Regisztráció Blogot indítok
Adatok
barabasJ

0 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1894-ben Jamniczky Lajos saját magának és testvérének, Lipótnak tervezte és építette ezt az egyemeletes eklektikus lakóházat. A 2012 körül felújított homlokzatán – a kapubejáró felett – díszes, „hasas” korláttal ellátott erkély látható. Itt működött a volt német biro- dalmi iskola 1944-ig, melyet…..
Hirohito császár augusztus 14-én kikényszerítette az akkor még mindig a végső ellenállásban gondolkodó katonai vezérkartól a fegyverszünetet, illetve később a feltétel nélküli kapitulációt, amit szeptember 2-án a Tokiói-öbölben lehorgonyzott, Missouri csatahajón írtak alá. Ezzel véget ért az…..
A japánok még 1942 elején foglalták el a Fülöp-szigeteket. Támaszpontokat építettek ki, így könnyen elérhették a Csendes-óceán déli térségét; a Délkelet-Ázsia előterében fekvő szigeteket kulcsfontosságú stratégiai pontnak tekintették. A Mariana-szigeteknél aratott győzelem után a szövetséges haderő…..
barabasJ 2020.04.24 20:12:27
És még egy kis kiegészítés: Manilát márciusra foglalták el az amerikai csapatok . A Luzon északi részén azonban továbbra is jelentős japán erők álltak harcban, kihasználva az erdőshegyes terep lehetőségeit. Az itteni japán csapatok helyzete akkor vált tarthatatlanná, amikor az amerikai erők április 26-án elfoglalták az észak felé vezető útvonalak kulcsának számító Baguio városát, majd május 13-án a Cagavan-folyó völgyét lezáró Balete-hágót.

A Jamasita tábornok parancsnoksága alatt álló jelentős létszámú „Sobo” csoport ekkor kezdte meg a sziget kiürítését. A japán visszavonulás fő iránya a Cagavan-folyó völgye volt, Appari városának kikötőjéből tervezték a csapatok behajózását az északabbra lévő szigetek felé. A japán erők sikeres kivonása jelentős hatást gyakorolhatott volna a Csendes-óceán szigeteiért vívott harcok további menetére, ezért az amerikai katonai vezetés elhatározta a „Sobo” csoport bekerítését.

Luzon parti útjain már március óta haladt észak felé egy hadosztálynyi amerikai, sorra foglalva el a part menti kikötőket, a támadás végcélja Appari kikötője volt. Minden azon múlott, hogy a kikötővárost a japánok, vagy az amerikaiak érik el előbb. Az amerikai csapatok támadása gyorsabban haladt, így június 23-án birtokba vették a várost, a japán erők kivonása pedig meghiúsult. Egy héttel később az amerikai haderő már az egész szigetet ellenőrzése alá vonta, és július 5-én véget is értek a harcok.
Tegnap "Becsület Napja" elnevezéssel neonáci, szélsőjobboldali csoportok emlékeztek meg a Városmajorban arról, hogy 1945. február 11-én a Várba szorított magyar és német csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből. A felszólalók a kitörésben részt vevő német és magyar katonák hősiességét…..
barabasJ 2020.02.10 19:26:48
@cavalry: Pfeffer-Wildenbruch többször sürgette a főhadiszállást, hogy engedélyezze a megmaradt erők szervezett kitörését. Hitler azonban a teljesen egyértelmű helyzet ellenére sem akart hallani a budai vár feladásáról. A tábornok a Führer parancsával ellenében a kitörés mellett döntött. Február 11-én délután közölte a német egységparancsnokokkal, hogy aznap este nyolckor szervezett kitörést hajtanak végre; három egymást követő hullámban áttörnek a Nagykovácsi és Solymár közötti területre.

Wildenbruch a kitörés kezdete előtt negyedórával 19 óra 45-kor értesítette felettesét, Hermann Balck vezérezredest a 6. hadsereg parancsnokát arról, hogy kitörnek, majd megsemmisítették a rádiót, nehogy ellenkező utasítást kapjanak. A kitörési kísérlet este nyolc órakor vette kezdetét. Máig nem tudni, hogy milyen forrásból, de a szovjetek ismerhették a kitörés tervét, mert annak fő vonalaiban, így többek között a Szilágyi Erzsébet fasor és a Budakeszi út térségében jelentős erősítést vontak össze.
Valakik valamiért nagyon gyorsak voltak, mostanra nyom nélkül eltűnt a birosag.hu-ról az a csodaszép, az ’50-es éveket idéző Elnöki köszönet című csasztuska, melyben 24 bírósági vezető Wass Albert-idézettel és mélyre hatoló hálával búcsúztatta Handó Tündét – vette észre az Index. A veretes szöveg…..
A szövetségesek olaszországi jelenléte komoly hatást gyakorolt balkáni politikájukra. Churchill a Quebec-i konferencián (második) felvetette, hogy egy balkáni partraszállás végrehajtásával megelőzhetik a Szovjetunió térnyerését a Balkánon. (Egyesülve a Tito vezette Népfelszabadító Hadsereggel a brit…..
Megint találtam két jó képet az Egyszer volt...Budapest oldalán; rajtuk a Wesselényi utca - Nagykörút sarkán álló, egykorvolt Bucsinszky kávéház. Az Erzsébet körút 30. szám alatt álló, 1891/92-ben épült háromemeletes, Alpár Ignác tervezte bérház földszintjén ugyanis 1932-ben nyitotta meg híres-neves…..
„Most nem a lóláb, az egész ló kilógott”  Hosszú hétvége van, így aztán viszonylag csak röviden: Debrecenben összbírói értekezlet összehívását kezdeményezik a tiltakozó bírák, miközben egyre több helyen soha nem látott ellenállást váltott ki az Országos Bírói Tanács (OBT) legutóbbi megpuccsolt,…..
barabasJ 2018.10.22 18:51:45
@anonymand: Tökölön – ha jól tudom – már elítélt rabok vannak. Az előzetesben lévők pedig még – szintén, ha jól tudom – ártatlannak tekintendők, amíg a bíró bút vagy bát nem mond az ügyében. Két teljesen különböző állapot. Nem hiszem, hogy ugyanazok a szabályok vonatkoznak két különböző „státuszban” levő állampolgárra. De ha mégis, akkor azért azt furcsállanám...
barabasJ 2018.10.22 19:04:12
A levegőből térjünk most vissza a földre; Jugoszlávia, Görögország és Kréta elfoglalása után (közben), nézzük mi történt Észak- Afrikában, ahol a britek még 1940-ben kiverték az olaszokat Líbia keleti feléből, és már Tripolit fenyegették. 1941 januárjában az olaszokat üldözve Bardíát és Tobrukot is…..
A háború kezdete óta minden új repülőgépmodell gyorsabb az elődeinél. Az alkalmazott technológia azonban határt szab a sebesség növelésének, és új megoldásokra ösztönzi a tervezőket. 1943-ra már csaknem minden vadászgép csúcssebessége megközelítette a 700 km/h-t. A brit Spitfire MK XIV 721 km/h, az…..
Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?! (Bacsó Péter: A tanú) Brüsszel, Soros, zsoldosok. Nincs új a nap alatt, folytatódik a harc a Sargentini-jelentés után is, sőt. A nemzetközi helyzet…..
barabasJ 2018.09.17 08:50:53
barabasJ 2018.09.17 08:53:52
Sajtóban fokozottan érvényes a tétel, hogy selejtet gyártani mindig drágább, mint minőséget. (Szele Tamás)  Csodás. Pár napja kiderült, hogy egyszerre több cikke fölött is kénytelen volt terjedelmes helyreigazítást megjelentetni a PestiSrácok. Merthogy hazudtak valótlanságokat állítottak…..
"… feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás.” (Simicskó István)  Az előző, Mondom, csapatszállító! című poszt margójára: Németh Szilárd honvédelmi államtitkárrá növekedett birkózóbajnok ismét elemében volt, és fokozta, egyre fokozta. Őeszessége szerint sincs és…..
1892/93-ban Hudetz János tervezte és építette 3 emeletes eklektikus bérház a Nefelejcs utca (Nefelejcs utca 67.) sarkán. Az építtető – csakúgy, mint a környék több házánál – Paulheim József volt. Megjegyzendő, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1892 és 1894 között kiadott hivatalos jelentése a…..
barabasJ 2018.08.25 12:50:08
Gondolatok a Szenes Hanna parkról – Sokat járok arrafele. Már-már lassan el is felejtem, mennyivel barátságosabb, nyitottabb, kellemesebb hely volt ez valamikor. Mesélték, hogy volt idő, amikor a karácsonyi ünnepek alkalmával a környék lakói összefogva, közösen díszítettek fenyőfát a téren.…..
Avagy a mókamester kitüntetése. Ugye tetszenek még emlékezni erre a remek humorú pálinkalovagra, hazánk és a fidesz ragyogó intellektusú képviselőjére? Hát hogyne, hisz’ itt a blogon kétszer is nagyot futott a fura viccek jászsági nagymestere, Pócs János. Nos, most újfent alkotott egyet ez…..
És akkor most a Kertész utcai ház tényleg csudaszépen felújított lépcsőháza után tegyünk most egy kis kitérőt a jelenből a múltba. Ismét találtam egy nagyon jó képet Schlagmüller Gábor, Budapest régi képeken fb-oldalán. Az Akácfa utca és a Rákóczi út sarka látható rajta 1960-ban, pontosabban Rákóczi…..
A görög csapatok 1940. december elején elsöprő erejű támadást indítottak Albániában, és az azonnali olasz fegyverszüneti kérelem elkerülhetetlennek látszott. December 9-én az egyiptomi brit hadsereg ment át offenzívába; az olasz védelem összeomlott, és sokszázezer hadifogollyal együtt csaknem egész…..
barabasJ 2018.07.06 22:43:05
@maxval balcán bircaman: Hmmm.
A Mihajlovics-féle csetnikek kezdetben a németek, olaszok és a horvát usztasák ellen harcoltak, 1941 végére azonban a partizánok és a muzulmán albánok, bosnyákok váltak a fő ellenséggé. 1942-ben lényegében felhagytak a németek elleni harccal; előbb az olaszokkal kötöttek tűzszünetet 1942 elején, majd nyáron a fasiszta horvátokkal is kiegyeztek: elismerték a horvát usztasa államot, hűséget fogadtak Pavelics poglaviknak. A német megtorlásokra hivatkozva 1941 végére gyakorlatilag abbahagyták a németek elleni harcot, sőt, az 1943-as Tito-ellenes német offenzívák során 20 ezer csetnik harcolt az SS és a Wehrmacht, az olasz fasiszták, usztasák és bolgárok oldalán a partizánok ellen. 1943 őszén pedig a csetnikek formális megállapodást kötöttek a németekkel, és immár a náciktól kapták a pénzt és fegyvert, nem a britektől…
Medison Barracksban született. Már korán a katonai pályát vá­lasztotta, 1917-ben végzett a West Point-i katonai akadémián. Az I. világháborúban a francia fronton harcolt, 1918-ban súlyosan megsebesült. Miután visszatért a szolgálatba, folytatta tanulmá- nyait: 1925-ben fejezte be a gya­logsági…..
Korlátozott tengeralattjáró háború - Elérkezett az 1939. év tele. Az angolok igyekeztek szembeszállni a németek tengeralattjáróival. Halászgőzösöket és segédhajókat szereltek fel lövegekkel és vízibomba-vetőkkel. Még a korábban, az első világháború folyamán alkalmazott tengeralattjáró-csapdákat is…..
barabasJ 2018.05.08 02:54:26
@Ződ2000: Valahol olvastam, hogy a kb. 40 ezer főnyi tengeralattjáró-személyzetből több, mint 30 ezren vesztek oda a harcokban. És legalább ugyanennyien, ha nem többen pusztultak el az elsüllyesztett kereskedelmi hajókon is. Nem tudom, hogy volt-e még olyan haderőnem, amely emberállományának 9/10 részét elvesztette... szerintem nem volt.
Jó estét, jóestét! Hétvége, vasárnap van – így aztán csak röviden tessék szörnyülködni: Soros György, Brüsszel és a civilek után a Kúria is súlyosan beavatkozott az április 8-i választásokba. Ezt onnan tudni, hogy a péntek reggeli, Kossuth Rádióban szokott módon megtartott miniszterelnöki…..
barabasJ 2018.05.08 02:34:26
@látjátok feleim szümtükkel: A Patyi-féle NVB nagyon nem akarta ezt, szó sincs ráébredésről, csak épp most a kibővített bizottság ellenzéki tagjai át tudták nyomni a határozatot...
Erősen kezdődött ez a hét is, tényleg lassan már minden napra jut valami. Hetek óta fut az egyre furcsább Kósa-sztori, folytatódik a piócapárt elnökének, Semjénnek a svédek földjén rendezett vadászgatós ügye, pár napja meg kibukott egy államtitkár Belize-i offshore számlán tartott nem kevés pénze –…..
barabasJ 2018.03.27 20:31:00
@Fidesz bérszámfejtés: Na jó, a kedvedért... :)
A gyémántügyként elhíresült történet főszereplője, Faidt Péter András ügyvédein keresztül cáfolta az Ügyészség közleményét. Azt írja, hogy ő bizony nem szökött meg, jogszerűen tartózkodik az Egyesült Államokban, a magyar hatóság ismeri az elérhetőségét, de mind a mai napig nem mutattak hajlandóságot arra, hogy kihallgassák.
mno.hu/belfold/gyemantugy-cafoljak-a-rendorseg-es-az-ugyeszseg-kozlemenyet-2456353