Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Antal Zs

26 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ÉVZÁRÓ 2017 ÉVNYITÓ 2018 Ez az írás önző szándékkal készült. Elsősorban azért, hogy vessem le magamról a tavaly terheit és őrizzem meg a tanulságait. Legyen kéznél, valami kézzel fogható, ha úgy érzem, visszanéznék. Másodsorban azért, ha Valaki valamikor megismer egy idősödő nőt, aki ül a székében…..
Mire gondolunk, ha a morzsa szót halljuk? A finom, ropogós kifli maradék, amit ujjunk begyével felszedegetünk, emlékezve a befalt kiflire? Morzsa kutyára, akit óvni kellett a tyúkok kóstolgatásától? Netán a barackos gombóc és a tányér alján maradó barack fahéjas lével tocsogósra itatott pirított…..
  Szigetelek! Szombat van. A jubileumi 25. Sziget fesztivál legbulizósabbnak ígérkező napja! 7 éve lakom Újpesten. 7 éve vagyok részese a Sziget buliknak. A lakás árában bónuszként volt a Sziget zajfoszlány- csomag. Zenés felárat nem tudomásom szerint nem számoltak fel. Nem vagyok teljes jogú…..
A négy végtagjára bénult emberek többsége nem tud a saját kezével írni. Aki a C1-4 (Cervicalis=nyaki 1, 2, 3,4. csigolya) magasságában gerincvelő sérülést szenvedett - ritka kivételtől eltekintve - az érintett izmok beidegzésének hiányában nem képes a kezei és a karjai akaratlagos, irányított…..
Fiatal felnőtt voltam, amikor előkerült egy kisgyerekkori kép az emlékeimből. 1956 október 22- 23 24. Soproni, két szobás házunk egyik szobájában vagyunk ... … ez a „miszobánk”. Itt zajlik a család élete ősztől tavaszig. Ebben a szobában alszunk mi, Mama, Edit és én. Az…..
                                                                                                          dr. Könczei Györgynek ajánlom Eső utáni, kellemes nyári kora-este. Egy konferenciáról indulunk hazafelé. A konferencia témája a fogyatékosság volt. Az előadások után beszélgetés, búcsúzkodás,…..
  Hőségriadó van!    Hőség! Riadó van!     Hőségri! adó van!           Hőség riad, ó! Van?   Hős! égriadó…..
Tombol a nyár! 36° árnyékban, de sehol egy árnyék! Mindenhol masszív kánikula! Nálam is forr a levegő, égnek a vonalak. Sok ismerős kérdez, közöl, izgul, aggódik, panaszkodik nagyjából így: Hogy vagy? Hogy bírod ezt a hőséget? Végre itt a te időd! Gondolom, nem fázol…..
A nyakát szegett embert - az intenzív osztályon zajlott bevezető után-  különböző rehabilitációs intézményben próbálják felkészíteni megváltozott életének hétköznapjaira. Így történt ez velem is. A társadalmi beilleszkedés –integráció- része, hogy itt nyitottak a…..
Lebénult testtel intenzíven fekszem az intenzíven. Kevés dologra vágyom, de egy fogmosás jól esne, alapos, kívül, belül, alul-felül. Álmodozom… Olyan gégekanül van a nyakamban, amitől nem tudok beszélni. Fura, ciccegő hang hallatására vagyok képes, ezzel tudom felhívni magamra…..
Kirándulás az anyósnyelvem körül: az anyósnyelv, vagy fácánlevél, más néven tigrislevél – hivatalos nevén Sansevieria-, a liliom-félék családjába tartozik (a Zsuzsanna név jelentése liliom). Őshonos a trópusi Afrikában és Ázsia egyes részein, de megtalálható Dél Afrika…..
A trafik, az fogalom. Az nem egy bolt a sok közül, nem egy megtűrt ficak, ahol dohányárut és egyéb korlátlan számú dolgot lehet kapni, venni, beszerezni. Nem. A trafik ezer titkok tárháza. A trafiknak színe, szaga, illata, fénye és félhomálya, hangulata, vonzása, semmivel össze…..
A lábbeli Adhattam volna azt a címet is, hogy „A cipő” de ez pontatlan. A lábbeli és a cipő  között olyan rendszertani különbség van, mint a rovar és a bogár között. Azaz: nem minden rovar bogár, … de minden cipő lábbeli! …miért lábbeli? … valójában lábküli. A…..
  BÉKÉS, SZÉP KARÁCSONYT KÍVÁNOK, ZSUZSA A MÚLTAT IDÉZŐ  MÉZESKALÁCS NOÉ KORNÉLIA -NELLY- MUNKÁJA ..
Ma, december 3-án van a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Ahogy leírtam és kiemeltem a szavak kezdőbetűit adódott egy beszédes mozaikszó: FENN. Sorstársaimmal együtt örülnék, ha az lenne A nap üzenete, hogy éljünk egymást elfogadva érintettek és –közvetlenül- nem…..
A rozsdás vasszög esete „… mindent megeszek. A rozsdás vasszöget is! …” írta egy barátnőm, a szövegkörnyezetéből torzítatlanul kiragadott  szavakat. Lehet, hogy ő nem szereti, de rozsda kimondottan rajong a vasszögért, és adott esetben a kismamák is lelkesen…..
ŐSZI VERS   Buth Emília: MOST MÉG Hamarabb lesz itt az este, visszafogott a nappal, bár a reggel még eljátszik törött tükördarabbal, üvegcseréppel. Behálózva a dália, a tündérnek körme nőtt; fátyla bomlik, hófehérben  képzeli az esküvőt. Vele remélek. Szél támad…..
ŐSZ A NEGYEDIKEN A negyediken az ősz is más… Az ősz egyik csalhatatlan jele, hogy megjelennek nálunk a cinkék. Mindig ősszel. Miért?  Ők tudják. Az ősz másik csalhatatlan jele, hogy sokasodnak a rovarok. Többen vannak, mint tavaly, pedig madárból és rovarból mindig gazdag a…..
FESTMÉNY ÉLMÉNY Átlagos reggel. Nekilátok a munkának, úgy tervezem, hogy gyorsan befejezem elküldöm és enyém a nap … nincs sok időm, de mégis gyorsan átfutom egyetlen közösségi oldalam új üzeneteit … nehogy kimaradjak valamiből! Szalad az egér lefele, fut a kis rózsaszín…..
A VILÁG LEGOKOSABB  EMBERE Bajban lennék, ha fel kellene sorolnom három, világhírű kortárs tudós nevét. Egy név biztosan eszembe jutna … „Stephen William Hawking, (Oxford, 1942. január 8.) vezető angol elméleti fizikus. Nevét Newton, Einstein nevével együtt emlegetik. Nem csupán kiemelkedő szakmai…..
A nagy sportrendezvények nyitó ünnepségét általában megnézem. A labdarúgó vb nagy sportrendezvény!   Vártam, hogy nyitják meg a Brazilok minden idők leg … leg-ebb foci ünnepét? Reméltem, hogy kapok egy kis latin hangulatot. Kaptam is! Zene, tánc … olyan érzésem volt,…..
Június 16. a szabadság napja! Olvastam valahol, hogy akinek van emlékezetes története 1989. június 16-ról, írja meg …    Maga a dátum nem beszédes. Első látásra semmiképp. Nem olyan, mint 1848. március 15., vagy 1956. október 23. Mégis -kis rásegítéssel - sokan emlékszünk arra a napra. Ki így, ki…..
    Búth Emilia: SZEMTŐL-SZEMBE’ messziről jött mondhat bármit?(még egy enter s rímel)gallyat tördel levelet tépnévvel teljes címmelez a szél kifordítanáernyőmet ha volnareggelre a pipacsokatbiztos letaroljaitt van május közepe ésmi fűtünk (mint télen)állig húzva…..
Sokszor, sokan kérdezték már tőlem, hogy miért nem használok olyan programot a számítógépen, amelyik „leírja” a diktált szöveget. Eleinte -8-12 éve- nagy biztonsággal állítottam, hogy -Azért nem használom, mert nincs, nem létezik ilyen!  -Hogyhogy? Mi az, hogy…..
Ha húsvét, akkor tojás   Gyűjteményem tojásait Által Anikó, Bächer Anna, Bognár László, Daru Péterné, Nemes Hajnal, Terike néni, Osváth Angéla, Pénzes Tímea, Sánta Mária, Szlávikné Búzás Irén, egy bukovinai székely néni, egy győri kékfestő és … mások…..