Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kovács Titusz

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Először éni is csak hirdetés és az oszlop állapota közti furcsa összefüggést szerettem volna lefényképezni (amúgy a Kétfarkú Kutya Párt akciójáról van szó), de aztán rájöttem, hogy az igazi kincs a falfirkákban rejlik. Na de kinek van igaza? Mészkő-e a márvány? A…..
Kovács Titusz 2014.05.19 05:39:44
@cso zsi: Csak a pontosítás kedvéért: A Margit híd építése (1876) és kiszélesítése (1937) között jóval több, mint húsz év telt el! ;)
Január elején "zajos sikert" aratott a tér egyik felének felújítása. Január 8-án lezárták a másik felét, hogy ott fojtassák a munkát. Azóta pont két hónap telt el. Lássuk mire jutottak: Ha csak ennyit akarnak leburkolni, akkor itt is lesz mit kerülgetni. Nem tudjuk a…..
  A Budapest100 sorozat az egyik legszuperebb kezdeményezés, ami városos témában született az elmúlt években. (Mondanám, hogy százévente egy ilyen jó kezdeményezés születik, de nagyon gyenge szöveg lenne). Aki nem ismerné, azok kedvéért a lényege egy mondatban: az év századik…..
Rákócziék párizsi bordélyháza után jutott eszembe (szegény fejedelmünk neve valahogy mindig a rosszlányokhoz kötődik), hogy hát száz éve Budapesten is volt jó néhány ilyen intézmény. De vajon mi lehet ma ezekkel az épületekkel? Én a magam részéről egyet ismerek, melyről…..
Kovács Titusz 2013.12.02 00:22:14
@Krumpli: A Víg utca az Víg utca! Bár egy jó darabig (1968 és 1991 között) Pogány József utca névre (nem) hallgatott. :)
Az Örömvölgy utca a mai Diószegi Sámuel utca volt. Elnézve azt a környéket nem kizárt, hogy ott is működött pár efféle műintézmény, bár a várostörténészek szerint annak a környéknek volt ez a neve. Mármint Örömvölgy (korábban Freudenthal). És mivel arrafelé se völgy, se hegy... Lehet, hogy a lányok idomai ihlették az elnevezést! :D
Egy rosszul írt betű, egy aljas átfirkálás, egy megszűnt és egy sosem volt település neve, na meg egy tökéletesen eltévedt utcatábla. Palotabarát, a BPXV bloggere ismét remek válogatást küldött az Urbanistára, saját fotókkal és ismertetőkkel. Át is adom neki a szót,…..
Kovács Titusz 2013.11.25 16:09:57
@NMihalY: Vagy harminc évvel ezelőtt jelent meg olyan utcajegyzék, amelyben azt írták (bár ezt más dokumentum nem támasztja alá), hogy a Drégelyvár és Árvavár (akkor Frankovics Mihály és Gőgös Ignác)utcák közti szakaszon egy ideig Pestújhelyi Körvasút sor volt a neve.
Amúgy a vasút túloldalán is található egy baki: A Szuglói Körvasút soron van egy régi, az '50-es évekből származó tábla, amelyen Szuglói Körvasút utca látható - ha jól emlékszem a Remény utca sarkán.... :D
A Fibonacci körút nem egy újabb köztérátnevezési hullám terméke, hanem egy szellemes elnevezés arra a térképre, amit hugyosjoska posztolt. Nem tudom, hogy vagytok vele, engem mindig is zavart, hogy Budán nem folytatódik a pesti nagykörút szabályossága. Erre tessék. Kiderül, hogy…..
Elképesztő vihart kavartak az új metrólogók az Urbanistán. Míg egyes kommentelők meg voltak győződve, hogy a BKK fizetett ügynöke lettem, aközben a közlekedési központ - kis túlzással - válságstábot hívott össze tegnap a posztjaim miatt, annyira váratlanul érte őket a…..
Kovács Titusz 2013.11.21 15:28:25
@HM | photography: Azt hiszem, veled tudok egyetérteni! :)
"Ismeretlenek megrongálták a Gellérthegy Jubileumi parkban található Ülő nő szobrát, és a lefűrészelt szoborrészeket eltulajdonították. A szobornak levágták a fejét, az egyik kezét és lábát is. A keletkezett kár felbecsülése folyamatban van. A Főkert ismeretlen tettes ellen…..
Van a Rákóczi úton egy neromán/romantikus templomocska, amit elég kevesen ismernek. Nem csoda, egy háztömb zárja be, mint az a fenti Google Maps-os képen is látható. Az utcáról csak annyi tűnik fel a járókelőnek (már akinek feltűnik), hogy egy egész saroknyi hosszon egységes a…..
A Dorottya utca és a Szende Pál utca sarkán álló többre hivatott ház közben lassan szétrohad... És már életveszélyes...  - írja Qtya a Skyscrapercityn a feltöltött három kép mellé. Fotó: Qtya/Skyscrapercity A dolog annál is ijesztőbb, mert a Dorottya utcát nem is…..
Mintha kiphotoshopolták volna a hátteret, pedig nem. Ilyen volt. (Via: Fortepan, tipp: Sadia.) ..
  Amióta forgó jégcsapokat vizionáltam a Nyugati tér lekedveltebb találkapontjára, különösen szíven viselem sorsát. Ezért is hökkentem meg Városjáró bloggerkolléga levelén és képein:   Az elmút hetekben lecsupaszították a Nyugati téri forgóórát. Megposztolnád?…..
Kovács Titusz 2013.09.27 21:02:23
@Dr Milton: Az egykori London Szálloda volt a Skála Metro helyén, de azt nem a háború tüntette el, hanem a '30-as években bontották le.
Azt hiszem, egészségtelen és lerobbant állapota volt az indok..... Olvastam is Márai valamelyik írásában - részletesen ecsetelte, milyen volt a szálló. Cselédlányok, reménytelen szerelmesek jártak a salértomos szobákba megöngyilkolászni magukat lúggal, satöbbivel... :o
Remek találattal örvendeztetett meg PG, a Fővárosi Blog szerzője. Rögtön posztba is öntötte, én csak megosztom veletek: "Budapesten forgatták a Zara legújabb, a 2013 őszi-téli férfi ruházati kollekció image-videóját, amiben többek között a Párisi Udvar (0:22-nél), a MÜPA…..
Vajon kell-e, lehet-e valamit kezdeni a Bosnyák térrel? Na és ha igen, akkor mit? Ezeket a kérdéseket boncolgatja Palotabarát, a BPXV. bloggere, aki ismét vendégposzttal jelentkezik az Urbanistán. Íme: Jó pár éve - tán két polgármesterrel ezelőtt volt -, hogy a helyi újságban…..
Kovács Titusz 2013.06.20 17:52:19
@milu vagyok:): Az egy régi budapesti határkő - sok ilyet látni manapság is az eredeti helyén (Szépjuhászné, Pesthidegkút, Újpest, stb....), de van, amelyikről az idő már levéste a feliratot.
Mivel a Határ útnál is ott húzódott a régi Budapest határa, valószínűleg ezért helyezték oda az oszlopot. :)
Fotó: Józsefváros Anno A Józsefváros Anno amúgy is igen figyelemre méltó oldal, de most valami egészen különleges dolgot fedezett fel. A Baross tér aluljáróinak brutális bontásáról már itt az Urbanistán is esett szó, ám a lefeszegetett korlátoknál sokkal…..