Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BalazsMate

69 bejegyzést írt és 108 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(Frissítve 2017 márciusában) Az alábbi posztban megpróbálok összeszedni pár hasznos tippet, elsősorban turistáknak, akik több napra érkeznek és bérletvásárláson gondolkodnak. Árak Az aktuális árlista az Storstockholms Lokaltrafik (SL) honlapján érhető el, de szemezgetek a most aktuális árakból…..
BalazsMate 2017.03.28 14:49:18
@lesifotos_szh: Örülök hogy segitett :) Ennek örömere frissitettem is a szöveget, hiszen iden eltöröltek a bosszanto zonarendszert. (Na es persze dragult is minden.)
BalazsMate 2017.08.01 15:00:11
@Zsuzsannap: a pendeltåg nevü varosi vonatra ervenyes az SL (varosi) jegy/berlet, ez megy el Årsta mellett is.
Ha minden nap utazol, akkor lehet hogy jobban megeri egy berlet. Azt nem irtad, hogy hany naprol lenne szo.
BalazsMate 2017.08.04 09:54:52
@Zsuzsannap: Bocsanat, kicsit kesön valaszolok, de talan mar ki is szamoltad ;)

5 nap x naponta 2-3 jegy eseten jobban megeri megvenni az egy hetes berletet.
A stockholmi szigetvilág egyik stratégiai jelentősségű pontján (itt haladnak el ma is a pl. Helsinkibe vagy Tallinnba tartó tengerjáró turistahajók) az első világháború kitörésekor kezdték el kiépíteni a fővárost a tenger felől védelmező erődítményt. Az építkezés azonban elhúzódott, a háború végén…..
BalazsMate 2017.06.19 10:54:00
@geegee: Köszi a tippet! Ugy latom ez egy kicsit kesöbbi, hideghaborus eröd. Hasonlo lehet mint az eszaki szigetvilagban Arholma (ott sem jartam meg).
A svéd király munkahelye, azaz a Stockholm Palota (vagy Királyi Palota) a Gamla Stanon. Négy év után vettem a fáradságot, hogy megnézzem, majd másfél évet vártam, hogy posztoljak róla :) Ebből talán érzödik, hogy nem tartom kiemelten érdekesnek, ha az ember már járt egy-két korabeli palotában (pl. a…..
Január-február kevésbé népszerű hónap itt fent északon, nem is elsősorban a hideg, hanem a rövid nappalok miatt. Sokan ilyenkor menekülnek trópusi országokba, ami teljesen érthető, de érdemes kihasználni a tél ajándékait is. A hómennyiség sajnos nem mindig elegendő Stockholmban egy tartós…..
A nyarat sikeresen "átaludta" a blog, de most még egy-két hétig gyönyörködhet az ember az őszi színekben. Ehhez próbál kedvet csinálni a mai poszt, mely egy október eleji rosersbergi sétát elevenít fel. A fotók az 1800-as években épült Rosersberg slott (mely a királyi családhoz tartozó kastélyok…..
Séták Stockholmban Friends Arena 2016.03.18 13:26:04
Volt már szó korábban is futballról, de most konkrétan egy bizonyos arénáról lesz szó. Sport és építészet iránt érdeklődőknek talán hasznos lehet a mai cikk, a többiek inkább "lapozzanak" :) Az új nemzeti stadion, a Friends Arena hétvégente ingyenes vezetéseket indít (hacsak nincs épp rendezvény az…..
Rendkívül elégedett az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. a Gyere haza, fiatal program eddigi eredményeivel. Engem pedig annyira megfogott ez az elégedettség, hogy gondoltam, kicsit beszélgethetnénk ma erről, persze kissé messzebb tekintve. A szikár számok: 100 millió…..
BalazsMate 2015.12.09 23:08:09
@Shanarey: Nem talaltam ilyen cikket a Sydsvenskan oldalon, de ha rakeresel a neten Moskosel varosra, akkor sem dob fel ilyen temaju cikket.
De egy ilyen esetet több medium is lehozna, megsem talaltam semmit.
Ugyhogy nagy esellyel kamu cikk, vagy pedig a gyikemberek elhallgatjak az igazsagot...
BalazsMate 2015.12.10 09:42:18
@Praliné.: Nem, de tul sok magyar el itt ahhoz hogy mindenkit ismerjek ;)
Izgalmasan hangzik a cím alapján a dolog, de azért gyorsan letisztáznám hogy egy kevésbé látványos, főleg történelmileg érdekes helyről lesz most szó. Rösaring ősi kultikus hely - a legkorábbi nyomok egészen a bronzkorig vezetnek vissza (tehát kb. 2500-3500 évesek), illetve a…..
Mikor már azt hittem, nagyjából minden érdekes dolgot láttam Stockholmban az elmúlt négy év során, egy túrakönyvet böngészgetve olvastam a Täby környékén elterülő katonai bunkerekről. A védelmi vonal északon és délen is megtalálható - én az északi részén sétálgattam most. A köznyelvben…..
Legutóbbi írásunkban megérkeztünk az észt fővárosba, és mindjárt tömegközlekedtünk is egy jót. Magából a városból viszont még csak a külsőbb kerületeket láttuk, pedig a lényeg az óvárosban van! A Baltikum két ékszerdobozából a legnagyobbat már megmutattuk, most pedig…..
BalazsMate 2015.06.26 13:20:43
@Gatts: Legközelebb nezd meg a Patarei börtön-muzeumot es a helyi skanzent (Estonian Open Air Museum) is :)
A Stockholms Läns múzeum szervez vezetett sétákat az egykori Diesel-gyár és a ma is működő Atlas Copco bánya területén, Sickla-ban, a város délkeleti részén (Hammarby sjöstad és a Nacka park szomszédságában). A környékre a 19.században települtek ki az addig a belvárosban…..
A Slakthusområdet ("Vágóhíd-negyed") mostanában az IKEA odaköltözése és a mellette felvő Globen metrómegálló tervezett megszüntetése miatt került be a helyi hírekbe. A Globen sportcsarnok mellett elterülő, jól körülhatárolható ipari negyed első épületei 1907-re…..
Van a jóléti állam mintájának számító Svédországnak egy másik, talán ritkábban látott oldala. Például a stockholmi „Szilícium-völgyben”, ahol egy hatalmas táborban élnek emberek. Ilyen táborból egyébként több is van, mint az Réka írásából kiderül. A képeket Roger…..
Ezúttal egy rejtett érdekesség következik, az Elefanten névre hallgató hidegháborús bunker, melyet eredeti állapotában őriztek meg. Rejtett egyrészt mert egy domb gyomrában található (mindenféle jelzés nélkül), illetve csak időközönként látogatható, szervezett bejárások…..
Täby Kyrka két okból különleges: egyrészt a kevés, román stílusú stockholmi templom egyike, másrészt falfestményei egyedülálló állapotban maradtak fenn. A templom alapja az 1200-as évekből való. Falfestményeit az 1480-as években alkotta korának jelentős művésze, Albertus…..
Ritka természeti jelenségnek lehetett szemtanúja aki épp az eget kémlelte január 4-én, ugyanis a híres északi fény még Stockholmban is látható volt. Az eset elég ritka, de azért nem annyira mint egy teljes napfogyatkozás. A profibbak napkitörés-figyelő applikációt is…..
Séták Stockholmban Nacka Park 2014.12.17 13:46:26
Ha Stockholm belvárosából zöld területre vágyunk, a legegyszerűbb megoldás az úgynevezett nationalstadspark (ez a hivatalos közös neve annak a nagy parkos területnek, amit a Djurgården sziget, a Haga Park, Brunnsviken fed le.) Aki viszont nagyobb kiterjedésű parkra vágyik, 15-20…..
A város és az ország legnagyobb nyilvános könyvtárát, melyet 1928-ban adtak át, a Vasastanban találjuk. Az építész az a Gunnar Asplund volt, aki a Skogskyrkogården temetőt is jegyzi. Az épület az 1920-as évekre jellemző "északi klasszicista" stílusú, hasonlóan pl az ugyancsak…..
BalazsMate 2014.10.21 10:58:13
@Morrancs: Ugy latszik a svedek nem olvasnak annyit :)
Az OSZK mondjuk 120 ev elönnyel indult, es valoszinüleg a könyvtar intezmenyenek a kezdetek ota kiemeltebb szerepe volt mint a svedeknel. Pl nem tudom hogy a törtenelmi jelentössegü kiadvanyokat hol örzik, de valoszinüleg nem ebben a publikus könyvtarban. Ennek utananezek.

Es ez az 500.000 könyv csak erre az epületre vonatkozik, tehat a stockholmi könyvtar (mind a kb 40 alkönyvtarat belertve) ennel nyilvan joval nagyobb gyüjtemennyel rendelkezik.
BalazsMate 2014.10.21 13:59:53
@Morrancs: Most lattam csak a cimszöveget az Index2 oldalan. Azt nem en irtam, hanem egy indexes szerkesztö. (Gondolom arra a cimszövegre reagaltal ;))
Stockholm (és egész Svédország) egyik legnagyobb temetője Solna déli részén, a Haga Park magasságában terül el, a Solna kyrka területe mellett. 1827-ben nyitották meg, és kialakításában sok híres építész és szobrász (pl. Milles és Eldh) szerepet vállalt. Több híresség…..
Kellemes nyári sétát tehetünk a Haga Park "túloldalán", az Universitet közelében lévő Bergianska Trädgårdenben. (A vízpart ezen oldalát télen-nyáron éri a nap, tehát télen is ideális sétaútvonal, ha ki akarjuk élvezni azt a kevés napos órát ;)) A botanikus kert egész…..
Észak-Stockholmban, Upplands Väsby és Rosersberg magasságában, a Mälaren partján húzódik a "Runsa kulturstig" sétaútvonal, mely több vaskori történelmi emlékhelyet érint. A sétaút táblákkal jelölt, kb 8-10 km hosszú, ebbe belekalkulálva hogy két helyen is "zsákutcába…..
Íme a Karolinska Intézet új aulája, az Aula Medica, melyben akár ezer fős előadásokat is megrendezhetnek. Az épület furcsa alakjára magyarázat, hogy az intézet minél nagyobb területet szeretett volna kihasználni, és ha már a telek méretét nem tudták növelni, megoldották a…..
Stockholm köztudottan tele van kisebb-nagyobb zöldterülettel. Ezek közül több is természetvédelmi területnek számít, de a város környékén egyetlen nemzeti parkot találunk csak, ez pedig a várostól 20 km-re délre fekvő Tyresta. Tyresta több szempontból is jelentősnek számít.…..
Kungsholmenen bóklászva futhat bele az ember a kis izraelita temetőbe, mely egy, magas bérházak által körbeölelt területen fekszik. Bemenni nem lehet, mert minden irányból fallal és kerítéssel zárt. A története 1776-ig nyúlik vissza. Ekkor fogadta el Stockholm városa Aaron Isaac…..