Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Glidingirl

219 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokszor készültünk már rá idén, hogy repüljünk végre egy igazán jót, de valahogy az időjárás sosem teljesített a vártnak megfelelően... ezidáig! Most pedig nem számítottunk bomba időre, és mégis... az előrejelzés csak nagyon kevés cumulust ígért, de egész szép számmal sorakoztak fel az égen már 11…..
Augusztus második vasárnapja csakúgy, mint az első, egészen ígéretesnek tűnt az időjárás előrejelzés szerint. Sok felhőt sajnos nem vártunk, de azért nem írt teljesen kéket a meteo... persze azt sejtettem, hogy fázni nem fogok, bőven harminc fok felé kúszik majd a hőmérő higanyszála.  A szokásos…..
A két utolsó júliusi hétvégét sajnos a rossz időjárás miatt nem a reptéren töltöttem, de az új hónap, augusztus ígéretesen indult. Szombatra viszonylag sok cumulust vártunk, és szerencsére kánikula sem volt, csak kellemes, 27-28 fokos maximum hőmérséklet. Fél egy körül már berendeztük a startot,…..
Ezidáig minden repülésemnek külön bejegyzést szenteltem, de ezúttal valamelyest megcsúsztam az idővel, így  a két legutóbbi két repülésem történetét igyekszem összefoglalni. A feladat nem is olyan egyszerű, meglepően gyorsan kopnak az emlékek, ahogy az élmények száma nő! 2020.06.27. Bár nagy…..
A 2020-as szezon nem csak nekem, de sok pilótának nem indult a terveknek megfelelően: a koronavírus-járvány nagy mértékben hátráltatta a repülések szervezését, mire viszont valamelyest visszaszorult a vírus terjedése, búcsút mondhattunk a jó időnek is (hát még ha sajnos csak hétvégén tud repülni az…..
Ismét gyorsan elszaladt a nyár - konstatáltam augusztus 20. után. Még a rossz idő beköszönte előtt szerettem volna egy nyárzáró repülést megejteni, és erre szerencsére volt is lehetőségem. Már egy-másfél héttel korábban elkezdtem böngészni az időjárás előrejelzést. Száraz, meleg idő, 35-36 fok volt…..
Bizonyos, hogy ha nem lenne óránk vagy naptárunk idén, akkor is tudnánk, ha itt a hétvége: mert esik az eső! De még hogy... Életem legbecsületesebb bőrig ázása esett meg ugyanis szombaton, július 27-én. Az időpontot szokás szerint jó előre kitűztük, mert sajnos nem az időjárás függvénye immár, hogy…..
A vitorlázórepülés kapcsán a pilóták fejlődésének két hatalmas korlátja van – a rendelkezésre álló idő, illetve pénz. A kor és persze az élethelyzet függvénye is, hogy kinek melyikből mennyi jut, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem én vagyok az egyetlen pilóta, akinek mindkettőből elég kevés…..
Bár a rendkívül esős tavaszi időjárás ugyancsak megnehezítette a vitorlázórepülő-pilóták napjait mostanában, én elég szerencsésnek bizonyultam, mert a második üzemnapomnak tervezett szombaton gyönyörű kék volt az ég. Az első üzemnaphoz képest sokkal felkészültebben (naptejjel, sok-sok vízzel, fehér…..
Április 20, napsütéses reggel. Olyan izgatott vagyok a szezon első üzemnapját illetően, hogy már reggel 6-kor kipattanok az ágyból. Nyolc óra körül elindulunk, másfél órás autóút áll előttünk. A forgalom gyér, gyorsan lehet haladni, faljuk a kilométereket.  Pont időben érkezünk meg a reptérre,…..
Régóta szerettem volna eljutni a Farkashegyi repülőtértől nem messze lévő "Katlan" vitorlázórepülő emlékműhöz, hiszen a sportrepülés egyik emblematikus helyszínéről beszélünk. Immár hat éve foglalkozom vitorlázórepüléssel a szabadidőmben - úgy gondoltam tehát, hogy a szezonkezdés előtt itt az ideje…..
Egész héten a repülésről álmodtam. Izgatottan figyeltem, hogy mit mondanak az időjósok, és mivel az előrejelzések azt mutatták, hogy a front az ország keleti részére csak szombat este/vasárnap reggel érkezik meg, így nem volt kérdés, hogy szombaton én még repülni fogok! A cumulusok lassan…..
Glidingirl Fly, fly, baby don't cry 2017.07.31 19:00:41
Péntek délután már alig vártam, hogy elszabaduljak munkából: feltéptem az albérlet ajtaját, gyorsan bedobáltam még néhány szükséges dolgot a bőröndömbe, megvettem a vonatjegyem és rohantam Kelenföldre. Ott aztán szembesültem vele, hogy a Tekergő gyorsvonaton hiába tekergek a kocsik között, hely nem…..
Forró, júniusi napunk van. A kecskeméti honvéd kórház egyik szárnyának második emeletén szinte zizegnek a levegőben a molekulák. Egy csapat vadászpilóta kisereglik a barokamrából - 7500 méteren "jártak" néhány perc erejéig oxigén nélkül, így mindegyikük feje még kissé kótyagos. Én a győztesek…..
Szeretem ezeket a kíméletlen, forró, fülledt nyári estéket. Nincs idő gondolkodni, nincs idő habozni, csak futni és futni, menteni, amit lehet... A levegőben már három napja valami megmagyarázhatatlan feszültség érződött. Szinte hallani lehetett, ahogy összekoccannak a molekulák, nő a páratartalom,…..
Kigondoltam már régebben, hogy ideje lenne bejegyzést írni néhány korábbi reptéri élményemről, de most, hogy Budapestre költöztem, és dolgozom, nem volt sajnos időm a repülésre... így aztán a jó 2 héttel ezelőtti repülésemre már valami keserédes nosztalgiával gondolok, szóval nem volt egyszerű címet…..
Már tavaly, a 60. Nemzeti Bajnokság ideje alatt eldöntöttem, hogy a 2016-as szezon néhány napját a hajdúszoboszlói repülőtéren szeretném tölteni... a verseny nagyon jó hangulatú volt, a szervezés profi, és nem mellesleg a helyiek kedvessége, vendégszeretete is meggyőzött. A hely, ahol a legszebb…..
A pilóta növendékek amikor először belecsöppenek a vitorlázórepülés világába, általában még nem igazán tudják felmérni, hogy mire is vállalkoztak. Nem hiszem, hogy túlzás lenne azt állítani, hogy a vitorlázórepülés az alázat sportja is (meg a kalandoké, a közösségi életé, lehetne hosszan sorolni:),…..
Péntek délelőtt már nagyon izgatott voltam a közelgő gyakorlati szakszó vizsgám miatt. Sejtettem, hogy az időjárás nem lesz túl kedvező, de bizakodó maradtam, így kicsit hideg zuhanyként ért a hír, hogy halasztanunk kell a vizsgát keddig. Még egy teljes hétvégényi izgalom! Csiga lassúsággal…..
Szép lassan eljön a várva-várt nagy nap majd, amikor kezembe vehetem az (immár nem növendék!) szakszolgálati engedélyem. Kicsivel több, mint 3 év munkája van benne, és bár reméltem, hogy még hamarabb meg tudom szerezni, egyéb dolgok úgy alakították az utamat, a repüléseimet, hogy mostanra sikerült…..
Magyarországon sajnos kevesen ismerik a vitorlázó repülést – a régiónkban pedig még kevesebben tudják, hogy a Borsod Megyei Repülőklub idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját. A jubileumi születésnap alkalmából egy kis összeállítást készítettem a legfontosabb…..
Glidingirl 2016.06.06 10:54:24
@LisztFerihegy: Igazán örülök, hogy tetszettek a gondolataim. Te mióta repülsz, milyen típusokkal? :)
Az első 180 perces feladatomat közel 2 hete repültem meg, és ennek kapcsán nagyon fellelkesültem, hogy időben teljesíthetem a szakszolgálati engedély megszerzéséhez szükséges feltételeket. A növendék szakszolgálati engedélyem június elején jár le, így különösen sürgetőnek éreztem a második 3 órás…..
Nagy lelkesedéssel készültem a szombati üzemnapra már péntek este. Az előrejelzés szerint a trigger hőmérsékletet már reggel 9 óra magasságában átlépi a hőmérséklet, lesznek felhők bőven (voltak is), csak hogy a szél... nos, a szél megtréfált minket. Délig mindhiába vártunk, nem csendesedett, így a…..
Áprilisban egynéhány üzemnapon részt tudtam venni (amit ugye korlátolt valamelyest az egyetem, a rossz időjárás, illetve az, hogy sokat szoktam utazgatni hétvégéken). Képes beszámolóm első darabján is látszik a sok cumulus, a felhőutak, a gyönyörű, sötét aljú felhők, amik csak úgy vezetik a…..
Nem túlzás azt állítanom, hogy a tavasz kezdetével minden vitorlázórepülő pilóta fellélegzik egy kicsit. Túléltünk egy újabb telet, már kezdődik az év vidámabb, élményekkel teli időszaka, amikor végre egész nap a szabadban lehetünk hétvégén, és nem is akármilyen környezetben. Repül a bálna, repül…..