogalmazásod kicsit fekete-fehérre sikeredett :)
"Mások, akik sosem voltak keresztények százmilliókkal vannak támogatva, miközben a leggazdagabbak közé tartoznak" Először is, azt mindenképp el kell fogadnunk, hogy egy farkasok törvénye szerint működő világban élünk, egyre nagyobb presztízse van a bűnözésnek,mert egyes országokban ez a tisztességes megélhetés egyetlen formája (persze ezzel nem békültem ki,de így van) másrészt attól, mert gazdag és nem keresztény még lehet jó, értékes ember! :) Én nem tenném a keresztény értékrendet minden felé, mert sokan élnek egyébként nagyon is erkölcsösen vallási hovatartozás nélkül.

"Közben pedig a "keresztény" kultúrájú ember a saját levében fő, próbál a két kezéből megélni valahogy, eltartva a családján kívül, még rengeteg embert. " Nem csak a keresztény ember béréből vonják le a járulékokat :) De nem akarok minden részletbe beleköti, csak azt kívánom kiemelni, hogy ez nem egy vallási csoport sajátossága, hanem globális méretű probléma, inkább úgy fogalmaznék, hogy ma nehéz tisztességesen jólétet biztosítani kapcsolati tőke nélkül :)

Európa azért szerintem igenis keresztény, az alaptörvények és alapjogok keresztény értékrendre épültek, ezért büszkén mondhatjuk, hogy Európa a keresztény kultúra örököse.

"A kereszténység kezdi elveszíteni a helyét a társadalomban"
Ezzel egyetértek. A posztkommunista országokat különösen tépázza évtizedek óta ez a jelenség, és Nyugat-Európát is. Azt gondolom, hogy ez nem csak a vallási vezetők hibája,hanem a gyülekezetek tagjaié is. Hogy mire gondolok? Mondjuk arra, hogy "ha nem ebben vagy abban hiszel bizony bizony örökké fogsz kínlódni a pokolban" pl. Egyébként undercovernek igaza van, az iszlám azért terjed, mert a muzulmánok a vallási vezetők kommentárjait olvassák, nem a Koránt (legalábbis én így tudom,de javítsatok ki), így azt egyeztetni tudják az aktualitásokkal. És sokkal inkább az értékekre kellene törekedni a keresztényeknek is (szeretet, egyenlőség, szegények megsegítése) és nem a különbségekkel és felsőbbrendűség tudattal, ez talán sokkal vonzóbb lenne. Persze ezer oka van még, hogy miért hanyatlik a keresztény kultúra, személy szerint most csak azt írtam le, ami miatt én nem tartom "hitelesnek".
dan_delion 2014.05.14 18:19:44
@sefatias: De a világ nem keresztény, már egyáltalán nem. És szerintem pont ez a lényeg, hogy egy ilyen közösségben is tudjanak boldogulni, és Jézust követni, nem? Nem arról van szó, hogy elvonulni kolostorokba, vagy rettegni a felsőoktatástól. A Biblia tele van a vedd fel a kereszted, ha megdobnak kővel dobj vissza kenyérrel frázisokkal. Ha mindenki kedves, Istenfélő, szerető ember lenne, akkor nem is lenne ez kihívás :) De biztos vagyok benne, hogy egyre gondolunk, csak elbeszélünk egymás mellett, és egyébként sem ez a lényegi mondanivaló!