Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fizikusmanó

69 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy azt az előző bejegyzésekben már leírtam többször is, a pályázatunk benyújásának a legfontosabb célja a fiatal korosztály érzékenyítése volt a természettudományok iránt. Ennek keretében történtek a ScienceGuruk programjai, a mentordiákok felkészítése az általános iskolai kísérleti bemutatókra,…..
Mi is az a planetárium, és miért jó az nekünk, ha a ScienceGuruk Tehetségtámogató Alapítvány által elnyert Auchan támogatással Vácra tudjuk hozni legalább egy napra a Partiscum Mobilplanetáriumot és a programjaikat? 1.…..
Az emberi agy rejtelmei! forrás: pixabay.com [2017.05.17] Mivel, ma, 2017 május 17-én, amikor írom ezt a bejegyzést, van a Nemzetközi újrahasznosítási nap (International Recycling Day), és nemsokára itt van május 25-e úgy gondoltam, részben újrahasznosítom egykori blogom idevágó…..
SCIENCEGURUK Egy legenda nyomában! 2017.05.15 15:14:39
  1. ábra Kis Herceg forrás:  http://mek.oszk.hu/00300/00384/html/  [2017.05.11] Mivel a tudományos érdeklődésű emberek nem mind feltétlenül a fizika szerelmesei, biztos vannak közöttetek is olyanok, akik inkább a biológia, a kémia, esetleg a földrajz iránt éreznek olthatatlan vonzalmat. Mivel…..
A ScienceGuruk Tehetségtámogató Program Versenyének a 5. fordulója:   gondolkodó kisfiú [forrás:pixabay.com]   ELMÉLETI KÉRDÉSEK: E/10. Ismertesd az emberi vagy/és állati hallást. Hogyan is hallunk? Mi a különbség az ember és az állatok (pl. kutya, macska, denevér, lepkék, rovarok, elefántok,…..
SCIENCEGURUK Teljes Írás 2017.05.09 15:24:10
Ugye milyen érdekes, de egyben talán felesleges is lenne egy görög összetett szót magyarosítani? Holográfia = holo + gráfia = Teljes Írás vagyis egy olyan "fényképezési" módszer, ami az információ komplettebb leképezését és visszaadást teszi lehetővé. Ezt a lehetőséget egy magyar származású, de a…..
A következő percekben a ScienceGuruk Tehetségtámogató Programba bekerült középiskolás diákok egy csoportjának a Paksi Atomerőműben tett látogatásáról írt diákbeszámolót olvashatjátok, és az ott készült fényképeket csodálhatjátok meg. Mikecs Enikőnek, mint akkreditált helyszíni tudósítónknak ezúton…..
SCIENCEGURUK A Fizika Mindenkié 2017.04.15 06:13:00
forrás: pixabay.com A fizika mindenkié egy nagyon találó programnév, hiszen életünkkel, létünkkel bizonyítjuk ennek az igazát. Fizika nélkül nem léteznénk, a fizika  meghatározza a mindennapjainkat, a körülményeinket, a fejlődésünket. Igaz, nem csak a fizika, hanem az összes…..
  1. ábra - Hol található a víz a Földön? forrás: https://water.usgs.gov/edu/mwater.html [2017. április 08] Szószedet az 1. ábrához:   angol magyar 1 fresh water édesvíz 2 other saline water egyéb sós…..
SCIENCEGURUK Tervezett Programjaink 2017.04.11 00:28:15
 Kedves Olvasóink! Az alábbiakban a 2017 április hónapra tervezett programjainkat láthatjátok naptárba rendezve. A programok nem mindegyike a mi szervezésünkben valósul meg, hanem azokat is beírtuk, amelyeken mint vendég kísérletezők, vagy mint résztvevők szeretnénk ott lenni. Ezért aztán minden…..
  1.ábra Gravitációs Teadélután - az ETTE (Egyesület a Tudomány és Technológia Egységéért) szervezésében, a Wigner Fizikai Kutatóközpont támogatásával.   Az ETTE szervezésében és a Wigner Fizikai Kutatóközpont támogatásával szervezett Gravitációs teadélutánt ma,  2017 április 4-én tartották…..
Debbie a hurrikán (willy-willy) 2017 március 28-án Ausztrália mellett egy NASA felvételen:  1. ábra forrás: nasa.com [2017 március 28] Nézzük csak mit is érdemes tudnunk ezekről a cseppet sem veszélytelen képződményekről. Azok az országok, amelyek érintettek hurrikán, tornádó, stb témában,…..
SCIENCEGURUK Paks egy kis fizika 2017.03.28 00:35:10
Foglaljuk össze a tegnapi bejegyzésünket néhány mondatban: Mi is az atomerőmű? Az atomerőművek tulajdonképpen egy radioaktív energiaforrással rendelkező hőerőmű, működése azokéval alapjaiban megegyezik, ugyanis mindkettő esetében a kazánban (illetőleg reaktorban) felszabaduló hőt valamilyen…..
SCIENCEGURUK Paksi utazás 2017.03.26 18:53:14
Paksot, ezt az aranyos kis duna-parti települést, Vácról akár a Dunán lecsurogva is megközelíthetnénk. Mivel visszafelé "kissé" nehezebb lenne, a csoportunk úgy döntött, hogy kényelmi szempontból a szervezett buszos látogatást választjuk. A célunk nem a híres paksi halászlé kémiai vizsgálata lesz,…..
  Kötelességemnek érzem, hogy továbbítsam olvasóim felé a következő programlehetőséget, amit a fizinfo-n keresztül kaptam többek között én is a szervezőktől. Nagyon érdekesnek találom, és mivel a galileowebcast is közvetíti, bárki, bárhonnan megnézheti. "Az ELFT Fejér megyei csoportja, a Terkán…..
2017. március 22 -  Víz Világnapja  A közmondás szerint a szegény ember vízzel főz. Igazából ezt a közmondásunkat nem nagyon értem/értettem soha, ugyanis aki gazdag, az is vízzel főz. Az igaz, hogy sokan vannak, akik ásványvízzel főznek, de az is víz. De miért főzhetünk például benne? Miért nem…..
SCIENCEGURUK Megkezdtük... 2017.03.23 22:29:22
Kedves Olvasóink! Ahogy azt az előzőekben jeleztük, a ScienceGuruk Tehetségtámogató Program több pilléren nyugszik. Nem az alábbiakban látható pilléreken, hanem rendes, tudással, ismerettel kitöltött, erős pilléreken. Az egyik pillér a középiskolás korú mentordiákok felkészítése több adott…..
A ScienceGuruk Tehetségtámogató Program Versenyének a 4. fordulója:   gondolkodó kisfiú [forrás:pixabay.com] ELMÉLETI KÉRDÉSEK: Most volt 6 éve, hogy 2011. március 11-én hatalmas tengerrengés és szökőár robbant ki Japán partjainál és okozott nukleáris balesetet Fukushimában. A természeti…..
A ScienceGuruk Tehetségtámogató Program Versenyének a 3. fordulója:   gondolkodó kisfiú forrás: pixabay.com ELMÉLETI KÉRDÉSEK: Válassz az alábbi témakörökből egyet! Ha érdekesnek találod mindkettőt, plusz pontért azt is kidolgozhatod. E5. Ismertessétek a villámok kialakulásának módját, a…..
SCIENCEGURUK Periódusos rendszer 2017.03.20 22:41:00
Nézzünk meg egy aranyos kis oktató rajzfilmet, néhány elemről:  forrás: https://www.youtube.com/watch?v=r8LVecBlAgs  (2017. március 19) Ugye mindenkinek eszébe jutott a filmecskével kapcsolatosan mindaz, amit kémia órán tanult, és elhelyezte a periódusos rendszerben azokat az…..
A ScienceGuruk Tehetségtámogató Program Versenyének a 2. fordulója:   ELMÉLETI KÉRDÉSEK: Válassz az alábbi témakörökből egyet! Ha érdekesnek találod mindkettőt, plusz pontért azt is kidolgozhatod. E3. Mutasd be a mikroszkóp felfedezését, felépítését és fejlődését! Mi volt a mikroszkóp elődje?…..
A ScienceGuruk Tehetségtámogató Program Versenyének az 1. fordulója   ELMÉLETI KÉRDÉSEK: Válassz az alábbi témakörökből egyet! Ha érdekesnek találod mindkettőt, plusz pontért azt is kidolgozhatod. E1. Ismertessétek a természetben megtalálható csapadék-fajtákat! Melyik mikor, milyen…..
Az előző bejegyzésemben  a buborékokról írtam egy kicsit, majd másnap elmentünk a boltba, és mivel a fiam szereti a barna sört, hát vett magának egy doboz Guinness barna sört, Szent Patrick nap alkalmából! Hajrá írek!  A Lánchíd és más budapesti épületek is részt vettek…..
SCIENCEGURUK Buborékok fizikája 2017.03.17 00:05:00
 forrás: pixabay.com    forrás: saját fényképek, amik a szappanbuborékokkal történő kísérletezés egyes fázisait mutatják be Ahogy azt a célkitűzéseink között is szerepeltettük, a természettudományok iránti érdeklődés felkeltése a fő célunk, több korosztályban…..
SCIENCEGURUK Csoda(?)kaktusz 2017.03.12 19:42:52
A mai "hihetetlen - verseny" lehetséges győztese a következő képeken látható kaktusz. forrás: saját fényképek A héten egy ismert barkácsáruház (fedje jótékony homály a nevét...) növény osztályán nézelődve vettem észre ezt a CSODÁLATOS jelenséget. Azért írom, hogy csodálatos, hiszen, amit a…..