Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ésszelteli

0 bejegyzést írt és 564 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai feladvány szerintem nem a legkönnyebb. Sokat nem fogok tudni hozzászólni, de a megfejtést mindenképpen megadom! Világos lép! A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
Ésszelteli 2020.06.22 19:35:54
  Az MTA Trianon100 kutatócsoportjának múlt héten közzétett kutatása szerint a megkérdezettek 94%-a tartja igazságtalannak a trianoni békeszerződést. Ugyanakkor csupán 7%  tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mi is történt 1920. jünius  negyedikén. ( Lásd a Partizán június 3-i adását …..
  Igazából én vagyok az idióta barom. Nem is értem, mit vártam egy radikális feminista cikkétől. Sophie Lewis "A koronavírus-krízis azt mutatja, hogy ideje eltörölni a családot" című írása az Open Democracy oldalán jelent meg pár nappal ezelőtt.   A szerző a járványra adott első számú reakciót,…..
Sakkozz mindennap! Csütörtök 2020.01.30 07:06:38
Végre egy igazán szép feladvány! Világos lép! A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
Mint minden eldöntendő kérdéstől, a fentitől is azt várjuk, hogy vagy egyértelmű „igen”, vagy egyértelmű „nem” legyen rá a helyes válasz. Gyanúm szerint sokan mégis azt a választ adnák erre a kérdésre, hogy „attól függ”. Sőt, még arra is hajlanék, hogy nekik adjak igazat. De mitől is függ…..
  "A jógázás démontiszteletre rendelt mozgáskultúra" - hirdette Németh Sándor a legutóbbi Vidám Vasárnapon - "...a mozgás által démonokat energizál és démonokat idéz meg." - Nos, nem csoda, ha pár napja ezen röhög az ország népe.   Amikor jógáról beszélünk, annak megkülönböztethetjük testi és…..
Ésszelteli 2019.11.24 15:07:20
A nyugati világba az indiai guruk a jogát úgy hozták be mint valami sport és mozgás kultúrát.
De ha valaki egy kicsit is utána olvas a joga valódi világának vagy kimegy Indiában és bemegy egy Ashramban, akkor látja, hogy a jóga igát jelent és a fizikai része csak azt szolgálja, hogy a spiritualitást még jobban előmozdítsa! A jóga királya a radzsa jóga, annál magasabb jóga nem ismeretes.
Magam is jógáztam és egy idős orvostól tanultam, aki magától Baktai Ervin kelet kutatótól tanulta. Úgyhogy pontosan emlékszem, hogy nem csak a fizikai úgynevevezett aszankról volt szó, hanem a háttérben huzodó valódi célról is. Aki erről nem tud, az az a betörő aki kihoz egy tárgyat egy idegen lakásból és azt hiszi, hogy csak jó poén. Kevesen vannak ezek szerint akik értik is, hogy mit csinálnak a többség csak utánazza aki kiáll eléjük és gyakorlatokat mutat be. Nem is szokták a valódi spiritualitásáról beszélni mert a nyugati embert elriasztaná, hogy milyen dolgokat képesek egyesek egy bizonyos szint felett csinálni, persze saját kárukra van de ezzel vagy nem törődnek vagy nem tudnak róla, mint a sok extrém sportoló aki mégis balesetet szenved. Ez a sors kihívása és általában a sors be is végzi azt. Vagy húzogasd az orszlán bajszát lehet, hogy sokszor nem is lesz semmi belőle mert alszik vagy be van nyugtatózva, de előfordul, hogy nem leszel már ura a helyzetnek mert éles esetben lehet, hogy nem vagy felkészülve a dolgok történéseire. Kell foglalkozni a jóga lényegével és nem csak a felszínével.
Ésszelteli 2019.11.24 15:22:06
@de let e ...: A politikusok dettó ezt csinálták a háborúkkal csak valamilyért elfelejtetted. Őket egész egyszerűen csak a szajré és a még több hatalom érdekelte és nem foglalkoztak semmi mással. Gondolom mégis őket jó embereknek gondolod. Elég szelektív a látásod, remélhetően nem vagy tanár!
Ésszelteli 2019.11.24 15:26:12
@miketbeszéltek: Sajnos nincs témájuk ezért támadják az embereket és különösen azokat szokták támadni, aki ki is mondja az igazat. Bárki legyen is az. Ez csak éppen kéznél volt, de ha azt mondod a pirosra, hogy piros, akkor te is hasonlóan végzed.
A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk záró alkalmán Jézus Krisztus személye körüli kérdéseket, történelmi tényeket és álhíreket boncolgathatjuk. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést...
Ésszelteli 2019.11.13 14:07:49
@Pipas: nincs zavar csak ők mindenben valami természetes szinten levő magyarázatot keresnek, így nekik nincs csoda. Ha meg nem tudnak magyarázni, akkor esetleg azt monddják, hogy csoda vagy inkűbb azt, hogy biztosan van rá magyarázat csak most nem tudjuk....
Ésszelteli 2019.11.13 14:11:38
@Pipas: Midenki hisz a pogány is, hiszen azért indul kenyeret vásárolni mert azt gondolja azzal is fog hazatérni. Különben nem is indulne el.

Biztos, hogy van befolyása a hitnek a jelen való világra is pl a gyógyulásnál, már az orv is azt mondja már vagy 30-ve, ha a beteg nem hisz a gyógyulásba nem is fog meggyógyúlni, a gyógyszert pedig szedheti majd egyre nagyobb dózisba...
Ésszelteli 2019.11.13 14:52:34
@Pipas: Nem, a világ teremtéséről a Biblia világosan ír tehát az nem az én feltételezésem, hanem azt az állítást elfogadom ha úgy tetszik elhiszem. a tudomány pedig állítja, hogy a nagy bummal jött létre és te elfogadtad és elhitted de senki sem tudta tudományosan bebizonyítani. vannak is problémák vele pl a világegyetem tágulás nem a feltételezettek szerint zajlik....
A világ legnagyobb vallásának, a kereszténységnek legfontosabb alakja maga Jézus, noha életének első szakaszáról (gyermek-, és ifjú koráról) és például külső megjelenéséről alig - alig szolnak a fennmaradt írások. A Biblia csak egyetlen helyen utal külsejére: Ézsaiás próféta könyvében (53:2b):…..
Ésszelteli 2019.07.07 12:42:27
@Dr. Nagy László:
Persze hogy létezett az ellenségei is írtak róla, de írt róla pl Flavius, aki leírta a zsidók történetét...stb Az, hogy isteni redetű az már a fogantatással is kiderült, de ő az egyetlen aki betöltötte a korábbi próféciákat a megváltóval kapcsolatosan, a feltámadása is ma már tény és bizonyított amerikai jogászprofesszor is megvizsgálta, miután írt egy könyvet a bizonyítással kapcsolatgosan és a diákjai felkérték, hogy a módszere alapján vizsgálja meg Jézus feltámadását is. Szóval amerikában ez is megesett már....
Ésszelteli 2019.07.07 12:44:37
@Pipas: előjönnél a bizonyítékokkal vagy neked kellene hinni mert te lennél az új isten, de akkor csak hamis lehetsz!
Ésszelteli 2019.07.07 12:55:39
@math0: Látom semmiféle bizonyítékkal nem áltál elő, ne menj a bíróságok közelébe soha mert zakókat fogsz kapni.
Emlékszel arra az érzésre, amikor azért aggódsz, hogy a gyereked vajon haza ér-e egy hétvégi buli után? Arra, amikor álmatlanul forgolódsz az ágyban, nézed az órát, figyeled az ajtóhoz vezető lépteket, azt, ahogy fordul a zár és belép? Akkor megnyugszol és egy sóhajjal végre elalszol. Nem számít,…..
Ésszelteli 2019.06.21 17:35:28
Sajnos a homo sexualitás nem a természet rendje szerint való vagyis nem természetes, hanem természetellenes. Ez nem azt jelenti, hogy nincs ilyen jelenség, van csak sajnos elhajlás a természetestől. Senki sem vitatja, hogy egy ilyen közösség magát kihalásra ítélné.( ha pl egy szigetre kerülnének és egy életöltő után csak halottak maradnának utánuk.) A kedves anyukának is ugyanígy kellene szemlélnie ezt, hogy bizony abban nincs jövő csak jelen. Ha elfogadja akkor el kell fogadnia, hogy utóda kihal ha pedig úgy gondolja jobb a természet rendje szerinti életvitel akkor próbál tenni valamit érte. Nyilvánvaló, hogy a benne levő egyfajta lázadó így próbálja magát demonstrálni és a világ folyamatait elutasítani, de ez egy rossz válasz, mind ahogy egy egyszerű kérdésre is lehet rossz választ adni de lehet utána mégis ragaszkodni és lehet hozzá még támogatókat keresni pl hozzák vissza az érvágást az orvoslásba mert ez sok embernek segíthetne, régenis volt ilyen, tehát nem lenne benne semmi rossz, ha újra az orvoslás része lenne. Mindenkinek döntenie kell, hogy a kérdésekre jó választ kíván adni, vagy csak egy választ kíván adni és hozzá kíván támogatókat szerezni, mert a jó válszhoz nem kell nagyon támogató, de a rossz válasz elfogadásához sok támogatóra van szükség pl 3+4 legyen 8-nak is mondható ezután a matematika órán és ne diszkriminálják az ilyen gyerekeket mart az anyukájuk nagyon el fognak keseredni. Azt senki fel se vesse, hogy maradjunk a 7-nél mert a különböző mozgalmak már ennél az ósdi szemléletnél már jóval modernebbek és ideje, hogy mindenki lépést kövessen a modern kori újabb tudományos felfedezésekkel......
Valóban nihilista lenne a buddhizmus? A buddhisták tényleg a lélekvándorlásban hisznek? Minden buddhista vegetáriánus? Kérdések, melyekre sokszor hibás válasz adatik. A buddhizmus ugyanis a legkevésbé sem nihilista vagy pesszimista, követői pedig nem a lélekvándorlásban, hanem az újraszületésben (és…..
Ésszelteli 2019.06.13 20:20:45
Nos, minden lehet vallás, amit vallok, de nem tartom vallásnak, csak ahova belép a transzcendens és nem csak a biológia szintjén mozog. Persze van aki azt gondolja elég az emberi elme, de célozzuk meg a csúcsot, ahol már az emberi tapasztalásból származó és felhalmozott ismeret kevés és nem ad megfelelő választ kérdésekre persze le tud gyártani mert találékony de a válasz nem jó és idővel változtatgatják, módosítják mint a tudomány teszi a tanaival pl valamikor eret vágtak ma már nem teszik...stb, tehát mennyit fejlődött. De a filozófia sem mert rengeteg iskola van kinek a pap kinek a papné.....stb. A vallás nem fejlődik mert nem fejlődés eredménye, hanem kinyilatkozás és nem emberré hanem Istenné az ember számára.Tehát ezek után már csak a vallásokat vizsgálnám, ahol Isten is szerepel, így a Budhizmus kiesik mert nincs Istenről tanítás, maga Budha azt nyilatkozza, hogy ő egy tanító....( függetlenül, hogy mások mit mondanak akár tudományos körökben mert Budha maga cáfolja meg tévedéseiket, csak nem olvasták Budhát, az a nagy probléma) A vallásokat vizsgálva meg kell vizsgálni a vallások legnagyobb alakját mint személyt és a kijelentéseit( egyébként a történelmi alakokat is úgyanígy vizsgáljuk és tudjuk megmondani, hogy kik voltak,mit gondoltak és mit mondtak és vittek véghez) Tehát ez nagyon is jó megközelítés. ezek közül Jézus mondta a legmeredekebbet, ezt senki sem tudta cáfolni, aki megvizsgálta a kijelentéseiket pl Mohamednél csak annyira futott, hogy nincsen menekvésem csakha Allah rám borítja kegyelmi köntösét....stb. Jézus ennél meredekebbeket mondott pl Én és az Atya egyek vagyunk....stb.alaposabban tanulmányozva arra lehet jutni, hogy nem hazudik, nem beteg és nem egy kitalált alak, hanem igaz ember...stb Ige el lehet jutni, hogy csak a kereszténység ad megmenekülést és tart az ember számára örök életet. Más vallások ezt nem tudják megadni, csak max megígérni, de semmi sem tudja alátámasztani ígéreteiket. egyetlen más vallásban sincs olyan, hogy meghal az emberekért majd feltámad és kijön a sírból...stb nem ismerek olyan vallást amelyik próféciákat tartalmaz és a jövőre is nézve tartalmaz, nem ismerek olyan vallást, amely a békét hirdeti és Isten kegyelmét és pontos útmutatást ad a történelemmel kapcsolatosan.
Tegnap egy napon sikerült kiszúrnom két nagyon is különböző cikket, ami a magyarok őstörténetével és a nyelvével foglalkozik. Az egyik az indexen jelent meg, egy interjú Sudár Balázs történésszel, az MTA kutatójával. A másik egy véleménycikk Czakó Gábor írótól, ez pedig a Magyar Hírlapban szerepelt,…..
Ésszelteli 2019.02.08 12:15:16
@gusthy1: Nyilvánvalóan nem engem akarsz hitelteleníteni hanem más nyelvészeket, gondolom, nem tartod megfelelően képzetteknek és gondolom a forrásokkal szem szeretsz bajlódni mert azokból is van egy rakat és nem lehet 5 perc alatt átolvasni, neked valami pörgőbb kellene pl egy kupica sör van előtted vagy bór szerintem ezt hamar meg tudnád fejteni. De az őstörténet nem az ilyen módszerekről szól, hamár voltak szívesek és tév tanításokba ringatni jelentős tömegeket. csak annyit tudok mondani, hogy nézz utána ha valóban érdekel ha nem akkor nem fogsz mert az fárasztó is lehet. Nem?
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Ország. Ebben az országban nem volt semmi különös, nem voltak nagy hegyek és nem volt nagy tenger, viszont arról volt híres, hogy az emberek nagyon szerették benne a focit — bár nagy foci sem volt, és már nem is nagyon emlékeztek rá milyen is az. Ebben az…..
Ésszelteli 2018.09.04 09:24:33
@illaim: azóta tudjuk a számok leestek az egyenruháról de senki sem talált számokat a földön!
De azért elfogadták a G védekezését, ami persze..........
Ésszelteli 2018.09.04 09:25:51
@ételizésítő: ennyire szeretnél lövöldezni mehetnél Szíriába! Mikor indul a géped?
A szellem embereinek, az "írástudóknak" az árulása (vagy inkább elkurvulása) nem mai jelenség, a függetlenségüket teljesen feladó, a hatalom szolgálatába beállt értelmiségi elitek felelőssége már a múlt század első felében is téma volt. Erről írt esszét Benda nyomán Babits 1928-ban, nyelvezete ugyan…..
Ésszelteli 2018.08.23 19:01:59
@Tom66: Bezavazlak az Akadémiára, úgyis ott sok az elfáradt elem.
Ésszelteli 2018.08.23 19:12:34
@Pan Modry: A környező országok amerikában levő professzorai megtévesztették a politikusokat és halálra hazudoztak. Benes is bevalotta életrajzában, hogy nagyokat hazudott.
Persze jó lenne nem csak Mohácsot és a ÍMIhi csatát tanulni, hanem a Pozsonyi csatát is ez volt ugyanis a mi megmaradási csatánk! Mellesleg a Mongolok nem azt tudják muhiról, amit mi hangoztatnumk, hogy úgy megvertek, hogy futottunk amíg meg nem álltunk. Ott a feljegyzések szerint ilyen véres csatában még nemvettek részt és ez is hozzájárult, hogy nem terveztek ide hosszan berendezkedni. Nem Dzsingisz Khán halála miatt mentek ki az országból, ahogy tanítják a tankönyveink, hanem Bulgária felé vonultak ki és elfoglalták majd mi vertük ki mert a bolgárok hozzánk fordultak, majd Lvov-ot foglalta el ugyanez a csapat és ők is kérték a mi segítsáégünk onnan is kivertük őket. Csak utána indultak vissza. Egyáltalán nem volt sietős a Khán választásra az útjuk. mellesleg több későbbi mongol betörés is volt azok már mind sikertelenek lettek, Majd nafy Lajos végül a Pruton túlra üldözte őket és kereskedelmi szerződést kötött velük.Euz is tanulni kellene amit Nagy Lajos elért velük és végleg beszüntette a háborút velük!
Ésszelteli 2018.08.23 20:45:53
@Tamáspatrik: eléggé le vagy maradva, mert nem ismered a nyugati nyelvészek mit mondanak a magyar nyelvvel kapcsolatosan. Nem finn!
"A pogány római hatóság nem akadályozta meg, hogy Jézus kenyeret és halat adjon az éhezőknek, a rászorulóknak. A “keresztény” magyar kormány viszont nem tette lehetővé, hogy a röszkei tranzitban, azaz a legálisan ott tartózkodó, s az eljárásra szabályosan várakozó menekültek enni kapjanak Iványi…..
Tisztelt prof. Dr. Kásler Miklós Miniszter Úr! Kóber György vagyok, óvóbácsiként dolgozom, és tegnapi kijelentésére szeretnék reagálni. Ön szerint törvénybe kell iktatni, hogy már az óvodákban elkezdődjön a gyermekek egészséges életmódra való nevelése. Ezúton szeretném felhívni figyelmét,…..
Ésszelteli 2018.08.06 16:59:34
@Fülig José: Ennyi sületleséget csak bedrogozott és beivott embertől hallottam. Különbséget kell tenni kormányrendelieti és törvényi szabályozás között. De kérdezzen meg egy jogi végzettségüt ha azt gondolja ennek nincs jelentősége. Nem előre kell nyilatkozni és aztán gondolkodni hanme fordítva. Remélem segítettem.
Ésszelteli 2018.08.06 17:01:26
@Segna: Szerintem maradhat, nem gondolom, hogy te mondod be a tutit. nem úgy jár a toll a kezedben. Tegyél különbséher rendeleti és törvényi szabályozás között, minden jogász az teszi. beszélj nálad okosabb emberekkel, sokat fogsz tőlük tanulni. Remélem segíthettem.
Ésszelteli 2018.08.08 16:04:55
@Könnyen elkaptuk, uram!: Olyan nagyfokú tájékozatlanságról árulkodik az írása, hogy engedje meg de nem reagálok. Ahhoz az kellene, hogy próbáljon egy kicsit elgondolkodni, hogy igenis van jelentősége a 2 külön dolognak. ha maga szerint nincs és nem is kellene másképp szabályozni, mint ahogy van akkor engedje meg hogy magára hagyjam a fura észjárásával, ami igencsak vesztő!
üdv.,
Természetesen Európa sosem volt csak keresztény kontinens, sőt maga az állítás és az egész kontextusa hajmeresztően primitív, habár szimptomatikus. Az utóbbi ezer évében sem volt keresztény, dominánsan talán, de fundamentálisan nem, kivált kizárólag nem. Annál sokkal több rétege van annak, ami a…..
  Olvasónk - ahogy maga is elismeri - több teljesen nyilvánvaló hülyeséget is elkövetett az alábbi autóvásárlási projektjében, elég csak a fenti képen megnézni, hogy mi szerepel a vételár és a megjegyzés rovatban. Elképesztő naivitásról árulkodó hibái annyira egyértelműek, hogy az emberek többsége…..