Regisztráció Blogot indítok
Adatok
umaysayimadreamer

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben a magyar ellenzék és az EU a magyar államhatalom szélsőséges centralizációja fölött aggódik, a magyar államhatalom napokon keresztül képtelen volt kimenteni egy előre bejelentett hófúvásban beragadt autósokat. Olyan tény ez, amin érdemes elrágódni egy darabig, és…..
umaysayimadreamer 2013.03.18 18:29:48
>Az “autonóm” civil társadalom: az ellenállás illúziója
Ezt nem teljesen értem sajnos, ezért nem is nagyon tudott meggyőzni semmiről.
Az ovi jut eszembe, ahová a fiam jár. Az ovi 45 rugó havonta. Korábban állami oviba járt, szóval pont össze tudom hasonlítani a két rendszert. Az oviban van olyan, hogy a szülők spontán összehívják egymást, és ha nem megyek el, akkor kb. paraszt vagyok, úgyhogy inkább elmegyek. De meg is éri elmenni, mert így közösen meg tudjuk beszélni, hogy egy új problémára, ami most merült fel, hogyan reagáljunk. Közösen, konszenzusos döntést tudunk hozni. A végeredmény az, hogy sokkal magasabb minőségű a 'képzés', mint az állami oviban. A 45 rugó persze azért is kell, mert kevesebb a normaítva, meg több a költség, de én szűrőnek is felfogom: ki az aki hajlandó és tud extra erőfeszítést tenni azért hogy normális körülmények között legyen a gyereke, és ki az, akinek jó az 'olyan-amilyen' állami képzés. Persze a magánovi nemcsak pénzzel szűr, megpróbálják a szülők világnézetét is egy közös nevezőn tartani.

Szóval hogy visszakanyarodjak a cikkre,
- egyrészt igenis egyéni stratégiák vannak, ezek jogosak
- másrészt vannak közösségi stratégiák, autonóm kisközösségi szinten, ezek is jogosak
- az egész ország szintjén egyre kevésbé tudok közösségi stratégiákat értelmezni
- és van még egy magasabb szint is, a föderáció, (ebből a szempontból az EU is az USA irányába fejlődik)

Az én állításom ez:
ha jobb minőségi szolgáltatásokat akarsz, egyre több mindent le kell vinni kisközösségi szintre.

Egy lehetséges utópia:
Én nem nagyon hiszek abban, hogy a fiam a majdani Magyarországért fog dolgozni, kűzdeni, stb. Abban sokkal inkább hiszek, hogy egy fallal körbe vett kis faluban fogunk élni,
ahol mindenki mindenkit ismer, a főbb kérdésekben nagyjából mindenki egyetért. Félreértés ne legyen, ezek a 'mini-városállam'-ok ugyanúgy lehetnek egy metropolisz közepén, mint ahogy vidéken, a hegyek között eldugva. Ez csak ízlés kérdése.
Aki egy másik ilyen 'mini-városállam'-ból jön hozzánk, az semmiképpen nem polgártárs, az jó esetben üzlettárs, de mindenképpen versenytárs, és ha gyanúsan néz ki, akkor be sem engedjük. Kisközösségi szinten van kezelve rengeteg olyan feladat, ami most állami szinten (ált. iskola, óvóda, helyi orvos, víz, élelmiszer ellátás, áram termelés, stb., rendfenntartás, idegenek kívül tartása, stb.). Az állam ezekbe nem szólhat bele. A klasszikus állami szint, olyan értelemben mint a mostani Magyarország nincs is. Federal szinten van kezelve, hogy ezek a 'mini-városállam'-ok tudjanak egymással kommunikálni, üzletelni, biztonságban legyenek, stb. Viszont az egyénnek nincs federal szinten szavazati joga. A városállamoknak van.