Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TonyCaviar

1406 bejegyzést írt és 1100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Erős izgatottsággal a hangomban jelentem, hogy napokon belül a boltokba kerül Az Arany Folyam – a sör életrajza - a könyv, amit írtam. Régen azt mondtam a barátaimnak, ha egyszer lecsuknak, és nem mehetek sehová, akkor könyvet fogok írni. A börtönt megúsztam, helyette kaptunk karantént, én meg…..
Ez a poszt most a régi szép időket idézi, amikor csupa olyasmit kóstoltam, amit az olvasóim jó eséllyel soha nem fognak kóstolni, így tulajdonképpen a lebukás veszélye nélkül engedhettem szabadjára a fantáziámat – mellyel persze soha nem léptem át a kamuzás erkölcsi villanypásztorát. A most…..
Folyékony Kenyér Itt az új Duke! 2020.01.23 15:51:54
Ismét megfőztük a Duke of Budapestet. Akarom mondani megfőzte nekünk a székesfehérvári 972 Brewpub, akik alig egy éve indultak és hamar felhívták magukra a figyelmet, hibátlan, fegyelmezett és magabiztos söreikkel. Egyelőre a tesztidőszakban limitált mennyiségben kapható – az Élesztőben biztosan –…..
 Vajon miért nem érdekli a világot a magyar pálinka? Itthon egész jól sikerült átpozicionálni a kategóriát – vannak már nagyszerű pálinkák, szép csomagolású pálinkák, nagyon drága pálinkák, különleges pálinkák, pálinkakoktélok és pálinkavacsorák. Aki azonban külföldre tekint, az általában hamar…..
Majdnem elfelejtettem mondani, hogy idén 10 éves a Folyékony Kenyér! És akkor most nem fogom elmesélni, hogy mi minden történt ebben az évtizedben, egyrészt mert tényleg sokáig tartana leírni, másrészt mert minden évtizedben sok minden történik, és nyilván ez sem kivétel, ez tehát nem egy…..
A Grand igazi időtlen helyszín, Berlin Mittében egy régi házban akár száz éve is ott lehetne. Klasszikus étterem hajtogatott szalvétával, fehér terítővel + „international” hangulatú, tompított fényű, dohányzó bár, bérelhető privátklubok az emeleten. Mint kiderül 3 éve nyitott. Itt találkozom Peter…..
    A szemünk láttára zajló világméretű gasztronómiai újrarendeződés a vodkák világát sem kerülhette el. A globális piacot ugyan még mindig a sokszor sok mindenen átszűrt ideális esetben csak kicsit kaparó, semleges ízű vodkák uralják, de egyre másra érkeznek a kihívók – kis szeszfőzdék, akik…..
      Néha érdemes nyárra is a városban maradni. A hőségtől pattogó flaszteren hősies küzdelmet folytatni a szervezetünkkel, hogy ne száradjon ki. Ilyenkor az ember hajlamos egészen új módszereket is kipróbálni.   Itt van pl. az Edison Ink and Bar. 2 éve nyitott a Jókai utca mocskos szívében…..
  Seriously Peated Islay Blended Scotch Whisky Bourbon cask + PX finish   Miután pár hónappal ezelőtt Szőke Lajos Gemencen megszerettette velem a whisky műfaját, kinyílt a világ. Kedvenc belga független palackozóm, az Asta Morris tulajdonodsa, Bert valójában nem az általam eddig emlegetett…..
  Ennek jönnie kellett.    Az egész a Gösser Citronéval kezdődött 2010-ben, ami a Heineken nagy húzása volt, és noha Európában korántsem tűnt újdonságnak, itthon kinyitott egy ajtót a piacon - résnyire. Ebbe a résbe aztán mindenki megpróbálta bepréselni a cipője orrát és akkor jött a…..
TonyCaviar 2019.04.02 15:31:23
@pif: ja elmondanám, hogy ez a kedvenc söröspoharam, minden sör finomabb belőle... szűk a szája koncentrálja az ízeket vagy valami...
TonyCaviar 2019.04.04 13:40:46
@pif: Ha megtalálom a régi kaptárformákkal díszített füles mézes poharat, akkor lehet hogy azt választottam volna:) de nem találom évek óta...
A Rsta Morris Maman Brigitte Blended Rum az FK Spirit Collection első saját rumbeszerzése - itt már meg is vásárolható >>> Jó pár éve feltűnt már, hogy a rum nem valami olcsó süteményaroma, vagy valami gonosz méreg. Azóta folyamatosan alakul bennem a rumról alkotott kép, ahogy egyre újabb…..
Alig egy éve kezdtem el kutatni a még épp csak éledező magyar craft-spiritet, és máris abban a megtiszteltetésben van részem, hogy hírt adhatok az első magyar gin megszületéséről. Az Opera ráadásul nem csak afféle szerethető hazai kezdeményezés, hanem nagyszerű gin és jól átgondolt termék, ami…..
    Kb 6 évvel ezelőtt amikor még egészen őszintén végig akartam kóstolni a világ összes sörét, vettem ebből is egyet de végül annyira zavarba hozott, hogy nem csak hogy nem írtam meg, de némi tanakodás és kóstolgatás után eldöntöttem, hogy minden bizonnyal megromlott és kiöntöttem a…..
Emlékeztek még azokra az euforikus időkre, amikor 2011-ben az első Főzdefeszten két azaz 2 db izgalmas sör volt a hazai piacon? A Keserű Méz és a Grabanc. Na, azóta lement 16 Főzdefeszt, lett vagy félszáz craft-beer bar és vagy 30 új főzde, az izgalmas sörök számát pedig már ki tudná megmondani...…..
TonyCaviar 2018.09.21 07:31:48
TonyCaviar 2018.11.26 17:51:58
@szanisz: A név és a design az én szellemi termékem. Mást sehol sem állítottam.
A BrewDog a 2010-es években még inkább csak szimpatikus érdekesség volt a craft-beer horizontján, ahogy azonban az évek teltek egyre nagyobb kisugárzása lett, és a világ egyik legdinamikusabban növekvő cégeként az egész kézműves sörkultúra vezérhajója lett alig egy évtized alatt.A Folyékony Kenyér…..
A Lost Lager a Brewdog harmadik lágere – a This Is Lager és a Kingpin után, és őszintén szólva nem volt mindegyik nagyszerű. Az előzőben, a Kingpinben én – a régi Kalteneckerre emlékeztető - szlovák malátás ízeket éreztem, és noha amúgy élvezhető volt, de ezt nem tudtam hová tenni. Az új láger…..
Egyszer csak kaptam egy cikket a neten egy cseh abszintfőzőről, aki rekonstruálta a betiltás előtti abszintot, a hétvégén pedig pont arra jártam, így meg is látogattam a Žúfanek család lepárlóját a csehországi Boršicében. És rá kellett jöjjek, hogy kb. minden téves, amit…..
  Így hét évvel az első Főzdefeszt után már nem ritka látvány, hogy egy random pesti utcára nyíló söröző teraszán egy szakállas fiatalember egy üveg Horizont sört szorongat, mellette egy fiatal lány pedig egy Békésszentandrásit szopogat. Egy középkorú úr egy Keserű Mézzel néz farkasszemet, az arra…..
TonyCaviar 2018.09.12 16:21:02
@Árpa Jankó: olvastam a válaszcikked, és értem, hogy indulatosan véded a kis sörfőzdéket, gondolom azért, mert azt gondolod, csak ők csinálhatnak jó sört. serteperte.blog.hu/2018/09/05/elefant_a_porcelanboltban_319
De ez ugye ez tényszerűen nem igaz. Ráadásul ők is csinálnak egy csomó szar sört. Akkor meg nem értem, miért öltesz páncélt, hogy megvédd pont a kisüzemi sörfőzdéket? És miért várod el tőlem ugyanezt?
Jól látod, hogy régen sok 1-est róttam be a nagyüzemek bizonyítványába, mert annyit ért a teljesítményük. De ahogy az 1-esnek is az a lényege, hogy a diák fejlődjön, ezek a karók sem voltak hiábavalók, ha azt látjuk, hogy ma már egész normális mozdulatokra is képesek. Szerinted azért kellene 1-est adnom nekik, mert régen mindig 1-est kaptak? Nem lennék a tanítványod az iskolában:)
Nekem pont a te cikked csakazértis antikapitalista protester hangvétele tűnik egy kicsit álságosnak, mintha csak azért lázadnál a nagyüzemek ellen, mert szereted, hogy a hajadat fújja a szél. Ez meg azt az érzést kelti, mintha régen is csak ezért tetted volna... vagy várjunk csak... te tetted egyáltalán? én úgy emlékszem, te sokáig teljesen jól elvoltál a nem túl fényes nagyüzemi sörökkel is...
TonyCaviar 2018.09.13 12:07:45
@Árpa Jankó: bocs nem láttam, azt hittem válasz volt... semmi gond az antikapitalizmussal, csak az, hogy nem gasztronómiai fogalom. Én igyekszem megmaradni a gasztronómiánál, ami persze mindenfelé szerteágazik, de azokról már nem tudok biztosat mondani. Azt próbálom megmondani, hogy mit ér egy-egy sörjelenség a piacon, és nem azt, hogy melyik tulajdonosnak mekkora a morális értéke. Csak azért mert nem hadonászom a véres karddal, túlzás azt állítani, hogy hiszek a multinacionális sörgyártókban. Nem hiszek én semmiben, csak abban, amit a szememmel látok. Meg abban, hogy figyelni kell, és a időről időre revideálni a véleményünket, összeegyeztetni a valósággal, különben légüres térbe kerülünk... de nem akarlak amúgy meggyőzni, mindenkinek szíve joga abban hinni, ami felvillanyozza! Peace brada!
Szeretik a whiskey-t? Én erre a kérdésre sokáig magabiztos nemmel válaszoltam, mert pont úgy voltam vele, mint azok az emberek, akik azt mondták, nem szeretik a sört. Tőlük mindig azt kérdeztem, ok de melyik sört nem szeretik? Az ugyanis annyiféle, ahány csillag van az égen, hogy teljesen…..
Ha csak egy bárra van időd Lisszabonban, akkor tudom, melyik legyen az! Az ESTE Bár a legjobb választás, ha fiatal vagy és magyar. Lisszabon egyik legromantikusabb negyedében, a hegynek kapaszkodó girbe-gurba sikátorokkal teli Alfamában található kb. 20 perc gyalogtávra a belvárostól. Urbancsek…..
Különféle szakmai összefoglalókban évek óta visszatérő elem, hogy az „év stílusa” a sour lesz. Ez azonban rendre nem valósul meg, hiszen a nagyközönség szemében a savanyú sör még mindig szitokszó, vagy legjobb esetben extrém különlegesség szigorúan vájtfülüeknek.Pedig a savanyúság olyan ízvilág, ami…..
    A Mad Scientisttel nem könnyű tartani az iramot, gyorsabban tolják piacra az újabbnál újabb főzeteket, mint ahogy mi bírunk kóstolni. Ez amúgy nem véletlen - Szilágyi Tamás egyszer elárulta nekem – némi nehezen leplezhető büszkeséggel a hangjában – hogy a főzdében egyszerre 86 kísérleti…..
Egy brand átpozicionálása még sokkal nehezebb dolog, mint elsőre eltalálni a legjobb megoldást! És pont ennek futott neki a Reketye Sörfőzde az elmúlt évben. Úgyhogy megérdemli a szortiment-kóstolási hadműveletet! Lássuk is: Reketye Session Lager 4,5%Világos, ködös szalmaszín, krémes hab, fanyar…..
Mi persze tudtuk, hogy a kőbányai kraft-sör zseniális tud lenni, de eddig ezt nem volt könnyű elmondani Berlinnek, hiszen akárhogy is nézzük, a Mad Scientist sörei csak egyek voltak a sok száz Berlinben iható sör közül! Mostanáig. Most azonban megnyitott a berlini Labor Bár a Szimpla hátsó…..
Csuda dolog a craft-beerben hogy lépten-nyomon új műfajok születnek. A sour IPA kívülről nézve zúzós túlvezérlésnek hangzik, de az igazság valahol épp az ellenkezője. A Fehér Nyúl Sörfőzde a Soroksári útról nyílik egy gusztusos ipartelepen, gyakorlott és ismert házisörfőzők (Sajgó Álmos és társai)…..