Regisztráció Blogot indítok
Adatok
noblesseoblige

5 bejegyzést írt és 147 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mától új uralkodója van Dániának, X. Frigyes király. Érint minket is a dán trónváltás?..
A tegnapi napon sor került a "nádori" esküvőre...
Élt egy ember, akit a környezete Habsburgnak tartott. Vajon ki volt ő?..
noblesseoblige 2023.08.13 17:50:23
@noblesseoblige:

Egyébként szerintem az ilyen meghalt/eltűnt, de biztos még él valahol sztorik az egyszerű korabeli magyarázata a nehezebben elfogadható ténynek, hogy meghalt az illető. Utólag meg sok mindenki, főleg zavaros hátterű alakok azt állítanak, amit akarnak. Főleg ha nem is ők állítják, hanem a haláluk után mások.

Orth esetén egyáltalán nem látom miért kellett volna eltűnnie a világ elől. Azért nem volt ő annyira elsővonalas Habsburg. Számos eset volt a 19.században mikor egy főherceg kilépett a dinasztiából és élt szépen úgy ahogy akart.
Az, hogy a trónörökös megrendezett öngyilkossággal eltűnjön kb esélytelen. Nem csak, amit említesz, hogy rég kiderült volna, hanem az apja sem engedte volna, az udvar sem engedte volna. Ráadásul pont egy török faluba...

Egyébként szerintem Albertall megkeresztelkedett osztrák szolgálatban álló török volt, ezért sem igen van róla korábbi adat, mint a cikkei.
noblesseoblige 2023.08.13 18:15:34
@noblesseoblige: annyiban revideálom az álláspontom, hogy Orth (még főhercegként) írt egy Drill oder Erziehung című művet, míg Albertall 10 évre rá szintén írt cikket ezzel a címmel és témával. Ha össze lehetne vetni a kettőt, akkor talán lehetne elemezni a fogalmazást, szóhasználatot, hogy esetleg ugyanaz az ember írta e. (Persze ez sem jelentené, hogy Albertall és Orth egy személy, max hogy ugyanaz írta a két cikket)
Európában ma koronázás lesz...
noblesseoblige 2023.05.09 14:01:59
@nayzoli: Lehet, hogy a nagyanyjának a szeretője, aki egy malomtulajdonos kulák fia volt ismert olyat, aki harmadfokú rokona volt valakinek, aki Windsor rokon :D Viccet félretéve: Biztosan nem rokonság miatt hívták, hanem mert államfő. (II. György brit uralkodó miatt például Boris Johnson "sokkal" közelebbi rokona az új uralkodónak, mégse merült fel soha, hogy azért hívják meg valahova, mert "rokon")
1794 őszéről maradt fenn - másolatban - az a Vas vármegyének küldött levél, ami Sallér (II.) Istvánné, szül. Motesiczky Judit hatalmaskodásait meséli el a károsult molnári kisnemesek által (hogy mennyire tárgyilagosan, azt persze nem tudjuk...). Az alábbiakban ezt olvashatjuk: "Tekintetes nemes…..
noblesseoblige 2023.03.17 13:52:01
@kugi: Az ilyesféle említések is nagyszerű adalékok. Kitöltik a nevekből és dátumokból álló családfákat :)
A vasvári káptalan anyagában minden bizonnyal sok érdekes adalék lehet még a település történetére nézve.
Illetve library.hungaricana.hu/hu/collection/edt_eol_evangelikus_egyhazkozsegi_jegyzokonyvek/ itt a Nemeskoltára vonatkozó iratanyag is érdekes, persze nyilván főleg egyházi vonatkozású, de sok érdekes apróság is található bennük.
Egy korábbi bejegyzésben már írtam egy elmebeteg rábapüspöki lányról, Bauer Lináról. Tragikus története 7 évvel később folytatódott... Erről az MTI által kiadott Magyar Országos Tudósító számolt be 1935. október 5-én a 6. oldalon. Csak erős idegzetűek olvassanak tovább!..
Január 16-án volt II. Konstantin görög király temetése. A görög kormány nem volt hajlandó államfőként tekinteni a néhai királyra. A világ királyi családjai diszkréten, méltóságteljesen fejezték ki az ellenvéleményüket...
noblesseoblige 2023.01.19 09:47:52
@nayzoli:

Tudtommal 1981-ben a királyné temetésén sem képviseltette magát a család. Azt el tudom képzelni, hogy vagy politikailag nem akartak bonyodalmat vagy egész egyszerűen a viszonyuk semleges vagy rossz a görög uralkodócsaláddal. (Esetleg nem hívták őket)
A napokban elhunyt II. Konstantin (1940-2023), aki 1964 és 1973 között ténylegesen is görög király volt. ..
noblesseoblige 2023.01.18 09:09:50
@nayzoli:

Egyébként talán a Prince/Prinz/Fürst/Duke fordításaként jobb lenne a herceg és fejedelem. Aztán persze abba meg a Herzog zavarna bele :D

Angliában a Duke és németeknél/olaszoknál stb. a Fürst, Duc, Duca egyfajta fejedelmi cím, ami egy terület feletti szuverén uralomból sarjadzik. Nyilván az előzményük az egységes államszervezet előtti felállás, de mindenképpen egyfajta uralkodói státusz. (Nem hiába, hogy az erdélyi fejedelmek is németül Fürst v. Transylvania, bár angolul meg Prince, latinul Princeps, ami szintén érdekes kérdéskör)
Brazília egy köztársaság. Ennek ellenére egyre népszerűbbé kezd válni a monarchia. Miért?..
Hannover - egy királyi trón, melyet sokszor elvesztettek. ..
noblesseoblige 2022.09.23 21:47:45
@nayzoli:
Általánosságban régóta elfogadott, hogy az uralkodók és uralkodóhercegek + családtagjaik nevét magyarosítjuk.
Harry esetében szerintem is az a magyarázat, hogy 1, könnyű kiejteni 2, az Imre erőltetett lenne nagyon. Kérdés, hogy anno Imre herceget is életében Imrézték vagy Heinrichezték anno?
Szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet, ezzel együtt pedig bejelentették a legidősebb fia királyságának a kezdetét. Mit várhatunk az új királytól?..
noblesseoblige 2022.09.11 16:49:12
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Miért, nem választanak (4 évente) itthon párttitkárt? 2010 óta csak azt választanak.
Ennek a blognak az indulása óta a legtöbb megkeresést és reakciót a Koháry hercegek témájában kaptam. A sok-sok eszmecsere összefoglalóját adom közre, legalábbis annyit, ameddig nekem sikerült összeszednem...
noblesseoblige 2022.06.17 19:25:15
@nayzoli:

Ez a fiúsítás dolog már a 19.század folyamán elterjedt, de a század folyamán megcáfolták többször is. Ferdinánd felesége s apósa miatt kapta meg az egykori Koháry birtokokat, volt eléggé komoly arisztokrata ahhoz, hogy az uralkodó ne szóljon bele (persze technikailag nem örökölte, hanem az uralkodó a rászállt birtokokat újraadományozta). Amúgy ha fiúsította volna Antóniát az benne lenne a Királyi Könyvekben. Ekkor már ezek maradéktalanul bekerültek.
A spanyol monarchia 3-4 évtizeddel ezelőtt az iskolapéldája volt annak, hogy egy megosztott társadalom jól működhet királyságként. Ez az érv azonban mára a visszájára fordult. Erről lesz szó az alábbi bejegyzésben...
A blogon már egyszer szerepelt egy trónöröklési sorrend. Felmerült, hogy legyen egy aktualizált, részletesebb változat. Elkészült...
noblesseoblige 2022.02.08 20:10:09
@nayzoli:
Genetikai vizsgálat olyan szempontból sem biztos, hogy eredményre vezet, mert alaptétel, hogy csak az anya biztos :) Ezért is bizonyos szempontból kóklerkedés a királyi maradványok genetikai összehasonlítása, mert nem tudni melyik minta " 100%ban Árpad vére" :)
noblesseoblige 2022.02.09 19:57:50
@gigabursch: az összesből kellene mintavétel, mert ugye szentek esetében mindig kérdéses, hogy az ereklye "hozzájuk tartozott e". Szent Jánosnak is keringett vagy 3 karja és 4 lába ereklyeként. Mindig jó biznisz volt
Hamarosan egy újabb olyan házasság jön létre, melyben egy Croy leszármazott és egy Habsburg házasodik meg egymással. Jelent ma még ez valamit Magyarországon?..
A címért ismét elnézést kérek, de valahogy meg kellett fogalmaznom, hogy mi is a történések virtuális terének a neve. Ahogy tavaly is jeleztem, a "Magyar Királyság" túlzás lett volna, a királyságpártiság szintén. Ezért döntöttem a "magyar monarchizmus" mellett...
noblesseoblige 2022.01.02 18:25:15
@gigabursch:
Miért kéne eltűnnie a magyar uralkodóháznak?
Egy évvel ezelőtt indult el a blog...
noblesseoblige 2020.12.31 19:52:31
Ahogyan arról korábban szó esett, Habsburg Károly megerősítette azt a másfél éve lábra kelt hírt, miszerint új párja van. A bejegyzés röviden azt ismerteti, amit az eddig nyilvánosságra került információkból tudni lehet a hölgyről...
A Habsburgoknak létezik egy ága, amelyet "magyar", néha pedig "nádori" jelzővel írnak körül. Vajon létezik-e még befolyásuk a XXI. századi magyar közéletre?..
Arcok a Nagy Háborúból 3. Az 1-es honvéd huszárezredben szolgáló huszonnégy tiszt csoportképe 1915. augusztus 24-én, a bukovinai Pohorloutzon készült. A képen megörökített tisztek neveit A magyar huszár (1939) című kötet alapján sikerült pontosítani. A fotólapért köszönet Happ…..
Az elveszett tábornok – 3. rész italiano Heinrich Bolzano vezérőrnagy hosszas oroszországi frontszolgálata során jelentős karriert futott be, és kiváló vezetői képességekről tett tanúbizonyságot. Az osztrák–magyar tábornok pályafutását bemutató sorozatunk második része végigkövette eme pályafutás…..
noblesseoblige 2020.06.27 12:49:04
@BartókBéla:

Igen, a család még létezik. Utánuk nézek, hátha van nyomtatott genealógiájuk.

Megpróbálok utánamenni a helyőrségi anyakönyveknek az első házasság okán, de a masodikkal kapcsolatban is tartalmazhat plusz infót.
noblesseoblige 2020.06.28 08:48:07
@BartókBéla:

A 2018-as gothai Almanach megerősíti, hogy Klaus a Say-Wittgenstein családba nősült (azért ma is ritka, hogy ez köznemes egy ilyen magasrangú leányt vegyen el)

Egy 1913as almanachot meg a szerkesztőségi címre küldtem. Sokat nem segít, de Heinrich első neje Ilse v. Magyar volt
noblesseoblige 2020.06.28 09:16:38
@BartókBéla:

Végigrágtam magam az osztrák hírlapokon:

anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?apm=0&aid=nfp&datum=19090307&seite=30&zoom=2

Ilse Magyar, Gyula és Blumel Mária leánya volt. Gyula 1877ben házasodott, 1845-ben született Pesten. Kitért izraeliták voltak.
Az elveszett tábornok – 1. rész Alapítványunk munkatársai a 2019. október 11–13-ai piavei kutatóútjuk  során Nervesa della Battaglia városában találkoztak az Associazione Storico Culturale Battaglia del Solstizio  nevű olasz egyesület tagjaival. Ők meséltek egy osztrák–magyar tábornokról, akinek…..
1899. Az utolsó fojtószékes (garrote) kivégzés egyike az Egyesült Államok által elfoglalt Puerto Ricóban. 1898-ban Spanyolország a spanyol-amerikai háború veszteseként kénytelen volt megválni a szigettől. Azóta az Egyesült Államok birtoka. A szigetlakók 1917-ben, az első világháború idején kapták…..
noblesseoblige 2020.01.13 08:40:34
@J.László: nálunk is alkalmazták, csak nem ültették le őket. Biztosabb, mint a hagyományos módszer
A legújabb "Szellemvárosok a világban" részben a Miranda kastély után ismét visszatérünk Belgiumba, ahogy egy egészen elképesztő roncstemetőt fogunk megnézni!..