Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fortress

106 bejegyzést írt és 391 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Fortress blog kedvenc filmjeinek - és a benne linkek formájában megjelenő kritikáink gyűjteményének - posztjával lépünk (lépek) az új korszakba (búcsúztatva 2021-et). Nem volt egy jó év 2021 és akkor még enyhén is fogalmaztam. De tekintsünk előre! Íme kedvenc filmjeim gyűjteménye hozzátéve: nem…..
Már szinte minden városban felgyúltak a karácsonyi fények, a főtereken felállították a karácsonyfákat és megnyíltak a várva várt adventi vásárok. A bódék megteltek az ünnepek kihagyhatatlan hozzávalóival: forralt bor, sült gesztenye, mézeskalács, mennyei finomságok, karácsonyi dallamok és kézműves…..
A Bond-filmek sikersorozata 1962-ben kezdődött a legelső 007-es mozi bemutatásakor, mely a Dr.No címet kapta (Sean Connery és Ursula Andress főszereplésével). A figura kitalálója, Ian Fleming (1908-1964) korábbi brit hírszerző-tiszt, majd újságíró sajnos már a második Bond-epizód bemutatója után…..
A gyermekként még ökölvívásért, majd később a színészetért rajongó Reich Jenő (később 1926-tól Rejtő Jenő), tanulmányai után (és színészi karrierjének korai megfeneklését követően) 1928 és 1930 között egy két éves európai utazás során járta be a kontinens nagyvárosait és vetődött el Marseillebe, a…..
Szinte a hihetetlennel határos, hogy a Free Guy című menthetetlenül műanyag "ízű" és harmatgyenge agymenést ugyanaz az ember (Shawn Levy) rendezte, aki a Vasökölt és az Éjszaka a múzeumban -t. Bár az alaptörténet kétségtelenül alkalmas arra, hogy mélyebb tartalmakat is belemagyarázzunk [mint…..
Fortress The Suicide Squad 2 2021.08.09 16:05:24
Már 5 éve annak, hogy 2016-ban először a mozikba került David Ayer Öngyilkos osztaga Will Smith, Margot Robbie, Ben Affleck és Jared Leto főszereplésével, mégpedig sok helyen zajos-, de többnyire inkább közepes sikert aratva (IMDb: 5,9/10). Mégis kialakult a témának egy sajátos rajongótábora, mely…..
A rendező, Jamue Collet-Serra a Viasztestek, a Non-stop, a Zátony és a The Commuter sikere után idén egy fura stílusú "Karib tenger kalózai" hangulatot és látványvilágot idéző zagyva családi-fantasy -val lepte meg a világot, melyhez megnyerte a még mindig nagyon szép Emily Blunt és bohóckodni…..
Manoj N. Shyamalan, indiai származású amerikai rendező sajátos hangulatú és témájú filmekkel vált híressé (Hatodik érzék, Jelek, A falu, Lány a vízben, Üveg ... stb). Ezúttal sem hazudtolta meg önmagát: egyedi filmet készített, önállóan írta meg a forgatókönyvet, majd rendezte meg az Időt (eredeti…..
A kereken századik blogbejegyzésemhez nagy örömmel választottam egy valóban értékes, három Oscart bezsebelt (de öt kategóriában jelölt) gyönyörű filmet, a 2018-as Zöld könyvet (Green Book). A Peter Farrelly rendezte, igaz történetre épülő 130 perces dráma olyan témát boncolgat, amely napjainkban…..
A legnagyobb nyári hőségben üdítő dolog volt beülni egy hűs moziba és jeges jelenetekkel teli akciófilmet nézni a most 69 éves de még mindig jó formában lévő Liam Neesonnal. Ezúttal Jonathan Hensleigh, - a korábban zseniális forgatókönyveket készítő, majd rendezői babérokra törő direktor - egy…..
Az orosz filmipar 2021-ben készítette el a maga saját filmváltozatát az 1986-os csernobili atomkatasztrófáról, mely egyben válasz is volt az HBO nagy sikerű, 2019-es minisorozatára. Az orosz dráma rendezője és főszereplője a 36 éves Danila Kozlovsky egy szerelmespár drámáján keresztül mutatja meg a…..
Nagy Marvel rajongóként már nagyon vártam a Fekete Özvegy című spin off rész mozis bemutatóját, már csak azért is, mert kíváncsi voltam arra, hogy vajon milyen filmet készít majd egy női rendező (Cate Shortland) egy szintén női karakterről, a Marvel Universe talán legmarkánsabb női szereplőjéről,…..
Mivel már napok óta 30 fok feletti hőmérsékleteket tapasztalunk (sőt volt már 36-37 fok is árnyékban), érdekes élményt jelenthet lehűteni magunkat a Fehér pokol (The Grey) című izgalmas és hátborzongató thrillerrel, mely -20 fokos időben játszódik. A sztori Ian MacKenzie Jeffers novellájára épül,…..
Mindig nosztalgiával gondoltam a Fast & Furious filmekre mivel a legelső epizód 2001-ben (alig 28 évesen megtekintve) nagy élményt jelentett számomra a száguldás, a sok villámgyors kocsi és a pörgő tempójú rendezés miatt. Paul Walker, Vin Diesel és Michelle Rodriguez hármasa garanciát jelentett…..
A Krasinski házaspár (John Krasinski és Emily Blunt) közös filmje, a 2018-as Hang nélkül című horror idén izgalmas folytatást kapott. A második epizód tökéletesen épül az előzményekre, de ezúttal kapunk némi pluszt is: először is megtudjuk (mégpedig a felvezető 10 percből), hogy miként is kezdődött…..
Fortress Mortal Kombat (2021) [18.] 2021.06.12 13:09:08
Az előreláthatóan nagyon sok további szóló-mozizásom legelső estéjén a hosszú kihagyás kényszere dominált a filmválasztás során, mivel kerek 8 hónapja nem voltam már moziban (az utolsó még tavaly októberben a Greenland volt, amiről írtam is utána). A hosszú kihagyás okának persze a járvány…..
A nemrégiben véget ért Homeland elsősorban témája miatt hívta fel magára a figyelmemet, mert már első olvasatra is érdekesnek találtam az iraki fogságból 8 év után hazatérő amerikai katona, Brody őrmester történetét. Az alapsztori egyszerre ígér izgalmas nyomozást, kémharcot, pszichológiai…..
A profi boksz világában ritkán bukkannak fel igazán érdekes és kivételesen tehetséges bajnokok, akiknek élete több szempontból is különlegesnek tekinthető. Ilyen volt Rocky Marciano (1923-1969), Muhammad Ali (1942-2016) és Iron Mike Tyson is. Mindhárman birtokolnak bizonyos rekordokat: Marciano volt…..
A "veretes háborús filmek" rovatunk első filmje az 1965 -ös A halál 50 órája (Battle of the Bulge) című filmdráma Ken Annakin rendezésében, Charles Bronson, Telly Savalas, Robert Shaw és Henry Fonda főszereplésével. Ez a történet éppen csak hogy lemaradt a 12 legjobb háborús film című tavalyi…..
A három Oscart bezsebelt, kerekeken százszoros nyereséget hozó és máig a legismertebb filmek közt számontartott Rocky című 1976-os "Stallone boksz-film" töretlen népszerűséget tudhat magáénak a sztori alapját képező 1975-ös bokszmérkőzés évfordulóján is. Mintegy 46 évvel ezelőtt ugyanis, 1975…..
Fortress 2021.05.02 21:30:19
Joe Biden amerikai elnök történelmi bejelentést tett április 14-én a Fehér Házban: közzétette ugyanis ugyanis, hogy május elsején megindul a már 20 éve ott tartózkodó amerikai csapatok kivonása Afganisztánból (mely folyamat a 2500 ott tartózkodó amerikai katona hazaszállításával előreláthatólag…..
Most, hogy a Föld két pontján is nagyon súlyos biztonság-politikai válság, sőt háborús konfliktus fenyegeti a világbékét - mégpedig Tajvan partjainál és Kelet-Ukrajnában (előbbi helyen a kínai - amerikai flotta, utóbbinál 40 ezres összevont orosz haderő és az amerikai patronálású ukrán hadsereg néz…..
Fortress 2021.04.16 11:46:15
@moonwalkr: Igen, van abben valami, amit írsz. Hozzátartozik azért az is, hogy az Egyesült Királyság geopolitikai helyzete rendkívül kényes, hiszen a legnagyobb orosz flotta (az északi flotta) tengeri kijáratának főútvonalában helyezkedik el, így nekik kell felfogni az első csapást egy esetleges orosz agressziónál.

Ennek megfelelően a britek az elmúlt években (Putyin expanzív külpolitikájának kezdete óta) görcsösen fejlesztik haderejüket, túlnyújtózva takarójukon és gazdaságuk teljesítő-képességén is. Megcsináltak például két repülőgép-hordozót, amelyeket alig-alig tudnak üzemben-tartani, magas költségeik miatt. A HMS Queen Elisabth és a Prince of Wales megépítése külön-külön is 7-8 milliárd fontot emésztett fel és évente több száz millió dollárba kerül a fenntartásuk, nem beszélve arról, hogy biztonságos bevetésükhöz rengeteg megfelelő kísérőhajó és tengeralattjáró kellene (egy hordozó erős csapásmérő tud lenni, de közben kiszolgáltatott is egy-egy közvetlen tengeralattjáró-támadással szemben, így csak úgy hatékony, ha rombolók és saját tengeralattjárók védik).
A tavaly nyáron megjelent Helyőrség (The Outpost) című háborús dráma, Jake Tapper 2012-es könyvsikerét dolgozza fel, melynek eredeti címe: The Outpost: An Untold Story of American Valor. A sztori az Észak-Kelet Afganisztánban 2009 október harmadikán lezajlott kamdeshi csatát mutatja be izgalmas,…..
Ha valaki jó filmekre vágyik és - miközben nagy választékból próbál magának ideális alkotást találni - kevés szabadidővel rendelkezik, akkor a 33 perces szabály nagy segítségére lehet a hatékony kutatásban. A módszer nem hibátlan, de az esetek 80-90 százalékában működik. Én jelentős számú, mintegy…..