Regisztráció Blogot indítok
Adatok
magyarben

0 bejegyzést írt és 86 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig mondja az ember, hogy ennél nincs lejjebb, és valamiért bízik abban, hogy vannak olyan dolgok, tragédiák, amiket nem lehet felhasználni kampánycélokra. Mondjuk egy halott lányt. És akkor jön a Bors, ami azóta, hogy Vajna András megvette, fokozatosan süllyed le a Ripost szintjére, oda, ahol a…..
magyarben 2018.03.31 11:56:52
Egy Tény van a bors cikkében a halott lányról (így ismeretlenül is őszinte részvétem a családnak):
"A 17 éves K. Csenge meztelen holttestét a templom melletti vízgyűjtő aknában találták meg."

MINDEN MÁS CSAK TUDATOSAN LEÍRT POLITIKAI CÉLÚ FELTÉTELEZÉS ÉS/VAGY "SUGALMAZÁS":
pl.:"A helyiek azt mondják ...", "Ha mindez igaz ..."
Ebből kifolyólag :

A BORS-CIKK KEGYELETSÉRTÉS!!!

És politikai lejáratásra ("képzettársítással") kegyeletsértést elkövetni tényleg a legalja!!!
(és nem ez az első eset: pl bencsik andrás is képes volt a kósa ügy kacsán azt mondani, hogy "Tudjuk, hogy egy szélhámos nő volt, akinek a férje öngyilkos lett a keserűségtől, hogy milyen szörnyeteg a felesége.")

És a hab a tortán, hogy a fideszes rackák (a bayer zsoltis "A KURVA ANYÁTOKAT!" -kezdetű, és "takarodjatok el végre a hazudozó kurva anyátokba!" -végszavú blogbejegyzése után nem egészen egy hónappal) azonos fajsúlyú "bűnnek" tekintik sixx "Elmentek ti a kurva anyátokba." mondatát a bor-féle kegyeletsértéssel!!!

"akinek nem inge nem veszi magára":
Szóval kedves mindenki, akik sixx végszavát "bántónak" tekintik/magukra veszik (a "bors-cikk" szerzője, szerzői "ismeretlenek"), és/vagy a bors-fidesz média kegyeletsértését helyénvalónak tartják:
A racka anyátokat!!!

( megjegyzés/gyengébbek kedvért: "racka" = ma Magyarországon javarészt csak a génállományának megőrzése miatt tenyésztett régi magyar juh fajta
( szlengben "racka" = "ostoba fideszes") )
  Olyat mutatunk, amilyet eddig még sose, pedig a Tények szolgált már pár kellemes perccel az internetes népművészeknek. Történt ugyanis, hogy van ez az OLAF-vizsgálat, aminek az utóélete egyre kínosabb fura urainknak: Orbán Viktor vejéről kiderülni látszik, hogy olyan bűnszövetkezetben elkövetett…..
magyarben 2018.02.09 16:36:06
József Attila után szabadon:

A FIDESZ ÜDVÖZLÉSE

Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(így nem szökik rá hirtelen az éj)
s míg kis szíve nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kíván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
így kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, egy politikus sose lódít:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szívünk a gyásztól a vágyig.
Most sajnáljuk szegény Tiborc Pistit
s a magyar népen, mint rajta a vád,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk új ordas eszmék,
fő-e új méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol bármit mondhatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt európait.
A Supergirl 2. évadának 10. részében Miss Martiant kínozzák a marsiak nem is akárhogy, hanem magyarul. Az első évad óta jelenlévő Martian Manhunter is beleavatkozik a jelenetben, tisztán érthetően rászól a nőre, hogy “Fejezd be!”. Vagyis inkább azt mondja, hogy Fegyézd bé! Mondjuk inkább olyan a…..
A címe American Ninja Warrior, és mint látható a fenti videóból is, ügyesség, erő és kitartás kell hozzá, ami mind megvolt Jessie Graff kaszkadőrben, aki egyébként a Supergirl című sorozatban Melissa Benoist helyett szokott ugrálni, ha nagyon necces a jelenet. A csaj…..
magyarben 2016.09.02 12:41:23
@Balfars: Igazad van!
Rágoogleizhattam volna már tegnap is, de jobb későn mint soha :)
en.wikipedia.org/wiki/Sasuke_(TV_series)
(Nekem ez valamiért kiesett, és csak a Vikinges maradt meg a fejemben, pedig ezt is néztem.)
A Magyar Időknek adott interjút az MTVA legkisebb gyermekének számító M5 programigazgatója, Dér Ágnes. A riói olimpia alatt beindított, és akkor sporttévéként funkcionáló (a paralimpia végéig is ez a helyzet) csatorna hamarosan a teljes Kárpát-medencét lefedő műsorstruktúrával jelentkezik. Az…..
A nagy X-akták-láz közepette kicsit elsikkadt egy másik fontos tévésorozat legújabb évada, a Kincses-sziget című kultikus gyerekregény felnőtteknek szóló előzménysorozata, a Black Sails. Az itthon Fekete vitorlák címen, vasárnap hajnalonként jelentkező kalózszériából ugyan a 3. évadra már kiszállt…..
magyarben 2016.02.08 22:01:12
@Mark Bolt: és kb. ennyi
Hasonlítsd össze Flint visszaugrásaival, vagy a többiek párbeszédes/elbeszélős vissza emlékezéseivel, pl: ki volt Billy Bones, vagy hogy miért kötődik annyira Jack Rackhamhoz Anne Bonny (stb-stb). Ezekhez képest (Szinte) semmi nincs Long John Silver előéletéről.
(Lehet, hogy valamikor végigpörgetem, mert most tényleg nem emlékszem rá, hogy bármi "használható" info lenne róla a sorozatban)
magyarben 2016.02.09 09:11:00
@Mark Bolt: "ha egyszer a történet szempontjából érdektelen a múltja, akkor nem érdekel"
Pedig klassz lenne (lett volna már az első, vagy második évadban) , ha egy, vagy két önálló epizód csak arról szólna (szolt volna), hogy John Silver hogyan jutott el a Flinttel való találkozásig.

Ja, és a sorozatban most megy végbe az a "furcsa/szokatlan" karakterfejlődés, ami majd "Anthony Quinn"-né teszi Hosszú John Silvert (Flint kapitányéval majdnem tökéletes kontrasztban, aki "nagyravágyó, becsületes angol tengerésztiszt"-ből "kegyetlen, félőrült, iszákos és hallucináló Flint"-é változik át.)

Bónusz: Jó hogy írtál a "Kincses sziget az űrben"-ről!
Milyen lenne már a "Black Sails" sorozat Sci-fiként?!? :)
comment:com Hírek kávé mellé 2016.02.04 10:21:26
Itt egy olvasmányos forgatási riport a The Walking Dead munkálatairól, sok ígérettel, kevés spoilerrel. (kép: TVGuide) Miley Cyrus a The Voice-ban lesz énektanár. Nem vicc. Mondjuk kurvajó hangja van. Megvannak a 200. The Big Bang Theory-epizód vendégsztárjai: Adam West (az oridzsinál Batman!),…..
Felkérést kaptam, hogy menjek el D. Tóth Krisztához a websorozatába, amiben embereket visz magával munkába, amolyan Uberszerű közösségi közösautókázással, csak éppen pénzt nem kér érte. Beszélget az utasaival és ezt felveszi három GoPro kamerával meg a szponzorautót…..
Filmbook A kísérlet (2001) 2015.10.04 10:00:00
Az 1971-es Stanfordi börtönkísérletről valamikor 2002-2003 környékén hallottam még, amikor pszichológiát hallgattam a Szegedi Tudományegyetemen. Ezt a filmet is megemlítették, milyen hűen dolgozza fel a témát, de minthogy német film, így averzióm érthető volt és jó sokáig…..
magyarben 2015.10.05 20:22:23
@scal: meg mert egy szaros faszos Bulcsút :)

Szerintem az elméleted belemagyarázás, ugyanis Zimbardo a tervezett 14 (azaz tizennégy) napja helyett már a 6. (azaz hatodik) napon KÉNYTELEN volt leállítani a kisérletet, azért mert a dolgok kicsúsztak a kezei közül, és egyáltalán nem tartotta kontroll alatt az eseményeket, és amikor azt mondta STOP, akkor az valójában a kísérlet MEGSZAKÍTÁSÁT jelentette, és az addig megszerzett információkból vonta le a következtetéseit, állított fel egy elméletet.
Sőtt Zimbardo saját bevallása szerint sem volt képes tárgyilagos megfigyelőként viselkedni a kísérlet során, amelyben a „börtönigazgató” szerepét játszva maga is részt vett!!!
(A filmen is megmutatják ezt, vagy rosszul emlékszem?)
(+ az eset kapcsán az amerikai képviselőház jogügyi bizottsága számára készült jelentésben benne van: "Hat nap elteltével véget KELLETT vetnünk a játékbörtönnek, mert amit láttunk, iszonyatos volt. Többé már NEM VOLT NYILVÁNVALÓ SEM SZÁMUNKRA, sem a legtöbb kísérleti személy számára, hogy hol végződnek ők és hol kezdődnek szerepeik")

Zimbardót "az alapvető emberi emóciók és kilengések érdekelték..." ((Erről elsőre az jutott eszembe, hogy Isaac Newton meg egész életében azt akarta bebizonyítani, hogy Isten létezik)) Most "mondjam" azt, hogy egészségére, mert az, hogy mi érdekelte, és hogy végül mit bizonyított be az nem törvényszerűen azonos, DE...

Mi nem "ugygyanazt" a kísérletet néztük.:
Te Zimardó kísérletét, és annak "eredményét" taglaltad, de Zimbardo "szerepe"/"felelőssége" nélkül!
Én Zimbardóval együtt próbáltam értelmezni az eseményeket, és vetítettem ki azt egy másik síkra. És attól még, hogy az első kommentem (szerinted) belemagyarázás ( egyébként tényleg az :) ), akár igaz is lehet.

Bónusz: a kísérlet saját veboldala:
www.prisonexp.org/
magyarben 2015.10.06 13:03:06
@scal:
Hagy kezdjem idézetekkel.
- Az eset kapcsán az amerikai képviselőház jogügyi bizottsága számára készült jelentésben benne van:
"Hat nap elteltével véget kellett vetnünk a játékbörtönnek, mert amit láttunk, iszonyatos volt. Többé már nem volt nyilvánvaló sem számunkra, sem a legtöbb kísérleti személy számára, hogy hol végződnek ők és hol kezdődnek szerepeik. A többség valóban »rabbá« vagy »börtönőrré« vált, és többé nem voltak képesek tisztán különbséget tenni a szerepjátszás és saját személyük között. Viselkedésüknek, gondolkodásuknak és érzéseiknek szinte minden aspektusában drámai változások következtek be. Nem egészen egy hét alatt a bebörtönzés élménye (időlegesen) elmosta az egész addigi életük során tanult dolgokat; felfüggesztette az emberi értékeket, kikezdte az énképüket, és az emberi természet legtorzabb, legközönségesebb, legpatologikusabb oldala került felszínre. El kellett borzadnunk, amint láttuk, hogy egyes fiúk (»őrök«) úgy kezelnek másokat, mintha hitvány állatok lennének, örömüket lelik a kegyetlenségben, miközben mások (»foglyok«) szolgálatkész, engedelmes, dehumanizált gépekké váltak, akiket csak a menekülés, a saját egyéni túlélésük, valamint az őrök ellen halmozódó gyűlöletük foglalkoztatott"

Egy bizonyos Erich Fromm szerint:
"a szadizmus és a megaláztatássorozat nemcsak az őrök viselkedésének tudható be, hanem a Zimbardo által felállított börtönszabályzatnak is; mivel a rabokat valódi rendőrök tartóztatták le, soha nem lehettek igazán biztosak benne, valóban vádolják-e őket, vagy tényleg csak egy kísérlet alanyai, és Zimbardo értékeléséből a precizitást is hiányzott, amely elengedhetetlen lenne az eredmények tudományos szintű, megbízható értékeléséhez."

- Tőled: "Egynél pedig pszichoszomatikus kiütések jelentkeztek, amit Zimbardo tévesen csak valami trükknek ítélt"

Tehát ezek alapján (költői kérdések):
-Zimbardo tényleg a helyzet magaslatán állt?

-Ha igen, terheli-e felelősség a kisérlet során történtekért?

-Ha igen, (és a kísérlet végzőt is a kísérlet részeseként tekintve) elmondható-e a megállapítás, hogy a hasonló kialakult helyzetekben a "kísérletet" végző személy is felelős az alárendeltjei viselkedésért mint például?: Egy gyárban a "csopvez". csicskáztatja a beosztottját, azért a viselkedésért a gyár igazgatója is felelősséggel tartozik?
Sőtt, ha az USA hatalomra juttat egy banánköztársaságban egy vezetőt, és a vezető kegyetlenkedik, a rémtetteiért a az USA felelősségre vonható?. (+ első kommentem)

(Tudom, hogy az utolsó bekezdésem "belemagyarázás", de attól még (kevésbé firtatott) lényeges tanulsága "A Kísérletnek".)

Köszi a blogot, szerintem lehet, hogy két filmel később folytatjuk:
(Karácsonyi kvánságlistára való filmek)
www.imdb.com/title/tt0420293/?ref_=nv_sr_6
www.imdb.com/title/tt3726704/?ref_=fn_al_tt_4
magyarben 2015.10.06 13:04:44
A Last Week with John Oliver per pillanat a legjobb közéleti műsor a tévében és az interneten, ezért is érdemes figyelni, hogy milyen témákat dolgoznak fel. A legutóbbi adás kiemelt témája most a menekültválság volt, amivel kapcsolatban Olivertől tényleg megkapta mindenki a…..
Ez a 2014-ben készült dokumentumfilm a különböző vallási hiedelmek és ősi misztériumok mentén értelmezi újra az emberiség múltját és jövőjét. Először magyarul! Az emberiség történelme során számos magyarázatot próbált adni a teremtés történetére.  Igyekezett a…..
magyarben 2015.03.18 09:53:09
@Untermensch4: Köszönöm…
de mivel csak röviden „reagáltál”, (és tulajdonképpen nem is cáfoltál meg semmit), azt kell feltételezzem, ha akarnád se tudnád (100%-osan) bebizonyítani egyik kijelentésemről sem, hogy azok nem igazak, és/vagy nem is lehetnek/lehetnének igazak.
Én viszont…

”Másképp mondom”:
(Szerintem azzal „izgalmasabb”, de ha esetleg „csak” Atlantisz miatt (arra koncentrálva) nem értenéd a lényeget.)
1, A jégkorszak idején az emberiség többsége még vadászó, halászó, gyűjtögető életmódot folytatott.
Kb. 30 ezer évvel ezelőtt Európába tömegesen jöttek Ázsiából, és mivel a legideálisabb környezet a Kárpát medencében volt, itt alakult (alakulhatott) ki nagyobb közösség.
Anno a Kárpát medencében váltotta fel a vadászó, halászó, gyűjtögető életmódot a földművelő, állattenyésztő életforma.
A Kárpát medence a jégkorszak vége felé sokkal jobban ki volt téve a környezeti hatásoknak. (Nézd csak meg manapság is milyen károkat tud okozni nálunk, ha esetleg télen sok hó esik az európai hegyekben, és utána tavasszal (hirtelen) elolvad.)
Kb. 9000 évvel ezelőtt megindult az intenzív felmelegedés (klímaváltozás), aminek a hatására a Kárpát medence föld, és vízrajza (relatív rövid idő alatt) megváltozott, az itt élő emberek kénytelenek voltak innét elvándorolni (elmenekülni).
Az évezredek során, az Európában kialakult helyhez kötött életmódot (tudást) magukkal vitték az innen elmenő emberek, csoportok. Valószínűleg az egyik ilyen csoport a mai Egyiptom területén kötött ki, és megteremtette az ottani társadalom alapjait.(vagy legalább is tevékenyen hozzájárult a létrejöttéhez).
2, Amikor halászó, vadászó, gyűjtögető életet éltek az emberek, akkor a növények, és azok termései „egy” felsőbb hatalom, „Isten” „ajándékai” voltak,. „Istentől” függött, hogy mikor, és mennyi „ajándékot” kaptak, mennyit volt módjuk begyűjteni.
A földművelő életmódra áttérés során még kevesen tudták a növényeket termeszteni, akik „A Tudást” birtokolták, „isteni” tudással rendelkeztek.
A növények termesztésének (egyik) alapja a magok ismerete, tehát akik a magokat (és a növénytermesztést) ismerték az „Istentől” kapott „Tudást” birtokolták. (ez lehetett a „mágia” tudomány alapja)(„2/b” verzió: akik a gyógynövényeket, és a gyógyító magokat (és azok hatásaikat) ismerték, voltak az első mágusok)

Ha így sem „tetszik”, „Másképp mondom”:
: www.youtube.com/watch?v=OUEChGYFlmA
10. A Bűnös Budapest-ciklus (Kondor Vilmos: Budapest noir; Bűnös Budapest; A budapesti kém; Budapest romokban; Budapest novemberben) Műfaj: történelmi krimiAmi lehetne belőle: bűnügyi filmsorozat, vagy pedig több részes nagyjátékfilm. 9. A Hunyadi-saga (Bán Mór: A hajnalcsillag…..
magyarben 2015.01.29 10:45:19
@Umberto: Listáról: Nem is kell hogy egyezzen. Elég ha a téma választás(ok) jó(k), akkor gondolato(ka)t ébresztenek, és majd minden olvasó elkészíti a saját listáját.

(Pistike megkérdezi az apukáját: -Apa mi a különbség az elmélet, és a gyakorlat között?
Apa: -Gyere, megmutatom.
Odamennek Pistike nővéréhez.
Apa: -Te Kati lefeküdnél egy idegennel 10 millióért?
Kati:-Fiatal vagyok, és az életet ki kell élvezni, hát persze.
Bemennek a konyhába Pistike anyukájához:
Apa: -Te lefeküdnél 10 milkáért valakivel?
Anya:-A gyereknek cipő, neked új szerszámok, soroljam? Szóval le.
A nagyit is megkérdezik.
Nagyi:- Öreg vagyok, én már annak is örülök, ha valaki ingyen rám mászik, pénzért meg pláne.
Az apa félre vonja Pistikét:- Látod fiam elméletileg most van 30 milliónk, gyakorlatilag meg három rossz kurváv@l élünk együtt!)

(Vicchez kapcsolódóan) "Kívánságlista" van. Cím van. Az igazi probléma, az "értékesítés" lenne:
"Anonymous Nímand gyári munkás"-ként elérni, hogy komolyan elgondolkozzanak egy levélen.
Sajna viszont, (az a kellemetlen gondolatom támadt, hogy) "szakember" nélkül mi is csak a vicc tárgyává váltunk, mert elméletileg van egy csomó jó filmünk, gyakorlatilag viszont ...
Hozzá kell tennem, hogy (számomra) már ezeknek a listáknak a megléte is nagy előrelépést jelent.

A külföldi ismerőseidnek meg ezt küldeném:
(a hétvégén találtam rá)

www.youtube.com/watch?v=xn3Tu9xB-LU
(Jó szórakozást hozzá.)
magyarben 2015.01.31 17:30:25
@radametz12: Majdnem: Ha nem is önállóan, de mint (egy esetleges) Böröczky József életéről szóló film egyik "betételemeként" simán.
10. Kate Winslet (Nyárutó, 2013) Aki helyett: Amy Adams (Amerikai botrányTovábbi jelöltek: Meryl Streep (Augusztus Oklahomában), Sandra Bullock (Gravitáció), Cate Blanchett (Blue Jasmine), Judi Dench (Philomena)Aki győzött: Cate Blanchett 9. Reese Witherspoon (Gimiboszi, 1999) Aki…..
12. Christian Bale (A gépész, 2004) Aki helyett: Clint Eastwood (A millió dolláros bébi)További jelöltek: Leonardo DiCaprio (Aviátor), Don Cheadle (Hotel Ruanda), Jamie Foxx (Ray), Johnny Depp (Én, Pán Péter)Aki győzött: Jamie Foxx 11. Daniel Brühl (Rush - Hajsza a győzelemért,…..
6. Egerszegi Krisztina "Egér" az úszás modern kori bajnoka, aki szinte minden addig létező rekordot megdöntött, már ami az úszást illeti. Ötszörös olimpiai aranyérmes, emellett sokszoros Európa- és világbajnok. Példaértékű sportolói pályafutást tudhat magáénak, egy…..
magyarben 2015.01.23 19:15:02
@Umberto: Arról van "cikked", hogy mik lehetnek azok a vélt/valós okok (a nyilvánvaló pénzhiányon kívül), amiért ezekhez a témákhoz nem nyúlnak, hogy mostanában ezek közül miért nem készül(t) egyből sem film?

(Csak kérdezem, nem kell most azonnal "bevetni", kivárom, ahogyan a "King önreflexív regényeiről"-t is)
magyarben 2015.01.23 22:22:53
@Umberto: Ha nem bánod akkor én most egy kicsit "morgolódok":

Szerintem nagyban hozzájárul a dologhoz, hogy még 10 évvel ezelőtthöz képest is túlságosan "beszűkült" a magyar filmgyártás "mozgástere". Az alkotók, és a nézők is irreálisan ragaszkodnak ahhoz, hogy az efféle mozifilmek történelmileg hitelesek, politikailag korrektek, mindenki számára elfogadhatóak legyenek.
De ez nagyon nehéz, mert ha véletlenül is belevágnának egy ilyesmi történetbe, már a forgatás alatt lennének (civilek, és/vagy politikusok), akik az alkotókat valamilyen politikai ideológiával, és/vagy pártpolitikai érdek kapcsolattal vádolnák meg, még akkor is, ha az adott vád (véletlenül) telesen alaptalan is lenne. És tutira lenne egy politikus, vagy egy "a témában illetékes szakember", vagy egy "hozzátartozó", aki megsértődne, és megmagyarázná, hogy az nem is úgy volt a valóságban, és egyébként is kikéri magának...
Valószínűnek tartom, hogy részbe ezek miatt sokkal egyszerűbb egy légüres térben mozgó, semmit mondó, mindenki számára fogyasztható "akármit" leforgatni/megnézni, mint felvállalni a "negatív hangokat".

(Ha egy filmgyártó cég egyszer végre rájönne, hogy egy filmet akkor is el lehet készíteni (és akkor is lehet sikeres), ha az esetleg valakiknek nem tetszik, mert történelmileg pontatlan, és ráadásul még politikailag elfogultnak is tűnik (az amerikai filmek négyötöde ilyen!), akkor végre megindul(hat)na valami a magyar moziiparban is. (Gondolom mindezt abszolút laikusként))
magyarben 2015.01.23 22:40:27
@magyarben: Ja és ha minden igaz van már egy "szikra": a "Drága Elza" című film, csak még nem jutottam el a megnézéséig.
10. Rieger Pálné Fődi Viktória A "Pipás Pista" néven elhíresült szeged környéki sorozatgyilkos valójában nő volt - ez azonban csak a Csillag börtönben derült ki róla. Férfiruhában járt-kelt, és bérgyilkosságait is férfiként követte el. Az ítélőszék "csak" két…..
Stephen King számos írása megjelent már a mozivásznon is, úgyhogy itt az idő, hogy ezekből is válogassunk. Sajnos a legtöbb mozgóképes verzió nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de azért hál' istennek olyanok is akadnak, amik megközelítik az eredeti írásmű…..
10. A Rákóczi-szabadságharc (1703-1711) Eleve II. Rákóczi Ferenc élete remek filmtéma lehetne, hát még a szabadságharc, mely az első igazi szembenézés volt a Habsburg uralommal. Egy esetleges erről szóló film a különféle kül- és belpolitikai csatározásoktól kezdve a…..
magyarben 2015.01.13 21:26:41
@Yobbágy Fery: Őszintén köszönöm, hogy ezeket leírtad (az én fókuszpontom a témában egy kicsit eltolódott)!

Viszont megkérdezném Trianon esetében, és úgy általában:
Ha egy sztorit egy adott történelmi eseményhez kapcsolva megfilmesítenek, akkor is muszáj a filmnek, és az alkotóinak is politikailag korrektnek, és történelmileg hitelesnek lenniük, vagy lehetnek a saját nézeteiket tükrözendően pontatlanok, és részrehajlóak is (az alkotói szabadság jegyében)? Lehet-e az ilyen jellegű "hibáival" együtt is szórakoztató, jó egy mozifilm (a célközönsége számára)?
magyarben 2015.01.13 22:44:54
@Yobbágy Fery: "ha nem a politikai szálon, hanem az emberen van a hangsúly, akkor talán különösebb ellentmondások nélkül megoldható.":
Szerintem ez Trianon esetén is működne "egy elszakított magyar család történetén keresztül", ahol a nagypolitikai helyzetnek a családra gyakorolt hatását, tragédiáját ábrázolná, és mintegy "csak mellékesen" világítana rá az országos igazságtalanságra. (én ilyenre ülnék be)
A célközönség: a a magyarok, és a nagyvilág (minél szélesebb körben)
Ha a film jól sikerülne, akkor mind a magyar, mind pedig a külföldi szélsőségesek hangja elhalványulna a racionális vélemények sokaságában (remélem). (Csak csinálná meg végre valaki)

(Magyar történelem kapcsán Itt kihangsúlyozták(tuk) Trianont, de ugyanolyan fontosnak tartanám a Málenkij robot áldozatairól (és még sok más magyar "katasztrófáról") szóló filmet(filmeket) is, hisz ez(ek) a magyarság múltjának darabja(i).)
magyarben 2015.01.13 23:27:15
@Yobbágy Fery: Bocs! Az előbb valamit benéztem! Az előző kommentem tárgytalan!
10. Ortutay-botrány 2006 májusában harmad- és negyedéves diákok kollégiumi beavatást tartottak a szegedi Ortutay-kollégiumban, melynek során nem kevesebb, mint 29 elsős fiút aláztak meg a lehető legváltozatosabb módszerekkel. Az álmukból felköltött "gólyáknak" parancsra…..
magyarben 2015.01.13 10:22:29
+1 Nagyon friss sztori:
Pont tegnap jelent meg egy újabb cikk Cs. Richárd-ról:
www.blikk.hu/cimkek?kulcsszo=130877,
Korábbi cikk (így kapták el): index.hu/belfold/2014/12/18/elkaptak_a_miskolci_bankrablot_akinek_egy_bator_no_lerantotta_a_maszkjat/

(A Seuso kincsek sorsa is jó film téma lehetne (bár lehet, hogy az már inkább az összeesküvés elméletek kategóriába tartozik))
5. A Pál utcai fiúk Fábri Zoltán 1967-es filmje maga is adaptáció, nevezetesen Molnár Ferenc azonos című regénye alapján készült. A klasszikus történetből talán nem is annyira remake, mint inkább reboot válhatna. A film olyan emberi sorsokról mesél, melyek bárhol, bárkivel…..
magyarben 2015.01.10 18:43:37
Umberto: majdnem megfeledkeztem róla: Már a Fábri-féle "Pál utcai fiúk" is koprodukciós volt. (Tutira nem lenne belőle mellényúlás!)

vanRob: -CGI= számítógép által létrehozott kép
www.youtube.com/watch?v=i8YqR6T4ZyY
-Igaz, hogy az eredeti magyar remekművek nem lesznek jobbak attól hogy újra le forgatják, de rosszabbak se, viszont többen, és többet beszélnek róla, esetleg letöltik, vagy a kerttévéken leadják.
-Nem értenék meg: "Eldorádó:" Lucy Liu, és Tarantíno 56-ról forgatott dokumentumfilmet (Andy Vajna csak a készítés alatt csatlakozott be a produkcióba, nem az ő ötlete volt), és a filmet 6 db jelölést kapott az Európai Filmdíj átadón (egyet meg is nyert).
"Uramisten": Hányan néznék meg csak azért, hogy újra egy filmen lássák a "Harry Potter" három főszereplőjét?
"Valahol Európában": a Filmben egyetlen egy utalás sincs arról, hogy Magyarországon játszódna a történet!

ULaci: -A "Kontroll"-t reboot-nak lenne jó! (Én is hallottam olyat, hogy míg mi vígjátékként néztük, addig nyugaton mélyenszántó drámaként értelmezték (szerették))
-Külföldön élsz, USA barátok/ a legtöbb európai filmnél nem működne: Érdekelne, hogy az amerikai barátaid közül hányan látták előbb az "Amerika TAXI"-t, mint a franciát, vagy hányan hallottak a koreai "Oldboy"-ról, mielőtt elkészült az amcsi változat. Vagy megkérdezhetnéd, hogy "A tetovált lány"-nál (vagy egy másik remake/reboot-nál) hányszor kerestek rá az eredeti filmre miután a tv-ben/dvd-n látták annak a másik feldolgozását (függetlenül attól, hogy korábban melyik változatot ismerték előbb)?
-Dalszövegek suták lennének: azt az alkotóknak kell megoldani, hogy jók legyenek (szerintem működnének).
magyarben 2015.01.11 16:58:10
Lehet, hogy elsőre (és másodikra) az listámhoz az indoklás túlságosan "rajongóira" sikeredett, úgy hogy nekifutok még egyszer (a remake-keknek):

"Ripacsok": A film univerzális (témában és időben is). A középkorúak válsága mindenütt hasonló a világon, ezáltal érthető, átérezhető a (drámai) mondandója. Jóformán csak a helyszínét kell lecserélni a filmnek (és a disszidálás szót emigrálásra). Bárkik is játszanák el a főszerepeket, az új változat is érdekes alkotás lenne.
www.youtube.com/watch?v=nOFCpnI0oc8

"Jób lázadása": Sajnos a második világháborúban Európában hasonló sorsuk volt a zsidó embereknek, ezért (nagyjából) ez a film is érthető mindazok számára akik egy kicsit is ismeri a történelmet. Különösebb magyarázatot nem igényel, miért is néznék meg sokan, ha elkészülne az újabb változata. (A könyv és a film zsenialitását az Oscar-díj-jelölés is bizonyítja.)
www.youtube.com/watch?v=b_BCi4a8Lts

"Eldorádó": Ettől a mozifilmtől külföldön senki se várja(ná) el, hogy alapból megértsék benne a a magyar sajátosságokat. Sőt éppen attól (lenne) érdekes, hogy Monori Sándoron, a "helyi keresztapán" keresztül bemutatja(ná), mi vezetett el 56-hoz. (Múltkor láttam az "Archer" azon részét ahol Orwell "Állatfarm"-ján poénkodnak, tehát valószínű, hogy a kommunizmus-os elemeit is megértenék az "Eldorádó" legújabb változatában is). Szerintem Gary Oldman zseniálisan játszaná a magyar antihőst.
www.youtube.com/watch?v=bgjEA34RusU

"Uramisten": A film konfliktusát mindenhol megértik: Az öreg magányos-a fiatal becsvágyó, és mindketten a másiktól várja a "megoldást", de ha az egyik nyer, akkor a másik veszít. A film a kettejük kapcsolatáról küzdelméről (játszmáiról) szól (ki meddig megy el a célja elérésért).
(A magyar sajátosságok is érthetőek, mert pl. ugyan nem biztos mindenki tudja kik voltak azok a nyilasok, de azt megértik, hogy ők rossz emberek voltak.)
Lehet, hogy (pl.) Daniel Radcliffe nem olyan jó színész, mint Eperjes Károly, és az sem, hogy (pl) Bill Murray, vagy Dustin Hoffman, vagy bárki más felvehetné a versenyt Feleki Kamill-lal, de ettől még a remake is szórakoztató mozi lenne.
www.youtube.com/watch?v=O2gTsHmeiW4

"Valahol Európában": A gyerekek sorsa a "gonosz felnőttek"a világában. Mindmáig kevés film készült A világháború árváiról (mostanában meg pláne). A port.hu-n ezt írták: " "Felnőtt. Ellenség. Könyörgöm, akasszuk fel" - visítja a filmben egy szeplős kis csibész, mikor a rongyos, árva gyerekek egy csapata megtalálja a neves karmestert rejtekhelyén, egy rombadőlt kastélyban. A zene és a személyiség varázsa és jósága azonban minden korlátot ledöntve bizonyítja, a halál és a gyermek csak a háborúban jelenthet egyet."
A film szívszorító története mozifilmként, filmmusicalként, és zenés rajzfilmként is egyaránt hatalmas sikert aratna, (szerintem a musical változat egy az egyben (egyetlen mondat megváltoztatása nélkül) alkalmas lenne (magyar vagy külföldi) remake-nek(reboot-nak).
www.youtube.com/watch?v=xn3Tu9xB-LU
www.youtube.com/results?search_query=valahol+eur%C3%B3p%C3%A1ban+musical
Az 1980-as évek King munkásságának első teljes évtizede, az eredmény pedig 16(!) regény + 1 novelláskötet, valamint 1 kisregény-gyűjtemény. A regények között ezúttal is találunk olyat, amihez magyar nyelven még nem juthattunk hozzá (Roadwork). King ezekben az években fogott…..
magyarben 2015.01.02 13:18:21
@Umberto: "ő maga is megfogalmazta: arról tud írni a legjobban, amit a legjobban ismer."

A rémálomszerű (horrorisztikus) (belső) küzdelmeinek leírásától lettek igazán jók a 70-es, 80-as években keletkezett regényei, (és ez emelte(emeli) ki STEPHEN KING-et a többi író közül,) és ezek a "kezelhetetlen szörnyekkel vívott csaták!" hiányoznak a 90-es évek után keletkezett alkotásaiból. (a "vonalvezetése", és a jellemábrázolása még mindig csodálatra méltó, de...)
(a pontszámok is megmutatták)

A másik oldalhoz( 90-es évekhez):
(sajnálatomra) Egy kicsit alá pontoztad a "Rémület a sivatagban"-t, mert ennek a regénynek az legnagyobb erőssége, hogy a szerző "visszaidézi régi önmagát".
(A mű vallásos elemeit annak tudom be, hogy az alkohol, drog problémák gyógyulásából az egyik út a "hit", és ezt az elvakult fanatizmust (és ehhez való viszonyát) mutatja be.)

u.i: Köszönöm a "pontozásos" elemzés! A 90-es években voltam "igazi" Stephen King "fanatikus", és most jó volt előszedni a régi könyvemlékeket, élményeket. (az első könyv amit olvastam tőle a "Borzalmak városa", a kedvencem pedig az "AZ")
(egy-egy filmadaptáció látta után nem volt ekkora kedvem nosztalgiázni, mint most)
Az előző cikkünk itt folytatódik, és kérem a kommentelőket, hogy ők is állítsanak össze egy listát azokról az magyar szerzőkről, akikről a legszívesebben néznének filmet. Hátha sokan leszünk, és hátha felfigyel rá a szakma! ;-) 6. Kosztolányi Dezső Aki játszhatná: Trill…..
Dinamó Műhely A tájfunra várva 2014.12.19 08:50:00
Bankokban dolgozom, a Greenpeace dél-kelet ázsiai irodájában. Közös regionális irodában a manilai, filippinó munkatársakkal, ahová nemrég újra lecsapott a tájfun. Az éghajlatváltozás Budapesten esetleg azt jelenti, hogy nincs télen hó vagy nyáron egyre melegebb van. De itt…..
magyarben 2014.12.21 11:42:25
Tisztelem a környezetvédők munkáját, és sajnálom a klímaváltozás áldozatait, éljenek bárhol is a világban, de!:
Kedves Baranyai Liza!
"Az éghajlatváltozás Budapesten esetleg azt jelenti, hogy nincs télen hó vagy nyáron egyre melegebb van."... Bezzeg Bankokban...
Írását (nagyjából) eddig olvastam, mert ez a mondata irritáló, és mind Önt mind a Greenpeace-t hiteltelenné teszi (számomra)!
Ilyen degradáló kijelentést (szerintem) a magyar emberek közül senki nem engedhet(ne) meg magának hazánkkal kapcsolatban (pláne nem ezen szervezet nevében)!
(Ugyan a wikipédiát fenntartásokkal kell kezelni, de már abban is benne van, hogy miért?) Mert!:
" Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ-jelentés készítésében résztvevő Közép-európai Egyetem docense kijelentette, hogy ökológiailag Magyarország a legmagasabb sérülékenységi területbe tartozik. A magyarországi átlaghőmérséklet növekedése majdnem másfélszer gyorsabb a globális klímaváltozás mértékénél.[103] A hirtelen lezúduló eső nagyobb károkat fog okozni a jövőben. Az árvizek erősödésének orvoslására a magyar tudósok az Új Vásárhelyi-terv megvalósítását szorgalmazzák. Magyarország világszinten az üvegházhatású gázok kevesebb, mint 0,5%-ának kibocsátásáért felelős, ugyanakkor Magyarországot erősen sújtja a felmelegedés, egyre szárazabbá válik az éghajlat.[104]
Európában Magyarország a legveszélyeztetettebb a csapadékmennyiség csökkenésének szempontjából!" tehát
Magyarország Európa legveszélyeztetettebb állama a klímaváltozás szempontjából!!!

(ezt is ajánlanám elolvasni a témában:
mta.hu/tudomany_hirei/a-valtozo-eghajlat-kovetkezmenyei-a-karpat-medenceben-126048/, és ezt is: www.vgfszaklap.hu/vgf-online/magyarorszag-europa-legveszelyeztetebb-allama-a-klimavaltozas-miatt)
magyarben 2014.12.21 18:15:50
@Zöld_Dani: Én kérek elnézést!
Szarkasztikusnak értelmeztem a mondatot, de így "Egy szót se szóltam, azt is csak halkan tettem!"

Ha már irónia:
A szomorkás írást (végre) végigolvasva <tetszett> az jutott az eszembe: Mi lett volna a fenti blogbejegyzést egy texas-i ember írta volna (vagy önök úgy tálalják, mintha tőle származott volna)?
Általában nem esnek jól azok a filmek, amikben egynél többször kezdenek el énekelni és nem egy rajzfilmről van szó, mert ott még oké. Éppen ezért például a Mary Poppinstól és társaitól külön hidegrázást kapok. Mégis van pár olyan zenés film, amiket nagyon meg tudtam…..
magyarben 2014.12.09 16:55:46
Régebben készültek magyar zenés filmek is, és ezek közül is van egy-két örök darab:
-2x2 Néha 5 (
www.youtube.com/watch?v=9pdQoSBXbJk)
-Hattyúdal (www.youtube.com/watch?v=YVdHjv7ZHn8)(igaz, ez határeset, mert ebben nem "túl sok" a zene, de annál hatásosabb)

Amúgy meg van egy magyar színpadi musical, amit ha filmre vinnének (filmmusicalként), hatalmas siker lenne az egész világon! Ez a Valahol Európában!
(A 47-es mozifilmből készült színpadi musicalt 95 óta minden évben (legalább egy színházban) játszották, de mozifilmet mégse csináltak belőle!?!)