Regisztráció Blogot indítok
Adatok
coppelia

883 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A propos! Versek! Madonnák 2020.07.28 13:43:49
Nem az, aki popénekesnő, bár az is megérne egy posztot, hogyan lehet ekkora karriert csinálni ennyire kevés hanggal. Nyilván van valami tehetsége, ha mindenki ismeri a nevét, mi több, millióan rajonganak érte, de  én biztosan nem tartozom közéjük. Itt és most mindenféle más Madonnákról, és az…..
coppelia Baranyi Ferenc: BallAdy 2020.07.25 09:18:43
A “perc-emberkék” tora dúl - de minden percre jut belőlük, nyüzsögnek múlhatatlanul, az óra bárminő időt üt. Nem szabadulunk sose tőlük: áthagyományozza magát minden utódjuk s minden ősük, amíg csak világ a világ. Egyébként kurta életű a végtelen körforgatagban poloska, csótány és tetű, de fajtájuk…..
coppelia Szabó T. Anna: Szemben 2020.07.14 09:29:56
Tükörbe nézz, ott van az ördög:ez az arccsont, ez a szemöldök,az üveges üres tekintet,ami belülről figyel minket, fészket rakott a koponyában,tőle mozog a nyelv a szájban,nélküle a test összetört rög:tükörbe nézz, ott van az ördög. 2. Tükörbe nézel, ott van Isten:pórusaidban, sejtjeidben,csak…..
Úgy esett, hogy a bezártságból elegünk lett, és leginkább a gyerek kedvéért a múlt hétvégét Bécsben töltöttük. Igazán jó döntés volt, mert rajtunk kívül alig volt valaki Bécsben. Valószínűleg soha nem lesz még olyan alkalom, hogy a Kunsthistorisches Museumban egyedül mászkáljunk, és ezt tessék szó…..
Kékszakállú, én adom most: íme, itt a nyolcadik kulcs. Csak belülről nyitja ajtód, mely saját magadra tárul, nem torzíthat már a fény, mely rólam visszaverve rádhull - nem vagyok már. Tűnhetsz annak, ami vagy - s nemcsak lehetnél. Senki sem lát, csak a nyirkos várfalak közé rekedt éj. Mássá tett a…..
Mostanában jöttem rá, hogy a karantén alatt az átlagnál több balettet vagy balettel kapcsolatos filmet néztem. Pedig nem jellemző rám, bár szívesen nézem, de hamarabb választok egy operát mint egy balettet. Ennek ellenére Coppelia a nicknevem, coppelia a másik blogom címe. (Ennek is megvan a…..
Figyelj rám egy kicsit s ne bújj előlem el, ilyenkor önmagad elől is rejtezel. Vedd észre, hogy: vagyok. Vedd észre s adj jelet. Beszélj - vagy legalább rebbenjen a szemed. Érezd meg, hogy nekünk nem nyugtató a csönd, felgyűlik, mint a sár, s mindkettőnket elönt. Közöld magaddal is, mitől engem…..
fáymiklós Beczala-csárda 2020.06.05 07:04:49
Nem is tudom, hogy most akkor lesz Beczala-koncert július közepén a Margitszigeten vagy sem. Csak az első érzésre emlékszem, amikor meghirdették az eseményt: minek. Mintha Piotr Beczala a szükséges tenor volna, aki betölti ezt a szerepkört a világban, miközben ő épp a tenorság ellentéte, nem valami…..
Letépett naptárlapokon, lejárt határidőnaplókonszáll az én időm, ilyen sete-suta szárnyakon repül,s alant, villamosok és autóbuszok közt, hétfő,kedd, szerda, szerkesztőség, otthoni íróasztal, néhaegy kártyaparti, január, február, március, hó zuhog,nap süt, rügy fakad, nyár tombol, télikabát,felöltő,…..
Hallod-e, kedves, kezem fölemeltem -hallod-e: zúg...Ugye, a magányost, bármije rebben,figyelik a dolgok: hogy mire jut?Hallod-e, kedves, lehunyom a pillám,zaj ez is, mire megközelít.Hallod-e, kedves, újra kinyitnám......de mért nem vagy itt?Moccanok épp csak - a selymes csendbenott van a lenyomata;…..
A romantikus szenvedés is elhagyott,hűvösen néznek láz nélküli nappalok,ágáló ifjúságra fanyar férfi-humor,mely friss még s túloz is s szájszegletre forr;tékozló dac, vallató hit, az álomi menetfel-feltűnik még a riadt város felett,fogszorítva nézem, hogy foszlik szét hősiszívünk, az alattomos jólét…..
  Karanténügyileg valószínűleg azon kevesek közé tartozom, akiket kevéssé visel meg, hogy egész nap a gép előtt ülnek, mert eddig is ezt tettem. Nem érzek különösebben nagy változást az életemben, csak most még többet dolgozom, mint eddig, és nem tudok leszaladni a sarki boltba csak úgy. Két dolog…..
André Kertész képe alá   Körök, kerek terek közöttnégyszögletes kézirat.Fényes felületek közötttompa firka-téglalap.Minden tiszta, megkezdetlen:hosszú kávé megivatlan,kockacukrok olvadatlan,derengő víz kortyolatlan. Bevégeztetett a vers már:kézjegyek a költő nélkül.Nézője vagy: olvasd, rád…..
                  I Megszólal a kimondhatatlan       de nem mondhatja ki önmagát Cselekszik a kezetlen       de csak a te kezeddelmegindul a lábatlan       de csak a te lábaddaleszmél az esztelen       de csak a te eszeddelvirágba borul a virágtalan       de csak a te virágoddalgyümölcsbe merül a…..
Mint idegről elpattant nyílnyomába surranó idill,s lombon csücsül rézbőrű nyár,s bivaly-csorda a vályúnál,így volt s múlt el a gyerekkor,recehártyán égő fényfolt,mely szűkül s feketébe vált.Moccan a kő-nehéz ifjúság...
Ó tavaszi játszadozása partokon, a réteken!Szerelmet hajszol a legény,lányban szunnyad a szerelem.Ó röpke labda, lenge tánc,a tavasz gyilkos bársonyánrosszul alszik a szerelem,mocorog, ébredni kiván. Lányban szunnyad a szerelem,gomolygó hajfürtjeibenmelyekről pattogzik a fényahogy üllőn parázs…..
Amiként kezdtem, végig az maradtam.Ahogyan kezdtem, mindvégig azt csinálom.Mint a fegyenc, ki visszatérvefalujába, továbbra is csak hallgat,szótlanul űl pohár bora előtt.  ..
Mit málló kőre nem bizol:       mintázd meg levegőből.Van néha olyan pillanat       mely kilóg az időből, mit kő nem óv, megőrzi ő,       bezárva kincses öklét,jövője nincs és multja sincs,       ő maga az öröklét. Mint fürdőző combját ha hal       súrolta s tovalibbent -így néha…..
Megy a, megy a, megy a, megy a bonyodalom,legurul a, legurul a hegyoldalon. Arra megy egy biciklis a bal oldalon,rádudál, oszt elüti a bonyodalom. Megy a, megy a, megy a, megy a bonyodalom,azt gondolja, nincs valami nagy forgalom. A kanyarban egy kamion villog éppen,kiborul a bonyodalom…..
A lélek csak cérnaszál volt...
Majd egyszer alád fekszem, világ,engedelmesen, de milyen engedelmesen!Hiányom betöltődik, összecsap fölöttema szín-illat-zaj-hullám, elsimul,volt-nincs, árad tovább a nélkülem-minden,terjed a szemem-nem-látja fény,dübörög a fülem-nem-hallja hang,vacog a szívem-már-nem-érzi-félelem.   Ma elment az…..
Van egy világ, amit belülről ismerek,és nem tudom, hogy oszthatnám meg veled,mert fontosabb a szavaknál, ez mindig kiderül –én benne vagyok és itt van legbelül. Az én világom oszthatatlan,és elmerülnék most magamban,de hadd legyek mégis itt veled:te érts meg olyankor is, amikor én nem értelek! Van…..
coppelia Ute Lemper: Lili Marleen 2020.02.14 10:29:54
Mert Ute Lemper nem hiába világsztár. ..