Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ferles Péter

47 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Talán mindannyiunkban felmerült már a kérdés, vajon mi is az udvarlás lényege. Vonzalomkialakítása? Önreklámozás? Vagy minden út a szexualitáshoz vezet? Milyen rejtettdinamizmusok irányítják udvarlási szokásainkat? Vizsgáljuk meg mindezt az evolúcióspszichológia szemszögéből. Randevú. A férfi az…..
dr. Lénárt Rita cikke  Honnan tudjuk ránézésre egy másik emberről, hogy büszke, dühös vagy épp szégyenkezik? Hogyan tudjuk magunkat mások helyzetébe beleélni, miért érzünk fájdalmat, ha valakit a szemünk láttára szúrnak meg egy tűvel? Miért feszeng a főnök, amikor kirúg egy alkalmazottat és miért…..
  Sok ember úgy csinál, mintha folyamatosan rohangálnia kellene innen-oda, onnan-ide. Mintha állandóan fontos dolga lenne. Az afrikaiaknak van egy hangzatos szavuk az európaiakra:  Mzungu. Azt jelenti: az ember aki körbe körbe bolyong. Épít, tesz vesz, dolga van. Csak emellett a nagy tevékenykedés…..
Egy kapcsolat megromlását a szexuális élet megromlása szokta legelőször jelezni. Ez a tünethordozó. Ilyenkor a sértett fél (akit visszautasitanak) először elkezdi kérni, majd duzzog, aztán követel, majd esetleg veszekszik-zsarol, fenyeget. Elhidegülnek, megharagszanak kölcsönösen, és el is flejtik…..
A befelé fordulás olykor hasznosnak tűnhet, viszont nagy károkat okozhatunk magunknak vele. Tasha Eurich pszichológus javasol egy módszert, ami segít véget vetni az állandó önelemzésnek és önmarcangolásnak.     Eurich kutatásának egyik eredménye, hogy azok az emberek, akik többet foglalkoznak…..
    Miért van az, hogy a jó szex egy kapcsolatban ellaposodik, még úgy is, hogy szeretik egymást? És miért van az, hogy a meghittség nem garancia a jó szexre? Vágyhatunk-e arra, ami már a miénk? Hogy lehet, hogy a szex (sokszor) gyerekhez vezet és a gyerek katasztrófa a nemi életre? Milyen…..
Képzés indul azoknak, akik szeretnék jobbá tenni a kapcsolataikat és azoknak akik szeretnék megérteni hogyan választanak párt, milyen hibákat követhetnek el és miért találják magukat ujra és ujra hasonló kapcsolatokban, legyen az jó vagy rossz.A képzés során lehetőség van feltértképezni a kapcsolati…..
  Párterápia Mi történik a párterápia során? Mikor hasznos, mikor eredménytelen?Párterápiára általában akkor jönnek az emberek, ha a kapcsolat, amiben élnek, valamilyen kezd fenntarthatatlanná válni. Akkor fenntarthatatlan, ha a befektetett energia nem a vágyott kapcsolati formához vezet, hanem…..
  Sokan mondják, hogy nem bíznak az emberekben, vagy elvesztették a bizalmukat a párjukban. Legtöbb esetben azonban az derül ki, hogy vagy tényleg átverték őket, vagy nagyon rosszul tájékozódnak az emberek közti interakciókban. Nehezményezem a templom fogadalmak szövegét, amiben kijelentik, hogy…..
A szexuálpszichológus a párkapcsolatok és a szexuális problémák kezelésére specializálódott szakember. Foglalkozik egyéni tanácsadással és párterápiával is. A párkapcsolati problémák közül az elhidegülés, megcsalás, vagy a kapcsolat viharossá válása szokott lenni a leggyakoribb, de az is előfordul,…..
Amióta szerelmes lettem az illatok világába és a világ egyik leghíresebb parfümőrének, Jean Claude Ellenna könyvét olvasom többet és szebben tanulok az emberekről, mint bármelyik idio... khm... pszichológiával foglalkozó könyvtől. Ő az illatokról ír, én a vonzalmon, szerelmen, párkapcsolatokon…..
Igyekszem kerülni a közhelyeket. Egyetértek azzal, hogy a felhők fölött mindig süt a nap, de szerintem ez a mondat még senkit nem hozott ki a szomorúságából. Nem rajongok a mostanában tomboló boldogságkeresés és önbizalom növelő divathullámért, de ha ilyen sokan foglalkoznak vele akkor gondoltam…..
Kérdés Miért nincs egy rendes kapcsolatom? Válasz Sokan tették fel ezt a kérdés különböző formában. A válasz végtelenül egyszerű: ha nem tudod, hogy mit keresel, hogyan akarod megtalálni? Akivel módom volt élőben erről a témáról beszélni az általában azt válaszolta, hogy olyan kapcsolatot keres,…..
Szerencsésnek érzem magam, hogy az időm nagy részét nőkkel beszélgetve töltöm. Sok év alatt pár dolgot általánosnak találtam arra a kérdésre, hogy mire vágynak, hogy érzik jól magukat. Semmi titok nincs benne, elmondják, ha jól kérdezzük őket.  Van viszont pár dolog, ami megnehezíti a férfiak…..
  Gyakran vágynak emberek arra, hogy magabiztosak legyenek. Kérik ebben a segítségemet, mert sok önsegítő könyvet olvastak, de nem változott túl sok minden. Az önfejlesztés általában azért vall kudarcot, mert önbizalmat nem lehet csinálni. És nem is jó, ha önmagában az a cél,…..
A következő történet nagyon szépen bemutatja, hogy egy hipochondernek diagnosztizált fiú hogyan vált nyugodtá az egészségével kapcsolatban. A hipochondria azt jelenti, hogy valaki fokozottan aggódik a betegségek miatt, fél, hogy beteg lesz és diagnosztizálja magát. Naponta vagy…..
Amikor egy gyerek felnő és kirepül a családi fészekből az egész család új életszakaszba lép. Ez néha pezsgőbontásos ünneplés, néha egy olyan helyzet, amit nehezen oldanak meg a családtagok és sok szenvedést szül. A szenvedés pedig abból származik (ezen a témán belül),…..
Minap egy kliensem arról mesélt, hogy éppen munkahelyet vált, és először találkozott új, közvetlen főnökével. Úgy érezte, hogy ez a találkozás kifejezetten rosszul sikerült, nem sikerült jó benyomást keltenie első nap. Ahogy erről az élményéről beszélt, kifejtette, hogy…..
Milyen arányban jutalmazzuk, vagy büntessük a gyereket? A büntetésről remélem kezdenek leszokni a szülők. Van aki, nem bünteti de jutalmazza és főleg terelgeti, mi a jó és mi a rossz. Mindegy milyen arányban, ezzel ugyanis rászoktatják a gyereket arra, hogy más kívülről…..
Szerintem minden embernek néha eszébe jut, hogy most legszívesebben hozzávágna valamit a másikhoz. Néha még durvább képek is bevillanhatnak. Néhány páciensem elmesélte, hogy kifejezetten brutális gondolataik vannak a szeretteikkel kapcsolatban. Ettől megijednek és bűntudatuk lesz.…..
Amikor megírtam a cikk első részét, rengeteg emailt és telefont kaptam szülőktől és felnőtt gyerekeiktől, akik magukra ismertek egy-egy gondolatot olvasva. Sokan eljöttek terápiára, évtizedes szokásokat ismertek fel és változtattak meg. Átalakult a kapcsolatuk a…..
  Hogyan rontsuk el az életünket stílusban Watzlawick amerikai pszichológus kezdett el írni és nekem nagyon megtetszett. Ahogyan elromlanak a dolgok általában ismétlődő jellegűek és nincs túl sok variáció. Ahogyan a dolgok megfelelően működhetnek, annak pedig végtelen módja lehet és nem szeretném…..
    A féltékenységet általában 3 módon hozzák létre azok, akik az ilyen fajta élményekre vágynak. Azért mondom, hogy létrehozzák, mert ez egy olyan élmény amit bárki, bármikor meg tud magának kreálni. Nem személyiségtípus, nem betegség, semmi egyéb, mint vizuális képek és cselekmény megjelenítése…..
      Sokan szeretnének magabiztosak lenni, vagy legalább valami élhető önértékeléssel rendelkezni. Ha valaki eljön hozzám, és magáról úgy beszél, hogy ő milyen buta, kövér vagy csúnya (ilyeneket legtöbbször gyönyörű értelmes emberek mondanak) a legutolsó, amit csinálok, hogy elkezdem győzködni…..
  Talán mindannyian ismerünk megmondó embereket. Olyan embereket, akik a legreménytelenebb helyzetekben is képesek azt állítani, hogy biztos – és az ő szájukból általában egyszerű – megoldás van az aktuális problémánkra. Az esetek többségében azonban kellemetlennek…..