Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zambrotta

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szétszakadt az eleje, ahelyett, hogy összetömörült volna. Hiába viselkedett kifejezetten jól az üveggömb, az igazán lényeges kérdéseknek mellényúltunk, mint Fazekas Robi a cerkának, így már csak a Roma üldözi látótávolságon belülről az Intert. Azt az Intert, mely fittyet…..
zambrotta 2007.12.05 12:38:15
Ibrahimovics nemzetiségéről:

Kedves Csörszike! Ezt bírtad írni, többek között:

"az ibrahimovic nemzetiségén vitatkozóknak, nem kioktatóan, csak szerényen megjegyzendően:
olyn, h bosnyák, nincs. olyan , mint a belga... bosnyákok "csak" kulturális entitás"

Hát ezt nagyon rosszul tudod. Van olyan, hogy bosnyák. Nem olyan mint a belga. Nem csak kulturális entitás.

A bosnyákok az önálló nemzetiség minden kritériumával bírnak.

1. Van országuk: Ezt Bosznia-Hercegovinának hívják. Ez a szövetségi ország három további autonóm területre bomlik: Ebből az egyikben ők laknak, külön törvényhozásuk és kormányzatuk van, akárcsak a Hercegovinai horvátoknak és a Srpska Republica néven futó boszniai szerbeknek. Tehát az országban mások is laknak, viszont a bosnyákság az alkotmány szerint államalkotó nemzet.

2. Van nyelvük. A nagy délszláv "nyelv-katyvasz" egyik dialektusát beszélik. Igaz, ez meglehetősen közel áll a szerbhez, de a horváthoz is, akárcsak a szerb és a horvát egymáshoz. Mint ahogy a szerbet és a horvátot is elismerjük külön nyelvnek (akár milyen viccesnek is tűnt még ez 15 éve), úgy a bosnyákkal is ezt kell tennünk. Pláne, hogy ezek a különbségek évről évre nőnek, köszönhetően a tudatos "nyelvpolitikának" (ott van ilyen). Még nincs magyar-bosnyák szótár, de pár éve még magyar-horvát sem volt. A lényeg, hogy a bosnyákok saját nyelvként tekintenek a sajátjukra, és az az ország egyik hivatalos nyelve.

3.Vannak e nemzetnek tagjai. Bosznia-Hercegovina lakosságának kb. 50%-a, az elmúlt évek népszámlálási adatai alapján bosnyákként identifikálja magát.

4. És a mi a legfontosabb: van összetartozás tudatuk. Ennek elemei a következőek:
- egy területen laknak,
- egy nyelvet (dialektust) beszélnek,
- összeköti öket a közös múlt, a saját történelmük
- (pl: kiváltságok az oszmán hódítás időszakában és a 90-es évek tragikus eseményei,
- Mozlim vallásúak, szemben a katolikus horvátokkal és a görög-keleti (ortodox) vallású szerbekkel. Persze ez csak nagy vonalakban igaz, hiszen nem minden boszniai mozlim bosnyák,(ilyenek például a történelmi Szandzsák területének boszniai csücskében élő mozlimok), illetve nem minden bosnyák mozlim (vannak közöttük ateisták, és kis számban keresztények is).
- a neveik szerint is különböznek (pl: Ibrahimovics, Salihamidzsics, Izetbegovics stb.)
- a többi néptől eltérő szokásaik, kultúrájuk, habitusuk van, bár ezek az eltérések csak "közelről" látszanak.

Összefoglalva. A bosnyákok nemzetté válása a 80-as években kezdődött, roppant sebességgel zajlott és lényegéban lezártnak tekinthető. Ehhez, groteszk módon jelentősen hozzájárult a '92-'95 közötti ellenük írányuló népírtás, ami nagyon erős összetartozást alakított ki közöttük. (A macedónoknak pl. kb. 100 év kellett ehhez).

A bosnyák szó jelentésmódosuláson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Míg korábban két jelentése volt: Bosznia területéről való, vagy boszniai mozlim, mára egy nemzetet hívunk így többnyire. Hiszen sem a hercegovinai horvátok, a boszniai szerbek pedig pláne nem tartják bosnyáknak magukat. Igaz ez a magyar köznyelvben még nem mindig jelenik meg, pl: azt mondjuk, hogy legyőztük a bosnyákokat 1-0-ra, stb. Azt kellene mondani, hogy Bosznia-Hercegovina válogatottja, de hát ez hosszú ugye.

A Belgiumban három államalkotó nép van: vallon, flamand és német. Belga nép nincs, viszont a belgiumiakat néha belgáknak hívjuk. BiH-ban is 3 államalkotó nép van csak az egyiket bosnyáknak hívják, innen a keveredés.

Ajánlott olvasmány: Juhász József: Volt egyszer egy Jugoszlávia

Kedves Csörszike! Nem baj, ha valamit nem tudsz. Akkor van baj, ha nem tudod, mégis úgy teszel mintha tudnád.

Hogy Ibri miként azonosítja magát (Bosnyák? Horvát? Svéd? Netán szamojéd?) , azt nem tudom amúgy, de nekem nem hiányzik!

Forza Juve!!!