Regisztráció Blogot indítok
Adatok
humanosok

29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Történelem tagozat 2013.06.02 14:24:29
DiadalívA diadalív szabadon álló, nyitott kapuív, amit valakinek vagy valaminek a tiszteletére, gyakran győzelem alkalmával emelnek. Néha diadalkapunak is nevezik, bár ez a szó nemcsak állandó építményt jelölhet, hanem ideiglenes építményt is. A diadalívnek vagy egy, vagy három…..
Történelem tagozat Amfiteátrumok 2013.05.27 20:44:27
Az amfiteátrum tömegszórakoztatást (pl. gladiátorjátékok, állatviadalok stb.) szolgáló ókori római épülettípus. Elliptikus küzdőtérből (aréna) és azt körülvevő, lépcsősen emelkedő üléssorokból alakított nézőtérből (cavea) áll, amelyet az ugyancsak elliptikus…..
Történelem tagozat Circus Maximus 2013.05.27 20:16:07
A Circus Maximus az ókori Rómában szórakoztatásra használt hely/aréna volt. Először Róma etruszk királyai vették használatba. Az Aventinus és a Palatinus dombok közti völgyben helyezkedik el. A Kr.e-i 4. századtól 549-ig tartottak itt összejöveteleket. A lelátókról…..
Történelem tagozat A Diadalívek 2013.05.20 19:59:24
A diadalív egy szabadban lévő kapuív, amit valakinek vagy valaminek a tiszteletére építettek. egyszerre 1 vagy 3 átjárója lehet és az ünnepelt mindig a középsőben megy át ünneplés közben.  Elől és hátul oszlopok tagolják, amik között domborművek, vagy szobrok…..
Marcus Aureilus lovasszobra Rómában. A szobrot a híres művész Michelangelo tervezte.A szobron Aureilus pompás lovát üli meg és eközben   mintha  rámutatna valamire.Marcus Comudus előtti császár volt. Arra használták ezt a szobrot, hogy a császár fényűzőségét…..
Győzelmi oszlopok: Arcadius oszlopa ma egy római győzelmi oszlop töredéke, amely eredetileg Arcadius fórumán Konstantinápolyban áll. Flavius Arcaidus  győzelme emlékére állították 400-ban.Ez egy csaknem 4 méter átmérőjű és 47 méter magas…..
Történelem tagozat amphiteátrum 2013.04.29 19:50:17
Balogh Bence Amphiteátrum Az amfiteátrum (a görög ἀμφί 'két oldalt' és θέατρον 'színház' szavakból, latinul amphitheatrum) kör vagy ovális alakú, különféle rendezvények tartására használt tér, amelyet nézőközönség befogadására alkalmas fedetlen lelátó vesz…..
Történelem tagozat 2013.04.26 11:31:42
Diadalívek Római diadalív: A diadalív szabadon álló, nyitott kapuív, amit valakinek vagy valaminek a tiszteletére, gyakran győzelem alkalmával emelnek. Néha diadalkapunak is nevezik, bár ez a szó nemcsak állandó építményt jelölhet, hanem ideiglenes építményt is. A…..
Történelem tagozat Circus Maximus 2013.04.14 11:37:32
Itt látható a Circus Maximus mostani fényében .Még több képért ide katt -> www.keresztenymagyarorszag.hu/kepgaleria/normal/63 Ez egy ókori aréna ami szórakoztatásra használt hely volt Rómában. Rómában az első etruszk király használta ezt szórakoztatás céljából. A…..
Történelem tagozat 2013.04.13 12:07:01
Az amfiteátrum kör vagy ovális alakú, különféle rendezvények tartására használt tér, amelyet nézőközönség befogadására alkalmas fedetlen lelátó vesz körül. A leghíresebb ókori amfiteátrum : Colosseum Rómában az első állandó, kőből készült, sok néző…..
Történelem tagozat Lucretia 2013.04.02 11:06:41
(Lucretia otthon a szolgálóival dolgozik még késő éjszaka is, míg a többi feleség szórakozik.) Mikor a király fiai Delphiből visszatértek Rómába, ott ismét háborús készülődéseket találtak. Ezúttal a rutulusok ellen készült Tarquinius Superbus. A rutulusok Latium kevésbé…..
Történelem tagozat Forum Romanum 2013.03.29 12:44:16
A rómaiak gyakrabban nevezték Forum Magnumnak. Az ókori Róma fő köztere, a Capitolium és Palatinus domb közötti tér volt, amely a kereskedelmi és politikai világ központjának számított. A Forum Romanumon folyt a közélet.  Eredetileg a terület ingoványos volt, melyet…..
Történelem tagozat DIADALÍVEK 2013.03.28 14:32:12
DIADALÍV A diadalív szabadon álló, nyitott kapuív, amit valakinek vagy valaminek a tiszteletére, gyakran győzelem alkalmával emelnek. Néha diadalkapunak is nevezik, bár ez a szó nemcsak állandó építményt jelölhet, hanem ideiglenes építményt is. A diadalívnek vagy egy, vagy…..
Daphné története : Apollo meglátta Daphnét és el kezdte üldözni az üldözés során Daphné fut pihenés nélkül és Apollo aztán utol éri megfogja a hátát erre Daphné Poenos habjaira tekintve megszólal :„Ments meg, apám,folyamok, ha van istenerőtök ! Túlsággal tetszem; hát…..
A római eredetmondaRómát i. e. 756-ban alapította Romulus és Remus, egy ikerpár, kiknek története a következő:„Egy nap Silvia, a király nővére épp kisétált almáért egy közeli erdőbe, amikor hirtelen nagyon álmos lett, lefeküdt egy fa tövébe és elaludt. Azt álmodta, hogy…..
Történelem tagozat Lucretia 2013.03.20 20:19:42
Rómában Tarquinius Superbus uralkodott. Superbus Ardea városát akarta megtámadni, hogy a megszerzett zsákmányból feltöltse az állam pénztárát, és Róma lakosainak is adjon belőle, mert a zúgolódás egyre hangosabb lett ellene. Tudta, hogy ha a zsákmány egy részét szétosztja…..
Valamikor réges-régen, sok évvel Róma alapítása előtt Kis Ázsia partján volt egy gazdag, hatalmas város: Trója. Történt pedig, hogy a trójai királyfi, Parisz, elrabolta a spártai király feleségét, a világszép Helénát, és magával hozta kincseit is. Az egész görög nép…..
A római eredetmonda       Rómát i. e. 756-ban alapította Romulus és Remus, egy ikerpár, kiknek története a következő: „Egy nap Silvia, a király nővére épp kisétált almáért egy közeli erdőbe, amikor hirtelen nagyon álmos lett, lefeküdt egy fa…..
A szabin nők elrablása Saját szavaimmal: Annak idején, hogy legyen lakossága Rómának, s ez által be legyen telepítve, létrehoztak egy ún. asylum-ot. Ez azt jelentette, hogy bárhonnan, aki menekült, nem volt háza, s szeretett volna Rómában lakni, oda betelepült. Így lett…..
Tigillium Sororium Története:Horatius győzelme után a hadsereg nagy örömmel tért haza Publius Horatius vezetéséve. A Capenai kapunál várta őket a húga. A lány ahogy megpillantotta hogy bátyja a jegyese katonaköpenyét viszi a vállán elkezdett zokogni. A bátyja ideges lett hogy a…..
Történelem tagozat ANNA PERENNA 2013.03.19 19:09:42
  ANNA PERENNA                                    (móricz…..
A kezdetleges Rómában a lakók nagy részét pásztorok tették ki, akik nem voltak elegen ahhoz, hogy megtöltsék az új várost. Ezért Romulus, Róma alapítója és királya alattvalóinak számát szaporítani kívánta. A hírnökök által a szomszédos területeken, városokban lakó…..
Brutusnak volt egy fegyvertársa, Valerius akit a nép nagyon szeretett. Miután Brutus meghalt és egyedül maradt, azt suttogták hogy a királyságra akar törni és ezért nem vett maga mellé társat. Sokaknak az sem tetszett, hogy a Velia domb tetején épített magának házat. - Persze -…..
Romulus és Remus várost alapít: Alba Longa lakosainak száma egyre csak nőtt és nem fértek el a város falai között.Így jött az ötlet Romulusnak és Remusnak, hogy alapítsanak várost. Ezért elmentek Numitor királyhoz, hogy elmondják mik a szándékaik. Numitor megáldott unokáit…..