Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kardostamas

43 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azzal vádolták a baranyai faluban élő idős férfit, hogy bűnszövetkezet létrehozásán dolgozik, mert hat euróért rendelt egy csomag magot egy holland veteményboltból. Az igazságügyi botanikus szakértő egy 1966-os kiadású kézikönyvre alapozta véleményét...
A magyar kormánynak volt egy merész álma. A modern világban elsőként akarta megvalósítani a teljes kábítószer-mentességet. A politikusok úgy gondolták, hogy a cél eléréséhez a legfontosabb a büntetés szigorítása, hogy mindenkit elrettentsenek a fogyasztástól és a terjesztéstől. Papíron jelentős…..
Regina még nincs harminc éves, de már közel tíz éve minden nap fájdalomra ébred. Ennek oka egy ritka betegség, a fibromialgia, ami előtt az orvosok is értetlenül állnak. „Az emberek el sem tudják képzelni, amit egy fibromialgiás átél, amikor szó szerint mindened fáj” – mondja Regina, aki azért…..
Áprilisban a rendőrség három alkalommal razziázott a budapesti Fészek Kulturális Központban. Az, hogy mindhárom alkalommal sikerült kábítószer-fogyasztókat találni, nem a rendőrségi akciók sikerét, sokkal inkább kudarcát jelzi. Hiába ugyanis az ismételt rendőri fellépés, a droghasználat még…..
A pszichiátriai problémák felerősödése, a munkavállalási esélyek romlása, a teljes felépülés hátráltatása – ügyfelünk saját példáján keresztül mutatja be a káros következményeit annak, ha egy túladagolás miatt a rendőrséget is értesítik...
Megvizsgáltuk, hogy milyen gyakran fordul elő országos szinten az, hogy az egészségügyi dolgozók indokolatlanul értesítik a rendőrséget, illetve jogszerűtlenül továbbítják a páciens adatait, ha valaki drogfogyasztás miatt lesz rosszul. Adatigénylésünkből kiderült, hogy ötből négy ellátott…..
Ha hihetünk a kormány Nemzeti Drogellenes Stratégiájának és Magyarország 2020-ra kábítószermentessé válik, akkor 2019 a kábítószermentességre felkészülés éve. Ha azonban a hazai kábítószerügy jelenlegi helyzetéből indulunk ki, sokkal inkább a problémákat szőnyeg alá söprő, a segítségre szorulókat…..
Történelmi jelentőségű lépés történt a gyógyászati kannabisz megítélésében, ami alapvetően változtathatja meg a jövőt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kábítószerfüggőségi Szakbizottsága (ECDD) tavaly júniusban kezdte meg a kannabisz és származékainak felülvizsgálatát, amely nem is végződhetett…..
Mit szólnál, ha egy szerverről a teljes havi autózásod, buszozásod és készpénzfelvételed videofelvételről megtekinthető lenne a kijelölt állami szerveknek? Vagy ha épp a belföldi utazásaid során megadott adataid azonnal állami tárhelyre kerülnének? Sőt, ha az országhatárt átlépve egy olyan robot…..
Egész Európa adatgyűjtését alapvetően érintő döntés született az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A tizenkét civil szervezettel közösen indított (aztán mások ügyeivel egyesített) perünk ítéletében a testület velünk egyetértve kimondta, hogy az Egyesült Királyság tömeges megfigyelése sérti a magán- és…..
Ahogy az orvostudomány egyre meggyőzőbb és szerteágazóbb bizonyítékokkal szolgál a kannabisz gyógyászatilag kedvező hatásaira, úgy szaporodik azon államok száma, ahol a kannabisz különböző formákban elérhetővé vált a betegek számára. Mi is részt veszünk a közelgő budapesti gyógyászati kannabisz…..
Tudtad, hogy a túladagolt drogfogyasztóhoz hívott mentősök csak akkor értesíthetik a rendőrséget, ha az ellátásra szoruló személy közvetlenül fenyegeti valakinek a testi épségét? Ehhez képest Szolnokon rutin, hogy rendőr is érkezik a mentővel. Felhívtuk az érintettek figyelmét a jogellenes…..
kardostamas 2018.04.27 18:34:20
@Zoltán Karácsony: Az orvosokat titoktartási kötelezettség köti, ezért kifejezetten tilos érzékeny adatokat (például a kábítószer-használat tényét) kiadniuk a rendőrségnek. De nem csak az egészségügyi dolgozó, hanem más sem követ el bűnpártolást, ha kábítószerrel visszaélés esetén nem értesíti a rendőrséget.
A bűnpártoló az, aki "segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön" (Btk. 282. § (1) a) pont). A hallgatás viszont nem nyújt segítséget a hatósági üldözés elöli menekvésben olyan esetben, ahol még nem rendeltek el nyomozást.
Bűnpártoló az is, aki "a büntetőeljárás sikerét meghiúsítani törekszik" (Btk. 282. § (1) b) pont). Itt is ugyanez a helyzet: ha a rendőrség még nem kezdett vizsgálódni, akkor nincs folyamatban semmilyen büntetőeljárás, amit a jelentés elmulasztásával meg lehetne hiúsítani.
Végül, bűnpártolást követ el az is, aki "közreműködik a bűncselekményből származó előny biztosításában" (Btk. 282. § (1) c) pont). Ez akkor történhetne, ha az orvos például közösen terjesztene drogot a beteggel.
Ha az orvos abban a hitben szegi meg a titoktartást, hogy bűnt pártol, akkor komoly tévedésben van és súlyos jogsértést követ el. Az érzékeny adat hozzáférhetővé tétele illetéktelen személy részére bűntettnek minősül, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Mára a világ legkülönbözőbb pontjain engedélyezik a marihuána orvosi használatát. Kevesen tudják, hogy a gyógyászati kannabisz mozgalma a kaliforniai meleg közösségből indult ki az AIDS-járvány felbukkanásakor. Írásunkkal a mozgalom kulcsfigurájára, a január végén elhunyt Dennis Peronra…..
Franciaország kezdi belátni, hogy több millió, a társadalomra veszélytelen állampolgárt értelmetlen börtönnel fenyegetni drogfogyasztás miatt, és a rendőrségi kapacitásokat fontosabb lenne a kereskedőkre fordítani. A drogfogyasztó már nem célpont A francia drogpolitika ezidáig a régióban…..
Ha egy ismerősöd kannabiszt vagy amfetamint vásárol, nagyjából tudhatja, hogy mekkora mennyiségig minősül fogyasztónak, és mennyi felett számíthat terjesztőnek. A dizájnerdrogok esetében sokkal nagyobb a bizonytalanság: egyik nap szabálysértőként, a következőn viszont kereskedőként is kezelhet a…..
A hazai iskolarendszer kevés döntést ad a szülők kezébe a hiányzások esetére. Korábban is nehezményeztük, hogy a jogszabály szabad kezet ad az iskolai házirendek szabályozásához, így teljesen önkényes, hogy melyik az iskola mit és hányszor fogad el igazolásnak. A gyerekorvosok most nyilvánosságra…..
Az Emberi Jogok Európai Bírósága a héten tárgyalja az amerikai és brit titkosszolgálatok jogszerűtlen gyakorlatát, aminek során százmilliók online kommunikációját és telefonhívásait ellenőrizték. Két éve tíz civil szervezet, köztük a TASZ indított pert a brit titkosszolgálatokkal szemben, ami most…..
A kannabisztartalmú gyógyszerek hivatalosan jelenleg is elérhetők gyógyászati célból Magyarországon. Másképp látják ezt azok a páciensek, akik már próbáltak ilyen készítményt igényelni. Ügyfelünk történetén keresztül mutatjuk be, hogy valójában mekkora küzdelemre számíthat az, aki szeretné igénybe…..
Az Apple és a Google elárulta, tavaly hányszor akart a magyar kormány adatokat szerezni tőlük a felhasználóikról. Tudtad, hogy a techcégeknek egy csomó adatot ki kell adniuk rólad a kormánynak, ha kérik? Mennyire vigyáznak ezek a cégek az adataidra? Hányat adtak ki tavaly? Legújabb projektünkben azt…..
Kiabálás és röpködő papi pofonok, erőszakkal és kirúgással fenyegetőzés, kötelező misék és körmenetek hétvégén és az ünnepek alatt, megfélemlített és tehetetlen tanári kar. Így festette le számunkra egy kétségbeesett szülő egy Bács-Kiskun megyei általános iskola mindennapjait, mióta pár éve egyházi…..
kardostamas 2017.07.21 16:00:02
@Mérnork:

"A településen ráadásul nincs másik általános iskola és az igazgató nem engedélyezi a hittanórák helyett az erkölcstanórák választását sem." Ez így kamu, aki nem akarja az simán járhat erkölcstanra, különben az igazgató igencsak megütheti a bokáját.

2013 óta sajnos lehetőséget ad erre a nemzeti köznevelésről szóló törvény:
"32. § j) az etika tantárgy hittan tantárggyal kiváltható, amennyiben az iskola pedagógiai programja a hittan tantárgy vonatkozásában tartalmazza a Nat-ban az etikára meghatározott fejlesztési követelményeket és tartalmakat."
Ferenc több mint 22 éve él együtt Sclerosis Multiplex betegségével, 16 éves kora óta fogyaszt kannabiszt.  Betegsége nagyon súlyos idegi fájdalmakkal és görcsökkel jár együtt, amik a kannabisz szívása miatt múlnak csak el...
kardostamas 2017.07.07 14:54:52
@Csaba Szikora: Az ópiátokat (ahová a heroin is tartozik) gyakran alkalmazzák a fájdalomcsilapításban, de a kannabisszal ellentétben hamar toleranciát alakítanak ki (emelni kell a dózist), súlyos mellékhatásokat okoznak és halálos túladagoláshoz vezethetnek. Azokban az USA államokban, ahol elérhetővé vált a gyógyászati kannabisz, átlagosan negyedével visszaestek az ópiátok (vényköteles fájdalomcsillapítók, heroin) okozta halálos túladagolások. Kannabisszal együttesen használva kisebb dózisú ópiát is elegendő vagy sokaknál egyenesen el is hagyható.
orvosikannabisz.com/hirek/heti/felmeres-a-fajdalom-betegek-inkabb-orvosi-kannabiszt-hasznalnak-opioidok-helyett/
arsratio.hu/az-orvosi-marihuana-segithet-lekuzdeni-az-opioid-jarvanyt/
A józsefvárosi jegyző a szervezett bűnözés elleni fellépésről szóló törvény alapján rendelte el az Auróra bezáratását. A döntés törvényellenes. A június 10-én nagy erőkkel kivonuló rendőrség semmi bizonyítékot nem talált szervezett bűnözésre, például kábítószer-kereskedelemre, mindössze egy maroknyi…..
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is országos körútra indult a Drogmentes Maraton, amely elvileg a hazai droghelyzeten hivatott javítani. Az elért gyerekekre és családjaikra azonban nem csak a szakmai szemszögből kifejezetten káros üzenetek veszélyesek, hanem az is, hogy a mozgalom mögött a…..
A kormány Európai Uniós forrásból 1,9 milliárd forintot készül költeni arra, hogy a gyermekotthonok lakóit elrettentse a droghasználattól, miközben az iskolai drogprevenció az utóbbi időszakban országos szinten ennek huszadából tengődik. Az aránytalanság mellett az államtitkár kifejezte, hogy „nem…..
kardostamas 2017.05.26 14:05:48
@Rodolfo63: Az ártalomcsökkentésben egyebek mellett épp az a jó, hogy a törvényektől függetlenül is segíteni tud a szolgáltatást igénybe vevőknek. Ehhez viszont azt kell, hogy politikai oldalon ne gáncsolják el őket - ha már az állam által kitűzött feladatot végeznek el - és biztosítsanak kellő forrást a működésre. A 2000-es évek második felében eljutottunk oda, hogy a tűcsere nem minősült törvénysértésnek, sem bűnpártolásnak, most meg a dizájnerdrogok idejében, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk, ellehetetlenítik őket, csak mert nem hisznek bennük. Vajon az problémás aktív használókat is elrettentéssel akarják megmenteni?
Fontos űrt tölt be a Zuglóban a droghasználó serdülők számára kialakított ambuláns ellátás. Az eddig is hiányzó szolgáltatást a dizájner drogok kamaszkori használatának elterjedtsége tette igazán indokolttá...