Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sEm

89 bejegyzést írt és 185 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A történet előző részét ide kattintva olvashatjátok. Tehát ott tartottam, hogy a hajnali sebész sem volt még biztos abban mi legyen. Közben lassan telt az idő, jött a néni aki az ennivalót osztja, kaptunk tőle menüt amin be lehet jelölni mit akar enni a gyerek.  A nővérke meg adott nekem egy…..
Úgy kezdődött, hogy mikor szerdán hazajöttem munkából egy állig betakarózott gyereket találtam a számítógép előtt. Szélesen mosolyogva de bevallotta, hogy bizony fázik.Kint napsütés van, meleg idő, semmi oka fázni. Gyorsan lázat mértem neki. A hangulata továbbra is jó, hiszen iskolai szünet van.…..
Pár egyszerű lépésben bemutatjuk Nektek, hogy hogyan tudtok képet beilleszteni saját bejegyzésetekbe. A blog.hu rendszere jelenleg háromféle módot támogat: képbeszúrása a blog.hu-ra töltött képek közül képbeszúrás külső linkről képbeszúrás az Indafotós képeid…..
sEm 2017.04.08 16:17:05
@Fischfucker: Van megoldásotok? Hiába csinálok bármit mindig fordítva teszi fel a képet.
Mesterképzést keresek. Holnapután lejár a jelentkezési határidő. Múlt hétfőn elmentem egy ELTE BTK-s tanszék nyíltnapjára. Hátha. Meg kellett egy kis nosztalgia. Elhelyezkedési lehetőségekről nem kaptam nagyon információt – viszont a doktori program nagyobb hype-ot élvezett, mint a Suicide Squad…..
sEm 2017.02.14 18:43:49
@noblesseoblige: "Az ELTE BTK-nál kevesebb feudálisabb közeg lehet a mai magyar felsőoktatásban." Egy év ELTÉs előkészítő után külföldi egyetemen tanultam, hihetetlen a különbség hozzáállásban. Nincs fennhéjázás, sőt! Részmunkaidőben takarítóként dolgoztam, a gyerekeket kicsik voltak, én meg "mature student" 31 évesen és a tanárok nagyon segítőkészek voltak mindenben.
A nyelv, a kommunikáció alapvetően határozza meg nem csak a mindennapjainkat, hanem az önbecsülésünket is. Márpedig ha ez a „szuperfegyver” nem, vagy csak korlátozott hatékonysággal működik, akkor nagyon gyorsan ijesztő változásokon mehet át a személyiségünk is, miként ezt…..
sEm 2017.01.14 10:54:08
@Topolina: A legerdekesebb az egeszben szamomra, hogy mikor idekerultunk en hamarabb megertettem az akcentussal beszelok mondanivalojat (pakisztani, indiai, roman, litvan) mint a tozsgyokeres angolok.
Ma is van olyan, hogy en forditok lengyel-/romanangolrol, angol angolra a tobbieknek.
Tenyleg par honap alatt meg raall a fule az embernek majdnem mindegyikre. Ami rohadt fontos, hogy mosolygassal minden nehez helyzetbol ki lehet segitened magad.

A mi szakmankban sok kulfoldi van: foleg olaszok, spanyolok, a foldmunkasok kozott meg inkabb litvanok, romanok es lengyelek akikkel egyutt dolgozom. Diggerdriverrel meg sosem futottam ossze sajnos, de alapbol nem talalkoztam meg magyarral, csak a regeszek kozott.
Engem altalaban a kelet-europaiak irnek neznek, az angolok meg francianak, nemetnek (amit nem ertek mert szerintem nekik nagyon jellegzetes akcentusuk van).
sEm 2017.01.14 16:51:10
@egy igazi barom vagy mária: ezt en is kiszurtam " aki nemrég tárgyalóasztalnál ülve idős professzorokkal folytatott eszmefuttatásokat a magyar közoktatásról."

Ez valahol olyan rohadt szomoru.

En egyetemista koromban (itt kint) ugyanugy professzorokkal vitaztam, publikaltam, par diplomat osszeszedtem es mindekozben takaritokent dolgoztam ugyanazon az egyetemen ahol tanultam hat evig (+ hazimunka es a gyerekek).

Rossz a hozzaallasa a posztolonak sajnos. Ugyanaz mint az ide kijovo soktizezer honfitarsunknak akiknek a munka budos, akik nem tudjak feldolgozni, hogy le kell menniuk ketkezi melosba recepciosbol... Hihetetlen.
Baristakent is lehet jo sokat tanulni, elvezni a melot, hallgasson hangoskonyvet amikor nem a vendegekkel van hanem mosogat hatul. Dolgozzon kemenyen es ki fog emelkedni, senki nem fog rohogni rajta vagy hulyenek nezni. Aki kemenyen, tisztessegesen csinalja amit kell csinalnia, nem nyafogva, immel-ammal az tulendul ezeken az egzisztencialis rinyakon.
A penznek nincs szaga, engem sem zavart, hogy osszehanyt szaros klotyokat kellett takaritanom, mert a gyerekeknek lett szep cipoje, meg etel az asztalon. Kozben meg tudtam, hogy mire torekszem, mit akarok elerni, mit es hol akarok dolgozni (jelenleg ott dolgozom es azt, amit 2008-ban egy szeminarium utan kituztem magamnak).

Na mindegy, nem megyek bele bovebben, de ettol a nyifogastol hatast dobok es egyre tobb ilyennel talalkozom.

Jotanacs az ide induloknak: ha tenyleg egy eved van a tervezesre akkor csinalj meg egy tisztesseges szakmat. Egy ev alatt egy olyan alaptudast fel lehet szedni amivel itt mar el lehet helyezkedni.
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre   Kedves Despota! Jódarab ideje gondolkodom azon, hogy én is leírom a munkahelyekkel kapcsolatos tapasztalataimat, de írásod alábbi része adta meg számomra a végső lökést: „Minden tiszteletem azoké…..
sEm 2016.12.20 06:48:41
@Slevin8: Remélem a sok duma között megtalálta amit írtam a poszt szerzője.

Nekem is hiányzik, hogy a reggelt együtt töltsük a gyerekekkel, de így sokkal jobb. Sokszor még csavarogni is van időnk délután - és akkor az aznapi"kötelező program" kimarad.
sEm 2016.12.20 21:02:22
@Norindaa: Ezeket irtam, erre valaszul "Vagy előbb –utóbb csak meggyőzöm a páromat, hogy költözzünk mi is külföldre."

"Akkor külföldről egy-két szó. A szakmámban dolgozom. Mivel több okból nem lakunk a fővárosban ezért ingazunk mindketten a férjemmel. Az építőiparban nincs rugalmas munkaidő ezért én minden reggel 6-kor kilépek a lakás ajtaján hogy időben beérjek dolgozni és 5:30 után érek haza. Mivel férj munkaideje rugalmas ezért ő viszi a két gyereket. Délután együtt jönnek haza más gyerekekkel es náluk varnak ram (nem ingyen). Miután haza megyünk együtt tanulunk majd házimunkát csinálunk. Mindenki be van fogva mosogatásra, mosásra, főzésre is.
Csak igy működik az egyik iskolába hurcolast fel kell adnod es emberi időben hazaérsz. A házimunkát meg megosztani, nálunk a speciális igényű kisebbik is komolyan besegít."

"Szerintem probald ki, milyen hajnalban munkába járni. A partnered nem tudja vinni a gyerekeket suliba?
Annak sincs sok értelme, hogy hétvégén szetszivatod magad a házimunkával . A tízéves is tud hajtogatni meg bepakolni a mosógépbe stb. Nálunk max 1 óra a napi házimunka es ebben a házi feladat is benne van (itt nem adnak sokat). Este 7-tol már vígan xboxozom a kölkökkel."

"Nekem is hiányzik, hogy a reggelt együtt töltsük a gyerekekkel, de így sokkal jobb. Sokszor még csavarogni is van időnk délután - és akkor az aznapi"kötelező program" kimarad."
sEm 2016.12.20 21:21:29
@Norindaa: Azt azert tenyleg nem ertem, hogy a hajlenovest el tudtad intezni egy nap szabival, de a gyerek a vadhussal meg meg nem volt orvosnal...
Örülünk, Vincent? Brexit-blues 2016.12.19 12:53:20
           Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál.  A jobboldali bulvárlapok szerint az egyik brit közlekedési szakszervezet, az RMT elnöke, Sean Hoyle azt mondta egy szélsőballer mítingen, hogy az a célja, hogy megdöntse a kapitalista rendszert. A BBC…..
Cs. egyik kedvenc meséje a Laputa, a "cuki" Zumzumokat meg csak úgy szereti, így hát ma hajnalban megrajzolta egy képre mindkettőt. Egyre jobban ügyesedik, a gépi rajzolás a legerősebb önkifejezési eszköze lett. Megrajzolja a félelmeit, a szorongásait és mindazt ami örömöt okoz neki.A…..
Lehet, hogy ezzel most nem leszek valami népszerű, de nem nagyon tudom megállni szó nélkül. Autizmus Világnapja alkalmából szeretnék tiszta vizet önteni abba a bizonyos elképzelt pohárba. Terjed a neten egy autista ember levele amiben felkéri a szülőket arra, hogy ne sirassák el az autista…..
Újra itt vagyok. Remélem, azért annyira nem hiányoztam. Nem kell a zsepisdoboz. Ma biztosan nem, köszönöm. Szerettem volna az iskoláról beszélni, a közösségről, mert a múltkor kérdezte. De nem áll össze a fejemben a kép, mert állandóan ezen a félelem-dolgon kattogok. Nem én…..
sEm 2013.04.05 09:57:29
@Imola Tamás: Szeretettel üdvözlöm!

A sötéttől félés nálunk is így van. Csak éjszakai lámpával tud aludni, ami egész éjjel világít (egy IKEÁ-s, sárga holdacska). Mondjuk néha meg elkezd azon aggódni, mi van ha éjszaka kialszik a lámpa, vagy felforrósodik a búra. Ilyenkor nehéz megnyugtatni, és bevetem a feltölthető kis éjszakai lámpát.
sEm 2013.04.05 23:11:22
@Imola Tamás:
De nagyon jó, hogy egyedül ki mer menni úgy, hogy felkapcsolgatja a lámpákat! :)
sEm 2016.04.02 21:30:02
@alma2: Nehez dolog ez, mert a szorongast nem lehet kinoni olyan konnyen. Ahogy nagyobb lesz mar panikrohamok is kerulgetik sajnos.
Egyebkent azota mar sokat javult az alapot szerencsere. :)
Autizmusmesék Hogyan segíthetsz 2013.06.24 08:00:00
Van egy lista, hogy mit ne mondj autista gyerekek szüleinek. Többen feltettétek azóta a kérdést, hogy akkor mit lehet mondani, hogyan lehet segíteni, ennek jártam utána az elmúlt hónapban. Megkérdeztem szülőket, bújtam különféle honlapokat és íme, kész a lista első tíz…..
sEm 2014.05.08 10:21:33
@MorcosMoha: Tokeletesen egyetertek veled, es nagyon jo, hogy ilyen helyen eltek.

@PomberMaci: Koszi PomberMaci.

@semota: Koszi Semota.
sEm 2016.02.29 07:58:07
@Narina: Szia Narina! Azt érzem abból amit leírtál, hogy ez egy régóta tartó állapot. Mennyi idős a kicsi?
sEm 2016.03.01 07:59:33
@Narina: Én ugy érzem elsősorban a tesóddal kell leülnöd és őszintén beszélni róla. Küldd el akár ezt a posztot neki és írj pár sort, hogy szeretnél jobban részt venni az életükben, segítsen neked hogyan segíthetnél. Próbáld kommunikálni felé az érzéseidet. Bocs megint rövidre fogtam csak a vonaton ülve írok. Este otthonról folytatom. ;)
Mission Impossible. De tényleg. A Walt Disney nevével fémjelzett rajzfilmeken nőttem fel, ájultam imádom őket, és most ki kellene választani belőlük a 10 legjobbat. Képtelenség. Kockás papír, toll, egy órás töprengés (és ebben a nosztalgiázás és zenehallgatás még benne…..
Vannak dolgok, amikről nem beszélünk, pedig nagyon kellene. Vannak dolgok, amik annyira ijesztőek, hogy inkább a homokba dugjuk a fejünket és megpróbáljuk őket elfelejteni.Elfelejteni amikor a gyerekünk először kimondja a szót, hogy öngyilkosság. Hogy rémálmai vannak tőle. Mert…..
sEm 2015.09.07 07:53:59
@Hórukk: Kedves Hórukk! Lehet, hogy nem írtam érthetően. A fenti posztban nem klasszikus rémálmokról van szó. Ezek olyan ijesztő gondolatok, képsorok amik nem autista embereknél is jelen vannak csak sokkal sokkal ritkábban és kevésbé ijesztő mértékben. Olyan mint amikor a kezedbe kell fognod egy megbecsült családi ereklyét és végigszalad benned, hogy na most le fogod ejteni biztosan és izzé-porrá töröd mindenki szeme láttára.
Az autista embereknél ezek a szorongásos rémlátomások sokkal gyakoribbak és intenzívebbek. Kialakulhat egyfajta kényszeres viselkedés is belőlük ami nagyon komoly problémákhoz vezet.

A fenti poszt kulcsmondata az öngyilkosság. Amikor a gyerek attól retteg, hogy "véletlenül" vagy idegességében kiugrik az ablakon ezért az összeset zárva kell tartani. Ez csak egy példa volt. A poszt azért született mert a szülők erről nem tudnak sokszor, nem készülhetnek fel ra és igy magukat hibáztatják ami helytelen. Köszönöm a segítő szándékot, nagyra értékelem!
Drága Blog-olvasók! Nehéz elkezdeni ezt a bejegyzést, az utolsót.. Anyu imádta ezt a blogot, itt bármikor megoszthatta Veletek azokat a fantasztikusan érdekes történeteket, felfedezéseket, eseményeket, melyek Őt…..
kisrigók vigilia 2015.08.07 21:45:59
- képzeld anya, nem árukodok, mert ez nagyon régen volt, de egyszer a gyerekotthonban a  csaba a hátamögé dugott egy zöld gereblyét, és amikor odjött hozzám úgy fejbevágptt vele, hogy majdnem meghaltam...-…..
Cs kedvenc játéka a HALO, aminek az egyik főszereplője Cortana, a mesterséges intelligencia. Mivel egy ideje ez a speciális érdeklődése (SI)* ha engednénk neki, egész nap képes lenne a számítógép előtt ülni és végigjátszásokat, titkos lelőhelyeket meg a játékban…..
sEm 2015.07.24 21:48:27
@n0n4me: Szia n0n4me!
Koszonom, hogy felhoztad a temat, mar regota tervezek bejegyzest irni errol a kutyuzesrol, de egyszeruen nem jutok el odaig, meg nagyon ovatosan kell fogalmaznom nehogy megbantsak vele valakit.

Cs. nagyon tehetseges modell epitesben, legyen az lego, geomag, fakockak vagy szamitogepes 3d modellezes. Ugyanigy nagyon tehetseges programozasban is (ebben egyebkent mindket gyerekunk) amit itthon altalaban a Scratch-en gyakorol, 3d modellezest pl. a Blender-en.

Van egy laptopjuk amin mindketten gyakorolhatjak ezeket, vannak napok amikor Cs. is orakat ul elotte es dolgozik a jatekan (nyilvan iskolaevben hetkozben ezeket az orakat muszaj limitalni, de az iskolai szunetben masok a szabalyok).

A kutyuzes mar mas teszta, kutyu alatt a nintendokat, a tableteket meg a mobilokat ertem, amire az ember feltesz mindenfele agyzsibbaszto jatekot amit potyogtethet.

Sok NT szulo teljes joszandekkal hagyja a magasan funkcionalo gyereket egesz nap, meg vasarlas kozben is nintendozni, mobilozni stb., mert nem mernek beavatkozni vagy faradtak es ok is inkabb engednek a gyerek akaratanak, de legtobbszor puszta joszandekbol, mert ugye ez megnyugtatja a gyereket, kikapcsolja. Pedig az a kicsi ennel joval tobbre kepes, de azt mar huszonevesen keso lesz potolni.

Mielott felreertenel, az agyzsibbasztasnak is megvan a sajat ideje, a gyerek is nez youtube vegigjatszas videokat meg csaladilag nyomjuk a a Hungry Cells-t es en is mindjart HALO-zni fogok, mert baromi nyomott vagyok ma.

:)

Szoval koszonom amit hozzatettel, minden amit mondtal teljesen egyezik a mi elveinkkel is, csak nem tisztaztam azt hiszem megfeleloen a kutyuzes alatt mit is ertek.
Év végén itt nemcsak a tanárok értékelik a gyerek teljesítményét, hanem a tanuló maga is leírja mit tapasztalt az elmúlt évben, ami nagyon jó visszajelzés mind a pedagógusnak mind a családnak. Általában ilyenkor arról írnak mi volt a kedvenc tantárgyuk, É. például arról…..
Próbált már ovist  vigasztalni, amikor a világ működése épp méretes fityiszt mutatott neki? Elég kemény meló. Főleg, ha maga a felnőtt is azt gondolja, hogy rosszul működik a világ, vagy, ha eleve ő maga sem érti a működését. Szegény Ildikó helyzete sem lehetett könnyű,…..
sEm 2015.06.30 12:01:34
@Manyecska: Es nem csak a gyerek ;) azert mondom, szivesen beszelgetek rola, csak venszivar leugatott. Nem egy tragédia a dolog, foleg ha nem hagyja az ember maganak, hogy belefulladjon az onsajnalatba, a gyerek meg azzal takarozzon. Kamaszkorban lesz akkor nagyon húzós. A posztolo gyereke is épelméjű autista tehat barmi lehet belole. En meg megyek vissza dolgozni a hullaimhoz. Ebédszünetben leszek.
sEm 2015.06.30 14:26:39
@Manyecska: Milyen hulla? Hát emberi. Csontvazformaban. Neked mi kell, ebédszünet vagy hulla?
sEm 2015.06.30 14:33:22
@AtiSnatch: Nem tudom neked most egyenkent beidezni, egyreszt mobilról irok masreszt meg rovid az ebedszunetem, mennem kell vissza a gödörbe. Az autista szot hasznaltak negatív értelemben, volt aki írta, hogy gyerek autista anyja downos, a masik írta, hogy anya is autista. Aztán ott vana sok csodálatosan tájékozott vadbarom aki szerint minden hisztis gyerekre ramondjak, hogy autista es minden masodik betegségnek mondja a dolgot. Hat most igy hirtelen ennyi.
Valójában nem történnek nagy dolgok a mai történetben, másfelől viszont csupa fontos dolog történik Christine posztjában: egy magyar család keresi (és találja meg) a helyét Angliában (és nem mellesleg az is kiderül, hogy London nem minden). Ez már a második rész, az első…..
Régen jártam erre, tudom. Azt kell mondjam most nagyon napfényesnek tetszik itt minden. Talán amiatt, mert végre dolgozom újra, jön a tavasz is és kezdenek a dolguk a helyükre kerülni az életemben. Vannak dolgok amikről még nem beszélhetek, pedig nagyon kikívánkozik és olyanok is…..
sEm 2015.02.20 21:37:05
@albaregia30: Örülök neki, köszönöm, hogy írtál. :D
@Babócska: Nagyon jó, hogy megtaláltad a saját utad magadtól. Az különösen jó, hogy a kicsi segített. Azt hiszem egymást formáljuk folyamatosan. :)
@nutika: Én köszönöm, hogy írtál. :D
Komolyan mondom, soha nem értettem, miért van az a hülye fixációjuk, hogy negyedóránként megkérdezik beszélgetés közben, hogy én hogyan érzem magam.  Azt hittem, ez vagy valami járvány maguknál, vagy csak unatkoznak. Azután megkaptam a levelet, tudja, amiben a diagnózis van, és…..
sEm 2015.02.20 21:25:44
@Srégelné Herczeg Ágnes Tímea: Agnes koszonom, hogy irtal. Korbekerdezek, hogy ki tudna nektek segiteni, hova tudsz fordulni mert a szemkontaktus meglete meg nem zarja ki az autizmust. Cs.-nak is volt, de egy gyakorlott pszichiater es a szakemberek akikkel vegigmentunk a diagnozison itt, mind kiszurtak, hogy tanut szemkontaktusa van.

@Felicitasz: Koszonom. Nehez ut ez, sok embert elveszit kozben az ember, rengeteg alom osszetoik es rengeteg uj szuletik. :)
A leletmentő régész munkája nagyon összetett, elsősorban rengeteg fizikai munkával jár itt Angliában. Ezt sokan nehezen viselik és minden kezdeti lelkesedés ellenére hamar kilépnek. Főleg azok, akik olyan országból jöttek, ahol a "piszkos munkát" segédmunkások végzik, a…..
Csapkod, repked és örül. Mindenkinek büszkén mutogatja, hogy négy kiscicás óra van a kezén. Kipróbálja a 3D tévét a 3D szemüveggel és néha a földre veti magát kacagva, ahogy közeledik a kamion. A lelkesedése átragad több kisgyerekre is. Odajönnek, és ők is kipróbálják.…..
sEm 2014.08.18 21:59:18
sEm 2014.08.20 11:36:02
@szener: Nem tudom, o mar lassan tiz eves. A masik, hogy ugy gondolom nem kell mindenkinek egyformanak lennie. Ez az egyenisege resze.

Raadasul a boldogsag es az udvariassag ragados. :)
sEm 2015.02.19 11:45:17
@calealenta: @semota: @Pieta V: @Babócska:
Annyira szétszórt vagyok, hogy most jutottam csak el idáig, hogy válaszoljak nektek.
VOlt valahol a fejemben egy kis piros lámpa ami azt villogta, hogy a blogon válaszolni kell a hozzászólásokra, mert tök király, hogy írtatok és tök jó dolgokat, de letakartam valami kendővel asszem. :D
<3
Autizmusmesék Nem vagyok hős 2014.06.03 11:25:47
Ember vagyok, olyan ember aki esendő és tele van hibákkal. Vannak gyerekeim és ezért anya is vagyok, de én még mindig én vagyok. Nem lettem más ember csak azért mert utódokat hoztam a világra és nagyon szeretem őket. Az egyik gyerekem autista. Én meg most rohadt fáradt és…..
sEm 2014.08.12 17:36:05
@zsofi77: Ahh teljesen normalis, hogy kiborit a gyerek. ay alapveto problema az, hogy mindenkinek csak elvarasai vannak a nokkel szemben.

Az apaknak azert konnyebb, mert mindenki alapbol hulyere veszi oket - bevasarolni se tud, pelenkat cserelni - igy megfelelniuk se kell. Ha meg valaki beszol nekik, azt egy vallranditassal elintezik.

Nekunk is igy kene, csak a lanyokat elnyomasban szocializaljak alapbol. Szoval hajra, szuperul csinalod. :D
sEm 2014.11.01 14:10:32
@ChronoZone: Nagyon köszönöm, hogy megírtad.
Nagyon sokat jelent ez nekem.

@Littlewood:
Nagy a nyomás mindenkin, hogy megfelelően cselekedjen és csak mosolyogjon ha gondja van. Nem "divat" kiereszteni a gőzt. Pedig fontos.
sEm 2015.02.18 20:12:10
@T mint T: Szuper!!! Köszönöm, hogy írtál. :D
Nagyon nagyon nehéz elszakadni a belénkátkozott szerepektől, az elvárásoktól. Ha megtalálod azt amiben igazán életre kelsz, az sok energiát ad a mindennapokhoz.
Hajrá!!!
Egy pinceszinti boylerszoba ahol római rétegeket tártunk fel.  ..