Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kabai Domokos Lajos

1081 bejegyzést írt és 1375 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Példák sokasága igazolja, hogy a nyugati és a hazai újságírók többségét is a háborús propaganda szolgálatába állították. Az elmúlt héten valóságos össztűz zúdult a Kreml vezetőire az orosz állami rádióban és televízióban. Igaz, nevek említése nélkül. E közlés feltehetően meglepi a magyarországi…..
A harciassá vált női politikusok magatartásában is a társadalmi érdekviszonyok és struktúrák fejeződnek ki… „Háborúban állunk Oroszországgal” – jelentette ki Annalena Baerbock Németország zöldpárti külügyminisztere január 24-én, kedden, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése előtt. (Videón…..
Kedmi szerint a NATO vereségének beismerése lesz a tárgyalás, de csak így kerülhető el Ukrajna megsemmisülése. Ha addig valaki nem érzékelte volna, akkor a január 20-án, pénteken, a németországi Ramsteinben lévő amerikai támaszponton a NATO tizenöt védelmi miniszterének részvételével megtartott…..
A gróf Apponyi által 1920-ban vizionált organikus egység mai eszközei a NATO és az EU, nem a nemzetállamok. A trianoni – valójában párizsi – békediktátummal összefüggésben azt ajánlotta január 16-án este az M5 tévécsatorna „Ez itt a kérdés…” című műsorában valamelyik történész:..
Demokratizálás helyett az államszocialista elit újra bevezette a munka által termelt érték elrablását – írja Böröcz József. Van abban valami sorsszerű, hogy Tamás Gáspár Miklós filozófus halálhírére készült el Böröcz József, az amerikai Rutgers Egyetem professzora kiáltványának végső változata.…..
Elsősorban az itthon tehertétellé vált nincsteleneket küldték ki a határainktól több ezer kilométerre. Az államfő „hősi halált halt katonákról” ír Facebook-oldalán a nyolcvan évvel ezelőtti, a Don-kanyarban feláldozott 2. magyar hadseregre emlékező pár sorában. Én viszont azt gondolom:..
Geraszimov tábornok kinevezése utolsó kísérlet a kérlelhetetlenül Nyugat ellenes héják térnyerésének megakadályozására. Új fejezet kezdődött Oroszország ukrajnai inváziójában, de lehetséges, hogy az államfői utódlásban is. Január 11-én az oroszországi védelmi minisztérium bejelentette, hogy..
Az a cél, hogy minden interneten szörfölő megtalálja a saját fóbiáit igazoló állításokat. A kattintásra vadászó internetes újságszerkesztés valóságos „gyöngyszemére” leltem január 8-án este az Indexen szörfölve. A főoldalon, ám egymástól tisztes távolságban két, kétféle felfogású olvasó kegyét…..
Úgy értelmezi az ukrajnai eseményeket, hogy orosztudás híján eleve képtelen eredeti forrásokból tájékozódni. Kínosan melléfogott Bolgár György, amikor január 6-án, pénteken, 16 óra előtt úgy konferálta fel a hírek utáni műsorát, hogy azt hitte, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azért nem fogadja…..
Az ukrajnai médiumokra nehezedő korábbi nyomás része volt egyes médiaszereplők meggyilkolása is. Az Ukrán Újságírók Nemzeti Szövetsége azt állította még a nyáron született közleményében, hogy „Senki nem tudta eddig megtörni a szólásszabadságot Ukrajnában, most sem fogják tudni…” A szöveg ahhoz…..
Putyin Gorbacsov-szindrómájaként érzékelem azt a helyzetet, amiben az orosz vezető vergődik. Azt kérdezte egyik olvasóm, bizonyos M. úr, hogy a nyugati országok ukrajnai fegyverszállításai miért legitimek, miután ő úgy tudja, hogy háborús övezetbe tilos fegyvert szállítani? Egyébként pedig az…..
Nem látom azt a médiát, amely újságírói szakmai alapon működne, és nem csak az ukrajnai háború kapcsán. Váratlanul keretezték be a hétfőmet, vagyis 2023. január 2-át, Allen Ginsberg sorai azt követően, hogy az előző napon, s a mai nap reggelén hol elismerő, hol értetlenkedő, hol kifejezetten…..
„A mi gyerekeink iskolákba járnak majd, az ő gyerekeik pedig a pincékben fognak ülni” – mondta 2014-ben Porosenko ukrán államfő. Az ukrajnai háború propagandafrontjának szelektált híreivel a nyugati, benne a magyar sajtó azt a látszatot kelti, mintha a 2014 áprilisában kezdődött polgárháborúban…..
Az új világrendszerben a neoliberális modell mintaadó jellege feltehetően vissza fog szorulni. Nemrégiben, egy interjúban a belarusz elnököt, Aljakszandr Lukasenkát magát hallottam némi derűvel beszélni arról, hogy a nyugati sajtó „Európa utolsó diktátora”-ként emlegeti őt. Mint mondta: ő…..
Miközben Putyin katonai programot hirdetett, Medvegyev Pekingben, Zelenszkij Washingtonban járt. Bár a nyugati, benne a magyar médiából tájékozódóknak az a benyomásuk alakulhatott ki az elmúlt hónapokban mintha az USA Oroszország elleni, a gazdaságban, a médiában, az ukrajnai harctereken folyó…..
Egykori híveik ma arról győzködnek, hogy a kapitalizmus hozza el a boldogságot nálunk is. Nem éppen karácsony körüli olvasmány, de úgy adódott, hogy közvetlenül az ünnepek előtt az Allen Ginsberg (1926–1997) verseit és prózai írásait tartalmazó kötetet emeltem ki az olvasásra váró…..
Puskinnak, Lermontovnak, Dosztojevszkijnek már nincs helye a munkácsi köztereken sem. Kijevben nagy ütemben nevezik át a közterületeket. Az ezekkel kapcsolatos döntések folyamatosak. Legutóbb, a városi tanács december 8-ai határozata alapján, harminckét utca nevét változtatták meg. A 2014 ősze…..
„Mára a kommunistáknak írmagjuk sem maradt – mondta Jakov Kedmi.” „Kik csaptak össze a huszadik század első felében az utcákon Olaszországban és Németországban?” – tette fel a kérdést egy december 7-ei televíziós vitaműsorban Jakov Kedmi izraeli közéleti szereplő, biztonságpolitikai szakértő,…..
Lukasenka szerint „a német politikus csak igazodik a mai nyugati elvárásokhoz”. Oroszországi vezető újságírók úgy értelmezik, de Vlagyimir Putyin államfő is utalt arra, hogy Angela Merkel lényegében igazolta azt a moszkvai döntést, amelynek következtében február 24-én „különleges katonai…..
A nép feje fölött osztották fel a politikai küzdőteret és kaparintották meg az állami vagyont. A „rendszerváltás” vagy „rendszerváltoztatás” kifejezés körüli, három évtizede folyó polémiával foglalkozik Zöldi László a november 28-ai Médianapló-bejegyzésében. Teszi mindezt a Blokád című film…..
Az embert az embertől elválasztó kapitalista versengés helyébe az együttműködést kell állítani a glóbuszon! „A kiszolgáltatott társadalom / A kiszolgáltatott egyén” témakörökben rendeztek ankétot az Európai Baloldal égisze alatt november 26-án, szombaton, Budapesten. Értesülvén arról, hogy a…..
Elképzelem, hogy a hozzá hasonlók írják elő, milyen stratégiai célokhoz tartsa magát az USA. Valósággal elaléltak Vadai Ágnes közgazdász, jogász, politikus rajongói a hírtől, amit a Demokratikus Koalíció párt (DK) alelnöke, magyarországi parlamenti képviselője ezzel a szöveggel tett közzé…..
Elégedetlen ugyan az állapotokkal, de nem akar előidézni valódi társadalmi-gazdasági változást. Vannak, akik ünneplik Majkát (Majoros Pétert), a rappert és dalszerzőt, s vele együtt Molnár Tamás dalszerző-dalszövegíró–énekes-gitárost az „Azt beszélik a városban” című közös számukért. A…..
A rakétaüggyel rés támadt az eddig oly jól záró nyugati médiavasfüggönyön, de tán a rakétaelhárító pajzson is. Még mindig folyik a találgatás a lengyel területre, november 15-én, kedden délután becsapódott, és két ember halálát okozott – propagandistáknak mondom: nem orosz, hanem szovjet…..
Lavrov gratulálhatott kínai kollégájának, s ezzel megindította a kínai pártkongresszus utáni párbeszédet. Mi ebben a hír? – kérdezheti az olvasó, miután a címet elolvasta. Hát az, hogy ehhez képest, mindössze három nappal ezelőtt, azt a címet adtam előző jegyzetemnek:..