Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sorridente

44 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Időutazó Aki falubeli, az rokon? 2023.11.04 21:35:00
Az utóbbi hetekben Somogy vármegyei, azon belül is szenyéri őseim kutatása került előtérbe, miután egy kedves követőtől érdeklődő üzenetet kaptam. A hölgy családjának egy ága szintén ebből a faluból származik, így erőinket egyesítve megpróbáljuk kideríteni, hogy rokonok vagyunk-e, csak azért, mert…..
sorridente 2024.02.18 16:34:33
@Ifjabb Balogh Zoltán:
Kedves Zoltán!

Örülök a jelentkezésének! Azt nem tudja véletlenül, kik voltak nagypapájának a szülei? Úgy talán be tudnám illeszteni az én Balogh-ágamba.
2024 első napjaiban Máriaremetére készültünk kirándulni. Az esős idő csupán egy rövid sétát engedélyezett a Máriaremetei út mellett álló Kisboldogasszony-templom környékén, ahol a templomkert melletti régi villaépületeket is megcsodálhattuk. A templom körül sétálva, az épülettéglákon számtalan…..
Időutazó Vakáció anno 2015.07.19 20:51:05
Ebben a kánikulában - főleg, ha a négy fal közé vagyunk zárva- jól esik hűsítő, vízparton készült képeket nézegetni. A tavalyi nyaralás felelevenítése után kedvet kaptam ahhoz, hogy régmúlt idők vakációiba is belepillantsak. Akinek van kedve, csatlakozhat! :) Lássuk, hogy…..
Csapkay-őseimről már több ízben született bejegyzés a blogon. Ritka név lévén a kutatás talán egy fokkal könnyebb, mint a Horváth-ősök esetében, ám a rengeteg el- és átírás ennek az ágnak a felderítését sem teszi egyszerűvé. Az idő előrehaladtával, ahogy egyre több anyag válik kutathatóvá és…..
Nagymamám Bodoczky-lány volt, bár a családnak erről az ágáról - személyes okok miatt - szinte sohasem beszélt, történetei kizárólag anyai ágáról, a köröstarcsai eredetű Zsolnai-családról szóltak. Habár dédapám, az ő édesapja korán elhagyta a családot, idősebb korában újra felvették a kapcsolatot. Ez…..
Időutazó "Minden Lampert rokon!" 2017.08.12 13:48:57
A címben szereplő, első hallásra igencsak kétes állítás egy ismeretlen idős hölgy szájából hangzott el nemrégiben. A néni idén ünnepli 90. születésnapját, melynek okán gyermekei, unokái egy kívánságműsorban köszöntötték fel. Milyen jól tették, ugyanis nagypapám unokatestvére itt figyelt fel a vele…..
Időutazó A titokzatos könyvecske 2020.10.18 10:03:39
A most következő történethez kivételesen nem fűznek személyes szálak, ám az itt elvégzett nyomozás ugyanúgy egy hajdan élt család mindennapjait tárta elém. A történet főszereplője egy viseltes állapotú, kopott kötésű imádságos könyvecske, melynek belső borítóját és első lapjának mindkét oldalát…..
A segesdi Széchenyi-kastélyról írt bejegyzésekben már foglalkoztam az ott urasági inasként s szobalányként dolgozó őseimmel, Tóth Józseffel és Payerle Annával, akik apai ági ükszüleim voltak. Ükanyám - unokája emlékei szerint - kizárólag németül beszélt gyermekeivel, tősgyökeres sváb család…..
Időutazó Szabó Magda nyomában 2019.08.06 12:52:13
2017-ben volt Szabó Magda írónőnk 100. születésnapja, melynek apropóján  még abban az évben sor került az emléke előtt tisztelgő kiállítás megszervezésére a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.  Mivel az egyik első, maradandó élményeket okozó szépirodalmi olvasmányom az általa írt Abigél volt 13…..
Az egyik családfakutató Facebook-csoportban egy kedves hölgy egy igen érdekes könyvre hívta fel a tagok figyelmét: 2001-ben, Czégény Istvánné gondozása alatt jelent meg egy válogatás a 18-19. századi jászberényi végrendeletekről. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárban mintegy 1500, Jászberényből…..
Időutazó "Mi éltünk" 2018.04.21 13:26:03
Kemenesszentpéter, 1855. augusztus 18. Császár István plébános megható verse a halotti anyakönyv első oldalán.  Forrás: Gönczöl Mária, Familysearch...
Időutazó Szenyéri fotóalbum 2018.03.17 17:09:44
Nagypapám egy kis somogyi faluból származott. Szenyér neve valószínűleg keveseknek mond valamit, annak ellenére, hogy régi temetőjében áll egy kis kápolna, amit még a 13. században építettek. A falun kívül, az országút mellett az egykori déli határvidék egyik legerősebb várának romjait, vagy inkább…..
Időutazó Családfa a nappaliban? 2018.02.24 13:03:25
Bizony, aki egyszer elkezdi családja történetét, őseit felkutatni, az más veszélyes tettekre is képes. Például kidekorálja a nappaliját régi fényképekkel. Nem, nem a hagyományos képkeretes formára gondolok. Van ennél egy sokkal látványosabb és a fanatikusok számára készült megoldás is: a családfát…..
Időutazó Vándorló ősök 2018.01.07 08:00:00
BUÉK minden kedves Olvasómnak! Úgy gondolom, 2018 remek év lesz ahhoz, hogy aki még nem tette volna, elkezdje családfáját megrajzolni, nagyszülein túl őseinek életeseményeit felkutatni. Pszichológiailag bizonyított, hogy minél jobban ismerjük családunk történetét, annál jobban…..
...ezzel a néhány, az 1940-es évek elején készült családi karácsonyi fényképpel! Találkozunk 2018-ban!..
Félreértés ne essék, nem a kerámiagyártó Zsolnay-családról lesz szó a következőkben (bár szívesen találnék velük kapcsolatot), hanem a már korábban bemutatott köröstarcsai születésű dédnagymama, Zsolnai Erzsébet származásával kapcsolatban szeretnék veletek megosztani…..
Időutazó Családi karikatúra 2017.12.17 16:05:26
Csapkay Károly labdarúgóedző rokonomról már sokat írtam korábban. Az internetnek köszönhetően fotók és visszaemlékezések, hírek sokasága áll rendelkezésre Kari bácsiról, azonban nemrégiben egy új műfaj képviselőjét is sikerült megtalálnom: az 1944. október 19-én megjelent Nemzeti Sport egyik oldalán…..
1693 áprilisának végén járunk. A helyszín a Trencsén járásbeli Turna (Tornyos), az elkövető a művészi hajlamokkal  és hirtelen szabadidővel megáldott plébános. Izmos egy angyalka tartja a keresztet. :) (A kép forrása: Porubcsánszki Lajos András. Az eredeti anyakönyvi bejegyzést megtalálod itt.)..
Ha az ember elkezdi kutatni őseit, családja történetét, előbb-utóbb belefut olyan dilemmába, amit a források hiánya, tévedése miatt nem tud megoldani. Nem olyan régen történt, hogy az internet segítségével választ kaptam egy olyan kérdésre, ami már régóta foglalkoztatott, s ezáltal lezárult egy…..
Kedves Olvasóim! A mai alkalomra egy újabb családi mesét terveztem, de rá kellett jönnöm, a múltkor elkezdett bevezető "útmutatót" érdemes lenne folytatni, hogy azok is bekapcsolódhassanak, akik már eljutottak egy szintre őseik kutatásával kapcsolatban. Úgy gondoltam, ideje, hogy…..
sorridente 2014.11.29 21:33:38
Kedves Ceruzabél!

Először a mormonok által feldolgozott anyakönyveket ajánlom, a Fejér megyei településekét itt találja:

familysearch.org/search/image/index#uri=https%3A%2F%2Ffamilysearch.org%2Frecapi%2Fsord%2Fwaypoint%2F929W-VZ9%3A40680901%3Fcc%3D1452460

Változó, hogy mikori bejegyzések vannak fenn, általában 1895 és 1970 közötti polgári anyakövekről van szó.

Általános kiindulópont lehet a vezetéknevek keresésénél:

www.radixindex.com/indexhu.htm, ugyanitt a településekre is lehet keresni, milyen nevek fordulnak elő:

www.radixindex.com/hu/helyek

Az egész országra érvényes adatbázisokat a posztban találja! Sok sikert kívánok!
sorridente 2017.08.13 16:03:49
@ahonfia: Sajnos ilyet nem ismerek egyelőre.
Mikor az ember nem várt rokonokra bukkan. Érdemes közelebbről is megvizsgálni a szülők foglalkozását... (=1786-os nyelvemlék!)..
Az utóbbi időben rákaptam a családtörténeti témájú, főként önéletrajzi ihletésű könyvek olvasására, ami a szépirodalmi élmények mellett sok esetben tippeket is ad ahhoz, hogyan kezeljük az egy idő után tömeges adathalmazzá változó családfánkat. Az általam eddig kézbe vett művek szerzői mind egy-egy…..
Sok minden történt, amióta nem született új bejegyzés a blogon (2015? szent ég!). Mivel sokáig majdnem az összes ágon úgy gondoltam, hogy elakadtam, egy időre elengedtem a kutatás fonalát. Persze néha-néha lefuttattam egy-két keresést a leggyakoribb vezetéknevekkel a jól bevált adatbázisokban…..
Nem tudom letenni ezt a képet. Rajongok a kosztümös filmekért, főként a századfordulós, előkelő rezidenciákon játszódó sorozatokért (a Downton Abbey az abszolút kedvenc), valószínűleg ezért is nehéz visszatérnem a jelenbe. A kép láttán elfog a nosztalgia, magam sem tudom,…..
sorridente 2015.11.30 19:21:00
@Snoopyzit29: Kedves Zita!

Nagyon örülök, hogy írtál! :) Főleg azért is, mert a segesdi ágam kutatása eléggé le van maradva a többihez képest, jó lesz eszmét cserélni olyannal, aki hasonló cipőben jár.
Gratulálok a kutatásaidhoz, úgy érzem, Te sem tudod majd abbahagyni... :)
Értesüléseid igazak, ugyanis a Tóth-Payerle-házaspár egyik unokája, nagymamám testvére is mesélte ezt a történetet. A grófné kedvessége abban is megnyilvánult, hogy a szobalányt, Annát vitte magával minden külföldi útjára, így járhatott ő Velencében is.
Payerle Anna családja németkéri, betelepített sváb család, így később majd arrafelé kell keresgélnem. Szívesen várom ötleteidet!
Kérhetek Tőled egy privát címet?

üdv,

sorridente
sorridente 2017.02.09 20:31:35
@Gyöngyösi Gergely Domján Viktória: Kedves Viki!

Nagyon örülök a jelentkezésednek! :) Megkérhetlek arra, hogy utánajárj a látogatásnak? Ritkán járok arrafelé, már nem Somogyban lakik a család, de ha be lehetne valahogy jutni, akkor lemennénk!
Köszönöm! Ide írhatsz: hovi@citromail.hu
Az alábbi kis szösszenetet annak apropóján készítettem, hogy egy kedves rokon jelentkezését követően megindult a családfa Zachradka-ágának újbóli kutatása, a vélt rokoni szál megtalálása érdekében. Amint az egy későbbi írásból ki fog derülni, a küldetés sikeresnek…..