Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pesti_srac

46 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1896 május 2-án adták át a nagyközönségnek Európa második - vagy ahogy mi magyarok szeretjük hangsúlyozni -, a kontinentális Európa első földalatti vasútvonalát. Ez azt jelenti, hogy most hétfőn volt 120 éves. Ennek örömére a BKV pár napig éjszakai utazásokat kínál a lelkes közönség számára egy…..
Igen! Ma este ahogy jöttem haza a szokásos útvonalamon egy baráti estéről, hirtelen feltűnt, hogy a Baross utca és a József körút sarkán valami nem stimmel. Hát ez:..
Kicsit off ez a bejegyzés, de végül is ez egy budapesi blog, s ez az esemény egy különleges történés várounkban. Szinte hihetetlen, de az egyik kedvenc francia nyelvű énekesem, Lara Fabian nemsokára Budapesten ad koncertet,..
Van néhány épület, melyek különösen közel állnak a szívemhez. Az egyik ilyen a már korábban bemutatott IX. kerületi Erkel utca 3. Most pedig jöjjön egy, a saját városrészemből, Józsefvárosból, a Bókay János utca 43.A háromszintes épülettel már foglalkoztak páran a net…..
pesti_srac 2016.02.06 21:40:41
@Satiy: uhh, épp ma sétáltam el előtte, láttam is a járdabontást a gáz miatt, de erre nem is gondoltam...
Ezek szerint a homlokzat műemléki védelme több év alatt sem történt meg, hogy legalább egy díszlet maradt volna belőle...
pesti_srac 2013.11.13 16:20:52
@LasdBudapestet.blogspot: Reméljük a "szabadulás" jön el, és szépen rendbe teszik őket.
A harcsák pedig éljenek is csak tovább szép számban a város épületein, igazi különlegességek. =)
Van egy ház a Palotanegyedben, ami mióta ismerem a környéket szúrta a szememet. Eltűnt. Végleg. Ez egy bordó, jellegtelen ház volt, ám az ablakok típusából, méretéből adódóan nyilvánvalóan nem mai gyerek. Kíváncsi voltam, hogy most csak fölvette régi ruháját egy bombázás utáni elnagyolt felújítás…..
Nos, csoda történt, 2015. decemberére felújították a Baross kocsiszín (Baross u. 132., épült 1889.) FiDo tér felöli oldalának homlokzatát (Magdolna utca vége). Nem tudom, hogy lehet-e ennek köze ahhoz, hogy ősszel itt forgattak egy külföldi filmet, amihez egy egész kis kora újkori várost építettek…..
pesti_srac 2016.01.20 13:59:55
@Lesley: Igen, nem tudom mi volt, de kösz, s javítva ;) :D
Menekülthelyzet. Akit érdekel a téma az sok mindent olvashat a témáról, akit nem érdekel az pedig csak legyint egyet vagy felháborodik az egészen. Keleti. Kelet és Nyugat kapuja. Tegnap ismét kinéztem a környékre. Úgy időzítettem a postára menetelt, hogy este fél kilenckor arra…..
Ma a családdal egy jó kis várostörténeti felfedezésen vettünk részt, ugyanis a mai napon megnyitották a Kőbánya alatt található pincerendszer egy részét a látogatók előtt - talán a Szent László napi búcsú okán, mivel a Szent László téren vásár is volt ez alkalomból és…..
Június 4. van, a "Nemzeti összetartozás napja". Ma 95. éve írták alá a trianoni békeszerződést/békediktátumot, mely formálisan is feldarabolta a történelmi Magyarországot. Ennek kapcsán jutottak eszembe a következők: valóban nem volt eddig tér a meggyászolására, ugyanis a…..
Na jó, a cím kissé túlzó, és leginkább szó szerint értendő. :D A lényeg, hogy március utolsó napján végre eltűnt az Orczy térnél a Fiumei úton, a volt Józsefvárosi pályaudvar helyén készülő Sorsok Háza - Európai Oktatási Központ előtt lévő, extradepresszív fekete…..
Nem tudom nem megemlíteni - habár a neten rákeresve látom, hogy már páran foglalkoztak vele, pl. itt és itt -, hogy most néztem meg a Liza, a rókatündér c. filmet, amiben az események egy Mátyás téri házban játszódnak - pontosabban a ház kívülről díszlete az eseményeknek. Ez…..
pesti_srac 2015.03.25 18:46:49
@Plumper: Igen, még egy kevésbé felfedezett kincsesláda. :P
Régebbi hír, döntés, de azért érdemes újra leírni, hogy egy 2014.07.25-i döntés alapján: végre felújítják, és remélhetőleg rendezik a Baross utca bazaltköves szerviz útját a Lujza utca és Dobozi utca között - tulajdonképpen az Orczy téri villamosremíztől a Kálvária…..
Na jó, a cím lehet kicsit túlzó, de feltételezhetően érintette Józsefvárost is, ugyanis egy kedves ismerősöm ismerőse tette közzé a következő képet a fészbukon (köszönet a képért), mely a Rákóczi úton készült:   Az esetet - távolabbi helyszínt említve - már több…..
Ma délelőtt elmentem lefényképezni a Madolna-negyebe a rehabilitációs program III. ütemében elkészült épülethomlokzatokat. Lehet lesz belőle poszt, lehet nem - mert nagyon sok fotó ez, szerencsére nem kevés házat érint. De amitől most szeretnék írni, az az a különleges…..
pesti_srac 2015.01.04 02:54:52
@Lesley: Hoppá, a képnél tényleg elírtam, kösz. :D Javítva. ;-)
Pestimami Orczy kert 2014.08.28 20:54:05
Sokan mondják a II. János Pál pápa téri parkra, hogy ez a VIII. kerület legnagyobb parkja. Nos, ez tévedés. A kerület legnagyobb parkja a meglehetősen rossz hírével ellentétben szuper Orczy kert. Történetéről itt olvashatunk. Több dologtól is különleges a park. Egyrészt mert…..
Ősszel átadták a megújult Kálvária teret Józsefvárosban. Ez adta az apropót, hogy írjak kicsit a környék múltjáról, jelenéről. Kezdjük egy kis helytörténettel! ;-)     A Kálvária tér a XVIII. században Józsefváros kialakulásakor a Pestet Kőbányával összekötő…..
pesti_srac 2014.11.25 23:12:04
@retek: Kösz szépen! ;-)
Ősz elején adták át a Rudas fürdő új részlegét, melyet a korábbi palackozó üzem helyén alakítottak ki, így mint a fürdő egyik rajongója, elmentem megnézni, mit kaptak a budapestiek a kb. 1 milliárd forintnyi bővítés keretében - már amelyik budapesti megengedheti magának a…..
Elég sok minden zajlott, zajlik Józsefvárosban mostanában felújítások terén. Zajlik a Magdolna Negyed Program III. (MNP III.) ház és köztérfelújításokkal, elkezdődött és nyár végére elvileg be is fejeződik a középső Józsefváros három emblematikus közterületének, a…..
Sajna nem tudok mostanában gép elé kerülni, de ezt gyorsan feldobom, mert nagyon tuti! =) A napokban Óbudán jártam, és a Flórián térnél lőttem ezt a pár képet. Remélem az öntözőberendezést is karbantartják majd, és akkor ilyen szép is marad. Éljen, várjuk a következő…..
pesti_srac 2014.06.05 17:10:09
@retek: Reméljük. ;-)
Két nagyszerű cikket találtam a portfolio.hu városkép rovatában. Az egyik írás az engem kifejezetten érdeklő 1-es, 3-as, valamint a budai fonódó villamosok projektjével, továbbá egyéb villamosokra vonatkozó fejlesztésekkel foglalkozik. a másik cikk pedig a Városligetbe tervezett…..
A nemzeti ünnep alkalmából két barátommal tettünk egy kis sétát a pesti belváros északi részén, és megnéztük, mi merre meddig négy felújítást illetően. Ezekről lesz szó: Kossuth tér, Olimpiai park, Váci utca, Ferenciek terei metróaluljáró. Lássuk!   1. Kossuth…..
A nemzet ünnepe alkalmával barátaimmal tettünk egy kisebb sétát a városban. Megnéztük a Kossuth teret, ami annyira nem nagy cucc ha valaki nem emlékszik, milyen volt előtte. Ahhoz képest viszont fantasztikus! A pesti Vigadó épületébe is betértünk volna, de zárva (!) volt sajnos e…..
No mivel már kívülről már felújították a Ludovika főépületét, tettem egy sétát arrafelé, és lőttem pár képet az épületről, a Ludovika térről, és az Orczy-kertről. A Ludovika tér fantasztikus lenne.... ha az egészet megcsinálnák. Merthogy az Üllői út felé eső része…..
Örömhír, hogy remélhetőleg újabb homlokzatok újulnak meg városrészem, Józsefváros belső negyedében, a Palotanegyedben a józsefvárosi tervtanács tervei alapján. Jó látni, ahogy a Palotanegyed egyre csak szépül. Remélem gyorsan felújítják az egészet pár év alatt, és utána…..
pesti_srac 2014.02.22 14:24:21
@Iosephus30: Igen, nekem az egyik kedvenc környékem. Érdemes - és élvezetes - a negyedben sétálni, mert már most nagy változásokon ment át, és még folytatódik ez a pozitív irány. :D
Olyan hatalmas szerencsében van részem, hogy mind a négy nagyszülőm él. Mivel holokauszt emlékév van, így főleg az ő, világháborús és zsidókra vonatkozó emlékeikre térnék ki. Ezek személyes emlékek. Szubjektívek, ezáltal nem állítom, hogy az objektív igazságot…..