Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Panyi György

722 bejegyzést írt és 109 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       Göttler Vilmos (a továbbiakban az egyszerűség kedvéért csak "Vili") 1951. december 22-én látta meg a napvilágot Békéscsabán. Ugyan a címben szereplő idézet csak jó negyven évvel később lett - mondhatni - az "Ars poeticája", de ne szaladjunk ennyire előre, akaratlanul is látni fogjuk, hogy ez…..
      Legutóbb, a Gyömbér kapcsán felmerült a "kiskapu" fogalma, melyet ha nem találsz a lovas szakkifejezések között, nem kell szégyenkezned, tudniillik ez csak házi használatban van nálunk, és akadtak olyanok akik jelezték, szeretnék ha jobban kifejteném, hogyan értelmezem ezt.. Megpróbálkozom…..
       Szeretnék időben szólni mindenkinek akit illet...!  Nem tettünk le abbéli szándékunkról, hogy megrendezzük  2022 április végén, a 2. Éles Bevetést. Mint tudjátok, a Covid miatt ez évben ellehetetlenült, de nem tántorított el bennünket. Mindjárt az elején elmondanám, hogy ez teljesen el fog…..
      Ha valakit már ragadott el a ló, az tisztában van vele, hogy ha élve megúszta, az felér egy újjászületéssel. Legyen a lovas bármilyen erős fizikailag, ebben a helyzetben egyszerre tapasztalhatja meg a halálfélelmet, a kilátástalanságot, a tehetetlenséget, és a kiszolgáltatottságot egyaránt. De…..
Jótündér. Nos, ő az a fajta ló, aki komolyan veszi, hogy a név kötelez. Tulajdonképpen a nevével elmondtam róla mindent. Az a fajta ló, akivel bárki tud menőzni, szívesen működik együtt az emberrel, szóval csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, bármely hobbilovasnak az álma egy ilyen ló, én…..
 Nem titkolom, itthonlétem ideje alatt, ő okozta a legtöbb fejfájást, eleinte napi szinten gyötörtek a kétségek, vajon jó úton haladok-e, miképpen kéne, lehetne továbblépni, és ha továbblépek nem lesz-e éppen rosszabb. Azért volt nehéz döntéseket hozni, mert először oly módon próbált kitérni, hogy…..
nnek a videónak akár több tanulsága is lehet! Az egyik a címben is szereplő hajtás jelentősége az előkészítés során. Soha nem titkoltam, én ezt az írektől adoptáltam, nyilván a saját lehetőségeimre szabva, és némiképp másképpen alkalmazva mint kinn a telivéreknél. És mindjárt itt van a következő…..
Bíborka - 8 éves akhal teke kanca belovaglása, az elsőtől a tizenkettedik hétig. Megismerkedésünk azzal kezdődött, hogy amikor le kellett volna tolatnia a lószállítóról, ő bizony konokul ragaszkodott a helyéhez. Sakkmattnak tűnt, már kezdtünk berendezkedni egy amolyan rögtönzött ott alvós bulira,…..
Gondolom azt tudod milyen az, amikor hirtelen fékezésnél úgy nézel ki a szélvédőn, hogy nem akarsz, de muszáj. Roszabb esetben "leellenőrzöd" az első rendszámtáblát, mivel ha a hatóság végzi ezt el helyetted az sokba kerül, jobb esetben csak szorosan a szélvédőre tapasztott "lehallgató készülékkel"…..
Translated by Sarolta Schütz No doubt, until now I forgot to mention that he is a member of the Irish society of wizards. Cully is only a Muggle code name, otherwise his real name is Gerry Potter. One day this week, the magus sent for me and ordered me to collect every kind of magic device like…..
 Translated by Sarolta Schütz I’ve already bought the plane ticket to Ireland, when just the day before leaving, the job was cancelled as they employed someone else instead of me. Still, as the man probably had a bit of remorse, he called me again a bit later and gave us a phone number saying :…..
A minap értesültem Tuska Pali barátomtól, hogy a Magyar Lovasszövetség, a "Kiváló Lovas Család" kitüntetésben részesítette őt és családját. Jó alkalom ez arra hogy bepótoljam régi tervemet, nevezetesen hogy bemutassam a blogomon a Tuska dinasztiát. Lássuk csak.....   A  lovasszövetség…..
Elöljáróban mondanék néhány szót azoknak, akiknek nyitva van a fülük és a szemük, azon dolgok irányába, amely irányba én  nézek, látok és hallok. Mint tudjátok az "Éles bevetés" során összegyűlt pénzt, két sérült lovasnak ajánlottuk fel Kedveseim! Tegnap végre megérkezett a Fejér…..
       Megpróbálom kérdések köré csoportosítani a dolgot! Miért írom ? Mert megint rámjött, és mivel senki sem hívta ki a mentőket, ilyenkor mindig jót akarok tenni veled, ha akarod, ha nem....hihihi.....! Mi az a belovagolás? Valami olyasmi, amiről azok akik még soha nem láttak ilyesmit azt…..
          Nos, újra itt vagyok a blogon, már meglehetősen régen írtam ide, s ennek csupán az az oka, hogy amit meg akarok osztani, technikailag és az időt tekintve is könnyebb megtennem egyenesen a Facebookon mint itt.  Nem is rabolnám az idődet, helyette rátérnék egyenesen az okra, ami miatt ide…..
       Na, pont én (a hülye) tartok erről előadást - aki többek szerint szereti az extrém sportot - mivel a bokszban ül fel a csikóra, pedig a szakemberek egyöntetű véleménye alapján, az bizony mindennél veszélyesebb....! Szerintem még annál is veszélyesebb, mint amikor télen, az igazi menő macsó…..
     Kedves Lovasok, Emberek, Lovasemberek...! Azzal szeretném kezdeni, hogy tekintettel a kialakult helyzetre, az "Éles bevetés" rendezvényt elhalasztjuk....! Kívánunk mindenkinek (lelki)erőt, egészséget, az elkövetkezendő egy-két(?) hónapban, és reméljük, hogy megerősödve folytathatjuk majd…..
     Utalván a legutóbbi "zablanélküli" posztomra, minek nyomán számos, számomra súlytalan ember vette magára a benne foglalt negatívnak vélt tartalmat, sőt hülyéztem le, és kevertem bele a politikát, megosztó írásomba. Nos, először is nem szeretnék senkit megosztani, legkevésbé azokat akik érintve…..
 .....ezzel a zabla nélküli ...szsággal. Én azt mondom, hogy aki véleményt alkot ebben a vitában, először menjen el, és dolgozzon különböző helyeken, különböző lovakkal néhány évig (6-8 évig), legalább napi 7-8 lóval. A néhány év letöltése után meghallgatnám a véleményét, és el is fogadnám, mivel…..
.......nem létezik a bátorság...! E kettő, ugyanannak a botnak a két vége, s csak rajtunk múlik hol fogjuk meg a botot. A félelem nélkül okafogyottá válna a bátorság, tudniillik bátornak azt nevezik, aki képes túllépni a félelmén. Ergo, ha  nincs min túllépni, nem értelmezhető az a pont, amikor…..
        Valamelyik nap amint vezetgetem a csikót, egyszercsak érzem ám, hogy kezd "megtáltosodni". A megtáltosodásnak mindig oka van, sokszor van úgy, hogy ha például egy kanyarodó földúton lovagolsz, te még ugyan nem látsz semmit, de a ló már jelzi, hogy valaki, valami közelg szembe az úton.…..
Mától, azaz 2019. december 15-től kezdve, a hátralevő életemben nem fogok többé alkoholt fogyasztani....! Miért....? Legyen elég annyi, hogy láttam valamit, amit nem esett jól látnom, és persze az okozója természetesen az alkohol volt...! Miért most, miért nem újévtől…..
      Be kell vallanom, most rettentően röstellem magam, mert nincs négyévszakos pályám, de még fedeles lovardám se. Tovább megyek, nem is lesz. Hozzávetőleg, ez a két elengedhetetlenül fontos dolog, belekerül alsó hangon vagy 60 "misibe", és akadnak szép számmal lovasok, akik el sem tudják…..
Panyi György 2019.12.08 21:10:08
@pici_rigó: Ez csak akkor veszélyes ha a lovak - miután nincsenek hozzászokva - őrülten viselkednek, ami persze egy jó lovasnak is feladja a leckét, ám a terephez szokott lovak teljesen szokványosan és nyugodtan viselik a kinti létet. Hozzá kell tennem, hogy egyébként gyűlölök esőben lovagolni, legalábbis amikor az ember percek alatt szarrá ázik. Nyilván erre találták ki a fedelest, illetve nagy városokban megoldást jelent a lovasoknak. Én inkább csak a túlzásokra gondoltam, amikor úgy állítják be, hogy ezek nélkülözhetetlenek a mai lovas számára, mivel a múlt már a kérdés felvetése előtt megadta erre a választ.
      Német szó, többféle jelentése közül a lovasok kisajátítottak egyet, melyet kívülálló nem tud értelmezni. Ha lefordítom magyarra, felvételt jelent, de aki nem lovas, az így is csak áll előtte mint mugli a kilenc és feledik peron előtt, ergo nem tud mit kezdeni vele. Persze vannak lovasok is…..
Panyi György 2019.11.29 08:56:04
@pici_rigó: Miután én nem tudom a tutit, nem áll fenn a veszélye, mindazonáltal törekszem bárkinek elérhető áron működni, és adni cserébe valami használhatót. Ez régebben sem volt másképp, akik ismernek azoknak ezért vagyok hiteles, akiknek pedig mégsem, azoknak nem is szeretnék megfelelni.....!
Panyi György 2019.12.04 12:43:26
@pici_rigó: Várlak szeretettel....!