Regisztráció Blogot indítok
Adatok
torma99

54 bejegyzést írt és 394 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néhány éve még kizártnak tartottam, hogy valaha egy KickR birtokosa legyek és láss csodát, az elmúlt hónapokban már több, mint 168 órát töltöttem el rajta. Ez már egy olyan időtáv, amely alatt a görgő minden rezdülése kiismerhető, a kezdeti lelkesedést követően, már az esetleges problémáknak is ki…..
Az utóbbi évek soha nem látott növekedést mutattak a kerékpáros edzőgörgőzés területén. A téli hidegben, fagyott utakon, sötétben történő kinti bohóckodás helyett kerékpárosok százezrei ismerték fel, hogy a nyári forma megőrzéséhez és fejlesztéséhez elengedhetetlen az egyre pontosabb edzőgörgők…..
2021 első hetének lezárultával már reálisabban szemlélhetjük idei, vagy hosszabb távú céljainkat, terveinket és a megvalósításukhoz vezető utat. A karácsonyi ünnepek után és közvetlenül az év elején a legnépszerűbb téma az új évre vonatkozó fogadalmak kérdésköre. Életmódváltoztatás, pénzügyi…..
Ahogy a koronavírus járvány által fémjelzett 2020 napjai lassan leperegnek, úgy kerülünk egyre közelebb 2021 márciusához, amikor az utóbbi három évtizedben az országúti kerékpárok piacát apránként ledaráló Shimano 100-ik születésnapját ünnepli majd. Már idén beindult a nagy spekulálgatás, hogy vajon…..
Akár kezdők, akár haladók vagyunk, egyik legfőbb vágyálmunk, hogy az utolsó sebességmorzsákat, wattokat, tizedmásodperceket is kisajtoljuk önmagunkból és kerékpárunkból, lett légyen szó falutáblás sprintekről, Strava szegmensezésről, vagy a Balaton-körről. Természetesen adja magát a helyzet, hogy…..
Olyan régóta görgőzöm és úgy hozzászoktam a statikus beltéri tekerésekhez, hogy két évvel ezelőtt, amikor a Wahoo bemutatta a KickR Climb emelkedés-szimulátort, csak jobbra-balra forgattam a szememet. Begyöpösödött ősgörgősként nem láttam tisztán azt a célcsoportot, akinek az eszköz szólna, főként,…..
Hobbistaként, amatőr sportolóként, családanyaság, vagy apaság mellett, munkába és haza ingázva sokszor meglehetősen korlátozott idő áll rendelkezésünkre kedvenc sportunk űzésére és az abban történő fejlődésre. Bár, ahogy az ember öregszik, megállapodik, nőnek a gyermekek, érzi, ideje megelégedni a…..
A bikefites, beállítással, illetve a zsibbadással, fájdalmakkal foglalkozó írásaim eddig mindig technikai-műszaki-eszköz okra vezették vissza a problémák felmerülését és a megoldás is beállítás, eszközvásárlást tartalmazott. Saját magamon is észrevettem azonban, hogy sokszor rossz beidegződés, hibás…..
Az országútizásról – legalább – Sipos János anekdotái óta tudjuk, hogy nem a legkényelmesebb sportok egyike. Amennyiben a kerékpárhoz illeszkedő kontaktpontjainknál valami hiba van, fájdalmat, zsibbadást, dörzsölést és ezek tetszőleges elegyét kiváltó kínokat élhetünk át. Sokan úgy vélik ez…..
torma99 2020.08.29 09:37:36
@gabroca: Nem arról szólt az írás, hogy gabronca problémájának megoldása, a túracipőkkel kapcsolatban. Ez kerékpáros cipő és általános, saját tapasztalatokból táplálkozó szöveg. Ha zsibbad, mégsem stimmel ott valami. a tökéletes mérető, márkás, drága cipvel. Javaslom másik cipő kipróbálását, az összehasonlítás sokat segíthet.
Az utóbbi két évtizedben a kerékpározás hatalmas átalakuláson ment keresztül. A szénszálas kompozit anyagok megjelenése, a meghajtás és a váltórendszerek egyre kifinomultabb technológiája, a (sport)-táplálkozástudomány öles léptei nemcsak a hivatásos sportolók, de a széles tömegek számára is…..
Mindenkinek eljön az életében a pont, amikor regel a Tinderre: hiszen ha munkát, húzódzkodórudat, sört, kávét, barátokat már évek-évtizedek óta az internetről szerzünk, akkor miért ne pont a szerelemmel tennénk így? Hát nem? Nincsenek felesleges körök, eltékozolt órák és randik - mindent előre…..
torma99 2020.05.31 18:21:41
@Almandin: igen felszínesek vagyunk, mert a Nature-t, Science-t olvassuk, meg a JAMA hírlevelet. Sokat gondolkozunk és beszélünk csillagászatról, kémiáról, orvosi kérdésekről. Hát igen, ez a felszínes férfi-nő kapcsolat, meg a csak a szex. Politikára nem érdemes a szükségesnél több időt pazarolni, nem tartozunk az elithez legyen az bármilyen színű, így sajnos kiszolgáltatottak leszünk. Azzal egyetértek, hogy akit ez mozgat, azzal nem érdemes foglalkozni, csak olyannak, akit szintén.
Július harmadik hétvégéje már hosszú ideje a magyar Forma-1-es pályán körözni vágyók piros betűs ünnepe, ekkor rendezik ugyanis a Tour de Ring (Ring24) amatőr megmérettetést. A televízióból már jól ismert környezetben, parádés minőségű aszfalton zajlik a körözés egy teljes napon át, hogy eldőljön…..
sörfigyelő Primátor Stout 2016.03.23 02:31:46
Illat: szolid, de biztató  Hab: kiváló Szín: meglepően sötét  Akik gyűlölik a Guinness Draughtot, azok ezt is utálni fogják, sőt, mert hogy megpróbál olyan lenni, de még csak nem is sikerül neki. A bűnei netovábbja, hogy még kávéíz sincsen benne, pedig a csehek pont ennek a nagymesterei. Az…..
Felhasználási területtől függetlenül, talán minden kerékpáros megtapasztalta már, hogy egy hosszabb, vagy akár rövidebb kerekezés során is az esetleges diszkomfortérzeten túl, nem várt bőrpír, kidörzsölődés, víz-, esetleg vérhólyagok, sőt a legkitartóbb önkínzóknak vérző sebek is maradhatnak testén.…..
torma99 2019.05.26 08:52:08
@geegee: már készült erről is cikk, amiben minden tippem, ötletem benne van:

maczkobandi.blog.hu/2019/04/30/kerekparos_cockpit_tortenetek_a_zsibbadas_fajdalom_es_elmeres_markaban

Remélem lesz benne olyan, ami segít!
torma99 2019.05.26 11:55:16
@geegee: sajnos látni kellene élőben egy pontos tanácsadáshoz. Ha ennyire nem jó, és nem írtad, hogy van orvosi bajod, azért ennek utána kellene menni. A városi kerékpáron, ha jó a méret kizártnak tartom, hogy zsibbadjon a kéz. Gerinc, váll rendben van? Korábbi sérülés, baleset? Emellett lehet, csak magyon rossz, görcsös a tartásod. Én azt javaslom első körben a környéken nevezz be egy jó bikefitre az óutival.
A Cyclingtips.com oldalon bukkantam Peter Felix, a Bicycling magazin korábbi szerkesztőjének érdekes írására, amelyet most megosztok veletek szabad fordításban [a listát több részben teszem közzé terjedelmi korlátok miatt]:  Mióta az 1980-as években elkezdtem figyelni a profi kerékpársport világát,…..
torma99 2019.05.21 20:22:38
@HgGina: szó nincs erről, ahogy az eredeti szerző, úgy én is arra törekedtem, hogy a "köz", a nagy érdemű public reflekxiója jelenjen itt meg. Személyesen nem értek egyet számos jellemzéssel, ugyanakkor az emberek értékítélete ilyen hiányos, részrehajló, kettős-többes, mint mindenben.
Az ultrakönnyű, ámde sérülékeny karbonvázak elterjedése, ezzel párhuzamosan pedig részben a költséghatékonyság oltárán feláldozott beragasztott fémperselyek eltűnése, és a menetes csapágyaknak intett pápá után a pressfites csapágyak cseréje az egyiptomi hét tíz (thx: polyJoe) csapás egyikeként lebeg…..
torma99 2019.05.12 08:41:23
@polyJoe: tökéletesen igazad van. A 7 csapás a jelenések könyvében van, minthogy kigugliztam.

@efi: tökéletesen egyetértek, csak a gyártók ezt másképp gondolták. A karbonnál viszont a beragasztott fémbetétek okoztak sokszor gondot, így lényegében maguknak egyszerűsítettek és a hanyag felhasználók/szervizek oldalára tolták a felelősséget. Viszont a gyártástechnológia annyit fejlődött, hogy nagyon pechesnek kell legyél, hogy kifogj egy hibás BB-házzal készült vázat, ha csak nem egy ogre szereli/javítja, aki karbantatás közben rontja el.
A nagy sikerre való tekintettel a “zsibbad, fáj” trilógiánkat a kézfejünk, karunk zsibbadásának, fájdalmának okaival és néhány tippel zárjuk le, amely kiterjed számos általános szabályra és következtetésre a cockpit beállításával kapcsolatban is. Az első részben megismerhettük a helyes cipő…..
Előző epizódunkban a kerékpáros (stoplis) cipőnk méretével és a hozzá tartozó patent beállításával foglalkoztunk, amely az alapvető anatómiás szükségletek kielégítése mellett arra próbált rávilágítani, hogy apró nünanszok a hosszú távú komfort elérésében is sokat jelenthetnek. Fotó:…..
A kerékpáros biztonsági eszközök közül a legfontosabb a kerékpáros sisakunk, amely a legkisebb ütközés esetén is, az amúgy fejünkre ható erőket megsemmisülésével átveszi és megóvja kobakunkat a traumás sérülésektől, illetve az agyunkra ható negatív kölcsönhatásokat is csökkentheti. A korábbi…..
torma99 2019.03.22 18:18:18
@daemonhunter: tökéletes választás. Mondjuk ha már MIPS és esetleg tudnál feljebb menni lesd me a német webshopok akciós ajánlatai Bell Stratusból, magasabb minőség és 78-100 EUR között is elérhető, feltéve, ha a szín és a méret megfelel.
torma99 2019.04.04 21:52:57
@daemonhunter: probléma akkor van, ha nagyon mérethatáron vagy, amúgy jó lesz neked, remélem már meg is vásároltad.
Lassan itt az igazi tavasz és a hardcore kerekesek, valamint a görgősök mellett a hétvégi harcosok is leporolják a kerékpárjukat és nyeregbe pattannak. Ugyancsak kerékpárra szállnak azok, akik még csak most ismerkednek a sporttal, vagy épp taposó pedálról patentre váltanának. Bármerre is jár az…..
Bármennyire is akarjuk, nehéz megcáfolni az emberiség fejlődés iránti vágyát. Legyen szó a föld, a levegő, vagy a víz meghódításáról, időről időre kitermelődik egy új generáció, amely a nagy elődök nyomában lépkedve, de az általuk felállított sztenderdet sokszor maga mögött hagyva új szintre emeli…..
Korábbi írásomban már több szempontból megvizsgáltam a felniféktől a tárcsás lassító megoldások megjelenéséig a fejlesztés evolúcióját, a tárcsafék melletti és elleni érveket. A cikkből sokan hiányolták a légellenállással kapcsolatos kérdéskört és én úgy érzékeltem egy közkeletű hiedelem, hogy a…..
Tavaly májusban már egy rövid beszámoló erejéig hírt adtam az ultrakönnyű, thermoplasztik kerékpárbelső, a Tubolito megjelenéséről az országúti szakágban is. Az akkori írásban kiemeltem, hogy a marketing okozta placebo hatás kiválóan működik, ugyanakkor 1-3-5 másodperceket valóban lehet faragni az…..
A 2014-ben indult és mára az amatőr, illetve egyre gyakrabban a kerékpározók téli edzésében fontos szerepet betöltő szoftver hosszú utat járt be a mosolygással vegyes teljes elutasítottságtól, a rideg megtűrtségen át, az egyre inkább vágyott edzésplatformig. A 2000-es évek végén Jon Mayfield görgős…..
A múltkori Van Rysel cikk alatt a Facebookon több komment jelezte az online konkurencia ajánlatait a Decathlon ellenében. Amennyiben valakinek már van tapasztalata a kerékpár méretezését és a számára kedvező geometriát illetően, úgy könnyedén rendelhet az internetről is kerékpárt. Ehhez azonban…..