Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pernecker Dávid

46 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Cormac McCarthy regényeiből készült filmek nem csupán a déli gótika jegyében demitologizált vadnyugatról, hanem az enyészetre ítélt emberiségről is átfogó – de nem mindig tökéletes – képet adnak. Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az amerikai próza egyik legfontosabb képviselője, Cormac…..
A pengeéles Last Week Tonight a kortárs televíziózás legfontosabb szatirikus hírkomédiája. A jó komédia és a jó újságírás között van egy alig észlelhető kapcsolódási pont, melyet az elmúlt évek-évtizedek folyamán egyetlen szatirikus híradó sem tudott olyan pontosan beazonosítani – és kiaknázni –…..
A Vissza a jövőbe! alapszituációját kiforgató sorozat az utóbbi évek legnagyszerűbb tudományos-fantasztikus animációja. Dan Harmon nem tétlenkedett miután a saját gyermekeként dédelgetett Balfékek forgalmazói hátba döfték. Szövetségre lépett Justin Roilanddel, a kortárs animációs sorozatok egyik…..
A McKay-Ferrell páros vígjátékaiban a közhelyes zsánersémákat fékezhetetlenül debil humor töri totálkárosra. Adam McKay és Will Ferrell olyan szemkápráztatóan sületlen alkotásokkal bontotta le a kortárs humorkánon falait, melyeket a legagyasabb filmértők is többnyire az egyetemes gyökérség…..
Idővel az antihősök is kimennek a divatból. A Bob burgerfalodája első ránézésre semmilyen különös ismertetőjeggyel nem bír. Loren Bouchard sorozata azonban az animációs családkomédiák mimikrijét magára öltve látványosan le tud térni a Simpson család és a Texas királyai által kitaposott…..
Tíz éve, 2005. április 2-án halt meg II. János Pál pápa. Három nappal halála előtt azonban egy másik, nem kevésbé jelentős haláleset is történt, 2005. március 30-án ugyanis meghalt a világ legviccesebb embere is. „A sav a kedvenc kábítószerem. A sav felnyitotta a szemem és…..
A Mr. Robot nem csupán a renitens Facebook-nemzedék sorozata, hanem a mindenkori autoritás ellenében megfogalmazott érzékeny és összetett anarchikus techdráma. Vegyük meg ezt, vegyük meg azt, most akciós. Regisztráljunk mindenhova, megkönnyíti az életünket ez és az a honlap is.…..
A történelmi sorozatok közt A sebész párját ritkítóan izgalmas idegen test. A New York-i Knickerbocker kórház orvosainak grandiózus önbecsülését és felsőbbrendűségi komplexusát minduntalan arcul csapja gyermekcipőben botorkáló anatómiai tudásuk, a lassú léptű…..
Gaspar Noé harmadik filmjét – a közhelyszerűen hangzó – élet és halál hálátlan témakörének szenteli, mindezt azonban mind tartalmilag, mind formailag merőben új megközelítéssel tárja fel, mely sok mindenné teszi az Enter the Voidot, csak egyszerűvé nem. Ezt az állítást…..
Mike Judge munkahelyi szatírája a tehetséges senkik szemén keresztül láttatja a sikeres hülyék által felépített tech-birodalom esendő mohóságát.   Elég csak egy pillantást vetni a Szilícium-völgy térképére ahhoz, hogy a rengeteg ikon- és logó közt felderengjen a Mike…..
A Visszafordíthatatlanról – akár látatlanban is – tudható, hogy két igen komoly erőszakos eseményt is ábrázol. Az első, a film felütésekor lezajló verekedés, melynek felvezetésében a Vincent Cassel által alakított Marcust majdnem megerőszakolják a Rectum melegbárban, s…..
Paul Schrader, a kultikus Macskaemberek rendezője, valamint a Taxisofőr írója jó pár évvel ezelőtt együtt ebédelt Gaspar Noéval, ahol Noé felvázolta neki első filmjének tervét. Ahogy Schrader meséli, a film váza tele volt „erőszakkal, pornográfiával, és minden hasonlóval”.…..
Valamikor a ’40-es évek derekán az öreg Hollywood elkezdte saját magát rombolni. Pénzügyi mélyrefutások, keserű csődeljárások tarkították a kor filmgyártását. Mindez az ’50-es évek beköszöntével sem változott jó irányba, hisz az üres zsebek mellett bekúszott a képbe a…..
A Helyesbítés-sorozat moralitásdráma, mely a bűn és a feloldozás témáit szokatlanul figyelmesen járja körbe. A kilencvenes években Daniel Holdent bűnösnek találták nemi erőszak és gyilkosság vádjában. Holden közel húsz évet ült magánzárkájában kivégzésére várva,…..
Charlie McDowell bemutatkozó alkotása igencsak eredeti módon fejtegeti, hogy mégis mi van akkor, ha azok a szuperlatívuszok és ideáltipizált vonások, amit szerelemtől sújtottan életünk párjáról megalkotunk, idejétmúlttá válnak. A The One I Love könnyed, vicces, mégis…..
Aharon Keshales és Navot Papushad az első izraeli slasher elkészítése után tovább folytatja a műfaji szabályok átrajzolását, az ismerős panelek kifordítását. Míg a bemutatkozó (a 2012-es Titanicon is vetített) Veszettség a zsáner dekonstrukciójára épült, a jóval…..
„Amennyiben a humort valami elől való menekülésként fogjuk fel, akkor ez a tévhitek előli menekülést jelenti. A humorista az Értelem Hangjával emlékeztet minket az egyetlen, Igazi Valóságra, és akkor, abban a pillanatban nevetünk, mert sikerült rávilágítania a mindennapi…..
Pernecker Dávid 2014.03.31 09:05:01
Sebastian Silva a La nana után négy évvel tavaly két filmet is bemutatott a Sundance filmfesztiválon. A Magic Magic és a Crystal Fairy (pontosabban: Crystal Fairy & the Magic Cactus and 2012) is egy-egy baráti kiscsoport tagjai között fennálló komplex viszonyrendszereket kutatja. Míg…..
Doug Stanhope színesre pingált arizonai kis házában lóg egy bekeretezett kép a falon. Nem festmény, vagy fénykép, hanem egy édesanyjának címzett középiskolai értesítés. Az áll rajta ékes pedagógus cirkalmakkal, hogy a tizenkét éves ifjú Stanhope nem teljesen beszámítható, s…..
Nehéz humor Felgördül a függöny, éljenzés és tapsvihar, lelkes sikolyok és álló ováció. A színpadra lép egy stand-up komikus, aki mintha nem is tudná, hogy miként csillapítsa le a látványától is teljesen eufórikus állapotba kerülő nézősereget. Nem győzi köszöngetni a…..
Hitchcock egynéhány klasszikusa óta nyilvánvaló, hogy átlagpolgárként rosszkor rossz helyen lenni nem éppen életbiztosítás – ellenben kifejezetten kalandos dolog. Ezt az évek során klónokkal, paródiákkal, tiszteletadásokkal csupaszra vetkőztetett – mégis kimeríthetetlennek…..
A hatvanas években kialakult az igény az olyan slágerdalok iránt, melyek igazi érzésekről igazi érzéssel szóltak. Ez a fejlődés elengedhetetlen és megkerülhetetlen volt egy olyan időszakban, melyben a szexuális forradalom, a női-, és kisebbségi egyenjogúsági aktivizmus, valamint…..
Ryan Quincy közel másfél évtizeden keresztül volt a South Park vezető animátora és producere. Ennyi pedig elviekben elég lenne ahhoz, hogy első sajátkészítésű animációs sorozatának hírét felkapja a szél. Az Out There azonban valamilyen oknál fogva – feltehetően az IFC…..
Lehet-e pár fiatal fiú annyira biztos a dolgában, hogy egy magatehetetlen, kiszolgáltatott lányban nem csupán a szexuális játékszert, hanem – mintha csak unatkozó turisták lennének – egy ferde éjszaka megörökítendő emléktárgyát lássák? A válasz igen. Az őket kinevelő…..