Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alkmene

20 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A rendkívül sikeres Igenis, miniszterelnök úr! c. előadást már kétszer volt szerencsém látni az Átrium Film-Színházban. Alább olvasható egy házi készítésű értelmező szótár az előadásról :) (Fotó: atriumfilmszinhaz.hu) [A bejegyzés a "Nincs időnk írni, mert…..
Hozzávalók: 2 testvér 1 Isten illetékességének terjedelmén kívül eső kisváros 1 üveg krumplipálinka 1 zacskó Chio chips 1 alkoholista pap 150 perc kilátástalanság (1 szünettel) Tálalás: Martin McDonagh: Vaknyugat Átrium Film-Színház 2013. június 1. 2013.…..
Alkmene 2013.11.23 00:53:52
@kulturbrigad: hu.wikipedia.org/wiki/Vaknyugat Igazából innen szedtem... Naiv feltételezés volt, hogy ha itt egy ilyen befejezést írtak, a színpadon meg egy olyat játszottak, akkor egy esetleges átírással erősíteni kívánták a "helyzet nem is olyan rossz" érzést, amit eredendően vonzott az, hogy a két főszereplő fiatalabb, mint ahogyan írva vagyon. Az angol cikk pedig sem nem erősített, sem nem cáfolt ebben a feltételezésben. De köszönöm az észrevételt, javítom!
Vége. Az utolsó előadásával lezárult egy korszak a színháztörténelemben. Nehéz szavakba önteni, hogy miről szólt a darab. Szerelemről? Háborúról? Munkatáborról? Szenvedésről? Aktuálpolitikáról? Múltról? Jelenről? Halottakról? Élőkről? Arról a bizonyos János vitéz…..
Székely Csaba Bányavirág című drámájában három fontos dolog van: pálinkás üveg, pálinkás pohár, és pálinka. Ezek körül pedig kialakul egy kerek kis történet, szerelemmel, bánattal, öngyilkossági rátával, hat hónapos macskával, és kompóttal fűszerezve.  (Fotó:…..
[taps] Spiró György: Egyéni képviselői javaslat [tapsvihar]a Nemzeti Színház arculatának fejlesztésére Tisztelt Elnök Úr!Tisztelt Képviselőtársak! Eleink hősies erőfeszítéseinek hála, a budapesti Nemzeti Színház a miénk lett, és most már örökké a miénk is marad.…..
3 jegy Nehéz a búcsú 2013.06.11 18:13:23
Az elmúlt hetekben jó néhány darabtemetésen voltunk. Fáj, hogy el kell engedni ezeket az előadásokat. Fáj, hogy a kedvenceinket soha nem láthatjuk többé. Nagyon nehéz a búcsú... Közkívánatra az utolsó Kvartett utáni tapsról készült fotók. ..
3 jegy der Schock 2013.05.23 17:33:36
Nehéz megszólalni egy ilyen előadás után. Sokkoló. Megrázó. Felkavaró. Lesújtó. Elképesztő. Fantasztikus. Csodálatos. A Nemzeti Színház 2011-es POSZT-fődíjas előadásán voltunk. Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból. (Fotó: Szabó Ádám, nemzetiszinhaz.hu) Az előadást…..
3 jegy 1 este - 4 színház 2013.05.14 19:54:07
A "színházőrült" besorolásunknak megfelelően már egy hónapja megvettük a karszalagot a Színházak éjszakájára. Regisztráltunk a programokra, megterveztük az esténket. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy hajnali 1-kor úgy jövök ki a Vígszínházi Csárdáskirálynő…..
Négy állítás: 1. Az ember tragédiája alapmű.2. Madách Imre zseniális.3. A Nemzeti Színház előadása alapmű.4. Alföldi Róbert zseniális. Azt hiszem, Harper mindent elmondott az előadásról és a műről is, ezért én csak néhány sort fogok írni :) Az ember tragédiája…..
3 jegy Víz és tűz 2013.04.30 16:30:52
Az idei tanév kötelező olvasmányai közül számomra az egyik mumus Katona József remekműve, a Bánk bán volt. Remekmű, mert ez az a dráma, amelyet minden magyar ember ismer és elismer. És mumus, mert egy gyötrelem volt olvasni. Talán ezért is vártam nagy izgalommal április 19-ét,…..
3 jegy Elb*sszák a csodát 2013.04.28 21:32:11
A színház varázsa (mint azt már több ízben kifejtettem) számomra abban rejlik, hogy minden előadás más, mindig aktuális, élő, lüktető. Az Angyalok Amerikában című darab kapcsán azonban megmutatkozik ennek az árnyoldala is: ha egyszer vége, akkor már soha többet nem kapjuk…..
3 jegy "Sortüzet!" 2013.04.22 18:11:58
Shakespeare valószínűleg álmában sem gondolta volna, hogy a Hamlet megírása után több, mint 400 évvel darabja még mindig aktuális lesz. Pedig az, és erre pontosan rá is mutat a Nemzeti Színház 2012-ben bemutatott Hamletje, melyet Alföldi Róbert vitt színpadra. Akarom mondani,…..
A Színházkolónia.hu levélinterjúja a blog szerkesztőivel. Anna, Dóra és Fanni - vidéki középiskolások. Márciusban és áprilisban is elsők voltak a nemzetis sorban álláskor. Tudják, melyik színész jár motorral, és azt is, kinek van a legjobb bőrdzsekije. Saját félretett…..
3 jegy Zsidók és emberek 2013.04.21 16:07:24
... no meg a kovalens kötés! A Nemzeti Színház egyik legújabb előadásán jártunk. A színlap szerint írták a "Mohácsi testvérek Shakespeare után?", és ezzel szerintem mindent elmondtam. Nem olvastam (még) Shakespeare művét, de gyanítom, hogy nincs túl sok köze ehhez a…..
3 jegy 64.16.31.14.3.1. 2013.04.16 00:42:29
64 jegy. 16 előadás. 31 óra alvás nélkül. 14 óra sorbanállás /-ülés/-fekvés/-alvás. 3 elvetemült színházőrült. 1-es rajtpozíció a Nemzeti Színház utolsó "alföldis" jegyvásárlási rohamában a színház ajtaja előtt. (Fotó: Puska Judit) Nem hiszem, hogy valaha…..
3 jegy Lélekjáték 2013.04.10 20:53:47
Amikor Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című drámáját olvassa az ember 2013-ban (főleg ha az illető nem bölcsész, de még magyar érettségije sincs), akkor nagy valószínűséggel kb. a második oldal után feladja. Ez persze nem igaz akkor, ha az embernek kötelező olvasmány…..
... csak gyere érte, és vidd." Csehov. Sirály. Nemzeti Színház. Alföldi-rendezés. (Fotó: Znamenák István, nemzetiszinhaz.hu) Ne várjon senki kritikát, elemzést, tanulmányt, vizsgálatot. Az érzéseimet szeretném megosztani, amik az előadás előtt/alatt/után/óta kavarognak…..
3 jegy Nyílt próbán jártunk 2013.04.06 20:27:28
Valamikor a hét közepén láttuk a Katona József Színház oldalán, hogy ma délelőtt 11 órától nyílt próbára várják az érdeklődőket, A nép ellensége című Ibsen darab próbafolyamataiba pillanthattunk bele. Persze nem volt kérdés, hogy megyünk! :) Fél tizenegyre értünk…..
Alkmene 2013.04.07 00:14:06
@Kati nénnye:
Harper helyett megpróbálom (részben) megválaszolni a kérdést.

Forrás: wikipédia/Henrik Ibsen
"A Kísértetek fogadtatásán felbőszülve írta meg A hazaárulót (En folkefiende, 1882) [*] amelyben az erősen önéletrajzi ihletésű főhős mellett állt ki; ennek a darabnak részben "ellenpontozása" a Vadkacsa (Vildanden, 1884), amelyben a szintén rá hasonlító Gregerset kegyetlenül kigúnyolta.
[* Ibsen ezen kötete magyarul először "A népgyűlölő" címen jelent meg 1898-ban, "A hazaáruló" címen 1966-ban jelent meg Hajdu Henrik fordításában gyűjteményes kötetben, de színpadon sok esetben az Arthur Miller átdolgozásában készült "A nép ellensége" címen játsszák a darabot.]"

Emlékeim szerint Zsámbéki Gábor az elején kijelentette, hogy ők most az eredeti Ibsen darabhoz nyúlnak vissza. Szóval ennek a drámának (is) több verziója van, kicsit kutakodni kell a megfelelő után...
3 jegy Jupiter 2013.04.01 21:02:31
Mindenki ismeri az ókori görög/római mondák visszatérő motívumát: az olümposzi isten beleszeret a földi halandóba, egy-két éjszakát együtt töltenek, aztán az isten hazamegy, a szerencsés (?) evilági pedig felneveli közös gyermeküket. Ilyen "félvér" félistenek például…..
3 jegy Fuck you! I'm a prophet. 2013.03.31 11:20:12
Megnéztük az Angyalok Amerikában című előadást. Másodszor. Fantasztikus volt. Másodszor. (FELHÍVÁS: mielőtt valaki órákat állna sorba, vagy idejét pazarolná az online jegyvásárlásra, vagy elfogadná az ajándékjegyeket; azelőtt olvassa el az előadás szinopszisát!! Akit…..
3 jegy Kezdés 2013.03.29 22:09:34
Ez a blog azért jött létre, hogy megőrizzük az emlékeinket egy-egy előadásról, amit láttunk. Ne várjon senki mélyenszántó kritikákat vagy magasröptű gondolatokat. Ez csak 3 gimnazista élménybeszámolója arról, hogy mit láttak, mit szerettek, mit ajánlanak. Kik…..