Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gál Péter

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogy miért szeretem a bikavért? Talán mert hamisíthatatlanul magyar, a mi garatunkra készül, a szánk íze szerint alakul. Ilyenre csiszolta a magyar talaj, a lélek és persze a gasztronómia. A tiszta kadarkától eltekintve talán ő illik legjobban kishazánk étkeihez. Ezért mindig…..
Gál Péter 2006.12.27 19:50:11
Kedves Csülök!

Az Egri Borvidék jobbérzésű termelői (azaz a termelők min. 80%-a) nem büszkék arra, ami a Szépasszony-völgy egy részében folyik, és tesznek is ez ellen.

Viszont a lehetőségek köre meglehetően szűk. Ugyanis bort bárki készíthet. Bárki. Azok a borok jog szerint nem egri borok, hiszen sokszor pl. nem lajstromozott fajtából készültek (pl. medina). Ezek olyan tájborok, amelyeket Egerben árulnak.

Ezen kívül létezik az Egri Borút Egysületnek egy minősítő táblája, amelyet csak azok a pincék kaphatnak meg, ahol tényleg normális bort lehet kapni. Ahol nem látod ezt a táblát, oda egyszerűen ne menj be.

Az egri Szépasszony-völgy borkínálata és infrastruktúrája az elmúlt 15 évben nagy fejlődésen ment keresztül. Számos olyan borásznak van pincéje/borkimérése a Völgyben, aki tisztességes (sőt, egyes esetekben kifejezetten jó) borokat készít (pl. Sike Tamás, Juhász Péter, a néhai Balla István). Kétségtelen, hogy a jelenlegi helyzet még mindig nem rózsás. Azonban azokra a borként árult lőrékre is van kereslet, amelyeket sajnos még mindig kapni lehet. És ez a kereslet nem is kicsi. A piacgazdaság törvényei nyomán pedig ezt a kersletet kielégítik. Amíg egyes nem túl kulturált borfogyasztók a félédes vöröset keresnek 200 Ft/literért, addig lesz félédes vörös literenként kétszázért. Eger egy 60 ezres város + a harmadik leglátogatottabb idegenforgalmi látványosság az országban. Mivel egyrészt a magyar turisták vásárlóereje és borkultúrája is viszonylag alacsony (bár az utóbbi óriási és töretlen fejlődésen ment/megy keresztül), addig a "Völgy"-ben fognak lőrét árulni. Sajnos.

Viszont azzal, hogy emiatt bojkottálod az Egri Borvidék összes borát, nem a völgyben lévő pancsolókkal, hanem Magaddal és a tisztességes egri borászokkal szúrsz ki... :(