Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kilfish

0 bejegyzést írt és 299 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
nemmaratonman Valahol elfutok 2020.07.28 23:04:26
Vagy egy órán keresztül zuhogott az eső, olyan erővel, hogy centikre pattantak vissza a cseppek a kinti asztal lapjáról. Ennek megfelelően a hófehér Adidas Supernova Glide-ot veszem fel. Több mint egy évet, de akár kettőt is állt szűzfehéren a szekrényben, és még mindig ott lenne, ha nem lepett…..
nemmaratonman Májusra várva 2019.12.05 14:20:55
Nem tudok erről - még mindig nem merem leírni, hogy róla - nem férfiként írni. Megítélni sem tudom, hogy mennyi az, amit látok, érzek a küzdelemből, várásból, hány méter az a maratonból, ultrából, amit végigkísérek, végigülök a várótermekben, odabent, a második széken, a hokedlin az ultrahang…..
Kilfish 2019.12.06 13:03:46
Az úgy volt, hogy amikor még azt hittem, hogy terepfutó leszek, vettem egy Petzl Reaktik+ lámpát, ami engem tekintve a valóságban ugyan abszolút mértékben overkill, de engem ez semmilyen mértékben nem hátráltatott, hiszen én ott élem a legkevésbé az életem. Sokkal több időt töltök idebent az UTH, az…..
Kilfish 2019.11.20 15:23:47
@téglánakgyors: szigorú vagy, de igazságos ;)
Kilfish 2019.11.21 11:59:10
@Zabalint: Nem harcolok én semmi ellen, főleg nem egyik multi márkájával a másik ellen. Tök szubjektív ellenérzés ez bennem, abszolút nem követendő példa.
A futó boom kialakulása több összetevős dolog, én azt gondolom, hogy a legnagyobb szerepe a közösségi médiának volt ebben, de annyiban a Decathlon is hozzátett, hogy sokak számára elérhető árban kínál sportfelszerelést nagy választékban.
Benne voltam én is a nem dedikált futócuccos korszakban, abban futott az ember, amiben tudott, viszont szerintem sokkal jobb a mostani helyzet, dedikált szeróban sportolni sokkal-sokkal jobb és eredményesebb is, mint szedett-vedettben (nekem pl. úszóversenyekre külön úszógatyám is van, amiben egyáltalán nem szoktam edzeni, csak versenyeken szuszakolom magam bele, de futóversenyekre is megvannak a kedvenc darabjaim :)))) ), meg vagyok annyira piperkőc, hogy ha már ennyi időt töltök sportolással, akkor nézzek olyankor is ki annyira normálisan, mint amikor nem sport szeróban megyek emberek közé.
Kilfish 2019.11.25 13:41:44
@Zabalint: abszolút egyetértünk, írtam is fentebb:
"és valóban csak az a lényeg és támogatandó, hogy minél több ember mozogjon abban amiben akar, akár 1 éve kezdte, akár 5, akár 20"
Katie állítólag 2007-ben 5:29 alatt vergődte végig a maratont, és akár el is mondhatnám, hogy legalább Dawson csaját megelőztem, de ha belegondolok, hogy eredményesen túlélte Ethan Huntot, meg mindent, ami vele járhatott, akkor mégis inkább arra gondolok, hogy Oprah még mindig jobb maratont futott…..
Kilfish 2016.03.25 10:51:05
@rrroka: Sprint időket már nem is mertem megemlíteni, egyrészt azoktól még messzebb vagyok, másrészt pedig olyanokat igazolt atlétákon kívül szinte más már nem is fut. Az én életemben is volt pár év futás kihagyás, de nálam ez azután történt, hogy a szokásos őszi félmaratonom ideje 5 perces kilométerek fölé csúszott, amire azt mondtam, hogy az már nem is futás, úgy nem is érdemes erőltetni a dolgot.
Az idő múlása szerencsére annyiban dolgozik nekünk, hogy 60-65 éves korig valóban lehet fejlődni az egészen hosszú távokon, én ezt az egy pozitív változást érzékelem magamnál, hogy jóval könnyebben, lazábban mennek a 20k-nál hosszabb távok mint régebben, mondjuk azért nagy részben ez annak is tudható be, hogy most már megbékéltem a lassú tempókkal is és nem akarok mindig ami a csövön kifér erőbedobással futni. Nem véletlen, hogy a Facebook terepfutás csoportjában mennyi korosabb arc is ír beszámolókat, posztokat egész hosszú távokról, aztán gondolom ez is közrejátszik abban, hogy egyre többen érzik, hogy rövidebb, pl. 10k-s versenyekre menjen az, aki hosszabbat nem is tud lefutni.
Kilfish 2019.10.01 11:44:50
@videkiman: @téglánakgyors: én Pozsonyban még nem futottam, de úgy emlékszem elég dombos város. Itt csekkoltam a maraton útvonalát 810 láb = 247m szint van benne hivatalosan.
www.gpsies.com/map.do?fileId=ttcpgjqbcmrfiohm&language=en
Kilfish 2019.10.01 13:24:38
@videkiman: A budapesti maraton néhány kis emelkedőjéről azt gondolom, hogy akkor számítanak csak, ha valaki nagyon kicentizett PB-t akar futni, nem hinném, hogy 2 percnél többel növelnék a teljesítés idejét. Vannak körülmények, amik sokkal inkább bele tudnak rondítani, pl. a meleg, ami most is volt, vagy ha valamiért nem kipihenve rajtolsz el. Emellett még hiába lassítanak az emelkedők, utánuk a lejtők nagyon kellemesen enyhék, így ott szépen vissza lehet hozni tempóban is valamit, meg le lehet nyugtatni a pulzust.
Egy budapesti ember számára sztem a budapesti maratonnak az a nagy előnye, hogy nem kell utazgatni érte, a megszokott ágyból kikelve lehet elindulni, én pl. otthon nyugisabban tudok aludni mint egy hotelben, és ez már kapásból semlegesíti azt a néhány méter szintet, ami a pályában van. Nem az utazgatásos versenyek ellen vagyok, évente én is indulok 1-2 külföldi versenyen, és ha valaha egyszer újból nekimegyek egy aszfaltos maratonnak, akkor az nagy eséllyel a wachaui lesz, mert annyi jót hallottam arról és utazni jó, a budapesti meg számomra most már a 30k-s felmérőfutást jelenti, de első maratonos próbának egy helyi lakosnak én ajánlani tudom csak.
Nem, nem. Ez most nem a milliószor széjjelrágott hogy-mossuk-a-futócuccot csont, mert annak már mindannyian jól ismerjük a két végét, hogy valaki nem mossa, csak szárítja, a másik felesége meg ecettel csírátlanítja. Nem, ez egy olyan kérdés, ami évek óta rág téged is belülről, mert legkésőbb,…..
Kilfish 2019.09.26 08:47:27
@rrroka: Nagyjából heti egyszer a margit-szigeti MAC pályán szoktam edzeni, és ott látok olyan közösségeket minden szintű futókkal, akik "rendes" edzéseket tolnak le edzői irányítással, és rendszeresen szerveznek nekik Polar óra teszteket, úgyhogy valamit próbálkoznak az óragyártók is. Csak hát a legtöbb hobbifutó írtózik az atlétika pályától, és utcákon futva nehezebb feladatos edzéseket csinálni.
Annak, hogy a terepfutók jobban "divatozósabbak" mint az aszfaltfutók, szerintem az az egyik fő oka, hogy a futóevolúció általában az aszfalt felől vezet a terep irányába. Aki már terepen fut, már megszokta, hogy költ a hobbijára, aki még az aszfaltnál/síknál tart, mert mondjuk még nemrég kezdte, abban élhet az illúzió, hogy a futáshoz elég egy pár futócipő, és az se legyen nagyon drága, mert mi van, ha mégsem jön be a futás mint tartós hobbi, meg "úgy sem vagyok azon a profi szinten, ahová drága cipő kellene".
Kilfish 2019.09.27 09:20:45
@rrroka: @téglánakgyors: Ahol én lakok nincsen az utcákon olyan rész, ahol mondjuk 4 percet lendületesen végignyargalhatnék anélkül, hogy egy kereszteződésben ne rohannék egy autó elé. Szerencsére viszont közel a Margit-sziget, a hosszabb szakaszos ismétléseket a körbemenő futósávon csinálom, a rövidebb szakaszos, sprintesebb edzéseket pedig a MAC pályán. Kreatívnak kell lenni, szerintem azért mindenhol lehet találni olyan helyet, ahol lehet feladatos edzéseket végezni.
Atlétika pályák persze hogy fizetősek - biztos van azért olyan is, ami nem - de az uszodánknál sem szokott ez felmerülni, hogy miért nem lehet ingyen bemenni és úszni egyet. Viszont mindenkinek ajánlani tudom az AllYouCanMove.hu sportkártyát, sok munkahely is támogatja, van egy csomó csomagjuk az egész olcsótól a húzósabb áruig, de ha valaki viszonylag aktívan sportol még a legdrágább csomag is tökre megéri. Evvel pl. be lehet jutni a BEAC pályára is, úgy látom. MAC pályán szintén gyakran vannak sokan, viszont mindenki tudja, hogy az 1 pálya azoké, akik gyors feladatot futnak, úgyhogy ott nincsen melegítgetős pihengetős kocogás, ha meg éppen többen is vágtáznak gond akkor sem szokott lenni, lehet előzni simán.
Értem én ha valaki idegenkedik a pályaedzésektől, kitárgyaltuk már, hogy sokaknak a futás a kikapcsolós zen érzést jelenti és nem a tüdőkiköpős erőlködést, szóval szerintem is mindenki csinálja úgy az edzéseit ahogyan a legjobban érzi magát bennük, én csak azért szólok időről időre az ilyen feladatos edzések mellett, mert ha esetleg valaki fejlődni szeretne, legalább is nem az alapszintről, hanem egy középszintről akar kicsit tovább lépni BÁRMILYEN TÁVON, akkor ezek kikerülhetetlenek. És szerintem is tök szórakoztatóak, sokkal üdítőbbek, mint évről évre futni végig egy tempóban ugyanazokat az utcákat, amik körbeveszik a lakásunkat.
Kilfish 2019.09.28 22:16:28
@téglánakgyors: Fartlek-futás, dombozás. kilométermegfutás, mind tök jó módszerek, ha ez áll közelebb hozzád, csináld ezeket, az a lényeg szerintem, hogy az ember ne mindig ugyanazokat a megszokott tempókat fussa.
Várakozás. A legnehezebb sportág. Emlékszem gyerekkoromban mennyire lehetetlen feladatok elé állítottak a naptárak, a hetek, napok, órák. Várni kellett ajándékra, utazásra, strandra, a szünidő végére ceglédi nagyanyám kertjében - mire újra hazamehetek. Dolgokat kellett tenni addig, túl kellett esni…..
Minden évben a kommentelők egy jelentős része kezd bele ugyanabba az unalmas mantrába, miután kiderül hogy kik lesznek az azévi Sziget húzónevei, miszerint az egész szar, mert ők nem ismernek semmit. Az egy dolog, hogy egyrészt ez az érv elég gyenge abban a korban, amikor minden információ egy…..
Kilfish 2019.08.06 17:02:33
@Zabalint: "De vegyük végig, kik azok, akiket egész biztosan ismersz, ha eddig nem remeteként éltél egy hangszigetelt barlangban." - Nem kell ennyire önérzetesnek lenni, nyílván "költői túlás" a megfogalmazás. Másrészt meg hiába magamat már rég nem sorolom a zenebuzik táborába, mégis a fenti előadókat illetően 3 kivétellel többé-kevésbé képben vagyok, hogy milyen zenét csinálnak.
Ahogyan a világ megváltozott az utóbbi években, amiatt pedig már egyáltalán nem igaz, hogy nem kell magyarázni azt, ami világhírű. Indexen vagy 444-en olvastam pár hete egy cikket - sajnos már nem tudom visszakeresni - ami azokról a tizenéveseket elérő új előadókról szólt, akiknek a neve tök ismeretlen a náluk idősebb generációk számára. Több kontinens tinijei közül rengetegen szeretik őket - tehát simán minősíthetjük világhírűnek őket - miközben nekünk lövésünk sincs, hogy kicsodák ők.
nemmaratonman Os Peroneum 2019.06.27 12:49:26
Két hónap, egy-egy tubus Flexagil és Voltraren Forte, egy doboz Cataflam, és több órányi haszontalan tornázás után megadtam magam a kétségeimnek. Az nem létezik, hogy nincs egy röntgenem, hogy nem tudom a konkrét nevét a bajomnak, és, hogy egy nem állami rendelőben csücsülő ortopéd szakorvossal és…..
Kilfish 2019.06.28 14:11:51
@téglánakgyors: Viszont most, hogy nem tudsz még egy ideig futni, felszabadult egy kis szabadidőd, miért ne használnád arra, hogy formában tartsd magad, még ha ez nem is ugyanaz mint amikor futsz inkább? Tapasztalatból írom, sokkal könnyebb lenne így majd visszalendülnöd a futásba. Úsztam én is lábsérüléssel, amit éreztem elrugaszkodáskor, ezért akkor csak fél lábbal próbáltam elrugni magam a faltól.
Aki életmódszerűen szeretne sportolni/mozogni, az kénytelen alternatívát/b-tervet keresnie a sérüléses időszakokra, különben csak frusztrációval fognak eltelni. A szakirodalom szerint a kerékpározás közelebb áll a futáshoz, abból könnyebb visszatérni, de én ettől függetlenül sokkal inkább úszás párti vagyok :)
nemmaratonman Nemfutás 2019.05.29 16:05:11
Két szemmel markolom a sötétet, hallgatom, ahogy együtt hárman, hárman egyedül, ki-ki külön-külön gyűri a nappaltól sűrűvé vastagodott éjszakát. Mika a kezem alá, az arcomhoz bújik, majd, hogy neki újra rendben lesz a világ, elégedetten, zörögve álomba hipnotizálja magát a térdemnél. Újra csak…..
Kilfish 2019.05.31 14:56:36
@videkiman: Én mindenkinek csak ajánlani tudom a terepfutást, úgyhogy téged sem beszélnélek le az indulásról, lehet, hogy pont itt kapnál rá az ízére. Amit a sík félmaratonodról írtál, szerintem egyáltalán nem lenne megborulás az intersportos félmaraton sem számodra. Viszont minden csak síkfutónak el kell engednie azt az átlag céltempót, amihez hozzászokott, mert emelkedőkön (sőt meredekebb lejtőkön is) az tarthatatlan, bizonyos meredekség felett még a belesétálás sem szégyen, ez persze teljesen egyénfüggő, hogy kinél hol kezdődik. Ha mondjuk sík félmaratont tudsz 1:45 körül, szerintem ezen a pályán 2:10 alá nem fogsz menni. Pont ezen a versenyen már a legelején, az első kilkométereken van sok kényszer séta, mert nagy a tömeg és a Róka-hegyen nagyrészt csak egy nyomtávos az ösvény, úgyhogy aki nem rajtol el az elején a leggysorsabb futókkal, az ott ha akar sem tud futótempót menni. Aztán az első 2 km után már tudsz futni a saját tempódban, később legfeljebb a meredek, botladozós, sziklás, köves lefelék okozhatnak még meglepetést az aszfalthoz szokott lábaknak.
Szóval gyere, első alkalomnak inkább csak óvatoskodjad el, ne foglalkozz az időddel, és ha úgy érzed, nyugodtan sétáljál bele, úgyis le fogsz döbbenni, hogy hányan csinálják így már az elején az abszolút jól megfutható emelkedőknél is.
Kilfish 2019.06.01 22:43:48
@videkiman: Garmin WTF Szentendrét én is nézegettem, de egyrészt aznapra van meghírdetve a Balaton átúszás - bár 99%, hogy úgyis arrébb fogják tolni - másrészt mostanában sok versenyem volt és nem akarom itthon kivágni a biztosítékot még plusz evvel. Ahogy látom, a 16km-es táv az nem terep, hanem aszfalt, ez azért így más mind egy terep verseny. Az aszfalt utak mindig csak enyhén emelkednek, nincsenek bennük akkora emelkedők és lejtők mint egy túrista ösvényen, meg tök simák is, nincsen semmi kövek meg gyökerek közti bokaficamító botorkálás. Intersport terepfutás teljesen más lesz.
Spar Maraton 30km-es betétszámában már 3 éve én is rendszeresen indulok, mert ugyan én is kb. olyan távokra vagyok kalibrálva, mint amikre te lehetsz, 5k-tól félmaratonig bezárólag, az ezeknél hosszabb versenyekre csak a különlegesebb élmény miatt szoktam nevezni, meg azért, hogy ha 2-4 órán keresztül képes vagyok normális futómozgást végezni, akkor mondjuk egy félmaratonon könnyebben tudok rajttól a célig feszített tempóban végigmennem. Maratont én csak egyszer futottam és azt a két következtetést vontam le, hogy egyrészt az nagyon nem nekem való, másrészt meg a legnagyobb igazság a maratonról valóban az, hogy csak a 32. kilométertől kezdődik.
nemmaratonman Muzsla 2019.04.24 23:24:17
Ismeritek azt a végtelen pillanatot, amikor órákon keresztül valami órási szopásban vagy, de tényleg, valami iszonyatos, idegig ható zsigerelésben darálnak le kétszer, háromszor, tízszer, és már nem számolod a veszteségeidet, csak az számít, hogy valahogy kikerülj a hirigből? És már magad sem hiszel…..
(Vízfejű budapesti poszt!) Készült két éve egy érdekes felmérés a Margitszigeten. A magyar Eco-Counter cég csinálta, ami amúgy a kerékpár-számlálókat is üzemelteti. Fő profiljuk a gyalogos és kerékpár áthaladások mérése bárhol, ahol felkérik őket...
nemmaratonman A vékony fák hegyei 2019.04.01 12:50:18
Nincs mit szépítenem. Az első pár kilométer úgy telt, hogy az néztem, hol tudok szarni. És diszkomforttal indítani 42 kilométert nem sok jót jelent. Az egyetlen jó pillanatot az elején egy talákozás hozta el: vasárnap lehetetlen hajnal óra nulla fokos perckor két ismerős alak didergett felém az…..
Kilfish 2019.04.02 11:51:57
@téglánakgyors: Szerintem egyrészt ezekkel a kontraproduktív tevékenységekkel együtt (vagy ellenére) elég sokat beletettél már, nekem pl. soha nem lesz akkora akaraterőm, hogy 5-6 órákat szopassam magam - és itt most a szopatást egyáltalán nem negatív felhanggal értem. Másrészt én a plusz kilókat és egyéb hátráltató tényezőket még pozitívumnak is fognám fel a helyedben, mert tiszta dolog, hogy ha ezeket lekűzdöd, akkor még rengeteg lehetőséged van a továbbfejlődésre. Én magamnál ilyeneket nem találok, lövésem sincs, hogy milyen irányba tapogatózzak ha fejlődni szeretnék akár csak egy picikét is, edzésmennyiséget már nem tudok növelni, az edzéseim minőségével szerintem nincsen baj, az életmódom nagyjából kamaszkorom óta egészségesnek mondható, azt gondolom, hogy benned sokkal több potenciál van, mint amennyi esetleg szorult még belém mostanára. Úgyhogy hajrá, fog ez menni neked továbbra is.
nemmaratonman Az első szalagok 2019.03.01 22:46:24
Leghátra mentem. Találtam pár fehérvári ismerőst, bekéredzkedtem az asztalhoz, hátraoldalaztam a pincefalhoz legközelebbi székhez és leültem. Leginkább csak magam alá húzva az egómat, begubózva figyeltem a zsongást, mint reggeli macska, falun, talán éppen Miháldon, a sparherd mellett, a népek…..
Kilfish 2019.03.03 22:56:48
@téglánakgyors: Szerintem valami olyasmi ellen tiltakozol, amivel az égvilágon semmi baj nincs. Én is hasonlóan gondolkodom hozzád, abszolút nem tartom magam kompetítiv alkatnak, a legfontosabb számomra az, hogy én magam hogyan itélem meg mennyire csinálom jól azt, ami jelentős részét teszi ki az életemnek, legyen az sport vagy munka, és az pedig teljesen másod vagy sokadrendű, hogy ez a teljesítmény a többiekéhez képest hanyadik a sorban. Viszont ha már elmegyek egy versenyre, oda azért megyek, hogy a maximumot hozzam ki magamból, ott mérjem fel, hogy mennyire sikerült elérnem azt, amin a megelőző hosszú időszakban dolgoztam.
Egy sík aszfaltos verseny pofon egyszerű dolog, ott tök mindegy hanyadiknak futok be, a viszonyítási alap az, hogy hány perces kilométereket mentem. Egy terep verseny viszont sokkal bonyolultabb, ott pl. honnan lehet tudni, hogy egy 6:30-as kilométerátlag gyors, vagy nagyon is lassú? Nagyban függ ez attól, hogy kilométerenként hány méter szintemelkedést tartalmaz átlagban, de az össz szintemelkedés eloszlása is sokat számít. A Visegrád Trail kb. 1100 m-t tartalmazó 29 km-es versenye pl. azért szivatós szerintem, mert az az 1100m az első 20km-ben van benne, ráadásul a táv felénél 2 elég meredek szakasszal. Ha a 29km végig egyenletes hullámvasút lenne, szerintem gyorsabb lenne a pálya. Úgyhogy pl. egy 1 óra 40 perces sík félmaratonhoz hogyan viszonyul ez a verseny, hány perces átlagkilométerekkel lehetek elégedett, és hány percesek számítanak csak kirándulásnak? Itt jön be nálam, hogy akkor a viszonyítási pont legyen az, hogy a mezőny első hány százalékában végzek. Ez az egyik része a dolognak.
A másik pedig az, hogy a maximumot szerintem szinte kizárólag csak versenyeken tudjuk kihozni magunkból. Ott van az, hogy a frissítő pontokon segítenek nekünk, ezért nem kell annyi cuccot magunkon cipelnünk egy hosszabb futásra (én nem is értem a hátizsákos futókat ultra alatti versenyeken, főleg amikor utcai félmaratonokon és maratonokon látok camelbackes alakokat, eléggé tulspilázottnak érzem a szerepjátszásukat), másrészt meg ott van rengeteg nyúl, akik segítenek nekünk gyorsan futni. Nem véletlen, hogy most mennyivel jobb tempót mentél mint a Szénás-körökön, ahol csak magadra voltál utalva, és van egy olyan tippem, hogy ha ismét nekimész a Szénásnak, nem fog olyan jól menni mint a Bodri Trail, mert nagyon nagy elszántság és akaraterő kell hozzá, hogy az elejétől végigtoljad egyedül úgy, hogy végig versenytempót próbálsz menni. Amikor 5-6 X 1000 méteres ismétléseket edzek általában 4:20 körüli kilométerátlagokat tudok menni, a legjobb ismétlés 4:20 alá is be tud menni, de mindig úgy érzem, hogy ez az 5-6 km egyben, pihenőszakasz nélkül kizárt, hogy ilyen tempóban végigmenne, aztán 2 éve amikor elmentem egy 5km-es versenyre mégis csak 4:05 perces kilométerek jöttek ki, olyan idő, amit a rajtnál is még kizártnak tartottam hogy meg tudom csinálni. És ehhez az kellett csak, hogy versenyen fussak és ragadjak az élmezőnyre. Szerintem aki csak otthon magában futkos és nem nagyon jár versenyekre, az messze nincs tudatában annak, hogy valójában mire is képes.
Úgyhogy szerintem versenyezni ezek miatt jó dolog, nem kell szégyelni ha beleállunk ebbe, és nem csak szimpla közösségi futásnak vagy edzésnek kezeljük ezeket az eseményeket.
nemmaratonman Garmin Fenix 5x 2019.01.22 19:14:27
Pár szó a kognitív disszonanciáról   A kell vagy nem kell szélén ingadozva, a belémdiktált, állandó és kényszeres fogyasztási vággyal harcolva meglehetősen sokáig ellenálltam annak a késztetésnek, hogy egy még újabb órát vásároljak. Fél évig. Az imádott Garmin Fenix 3-mam a lehető legrosszabb…..
Kilfish 2019.02.05 22:47:30
@téglánakgyors: bocs, csak most vettem észre, hogy Garmin Connecten írtál, de gyorsan megválaszoltam a kérdésed.
Kilfish 2019.02.06 09:52:48
@téglánakgyors: Nekem nincsen a felvételével gond, viszon sok, főleg idősebb úszóknál látom úszás közben azt a tipikus hibát, hogy szűk a vállukban a mozgástartomány. Valószínűleg ez lehet az apósodnál is, erre pedig sokat kéne nyújtani, elsősorban a hatékony úszótechnika miatt. Amikor pedig már nem fog gondot jelenteni a pánt felvétele egyedül, az jó jel lehet arra, hogy az úszótechnikája is kezd javulni.
Aztán az is lehet, hogy más a mellkas kerületünk, nekem sikerült úgy beállítanom a pántot megfelelő feszességre, hogy inkább oldalt, a hónaljamhoz közel kell összekapcsolnom.
Kilfish 2019.02.07 08:46:15
@téglánakgyors: sima ügy, innen az internet távoli csücskéből eligazitom én őt is:)
nemmaratonman 2000 2018.12.31 16:08:46
Pár éve, amikor kitalálták, hogy a Facebookot futásra is lehet használni, csatlakoztam a Fuss kétezernemtudomhányban kétezernemtudomhány kilométert csoportba. Pár hónap alatt két következtetést vontam le: mérhetetlenül fáraszt a közösségi lét, és még jobban ez a rengeteg kilométer. Közel sem kellett…..
Maratonfutók, nemmaratonfutók, ultrafutók, nemultrafutók, pályafutók, nempályafutók, gyorsulók, sikeresek, arcbatolós futók, elitistafutók, UTMBfutók, Spartathlonfutók, legszebbhelyekentrailfutók, szépenfutók egymástagyonszponzoráló futók és minden hajnalban sikeresen felkelő futók között az én…..
nemmaratonman A szembenézés ideje 2018.11.24 20:42:53
Szűkül a gyomrom. Ha rágondolok, ha előveszem a tempókalkulátort, ha visszaemlékezem, beindul a paraszimpatikus idegrendszer, mocorgok, izgulok, nem tudom hideg fejjel végiggondolni, lezongorázni az egyes verziókat, nem tudok tervet építeni, mindent átvesz az érzelem. Nevezhetek bárhová, lehetnek…..
Kilfish 2018.11.28 13:26:30
Kilfish 2018.11.30 11:34:03
@anyadnak: Egyrészt minden jó nevű cégnek vannak minden lábtipusra és talajra sokféle cipői, szóval sztem nem az a lényeg, hogy Nike vagy Adidas, hanem hogy ezeken belül melyik tipus, másrészt meg azt gondolom, hogy a cipőkérdés mindenki számára egy életre szóló trial and error válalkozás marad. Folyamatosan változnak a cipők és változhat a futóstílusunk is. Nem beszélek le senkit sem arról, hogy szakboltban hozzáértő eladó tanácsát kérje, de nekem állandóan pronálós lábra való stabil cipőt ajánlottak, aztán mégis csak jöttek a sérülések, amióta meg minimalistább, neutrális cipőkben futok, nem volt semmi súlyosabb gondom.
Számomra terepen a Saucony jött be leginkább, a sokak által agyondicsért, de már nem gyártott Nomad az egyik kedvenc cipőm, év eleje óta sáros, havas időben pedig a KOA-t használom. Síkon a Nike Free és Free Run Distance amikben a legtöbb edzéseimet csinálom, ezek rákényszerítenek a helyes futótechnika használatára, és lehet bennük jó gyors intervallos edzéseket csinálni, viszont azért nagyrészt rekortánon tolom ezekben, nem aszfalton. Aszfaltos futóversenyekre és a kevés néhány hosszabb sík futásos edzéseimen egy Hoka Cliffton van rajtam, amiben elég más a futás mint a Nike Free-kben, de valamelyest védik a térdeimet amikor már fáradtabb vagyok és romlik a technikám. Nem vagyok Hoka fan, de meg vagyok elégedve evvel a cipővel, viszont egész évi folyamatos edzésekre és versenyekre egyáltalán nem ajánlanék senkinek hasonló nagyon megtámasztott és agyoncsillapított cipőket, mert elvihetik a futóstílust rossz irányba, ahogy a folyamatos aszfaltfutás is hosszú távon (mármint sok-sok év múlva) megbosszulja magát. Kell néha aszfalton is futni, a legtöbb sík verseny végül is azon zajlik, meg városban élőként elkerülhetetlen ha otthonról kilépbe kaputól kapuig futunk, de éves összkilométerben sztem ennek kell a legkevesebbnek lennie a terep és a rekortán mögött, azt gondolom ez legalább olyan fontos tényező mint a cipő.
Kilfish 2018.11.30 19:18:52
@anyadnak: Ha nincs még nagyon tapasztalatod/fogalmad róla, hogy milyen cipő lenne jó neked, akkor kiindulásnak azért mégis csak célszerűbb egy számítógépes talpvizsgálat vagy futópados mozgáselemzés mint az, hogy éppen milyen akciós modelt kapsz, aztán idővel majd úgyis kiderül, hogy megtaláltad-e a hozzád passzoló cipőt, vagy tovább kell még keresgélned. Nekem sok éves tapasztalat után már van elképzelésem, hogy milyen cipőre van szükségem, amikor újat veszek elolvasok reviewkat, és ha a kinézettnek elég alacsony a dropja, meg jókat írnak róla, akkor megkockáztatom és veszek egyet belőle. Sauconykkal sajnos pont pechem van olyan szempontból, hogy mindig amikor találok egyet ami nagyon bejön, nem gyártják tovább azt a szériát, így hát kénytelen vagyok gyakran újakkal kisérletezgetni.
Oké, Peti, kétféleképpen kezdheted. Mondhatod azt, hogy túl gyáva voltál nekimenni még gyalog is a Vérkörnek, vagy mondhatod azt, hogy osztottál, szoroztál, kevés a napi 10 órára csökkent világosság az erdőben, megjött a szar idő is, hideg van ahhoz, hogy túra-futás kombóban, futáshoz vastagon,…..
Kilfish 2018.11.07 12:21:24
@téglánakgyors: Emiatt ne érezd magad hülyén, az évek alatt már kiderült, hogy lelki alkatilag hozzád a hosszabb távok, hozzám meg a rövidebb, gyorsabbak passzolnak. Ha én is a Szentendre Trailen indulnék lehet, hogy előtted érnék be, de biztos, hogy sokkal jobban kikészítene mint téged, nekem 3 óra fölött egy versenyt már írtó kimerítő végigtolni, te sztem jobban bírod nálam ezeket a hosszú meneteléseket. Amíg van Visegrád Trail betétszám is az UTH-n, addig mindig azon fogok indulni, engem az egyre gyorsabb idő és jobb helyezés motivál, ha meg valaha nekivágok egy terepultrának, az biztos olyan versenyen lesz, ahol az a legrövidebb szám.
Kilfish 2018.11.07 15:22:56
@téglánakgyors: Igen, megint itt vagyunk a sokat futni vs. gyorsan futni témánál. Én úgy látom, hogy pár éve amikor jött az aszfaltfutós boom után a terepfutós boom, akkor azért akart a nagy többség egyre hosszabbat futni, mert egyrészt sokan jöttek át a hosszan gyaloglós tt-ból, másrészt meg a többség már úgyis erősen középkorúnak számított. Ahogy az ember idősödik, úgy egyre kevésbé hajlamos gyorsítós edzéseket és gyors versenyeket futnia, vonzóbbá válik és könnyebbnek tűnik számára a hosszabb, de lassabb futás, így a fejlődést és kihívást hajlamosabb megtett távban mérni mint sebességben. Terepen amúgy sem szégyen belegyalogolni, a legprofibbak is ezt teszik egy-egy meredekebb emelkedőnél, úgyhogy csak egy szempont maradt, az, hogy beérjenek a szintidőn belül akár a fél versenyt letúrázva, a teljesítmény mértéke pedig az adott táv hossza lett. Az ismerősőket nagyon nem érdekelte, hogy egy versenyt 5 vagy 8 óra alatt csinált meg az illető, elég volt csak annyi, hogy nagyon hosszú távot teljesített.
Azt nem tudom eldönteni, hogy mostanában vajon azért népszerűek a rövidebb számok is, mert egyre többen mennek ki terepre és nekik ezek a belépő távok a terepversenyekre, vagy pedig ahogy utaltál rá, megfordult a trend. Valószínűleg az is szerepet játszhat, hogy most már ezeket az extrém hosszú távokat (számomra minden ultra annak számít) is rengetegen teljesítik, így már tényleg nagyon nehéz erre is egy lapáttal rárakni, egy olyan hétköznapi embernek mint amik mi vagyunk már igazán nehéz 100-200+ km-es versenyekre felkészülnie, így lehet, hogy aki már ultrázik és tovább akar fejlődni, az nem az ultra-ultrák irányába megy el, hanem megpróbál a rövidebb versenyeken gyorsulni.
Kilfish 2018.11.07 22:26:44
@téglánakgyors: Olvass sok beszámolót, hogy felkészülj a különböző szakaszokra. A második fele jóval szivatósabb lesz mint az első, ott lesz majd a "2 tüske". Aztán az utolsó 10 km már csak ereszkedés, viszont ha kánikula lesz, akkor Skanzentől a célig még így is kimerítő tud lenni, 2 éve szintén június elején, de már kánikulában rendezték meg a versenyt, arra emlékszem, hogy körülöttem velem együtt szinte mindenki csak támolyogva, bele-bele gyalogolva tette meg azt a szakaszt, pedig az a Visegrád Trail mezőny első negyedét jelentette.
Utunk Ultrába I. Panoráma Trail 2018.10.27 17:19:34
  "Panoráma Trail –  egy terep maraton (45 km, 1500+ szintkülönbség) , ami összeköt három csodás várat a meseszép zempléni erdőkben. Sokan valószínűleg még sosem jártatok erre, de nekünk itt vannak a családi gyökereink, sok időt töltünk itt, kirándulásaink gyakori célpontja a Panoráma Trail három…..