Regisztráció Blogot indítok
Adatok
holist

0 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
          Nyolc perc negyvenhat másodperc. Ennyi ideig térdelt Derek Chauvin minneapolisi rendőr George Floyd nyakán.           1857-ben az amerikai Legfelső Bíróság a Dred Scott kontra Sanford ügyben kimondta, hogy a feketéknek sohasem lehetnek állampolgári jogai, őket az Alkotmány alávetett és…..
   Tegnap a salzburgi egyetem posztumusz visszavonta Konrad Lorenz díszdoktori címét.                    Rudolf Werner Georg Hippius 1945-ben halt meg Prágában szovjet fogságban, negyvenéves korában.  Halálának körülményeiről nem találtam semmiféle információt,…..
Reggel van. Tömeg van. Tömegben vagyok tömegember. Zembertömeg. Tömegelünk. Sokemberként egyformán. Metró nem jön. Szép, új metró, de nem jön. Így nem akkora öröm azért. Hat perc. Kisapró nemlenne? Nemlenne. Máskor lenne, most nem, ideges vagyok. (Kicsit azért szégyenkezem.)…..
Ákos – 2084(FalconMedia) Az egész úgy kezdődött, hogy egyszer csak azon kaptam magam: azt elmúlt hónapokban határozott kíváncsiság érlelődött bennem Ákos új albuma iránt. Azzal tisztában voltam, hogy 2012-ben éppen tőle várni egy zeneileg igazán izgalmas lemezt meglehetősen…..
holist 2012.10.31 08:44:49
@Prosztó: Pontosan.
holist 2012.10.31 08:45:49
@B. B. Queen: Neem csak az: a giccs, a széplelkűség, és a tekintélyelvűség. Úgy tűnik, erre van fanatikus igény.
Bábakonferenciás anyag (Old wives' tales vs. midwives' tales: beliefs and reality in the midwifery practice)  van a kezemben - egy a millióból, amelyek mind arra várnak, hogy megírjam őket ide a blogra. Az egyik szemináriumon arról volt szó, hogy mi mindent gondolnak maguk a nők a…..
holist 2011.10.28 16:45:40
Ha úgy keresed, hogy "Kegel exercise" (en.wikipedia.org/wiki/Kegel_exercise), akkor, legalábbis angol nyelven, rengeteg információt fogsz találni róla.
A blogon sokat írok arról a folyamatról, ahogyan a gyereknevelés definíciója az elmúlt évtizedekben megváltozott, és arról, ahogyan emiatt a szülőkre egyre nagyobb elvárások nehezednek. A modern pszichológia korszaka előtt a nevelés célja az volt, hogy a gyerekekből "rendes…..
holist 2011.09.26 12:55:52
@Felicitasz: Mi biztosítana akkor szükséges és elégséges előfeltételeket? Szerintem végső soron semmi, és ez így nagyon jól is van. Az a gondolat, hogy a helyes döntésnek vannak szükséges és elégséges feltételei, szerintem totalizáló gondolat, és inkább hálát adok Erisnek, hogy az emberi élet szerencsére nyitott végű és kreatívan formálható kaland. Ugyanezért gondolom azt, hogy tőled valóban furcsa lenne az én preferenciámhoz kötni a helyességet, nekem viszont végső soron nincs más választásom, ha a hitelességemet meg akarom őrizni és nem akarok uralkodni másokon - bár előfordul, hogy valaki meghajol valaki más ítélete előtt, és akkor máris a tekintély fogalomkörét kezdjük boncolgatni... De az utolsó bekezdésben a makacs ellenállást még mindig nem értem. Én például félek a magasban. Tehát, ha a magasban vagyok, pánikolok, hiperventillálok, hideget érzek a bokámban felfelé áradni és szédülök kicsit. De közben tisztában vagyok azzal, hogy ezek a tünetek a tatabányai bányatorony-kilátó tetején, ahol egyszerűen képtelen vagyok leesni, vagy jól biztosított mászás esetén, ahol a legrosszabb, ami történhet, az egy egyméteres esés a beülőbe, és esetleg egy-két pukli, nem sok befolyással vannak a tényleges biztonságomra. Ha viszont valaha biztosítás nélkül kellene nagy magasságban másznom, akkor nagyon is komoly hatással lennének rá: sokkal nagyobb eséllyel esnék le, mint valaki, akinek a fizikuma, ügyessége, koordinációja azonos, de nem fél a magasban. Nem értem, mi ebben az annyira nehezen elfogadható? Egyébként meg a lényeg leginkább mégis az, hogy olvasgattam a blogodat, egy csomó dologgal nagyon, mélyen egyetértettem, miközben másokat meg aggasztónak, visszataszítónak, kimondottan ellenszenvesnek találtam - és ez van annyira ritka dolog, hogy kíváncsivá tett... de hát vagy jutunk valamire, vagy majd elmúlik (a kíváncsiság). A beletett munkáért és az alapvető homályoszlató indulatért tisztelet.
holist 2011.09.30 10:05:47
Nincs állandó véleményem, és a konzisztenciát se értékelem túl magasra. Az általad az írásomból kiolvasott fatalista álláspontot, annak ellenére, hogy a nézeteltérések rendezését megnehezíti, még mindig élhetőbbnek tartom a normadiktáló - statisztikafetisizáló álláspontnál (szerencsére vannak további lehetőségek). És nem mennék olyan messzire, hogy "nem lehet különbséget tenni", de odáig igen, hogy nehéz különbséget tenni, továbbá odáig is, hogy ha ketten beszélgetnek, és máshová teszik a különbséget, akkor az a formailag kérdésnek látszó dolog, hogy "melyiküknek van igaza?" nem feltétlenül kérdés (hanem mondjuk egyfajta egzisztenciális feszültség sóhajtó módban megfogalmazott kifejezése). De visszatérve a sziklamászáshoz (szüléshez) - tegyük fel, hogy a tériszonyos illetőnek muszáj sziklát mászni. Vagy hogy nagyon szeretne, és belevág. Én csak azt magyarázgatom itten, hogy az "irracionális" félelmeket megváltoztatni, bár lehetséges, de időigényes és fáradtságos dolog, és ha éppen nem fért bele addig, amíg eljön a sziklamászás ideje, mind a mászó, mind az, aki őt biztosítja, jobban teszi, ha azt a bizonyos félelmet belekalulálja a hozzáállásába, mint ha nem vesz tudomást róla. A szülés esetében még hozzátenném ehhez, hogy a szabvány kórházi környezet és bánásmód olyan félelmeket is szabályszerűen rendszeresen bekapcsol, amelyek "fiziológiásak" (zajra, fényre, hőmérsékletre is idegenek szükségtelen jelenlétére gondolok), és ezért roppant nehezen kikapcsolhatóak - még ha meg is győzi magát a szülő nő, racionális érvekkel, hogy neki a kórházban a legbiztonságosabb, még ha azt is állítja, hogy ő bizony nem félt egyáltalán, a szülési komplikációt simán okozhatja az, hogy a teste mégis "úgy viselkedik, mintha félne". Az a tény, hogy a magyar kórházakban az ilyesféle ijesztgetés jelentőségével nem számolnak és ilyen epizódokra folyamatosan, nem rendszerhibaként, hanem a rendszer természetéből eredően sor is kerül, racionális érv a kórházi szülés ellen. Ez így oké?
Körülbelül két éve dolgozom egy nagyobb anyagon, amelyben azt a kérdést fogom körüljárni, hogy most Magyarországon milyen attitűdök és kommunikációs metódusok társulnak az anyasággal, gyerekneveléssel kapcsolatos információszolgáltatáshoz. A téma nyugodtan lenyúlható:…..
Az elmúlt hetekben elkezdtem egy sorozatot a kanadai (ontariói) bábaságról és az ottani törvényi szabályozáshoz vezető vitákról. Még szó lesz a lobbizásról, az egészségügyi törvények és a szülészeti reform összehangolásának nehézségeiről, biztosítási kérdésekről…..
holist 2011.02.04 18:06:26
A "Why Fish Can't See Water" egy provokatív opinion-piece. Wagnert egyértelműen érdeklik a kutatási eredmények, a biztonsággal kapcsolatosak is (igen részletesen volt alkalmam végigolvasni a Born in the USA könyvet, ebből ez világos).

Ráadásul még itt is:

""Például tudományosan vizsgálható kérdés, hogy MENNYIRE életveszélyes a gyerek (pontosabban a szülés) vállalása."

Henci Goer szerint nem: "Ultimately, the issue of the safety of home birth cannot be settled by research." (Forrás: Obstetric Myths versus Research Realities, 334.)"

igencsak kérdéses az olvasat indulata. Igen, lehet úgy olvasni, hogy Henci Goer szerint nem vizsgálható tudományosan, hogy biztonságos-e az otthonszülés. És akkor Henci Goer anti-racionális. De lehet úgy is olvasni, hogy az otthonszülés biztonságosságáról zajló polémia, ahogyan az a közbeszédben megjelenik, nagy vonalakban immunis a kutatási eredményekre, mert sokkal inkább érzelmileg motivált, mint racionálisan. És akkor egyrészt a két állítás összefér, másrészt Henci mondott valami érdekeset. A feladat igazából az, hogy megfogjam az ellenérzésemet. Egyébként amit a blog missziójáról írtál, az nekem nagyon szimpatikus ("hogy visszaadjam az olvasóimnak a gondolkodásuk fölötti hatalmat"), tulajdonképpen magam is valami hasonlón lennék - tehát az is elképzelhető, hogy félreértettelek. De azért az is, hogy sikerül mondanom neked valami érdekeset. Érdekes metafora ez: hogy egy személynek a gondolkodása felett hatalom volna, amit elveszíthet, de vissza is szerezhet, vissza is kaphat, sőt, azt valaki visszaadhatja - különösen azoknak a furcsaságoknak a fényében, amiket arról szokhatunk gondolni, hogy mi is az a személy, és hogy kerül a világba, és ott mit csinál(hat).

Pár nap múlva ráfutok még egyszer.
 Csekély publicitást kap a honi sajtóban és a blogközösség vitafórumain is, de az Orbán-kormány tevékenységét közel sem övezi akkora idegenkedés, mint amennyire azt egyesek itthon láttatni szeretnék. Időről időre találkozhatunk ugyanis méltató, elismerő véleményekkel…..
A MedicalOnline kitette a módosított szöveget, ez a verzió került tovább a közigazgatási egyeztetésre.A szöveget beteszem ide, és kiemelem benne az előzőhöz képest a változtatásokat.Vitassuk meg: A Kormány…/2010. (…) Korm. rendeleteaz intézeten kívüli szülés…..
  „Gyerekek vagytok és Darth Vader-hez imádkoztok” - Interjú a mindennapi.hu-n  ..
holist 2010.12.16 08:08:23
@Pantagruel: Jaj, nehogymán valami félreértés legyen! Olvastam Nagelt és Strawsont is, és bár ezúttal nem emlegettem őket, azért emlékszem: csak hát ők nem bigott tudományvallásúak, mivel nem kérkednek azzal, hogy az ő hitük felsőbbrendű bármelyik másiknál! És persze, én sem mondanám,hogy add fel az értelmet, add fel a rációt: használd ezeket a képességeket/eszközöket arra, amire valók és jók, mondanám inkább. És igen, amelyik vallás a ráció, az értelem feladására bíztatja híveit, az bigott és veszélyes hiedelemrendszer - de a rációt és az értelmet az ideológiai zászlajára tűző, ugyanakkor valójában egészen más motivációk mentén működő tudományvallás sem kevésbé bigott és életveszélyes náluk. Jó példa erre Richard Dawkins, akit, gondolom, te sem tennél fel a listádra: és érdekes példa Daniel Dennett, aki egy ideig a maga joviális módján nagyjából követte Dawkins (és a többi "szkeptikus" misszionárius) vonalát, de aztán kihátrált belőle.
holist 2010.12.16 18:58:43
@Pantagruel: Küldtem egy privát üzenetet. Megkaptad? Ez itt nehézkes és zajos. De köszi a Nagel-cikket (Secular Philosophy and the Religious Temperament), érdekes. Nagyon régen éppen a "kontinentális" és az analitikus iskolák viszonyáról írtam disszertációt (úgy nagyjából, meg arról, miért nem leszek megélhetési filozófus) - szerintem azért Nagelnek kissé maga felé hajlik az a szép szelíd keze. Az analitikus beállítottságú filozófusokat nem pusztán a vallásos temperamentum hiánya jellemzi, hanem... na erről lehetne még kicsit beszélgetni.
Modorosblog A Renyhe Ember 2010.12.06 07:00:00
A Renyhe, Rendetlen, Igénytelen az maga a szabad ember, a saját maga ura, a függetlenség élő szobra. Nem hódol be a konvencióknak, hamis kispolgári hagyományoknak. Ő élni akar, nem megfelelni - így érzi jól magát, de nagyon. Illetve... életét a Rendmániásokkal folytatott…..
holist 2010.12.06 08:10:09
Ez egész jó lett. De ha már rend és rendetlenség:

saddie.wicca.hu/principia.html

"Jöttem, hogy elmondjam nektek: szabadok vagytok. Sok korszakkal ezelőtt tudatom elhagyta az embert, hogy magától fejlődhessen. Visszatértem, és azt látom, a fejlődés beteljesedéséhez közeleg, de félelem és félreértés hátráltatja.

Pszichikus páncélokat építettetek és ebe öltöztök, látásotok korlátolt, mozgásotok ügyetlen és fájdalmas, bőrötök sebzett és lelketeket megégette a nap.

Én vagyok a káosz. Az én anyagomból építik művészeitek és tudósaitok ritmusaikat. Én vagyok a hangulat, mellyel gyermekeitek és bohócaitok boldog anarchiában kacagnak.

Én vagyok a káosz, élek, és azt mondom nektek: szabadok vagytok.

Az elkövetkező napokban filozófiákat és teológiákat tanulmányoztak, és kiderítették, hogy Erist vagy Diszkordiát elsősorban félték az ősiek, mint pusztítót. Valóban, a káosz elképzelését még a modern korban is egyenlőnek tartották a szenvedéssel, és negatívumként kezelték. "Nem csoda, hogy minden így el lett cseszve," vonták le a következtetést, "hiszen fordítva gondolkodnak." Rájöttek, hogy a rendetlenség koncepciója minden szempontból ugyanolyan fontos, mint a rendé."
holist 2010.12.06 09:37:22
@lárvalányhaj: Honour Discordia! ;)
holist 2010.12.06 09:38:22
@Ernoke: Míg te a rendrakást, ő a keresgélést részesíti előnyben. A többi önigazolás.
Ontario tartományban, ahogy az előző posztban erről szó volt, a nyolcvanas évek közepén az egészségügyi szabályozás felülvizsgálata és egy tragédiával végződő eset tárgyalása együtt vezetett el az egészségügyi miniszter közleményéhez, amelyben 1986 januárjában megígérte, hogy mindent megtesz egy jó…..
holist 2010.11.18 11:50:12
w Apa mosdik, anya szül 2010.06.11 04:30:00
Jó pár éve nem hallottam már azokról a debil jehovistákról, akik nem engedélyezik a vérátömlesztést se maguknak, sem a gyereküknek, mert nekik van egy olyan hiedelmük, hogy az nem ér. Viszont egyre zajosabbak azok, akik egy másik egészségügyi téveszmét hirdetnek, tudniillik,…..
holist 2010.06.20 22:55:01
Úgy érted, gondolom, hogy leszívták a gyerek légutait. Érdekes, hogy a magzatvízbe kerülő meconium előfordulása mennyire együtt mozog a beavatkozásokkal (indítás, gyorsítás, epidurális érzéstelenítés, pl.). Háborítatlan és ebből következően legtöbbnyire fiziológiás szülésnél (ez az, egyébként, aminek az elősegítésére Geréb Ágnes és az Alternatál Alapítvány törekszik, helyszíntől függetlenül), sokkal ritkábban fordul elő. Indított szülés volt?

A többi, amit leírtam (valótlanság állítása, tájékozatlanság, tisztesség, stb.) nem érdekes?

A bába (aki szakképzett és tapasztalt egészségügyi szakember, nem pedig "mezitlábas vajákosasszony") nagyon sok dolog kezelésére fel van készülve. Néhány dologra pedig nincs. Olyan dolgokra, amik egyrészt nagyon ritkák, másrészt, hogy-hogy nem, kórházban durván sokkal (több esetben nagyságrenddel) gyakrabban fordulnak elő. Ismét elmondom: tudományosan többszörösen, minden kétséget kizáróan bizonyított tény, hogy bármiféle szükségtelen beavatkozás (ezek közé tartozik pl. a rutinszerű CTG-használat is, a gyógyszeres vagy vizsgálatos indítással, burokrepesztéssel, a gyógyszeres fájáserősítéssel, a kitoláskor a legtöbb magyar kórházban tökéletesen rutinszerű, ugyanakkor életveszélyes "könyököléssel" és a lepényi szak gyógyszeres vagy manipulációs sürgetésével együtt) rontja a szülés kimenetelét a gyerek és az anya számára is. Aki ma a kórházat választja, az azt választja, hogy nagyon jó (bőven 50% feletti) az esélye arra, hogy ilyen szükségtelen beavatkozásban része lesz. Ami aztán további beavatkozásokhoz vezethet. A legtöbb esetben persze a szülész végül diadalmasan megmenti az újszülöttet és az anyát. Nagyon sok esetben pontosan attól, amit ő maga okozott nekik.

Továbbá: ez az egész hiedelem-felépítmény, a füstölőktől a csakrákig és az önző, élményhajhász, felelőtlen, a saját gyereke biztonságát a saját kényelme alá rendelő anyáig a boszorkányüldözés klasszikus módszertanából származik. Nem kétséges, a modern orvostudomány eszköztára, ha azonnal elérhető, ki tud védeni olyan szülészeti helyzeteket, amelyek háborítatlan körülmények között is előfordulnak, és amelyekhez egy szabvány tervezett otthonszüléses kórházba szállítás (20 perc a normaidő, ennyire kell lennie a legközelebbi szülészetnek) már késő. Ezek ezrelékekben, tízezrelékekben mérhető esélyek. Viszont a mai kórházi rutin (ami nem egyenlő a modern orvostudománnyal, a kérdés több szakértője évtizedek óta veri a nyálát épp azon, hogy a szülészet, nem csak nálunk, miért nem hajlandó átvenni, alkalmazni a modern orvostudomány eredményeit) százalékokban mérhető kockázati faktorokat tesz rá minden kórházban zajló szülésre. Kb. ez az igazi választás. És nem az a rosszindulatú, félrevezető, tájékozatlan kép, amit te bemutattál.
 A horgász és a drogos gyerek után ahogy ígértem, A. folytatja - nem mindennapi témákkal. A háromnevű ember létezésének (az öröklött három néven túl) általában nagyon prózai oka van: nem tetszik neki az eredeti neve. Túl rövid, túl snassz, esetleg mind a kettő…..
holist 2010.02.20 22:38:18
Re: modoros.blog.hu/2010/02/17/olvasoi_rovat_a_haromnevu_ember/fullcommentlist/1#c8747761

Tényleg először írtam ide, eddig csak olvastam és élveztem. Két (vagy több) dolog lehetséges: vagy az, hogy még a modorosságkutatónak is lehetnek vakfoltjai a saját szakterületén (főleg, ha haversrác az elkövető), vagy a "modorosság" is szubjektív kategória. (Vagy mind a kettő?) A téma jó, a megírás elnyújtott és modoros ("hőn áhított keményfedeles?" - ez egy másik poszt címe is lehetne!)
Persze szerencsére gond egy szál se: én tovább olvasom a te posztjaidat, A. posztjait kihagyom, evribád hepi. Csak azért szóltam, mert nem először látom, hogy egy népszerű blogba ki tudja miért, vendégszerzők kezdenek írni, sokkal rosszabbul. És ez egy kicsit elkedvetlenített.
w Mágneslady 2010.01.27 06:50:00
A kampány nem a lovagiasság ideje. Konzervatív, liberális, sőt szocialista férfiak is örömmel tréfálkoznak Dávid Ibolya rovására, mintha sose nevelték volna őket illemre. Gúnykacajjal és durva beszólásokkal kísérik egy hölgy élethalálharcát, ahelyett, hogy azon…..
 Elegem van a napi plusz nem is tudom már hányadik „kötelező” hisztiből, amit ezúttal a fogmosás jelent. Eleinte- kb 1 éves korig- hagytam a gyereket, hogy had bohóckodjon a fogkefével.Legalább szokja, hogy azzal a fura tárggyal benyúlok a szájába. Helyesebben ő…..
w Ki fizeti a kérészt? 2007.12.10 05:30:00
Az, hogy a környezetvédők általában romantikus-idealista szövegekkel, fogalom nélkül lépnek fel, még nem jelenti, hogy a környezetvédelem hülyeség volna. (Hasonlóképpen: bár a militarista jelszavakat többnyire furcsa emberek adják elő, ebből nem következik, hogy honvédelem nem…..