Regisztráció Blogot indítok
Adatok
radirpok123

0 bejegyzést írt és 161 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Wizz Air glasgow-i járatának beindulásával már egyáltalán nem elérhetetlenül drága Skócia - már ami az utazást illeti, mert sajnos a sör és a cider a kocsmákban alig úszható meg három font alatt, de legalább pintet adnak és csurig töltik a poharat. Egy edinburgh-i kört az…..
Mivel manapság egyre nagyobb figyelmet kap, és egyre többen választják a funkcionális edzést,- azon belül is a CrossFit-et,- ezért úgy döntöttünk, hogy egy poszt, pontosabban egy lista erejéig összeszedjük Nektek a CrossFit edzés legpozitívabb ismérveit. Mindazon által a lista…..
Ma folytatódik az a sorozat, melynek célja, hogy megpróbáljuk közösen összegyűjteni egy-egy országról a legfontosabb tudnivalókat, remélhetőleg megkönnyítve azok dolgát, akik a határátkelést fontolgatják. Ma a svájci rendszert próbáljuk meg feltérképezni, méghozzá Svájci…..
Amikor az ember úgy dönt, külföldön folytatja az életét, hirtelen rengeteg teendő szakad rá, ügyintézések garmadája. A mai posztban megpróbáltam összeszedni, melyek a legfontosabb elintéznivalók mielőtt elindulunk – ha esetleg valami kimaradt volna, nyugodtan egészítsétek ki.…..
radirpok123 2014.12.02 16:06:01
@TilosazA (UK): NE jelentkezz ki sehonnan.
Van NI numbered? Ha igen, akkor a TB-bol kijelentkezhetsz munkahely nelkul is. Ha nincs (es nem jelentetted be a kulfoldre koltozest), akkor bizony fizetned kell havi 6810 forintot (ez evente valtozik). Ez kb. 18 font havonta, szerintem ennyit meger :)
Itt egy jo osszefoglalo:
nokkulfoldon.hu/hogy-is-van-a-tb-fizetes-ha-kulfoldon-elek
radirpok123 2014.12.02 16:40:53
@Mirjam2: de, az APEH, khm, NAV fele az NI number az igazolas, hogy onnantol nem ok az illetekesek, es leszallhatnak rolad. Termeszetesen ettol meg nem vagy automatikusan biztositva, de onnantol a magyar hatosagnak semmi koze hozza, ofelsege alattvaloja lettel :)

NI number nelkul a NAV nem hiszi el neked, hogy nem csak szorakozol a TB fizetesi kotelezettsegeddel. Ez pont olyan, mint az autoknal a kotelezo felelossegbiztositas, azt sem lehet csak ugy lemondani, hogy holnaptol nem akarod fizetni, a biztositonak kell adasveteli vagy mas igazolas, hogy megszunt a fizetesi kotelezettseged (Magyarorszagon legalabbis).
radirpok123 2014.12.02 16:41:12
@Mirjam2: azert eri meg, mert amig az NHS-es "doki" felir neked egy doboz paracetamolt, hogy azt szedjed ket hetig, es majd szolj, ha nem javult a helyzet, addig ezen ido alatt otthon kivizsgalnak, megmutenek, es a varratokat is kiszedik a mutet utan. Egy rakos daganat siman muthetetlenne fejlodhet az alatt az ido alatt, amig latszolag semmi bajod, vagy csak "faj a fejed" (bar a paracetamol csodakra kepes!).

Az meg a masik fele, hogy Magyarorszagon elfogadjak-e az europai kartyat vagy sem. Elvileg igen, gyakorlatilag nem mindig. Elvileg ugyan nem lehetsz ket helyen biztositott, gyakorlatilag egyszerubb igy az elet. Persze YMMV.
Szép csendben közeledünk az év végéhez, így majdnem átsiklottunk azon a tényen, hogy idén 30 éves a Commodore 264-es család. Persze így, ezen a néven kevesen ismerjük, de ha azt írom, hogy Commodore 16, Plus/4, 116, egészen más megvilágításba kerül a téma. A Commodore Világ…..
radirpok123 2014.11.29 22:40:38
@Bobby Newmark: @Keresztény szellemiségű luxuskurva: @komplikato: a Bill Herd-tol belinkelt videot tessek megnezni, eleg jol elmondja, merre hany meter:
1. a C116-ot $49-ert akartak arulni az eredeti tervek szerint - tehat ez amolyan igazi olcso gep volt eredetileg, SOKKAL olcsobb, mint a C64
2. a C16/C116/+4 sorozatot uzleti (!) celokra szantak, es NEM a C64 konkurenciajanak. Tehat nem veletlenul maradtak ki a SID es a sprite kezeles, hanem mert nem volt cel, hogy ezek benne legyenek, sot, kifejezetten nem akartak beletenni oket.

Arrol nem tehetnek, hogy Magyarorszagon es az egesz keleti blokkban az atlagembernek meg ez a legolcsobb cucc is szinte megfizethetetlen volt, es igen, ezert volt annyi Plus-4-es itthon, es nem azert, mert annyival jobb lett volna, mint a C64. Mas kerdes, hogy ennek ellenere olyan dolgokat csinaltak Plus-4-gyel is a koderek, amit valoszinuleg a gepek tervezoi sem gondoltak lehetsegesnek...
A mai poszt inkább első benyomások összessége Ádámtól, aki három hónapot töltött szakmai gyakorlaton Spanyolországban, de feltett szándéka, hogy visszatér, már a cégét is megalapította. Lássuk, milyen, amikor valaki fél lábbal már átkelt a határon. „Ennek a blognak…..
Ma némi szünet után folytatódik a sorozat, melyben elintézendő ügyeinket vesszük sorra, azaz mi az, amire egy-egy ország esetében figyelnünk kell határátkeléskor. Németországot már kibeszéltük, ma pedig az egyik legnépszerűbb cél, Nagy-Britannia következik. Természetesen…..
radirpok123 2014.11.14 08:15:19
@neuro34: nehany tipp eszakrol (pl. Manchester).

Munka az van, ha jol beszelsz, szerintem nem gond peldaul egy pubban allast talalni seperc alatt - itt minden felszolgalo diak/amator, a pincert, mint szakmat nem ismerik.

Mielott elbiznad magad az angoltudasoddal kapcsolatban, meg kell jegyezni, hogy itt picit maskent beszelnek, mint a BBC-n, az utca atlagemberet szerintem elsore nem erti a magat folyekonyan beszelonek gondolo kulfoldi, de ez ne riasszon el, hamar bele lehet jonni.

Viszont penz, az kell. Ha csak egy szobat berelsz, arra elmegy 350 font egy honapban, plusz egy honap kaucio (tehat 700 fontot kell letenni, mielott azt mondod, jonapot). Ha rogton el is kezdesz dolgozni, akkor is ket het minimum, mig barmilyen penzhez jutsz, rosszabb esetben 1, vagy 2 honap (munkaltatotol is fugg - azert altalaban rendesek, de sosem tudhatod).

A masik nagy koltseg a kozlekedes, a bicikli idealis kozlekedesi eszkoz Manchesterben (nagyok a tavolsagok, a villamos draga es nem jar mindenhova, a busz draga es sz@r). Idojaras - az alkalmankenti jegesot leszamitva - idealis, minden nap esik ugyan, de az egesz napos eso ritka, es sosincs nagyon hideg. Viszont bicajt is szerezned kell valahonnan, plusz lakatot, lampat, ezek megint plusz koltsegek.

Tehat ha en neked volnek, penzze tennem, amit csak lehet, majd az osszes rokontol/ismerostol kernek kolcson, ha maskent nem megy. Sajnos ez a realitas - az alternativat te is lathatod majd a BUD-MAN jaraton, kisebbsegi honfitarsaink nagy tomegekben jonnek ki, ki tudja, milyen korulmenyek koze, de nincsenek illuzioim (talan a rabszolgatartas a megfelelo szo erre)...
radirpok123 2014.11.14 09:47:47
@neuro34: meg az jutott eszembe, hogy ha az alapmuvet nem olvastad, kezdd azzal: k64.org/London/I_SPEAKSUM_GOD.html
Több mint 3 év és 1100 poszt, valamint jó pár áttöprengett óra után eljött az idő, hogy megosszam veletek egy nagy álmom, ami remélhetőleg a Ti segítségetekkel is hamarosan valósággá válik: a Határátkelő újabb lépést tesz a nagykorúság felé és saját oldallal lép a…..
radirpok123 2014.10.21 18:22:55
@Mirjam2: miert is? Masodallasban az NSA-nak szivarogtat adatokat az itt kommentelo korrupt kormanytisztviselokrol - tulajdonkeppen ez csak egy fedoblog? :)
radirpok123 2014.10.21 18:50:20
@Határátkelő: koszonom a valaszt, es megertem, elfogadom, kulonbozoek vagyunk. En is sajnalom, es ettol fuggetlenul sok sikert kivanok - biztos vagyok benne, hogy a kampany sikerehez nem fog hianyozni az en hozza (nem) jarulasom .
Alighanem sokan vannak úgy, mint mai szerzőnk, aki komolyan fontolgatja a határátkelést, pedig Magyarországon is elég jól megél. József kételyei elsősorban nem a politikának szólnak, hanem a saját és a gyerekei jövőjével kapcsolatosak. Nem nagyon szoktam ilyet írni, de most…..
radirpok123 2014.10.07 09:47:12
@KJ2000: "papírom nincs róla, viszont sok élő, működő referenciát fel tudok mutatni. Igen, ez webprogramozás, webes alkalmazások fejlesztése…"

Szakmai tanacsok
1. papir tokmindegy, senkit nem erdekel, csak ha teljesen palyakezdo vagy
2. mielott ugrasz egyet, erdemes felmerni a szintedet, hogy nehogy nagy hasraeses legyen, illetve hogy komolyan vegyenek. Ha nem dolgoztal tenylegesen webfejlesztokent, de van referenciad (megha nem is helyi), akkor szerintem kezdonel kicsit magasabb berre szamithatsz csak (kiveve ha nagyon utos open source contribution-jeid vannak pl), viszont az biztos, hogy ket kezzel fognak kapdosni utanad
3. USA-t nem tudom, hogyan gondoltad (hacsak nem nyertel a zoldkartya lotton), de pl. UK-ban, pontosabban Londonban napi atlag 3 megkeresesre szamithatsz a fejvadaszoktol - mas nagyvarosok kornyeken atlag heti 2-3 megkeresesre. Viszont erdemes kijonni, es nem otthonrol keresgelni, sokkal konnyebben es gyorsabban mennek ugy a dolgok
4. LinkedIn profile-od mindenkeppen legyen!
radirpok123 2014.10.07 10:50:59
@TilosazA (UK): ezt nem ertem, Ryanair eleg olcso, ha jokor veszed a jegyet (oke, nyaron tenyleg 100 fontig felmentek az arak, de most osszel visszacsusztak 30-40 font kornyekere). BUD-MAN 19:35-re erkezik meg, ami teljesen idealis, MAN-BUD meg ezutan megy, ami ejfel koruli erkezest jelent Ferihegyen, ez mar nem annyira, de talan meg bevallalhato. Sokkal inkabb, mint anno a Malev kozel-keleti jaratai, hajnali 3 oras indulassal Kairobol...
radirpok123 2014.10.07 11:09:13
@Mighty Duck: 70k hobbi fejlesztokent, nulla UK tapasztalattal, Magyarorszagrol? Hat... ezzel az erovel lottozhatna is. 35-40k inkabb realis (es ahhoz is fel kell mutatni valamit), igaz, ha ket fizetesbol jon ossze a 70k az mar nem is olyan elkepzelhetetlen. Alternativa, ha sikerul contractorkent 400 fontos napidijjal talalni valamit, de azon a piacon meg nagyobb a konkurrencia, kezdonek (ugy ertem, a UK munkapiacon) nem ajanlanam.
Nem akármilyen történet következik ma, hiszen szerzője, Andi többször is megjárta Malajziát, megtapasztalta az elmenés és hazaérkezés gyötrelmeit és örömeit, majd döntött és ma már Ausztráliában él. Érdemes végigolvasni a történetét, szerintem sok tanulsággal szolgál.…..
radirpok123 2014.09.24 08:39:34
azausztralia.blog.hu/2013/11/02/az_bemutatkozas
"Jelenleg Sydneyben tartózkodunk, student visa-val, mivel Zoli a Holmes Institute-nél vesz részt egy MBA képzésen. Ennek segítségével pedig mindketten hivatalosan is dolgozhatunk, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ebben az elképesztően drága országban el tudjunk tölteni előreláthatólag minimum 2 évet."

Talan ez a 2 mondat meg elfert volna a lelkifroccsok melle, azert igy megis erthetobb :)
Nemrégiben jelent meg a blogon egy történet egy magyar lányról, aki sikerrel valósította meg az álmát és lett saját erejéből cukrász, elsősorban cupcake-eket árulva. A jelek szerint Angliában van igény a magyaros ihletésű tortákra, hiszen mai szerzőnk, Dee az előző posztot…..
radirpok123 2014.09.23 08:54:44
@flash.gordon: jhcakes.com/dee-hamori/
"Igaz mint oly sokan mások, én is nyelvtanulás miatt jöttem ki annak idején (...) Férjemet is itt ismertem meg, aki szintén magyar."
Olvasni is kene, nem csak irni...
Az angol egészségügyről elég sok rosszat lehet olvasni (nekem is van vele személyes, és nem túl jó tapasztalatom, és hallottam is érdekes dolgokat közeli ismerősöktől), így aztán engem tulajdonképpen nem is lepett meg különösebben Péter mai írása, aki egy leírta az angliai…..
radirpok123 2014.09.22 09:49:42
???
londonimagyarok.hu/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=9&id=21907&Itemid=0#21924

Ezt hivjak szonyegbombazasnak.... de mit akar vele elerni az illeto? Az NHS-t nem fogja megvaltoztatni, legalabbis azzal biztosan nem, hogy magyar oldalakon magyarul panaszkodik... plane nev nelkul. Inkabb perelne be a GP-t, azzal tobbet hasznalna sajat maganak is.
Pár napja elindult egy beszélgetés (na jó: heves vita) arról, ki és mit írhat és kommentelhet a blogon, és bár egy kommentben már kifejtettem az ezzel kapcsolatos véleményem, szükségesnek érzem, hogy ezt egy rövid posztban is megerősítsem, mert tartom ennyire fontos kérdésnek.…..
radirpok123 2014.09.13 10:16:05
@maxval a bircaman: igazad van a chatklubbal kapcsolatban, viszont ehhez a moderacionak semmi koze. Ez egy altalanosan megfigyelheto jelenseg internetes (sot, akarmilyen masik) forumokon, ahol emberek beszelgetnek: a kezdeti "kaoszbol" elobb-utobb kialakul ez a merettol fuggo, de maximum kb. 50 emberbol allo kemenymag, akik nehany "megmondoember" kore csoportosulnak. Egyszeruen igy mukodnek a tarsadalmak.

En csak azt sajnalom, hogy regebben a kommentekbol siman ossze lehetett volna allitani ujabb cikkeket, rengeteg erdekes es hasznos informacio jelent meg bennuk, erdemes volt olvasni. Ma mar csak egy rovid velemennyilvanitas van (a poszt iro huje/nemhuje), es utana a chat. En ugy tapasztaltam, hogy a komment-ertekelos rendszerek ebbol a szempontbol jobban mukodnek, vagyis ahol az uri kozonseg pontozhat egy-egy kommentet, es a pontozasok alapjan az ertekesebb darabok kiemelodnek / feljebb csusznak (erre egy pelda: slashdot.org).
Szombat van, és ha szombat, akkor jöjjön gasztronómiai kalandozásunk újabb állomása, ezúttal Brüsszel. Virtuális házigazdánk Judit, aki a posztot férjével közösen követte el. Talán elég is lesz, ha a mai írás előtt figyelmeztetek mindenkit az olvasás közben fellépő…..
radirpok123 2014.06.21 18:50:46
@Mr Long (UK): tegyuk meg hozza, hogy egy jobbfajta belga sor 8-8.5%-os, ami a szensav miatt meg tobbnek is erzodik, egy atlagosnak mondhato 33cl-es uveg siman erzodik annyinak, mint ket deci bor. En konkretan ket uveg ilyen sortol eleg jol be szoktam allni, meg egy kis kitolopalinka/viszki, es teljes a boldogsag :)

And now for something completely different.

A szakiktol szeretnem kerdezni, hogy ha olcsojanoskent szeretnenk lukat furni a (tegla)falba, kb. 4 darabot, es csak ezert nem akarunk 50 fontert rendes furot venni, akkor jatszik-e a kezi, leanykori neven "cigany"furo (lasd peldaul: www.ebay.co.uk/itm/Silverline-Hand-Brace-Drill-Hand-Tools-Woodwork-Carpenter-Screwdrivers-Wood-Diy-/300853474825?pt=UK_Baby_BabyFeedingUtensils_EH&hash=item460c43b609).

Az asszony azt mondja, o turelmes, ha arrol van szo, hogy a kedvenc lampai felkeruljenek a falra, elfurogat o egesz nap, ha azt kell. En meg valahogy nem tudom elkepzelni, hogy egy ilyen furoba csak beleteszem a vidias szarat, aztan porgetem ezerrel...
radirpok123 2014.06.21 20:05:09
@Babette.: oke, szoval ezt itt [UK] hol lehet kapni? Es viszi a teglat? :)
A mai poszt finoman szólva is rendhagyó lesz, ugyanakkor a magyar és az angliai lakások és házak közti különbség olyan gyakori téma, hogy úgy gondoltam, még olyan részletesen is érdemes beszélni róla, ahogyan Digger teszi mai írásában. Nem állítom, hogy nem megy elképesztő…..
radirpok123 2014.06.18 09:54:02
Szivfajdalmaim a videki angol lakasokkal kapcsolatban:

1. A legelterjedtebb lakastipus az ikerhaz, amely ragyogoan egyesiti a kulon haz es a lakas osszes hatranyat. Vagyis harom oldalrol nincs szomszed, csak hoszigeteletlen fal, viszont a negyedik oldalra van felcuppantva az osszes eletter (szoba), igy a ket csalad zavartalanul elvezheti egymas tarsasagat. Nem tudom, milyen fal van a ket lakas kozott, de hogy szimpla teglanal nem tobb, az tuti.

A masodik legelterjedtebb a sorhaz, ahol mar ket szomszedod is van, igy a folyamatos szorakozas garantalt. Kulonosen, ha hagyomanytiszteleti okokbol van kandallo / kemeny, az ugyanis kulonosen jol vezeti a hangot.

2. Nincs pince.

3. Nincs esobeallo, fedett terasz, vagy barmilyen kulteri hely, ahol esoben is tudnal letezni. Tulajdonkeppen ez egy ilyen sivatagi orszagban ertheto is.

4. Felkeszulven a penesz elleni vedekezesre, a falon hatalmas lyukak tatonganak, szellozesi celbol (nem a padlo alatt - a szobaban!). Ez egyreszt arra jo, hogy ugy erezheted, az utcan elsz - az utcai zajok igy akadalytalanul jutnak el hozzad. Masreszt mivel kivulrol nedves levego arad befele, es a lyukas falat kifuteni nem igazan lehet, ezert a penesz folyamatosan terjeszkedik. Erdekes uj eletformakat lehet igy megismerni.

5. Nyilaszarok tekinteteben aztan semmit nem biznak a veletlenre: az ajtotok es a fal kozotti resben lehet kilatni az utcara, igy a kukucskalolyuk tulajdonkeppen felesleges. Abban a sorhazi lakasban, ahol most lakunk, gyakorlatilag semelyik (!) belso ajtot nem lehet becsukni, mindegyiknek a kerete el van vetemedve. A konyhaba ezert peldaul mar ajtot sem raktak, megelozven a problemat.

Az utolso szoget a koporsoba az angol hidegver veri be, amely pentek-szombat megszunik, es atveszi helyet az orulet. Mivel hatul a sorhazak kiteglazott kis udvarai gyakorlatilag egybefuggo teret alkotnak, ha harom hazzal arrebb valaki elpisszenti magat, az meg hangosabban hallatszik nalunk. El lehet kepzelni, mi van hetvegen, amikor hazibulit tartanak a szomszedok (eddig gyakorlatilag minden hetvegen volt valami), bombol a tuctuc, de ami meg rosszabb, tizenket-tizenharom eves kamaszok visitanak/uvoltenek torkaszakadtukbol delutan ottol hajnali haromig. Es ez itt normalis es elfogadott.

This is England.
Azt hiszem, a mai poszt népszerű lesz azok körében, akik a kiadások és általában véve a pénzügyek iránt érdeklődnek. A helyszín Ausztria, a szerző pedig az ottani országfelelős, Viktória, aki tételesen végigvette a bevételeiket és kiadásaikat, megmutatva, hogy spórolnak…..
radirpok123 2014.06.02 18:56:55
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: bar nem tolem kerdezted, eppen raerek nehany tippre:
- rendes whiskyt nem hutve, nem jeggel, nem szodaval (plane nem kolaval vagy egyeb borzalommal) fogyasztunk, hanem kb. mint egy konyakot, szobahomersekleten, hogy kijojjon az ize/illata.
- bizonyos esetekben / bizonyos tomenysegi fok felett / bizonyos fajtaknal erdemes a poharba ontott whiskyt par csepp vizzel higitani, az ugyanis katalizatorkent viselkedik, felerositi az izeket. Persze a sztenderd bolti 40%-os ital eseten ez nem mukodik - azok mar elore higitva vannak (kb. 55-60%-os a leparlott whisky, ebbol lesz kb. 40%, amig a polcra/uvegbe kerul.)
- Laphroaig-et nyugodtan kostolj, mi bajod lehet, elsore olyan erzes lesz, mintha egy szendarabhoz erositett fustolt szalonnaval bedorzsolt nyelvu pulikutya nyalt volna korbe, de aztan rajossz, hogy milyen jo (vagy nem), hangulattol fuggoen en szivesen iszom
- pont azok, amiket irtal, pl. Jura szerintem tok jellegtelen italok, de izlesek es pofonok - ami valakinek tetszik, az masnak nem biztos, hogy fog. En peldaul kezdesnek a Bushmills 10 eves single maltjat tudnam ajanlani, nagyon izes/izgalmas, szerintem elsore elvezheto, es szinte mindenhol kapni (www.thewhiskyexchange.com/P-2834.aspx), de egy inyenc erre biztosan csak legyintene... :)
Nemrégiben jelent meg egy poszt (fogalmazzunk úgy, hogy egy képzeletbeli beszélgetés) itt, melyben Sándor beszélgetett a londoni életről egy határátkelést tervező ismerősével (aki nem olvasta volna, az itt pótolhatja). A mai tulajdonképpen egy válaszbeszélgetés Budapestről, a…..
radirpok123 2014.05.21 08:35:11
Minden relativ. En otthon nagy cegeknel dolgoztam jo fizetesert, az allasom sosem ereztem bizonytalannak, a megelhetesem sem. Sajat tulajdonu lakasban laktam, a vilag legszebb fovarosaban (ahol kivalo minosegu utak vannak, Manchester utan biztosan mondhatom). A hobbimnak szentelhettem szabadidomet, ehhez ott voltak a budai hegyek (amelyeknek ismertem minden negyzetcentimeteret), illetve a terepkerekparjaim. 10 eves autoval "jartam", nem dolgozni, csak hetvegente kirandulni.

Ehhez kepest kijottem ide egy kis ceghez, ami ezalatt a fel ev alatt mar masodszor akar csodbe menni - ami azert lenne gaz, mert mindenkinek az az elso kerdese (lakasberles, ilyen elofizetes, olyan elofizetes...): munkahelyed van? Teljes munkaidos? Most peldaul nem tudtunk volna elkoltozni a remalomma valt lengyel tarsberletunkbol ilyen konnyeden, ha a ceg hirtelen lapatra tett volna.
A lakasert annyi penzt fizetunk, hogy ha valamiert nincs bevetelem, akkor az egyelore jelentosen megcsappant felretett penzunk egy-ket honapra lenne eleg maximum. Utana - szevasz.

Itt a kerekpart csak kozlekedesre hasznalom (a legolcsobb egysebessegest vettem 250 fontert ujonnan), egyreszt meg nem telik biciklire, masreszt nem lenne hova tenni, harmadreszt itt nincs az, hogy felulok ra otthon es 20 perc mulva az erdoben tekerek a hegyen. Berakhatnam a nemletezo autoba a nemletezo kerekpart, de az auto is draga - na nem maga a megvetele, hanem a biztositasa es a kulonbozo adok fizetese. Meg hat milyen mar, hogy ket orat autozom, hogy ugyanannyit bicajozhassak?

Persze nem panaszkodni akarok, mert nyilvan jo okom volt hataratkelni (nem politikai), es nyilvan 3 ev mulva en is csak mosolyogni fogok a mostani nyomoromon. De egyelore a bizonytalansagot itt erzem, nem otthon. Ja, ottthon. Hat az meg Budapest...
Határátkelő Mindig talpra állni 2014.05.13 06:47:00
A mai poszt három országban (Írországban, Hollandiában és Csehországban) játszódik, mégis, László története számomra leginkább arról szól, hogy minden helyzetben menni kell előre és felállni. Előfordul, hogy becsapják az embert, vagy nem tartják be a neki tett ígéretet, de…..
radirpok123 2014.05.13 10:10:41
@mayree: magyarra forditva: ugy akarom, ahogy lesz.
Ezt a kérdést tette fel Tilmirnek, svájci országfelelősünknek, egy ismerőse. Mindjárt megtudjuk azt is, hogy mi volt erre Tilmir válasza „szokásos” szombati sorozatunkban a gasztronómiáról.  (Forrás: Wikipédia) „Jelentem, nem. Egyrészt, 100 százalékban magyar család…..
Tegnap volt tíz éve annak, hogy Magyarország – egyebek mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, a balti államok, valamint Málta és Ciprus mellett – csatlakozott az Európai Unióhoz. Tíz év alatt sok minden történt, például korábban elképzelhetetlen módon…..
radirpok123 2014.05.02 09:06:49
@rezsöatya: Aki meg nem tapasztalt lengyeleket csoportban, az nem is tudja elkepzelni, hogy TENYLEG mennyire ijesztoek (es foleg a nok). Hangosak, kozonsegesek, meg az angolokon is tultesznek - leszamitva a reszeg focihuliganokat.

Teljesen mellekesen ket het mulva koltozunk, megvalunk szeretett _lengyel_ lakotarsnonktol, akinek a hangjatol mostanra feltetlen reflexkent kapunk sikongato labrazast (minden este, mert minden este orakat telefonal orditva a szobajaban).
Meg lesz addig egy erdekes beszelgetesunk a rezsi elosztasarol is, mert azt is tudni kell, hogy a skotok, de meg a svajciak is a lengyelektol tanultak a garas - mindenki masnak - fogahoz vereset...
A mai poszt előtt bátran merem írni, hogy mindazok, akik sokszor a „klasszikus” határátkelős posztokat hiányolják, azok ma nem fognak csalódni. Odi története Angliában játszódik, és van benne minden, ami egy jó poszthoz kell – legalábbis szerintem. (A képeket is ő küldte,…..
Amikor megérkezik az ember egy új országba, ráomlik a rengeteg intéznivaló, ami közül némelyik komoly problémákat is okozhat. Ilyen például a bankszámlanyitás Angliában, erről szól az egyik mai poszt, amit ajánlok. A másik kettő egy spanyolországi költözésről, és (hogy…..
radirpok123 2014.04.13 10:46:33
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ez a munkahelyi igazolas csak azoknal a munkahelyeknel mukodik, amelyek benne vannak a bank adatbazisaban, mint "jonevu" ceg. Tudom, mert en is probalkoztam ezzel a Barclays-nal, nem jott be... dehat kellett nekem kis garazsceghez menni dolgozni :)
radirpok123 2014.04.13 10:46:33
@rezsöatya: van meg egy "burzsuj" modszer, amihez csak penz kell: TV licensz elofizetes. A Barclays azt a levelet is elfogadja, csak az ugye penzbe kerul.

En vegul meglepo modon nem az NI numberes levellel tudtam szamlat nyitni (mert arra olyan sokat kellett varni, hogy megoszultem), hanem a munkaltato altal kitoltott es az adohatosaghoz bekuldott P46 (?) alapjan az itteni APEH kuldott egy levelet, hogy tudnak rolam es ez es ez az ideiglenes adoszamom - na ezt mar elfogadta a Barclays, mint lakcimigazolas.