Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vanyaneni

51 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Harminc színházi előadás zenei világát alkotta meg, mégis szinte ismeretlen a nagyközönség számára. Nyitrai Lászlóval beszélgettünk. Mi is szégyelljük, de ritkán teszünk kitérőt a zenére egy prózai előadás kritikájában. Zavar ez téged? Igen! (Nevet.) A kritikusok…..
Két mozifilmjét és egy tévésorozatát mutatták be ősszel, Pintér Béla már a harmadik előadásába hívja, Csákányi Eszter ebben az évadban mégis maga keresi a színházi lehetőségeket. Interjú. A Bárkibármikor a harmadik Pintér Béla-előadás már, amiben játszol. Hogy…..
Ványa bácsi POSZT eredmények 2014.06.15 22:55:19
Megvannak az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó győztesei. Itt a lista. A szakmai zsűri díjai: Legjobb előadás: Opera ultima Rendező: Kokan Mladenović Újvidéki Színház   Legjobb rendezés: Ascher Tamás Fényevők Katona József Színház, Budapest Kritikánk…..
Ványa bácsi Csak instrukció 2014.06.14 07:04:30
Láttuk már az I. Erzsébetet a Szkénében, most a POSZT-on is megnéztük. Fotó: Karip Timi Székely Csaba drámaíró az előadás másnapján tartott szakmai beszélgetésen elmondta: örül, hogy az I.Erzsébet a POSZT-on van, merthogy politikailag igencsak érzékeny. Szívesen…..
Remek alakítások, új értelmezés, felfrissített fordítás az Örkény Színház fontos Hamletjében. Fotó: Gordon Eszter / Örkény Színház Piros stadionszékeken, festett arcú, parókás, elvakult drukkerek ülnek a látszólag nemrég átadott épületben. Zajlik a meccs, az…..
Ványa bácsi Kern András illatai 2014.03.09 07:13:39
Mint egy jobb, középkategóriás parfüm: az Illatszertár kellemes, de nem több. Spectatrix vendégbloggerünk írása. Fotó: Dudás Ernő / Centrál Színház Kellemes vasárnap esti szórakozást, könnyed kikapcsolódást nyújt az Illatszertár a Centrál színházban, de az…..
A Gyilkosság telefonhívásra szórakoztató krimi, Szervét Tibor sziporkázik a felesége meggyilkolását tervező férj szerepében a Rózsavölgyi Szalonban. Iolé írása. Fotó: Éder Vera „Tökéletes gyilkosság csak papíron létezik” - mondja a krimiíró a titokban éppen…..
Legújabb előadásáért egészen Alsó-Bajorországig mentünk. Na jó, nem mi, hanem vendég bloggerünk, der_waldschrat. Köszönjük! Ő nem, de mi láttuk a Nemzetiben az előadás elődjét, szintúgy a Sirályt Alfölditől, és kísérteties hasonlóságokat fedeztünk fel. Fotó:…..
Érzelmi dilemmája volt csak Hevér Gábornak, hogy otthagyja-e a Nemzeti Színházat az igazgatóváltás után. Az idei évadtól a Vígszínház tagja, s azt mondja, ha itt is olyan vezetés jön, amelyikkel nem tud egyet érteni, tovább áll. Interjú. Fotó: Bődey János   Tíz…..
Nincs miért maradni, bár külföldön sem jobb - az Illaberek a Katonában a kivándorlásról szól, mert az alkotók szerint mindenkit ez érdekel. Fotó: Karip TimiKépeinkért kattintson! Aktuális, közéleti színházat láthat az, aki elmegy a Katona József Színház legújabb…..
Az erdőt nem lájkolom – éneklik a vidéki nagyszülőkhöz száműzött testvérek a Magyar Színház legújabb gyerekelőadásában, az Almaszószban. Fotó: Bődey JánosKépeinkért kattintson! Titi és Mimi inkább maradnának a városban, ahol van internet, Ipod és Facebook, nem…..
A múltat építik a Radnóti Színház előadásában. A csillagos égben rég tapasztalt egyértelműséggel beszélnek a Mohácsi-testvérek. Van benne korrupt polgármester; a kultúra jobboldali mindenhatója és Robi, a sztárszínész is. Az alkotóknál úgy látszik, betelt a…..
Az Örkény idei első bemutatójában főszerepet játszik a Zsótér Sándor rendezte Meggyeskertben Kerekes Éva. Vele beszélgettünk életről, színészetről, színpadi és valós kertekről. Fotó: Mózsi Gábor   Ranyevszkaja álomszerep egy színésznő számára, de Önt…..
Tíz éve tárgyalt a Madách Színház a világhírű musical színpadra állításáról. 2014-ben premier. A világon először Magyarországon lesz látható non-replica változatban az ABBA-musical, ami azt jelenti, hogy a magyar alkotógárda saját díszlettel, jelmezzel, koreográfiával,…..
Ványa bácsi A botlábú 2013.10.28 15:32:06
Komolyan veszi a fiatalokat Németh Ákos ifjúsági színháza. Emlékezzünk rá! Egy szuterén színházhelységben, a Kolibri Pincében rendezett a színlap szerint ifjúsági darabot Németh Ákos. Jelképes a helyválasztás is, mi nézők is összevagyunk zárva a problémával, nem…..
Legújabb bemutatóját a közönség és a szakma egyaránt rajongással fogadta, a társulat vezetője szerint megdolgoztak érte és megérdemlik a sikert. Pintér Bélát kérdeztük. Fotó: Bődey János   A Titkaink két kőkemény témát feszeget: az ügynökkérdést és a…..
Ványa bácsi Csehov sűrítve 2013.10.14 14:12:08
Lecsupaszított Meggyeskert az Örkény Színházban. Csehovot 10 előtt befejezni? Reménytelen vállalkozásnak tűnt, Zsótér Sándornak sikerült. Az előadást három felvonásban játsszuk – várt a felirat a színház előterében, és már láttam magam előtt, ahogy nem érem el az…..
Rongyosra olvasva minden Boribon-könyvet, beavattam a 3 és 5 évest a feldolgozás rejtelmeibe. A Boribon és Annipanit láttuk a Budapest Bábszínházban. Egy olyan nagy sikert, mint a Boribon-sorozat, színpadra állítani kétélű fegyver. Ömlenek majd az óvodások, anyával-apával,…..
Sorozatsztárok keltik életre Az arany embert a József Attila Színházban. Rékasi Károly a fejét fogja. Én is a fejemet fogtam. Ritkán megyek egyedül színházba, de – vessetek meg –, Az arany embernél előre tudtam, jobb, ha mást nem boldogítok vele. Kezdjük az elején! Mi…..
Belehal, ha tehetséges színészek nem kapnak remek szerepeket, ezért folyton azon töri a fejét, miben rendezhetné kollégáit. Pelsőczy Rékával beszélgettünk. Remek visszhangja volt nyári szentendrei rendezésednek, a Római vakációnak. Te is úgy érzed, most áttörtél…..
A hatalomhoz hű, majd elveiben megingó, esendő ember sztorija ma is érdekes, ha jól tálalják. Interjú Lőkös Ildikó dramaturggal abból az apropóból, hogy Gertrúd királynét 800 éve gyilkolták meg. Jó darab a Bánk bán? Izgalmas történet, kicsit nehéz nyelvezettel. Manapság…..
Tele van munkával, mégsem hiszi el, hogy a nézők sokat fizetnek azért, hogy lássák. Szabadkáról jössz, pár órát vagy a városban és mész is tovább Szombathelyre. Miért a sok ingázás? Szabadkán próbálok a Katona és az ottani Népszínház Magyar Társulatának közös…..
Székely Csaba három év alatt befutott fiatal drámaíró lett Erdélyben és Magyarországon egyaránt. A Bányatrilógia után történelmi drámát, most zenés darabot ír. A Szkénében szeptemberi Bányavíz-bemutatója után beszélgettünk. Akkor még nem tudta (nem is hitte), hogy…..
Szorongó, megfelelni vágyó színész, aki a színpadon gyógyul. A múlt évadot a Hyppolit, a lakájjal zártad. A Belvárosi Színház produkciója kemény kritikákat kapott. Hogy bírtad ezt? Érdekes, jó munka volt, sajnos vegyes fogadtatással. Nem voltak teljesen alaptalanok a…..
Egy kötelező olvasmány színpadra állítása mindig rizikós. Most is az volt. Egy hatalmas, fehér rácsokkal körbekerített arénába „dobják be” Édes Annát a tatabányai Jászai Mari Színház előadásában. A meghökkentő díszlet (Cziegler Balázs munkája) az előadás…..