Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PMK (Pemetefű)

105 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
PEMETE Engesztelésül Pannikának 2023.10.02 22:47:59
Szőnyi István ismeretlen ifjúkori képei egy múlt század eleji, szentendrei emlékkönyvben ~   Az emberiség kétségkívül egyik legkedvesebb, s egyszersmind legfölöslegesebb időtöltése, mondhatni örök, nagy hibája a „Mi lett volna, ha…?”, „Biztos másképp lett volna, ha…” típusú gondolat- és szójáték.…..
  Részlet a korabeli Híradóból..
   ..
Hunka Béla szenvedéstörténete   ~ Húsvét van. A negyvenöt évvel ezelőtt, 1978. április 1-jén elhunyt Hunka Béla szenvedéstörténetét vázolom fel. Nem „istenkáromlás” ez, ellenkezőleg: az élet és a tisztesség igenlése, örömhíre.   Hunka Béla (Maglód, 1906–1978, Budapest) és felesége Grezsák…..
~ Minden tárgyból eminens volt ~    Petőfi iskolája Aszódon, ma Petőfi Múzeum (fotó: 1960-as évek)   1835 szeptemberében Petrovics István elvitte fiát Aszódra, hogy tanulmányait ott folytassa. Költőnk ekkor mindössze 12 éves, de már számos iskolában megfordult. Előzőleg Sárszentlőrincen, az…..
 ~ Szerb vagy szlovák? ~    A Petrovics-családfa férfi ágának egy XIX. század végi ábrázolása   Petőfi Sándor édesapja, Petrovics István mészárosmester felvidéki szlovák családból származott (a közhiedelemben elterjedt szerb származással szemben), de ő magyarnak vallotta magát. Apjának szlovák…..
 ~ Utálom a bálványt, a valónak hazug mását ~  Az eredeti dagerrotípia... ...és a róla készült másolat   ~♣~ A Petőfi-dagerrotípia az egyetlen Petőfi Sándor alakjáról fennmaradt fénykép, amelyet feltehetően barátja, Egressy Gábor színész készített pesti lakásán 1844-45…..
~♣~ Sárga frakkban, talicskában ~♣~     Arról, hogy Petőfi Sándor hogyan öltözködött, többen többféleképpen vélekednek. Egressy Ákos, aki a színész Egressy Gábor fia volt, és sokszor közelről látta a költőt, hiszen apjának jó barátja volt, így emlékezik: Petőfi, amint én ismertem, mindig…..
A „szerbek Jókaija” és „az utolsó barokk szerb” ~  Jakov Ignyatovity: 200 ~   Vujicsics Sztoján: 20 ~ ~ Kétszáz éve született Jakov Ignyatovity szerb író (Szentendre, 1822. december 8.) ~ Húsz éve halt meg Vujicsics D. Sztoján író, irodalomtörténész (Róma, 2002. február…..
Melina Mercouri Szentendrén (3)   1988-as szentendrei látogatása során a miniszter asszony nemcsak a Kovács Margit Múzeumban és a Görög-templom ortodox egyházművészeti kiállításán, hanem egy kortárs festő, a szerb Milić od Mačve időszaki tárlatán is megjelent, a Szentendrei Képtárban. Melina a…..
Melina Mercouri Szentendrén (2)   A kulturális miniszterként Magyarországra látogató színésznő 1988 márciusában a szentendrei Görög-templomban is járt. Megtekintette az akkor ott, frissen megnyílt egyházművészeti kiállítást.   Vujicsics Sztoján irodalomtörténész (a képen balról) fogadja a…..
Melina Mercouri Szentendrén (1)   1988 márciusában Magyarországon járt Melina Mercouri (1920–1994) görög színésznő, énekesnő, politikus, a görög parlament képviselője, 1981-től Görögország első női kulturális minisztere. Budapesten tárgyalásokat folytatott a két ország kulturális…..
Ki volt Gavril Sztefanovics Venclovics, és mi köze volt Szentendréhez?        Időutazás     a magyarországi     szerb irodalom     berkeiben...      Gavril Sztefanovics Venclovics pap, író, költő, szónok, filozófus a szerb barokk irodalom egyik első és legjelentősebb képviselője volt. A…..
PEMETE Vers az Öreg vizénél 2021.11.16 23:04:13
Sztaravoda Csarnojevics pátriárka forrása     a szentendrei erdőben    Itt az Öreg kegyes volt s botját földbe döfte A kőből víz fakadt az ajkakról ének zendült mert a vándorok negyvennapi útjuk során nem feledték a dalokat Itt sütöttek nyárson bárányt itt perdült táncra a hólyagos…..
PEMETE Kalázi esték 2021.03.10 20:21:17
Akik még nem váltak legendává   * Esküvői menet Budakalászon, 1950-es évek * Lebuktam, mindenki rájött, hogy azért szervezem a „Kalázi esték” című klubbéli beszélgetéseket, hogy anyagot gyűjtsek a regényemhez. [...] Ifjúkoromban Kalázon többnyelvű társalgás folyt az utcán. Magyarok, szerbek,…..
Hol vannak a gólyák? Pirk János: Pipacsmező   Valamikor egy tó volt Pomáz és Szentendre között, jöttek a gólyák és fészket raktak. A tó Pomáz felőli oldalán Árpád-kori templom állott egykor. Erről számolt be huszonkét évvel ezelőtt Deim Pál a Szentendre és Vidéke újságban, Pirk János és…..
Balogh Ferenc ~♣~ 1896–1918 ~♣~   A magyar királyi 306. honvéd gyalogezred 10. századában gyalogosként szolgált. Az 1916. szeptember 12-én kiadott veszteséglista szerint megsebesült. Az olasz frontra került, ahol légnyomást kapott; a háború utolsó szakaszát Bukovinában…..
Első világháborús emlékek Szentendrén  –   Sok más településsel ellentétben Szentendrén nem épült hősi emlékmű az első világháború helyi áldozatainak tiszteletére, holott az emlékműállítás kötelezettségét állami rendelet írta elő már 1917-ben. A két háború között létesült a szentendrei laktanya…..
Ábrányi Emil kortársai  ~♣~ Európa, Magyarország, Budapest, Szentendre... ~♣~     Fényes Adolf: Szentendrei táj (a Bükkös-patak hídja a Kálvária-domb felől nézve)   1896, a honfoglalás millenniuma a szentendreiek számára is nagy ünnep volt. Dumtsa Jenő polgármester 1896. május 9-én mondta…..
Az Ábrányi család Budapesten  ~♣~ Zeneművész, hírlapíró, földbirtokos, utazó… ~♣~    Emléktábla az Oktogon patika épületén (Teréz körút 7.)    Az igen kiterjedt Ábrányi család tagjai sok különböző helyen laktak Budapesten. Érdekes megfigyelni, milyen sűrűn költöztek, és mely kerületeket…..
Ábrányi mint politikus  ~♣~ Egy elkésett negyvennyolcas és egy korai nemzeti szocialista ~♣~      Egykorú karikatúra Ábrányi Emilről a Borsszem Jankó című vicclapban. 1890   „Ábrányi Emil költői világát Petőfi szabadságköltészete és a francia romantika szelleme hatja át, lírájában […] Victor…..
PEMETE Költő a mindennapokban 2020.08.25 16:23:42
Ábrányi mint újságíró, szerkesztő és közszereplő  ~♣~ Napi- és hetilapok, köztestületek, irodalmi társaságok ~♣~    A 19–20. század fordulóján rengeteg helyi és országos sajtótermék jelent meg, melyek a különböző politikai véleményeken kívül rendszeresen hírt adtak a kulturális és társasági…..
Ábrányi-ősök a XIII. századból ~♣~ Az Ábrányi (korábban Eördögh) család története ~♣~   „A Lászlófalvi Eördögh család azonos eredetű a Velics családdal. Közös ősük, Pyuk Othmár a Turóc vármegyei várjobbágyok közé tartozott. A tatárjárás idején Znió várából Veglia szigetére, a…..
Ábrányiak a magyar kultúrában  ~♣~ Három generáció az irodalom, a színház és a zene bűvöletében ~♣~   Apa és két fia (jobbról balra):   id. Ábrányi Kornél zeneszerző,   ifj. Ábrányi Kornél író,   Ábrányi Emil költő.   1897, Budapest   (Ellinger Ede…..
PEMETE Vígjátékok, dramolettek 2020.08.22 15:10:56
Ábrányi Emil, a színműíró  ~♣~ És a szerelmesek boldogan éltek, míg meg nem haltak... ~♣~    A cremonai hegedűs című vígopera plakátja a Debreceni Városi Színházban, 1897-ben. Szövegét a francia nyelvű librettó alapján írta: Ábrányi Emil   Az Ábrányi család sok szállal kötődött a…..