Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kis Miklós

25 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kormánypropaganda azt a képet vetíti a választók elé, hogy az Európai Unió pusztán azért jó nekünk, mert pénzt ad, de egyben veszélyt jelent nemzeti szuverenitásunkra.  Jó lenne, ha nem csak azok mennének el szavazni, akik ezt el is hiszik.  Orbán Viktor számtalanszor elmondta, hogy az európai…..
A miniszterelnök javaslata a cafeteriáról két óriási sebből vérzik.  A cafetéria mostani rendszerét az unió miatt úgysem tudjuk fenntartani, a legjobb az lenne, ha ezt készpénzben adnánk oda, de a cafetériához tartozó adókedvezménnyel – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)…..
Kis Miklós 2016.03.10 22:44:12
@Buchhalter: Az uniónak nem a cafeteriaval van baja, hanem a monopól megoldással. Nem a sodexohoz ragaszkodnak, hanem a versenyhez. Ezt kellene visszaállítani és maradhatna a cafeteria. Azt hittem, ez nyilvánvaló, ezért erről nem írtam külön.
Kis Miklós 2016.03.11 13:11:34
@mikerbiker: Erre fentebb már valaszoltam, az uniónak nem a cafeteriaval van gondja. Ha sejtem, hogy ez nem mindenkinek nyilvánvaló, erről is írtam volna a posztban. Elnézést, ez az én hanyagságom.
Kis Miklós 2016.03.13 16:02:14
@Buchhalter: Nem azzal vitatkozol, amit én írtam. Elolvastad a posztot?
17509 magyar nyugdíjas él havonta 30 ezer forintnál kevesebből - ez derül ki egy nemrégen közzétett KSH-táblából. Miért is őket ragadom ki a 2 022 905 öregségi nyugdíjjal rendelkező sokaságából? (2015 január elsejei adatok) Mert 30 ezer forint reménytelenül kevés. A minimálnyugdíj összege mégis…..
Elég volt a hátrafelé nyilazásból. Találjuk ki és alkossuk meg közösen Magyarország bátor, új jövőképét! Az illiberalizmus előtt és után című új vitasorozatunk azt járja körbe, hogy mitől omlott össze a liberális demokrácia Magyarországon. A vitasorozat első irata ezt a…..
A figyelem most az Éden Hotelben elkövetett szexuális zaklatásra irányul, illetve arra, hogy a szerkesztők nemhogy nem próbálták megakadályozni az eseményt, de később beszerkesztették az adásba is, majd hagyták azt is, hogy a show szereplői az áldozatot hibáztassák. Nem elég a…..
Kis Miklós 2015.04.29 16:14:53
@ricardo: A kontextusból szerintem világos, hogy az probléma, nem tudjuk ezek a szerződések milyen jogokat biztosítanak a szereplőknek, mennyire méltányosak. Egy munkaszerződésnél például vannak olyan korlátok, amelyekhez a munkaadónak tartani kell magát, nem élhet vissza az erőfölényével. Ez viszont nem munkaszerződés, pedig a szereplők egy termék előállításában vesznek részt aktívan. De valami azt súgja, olyasvalakivel vitatkozom, aki szerződéses szabadságot a munkavállalásnál sem korlátozná, de ez csak amolyan megérzés.
Olykor előfordul, hogy egy politikus többet elárul, mint amennyit szeretne, ez történt Varga Mihállyal is. Újabb brutális megszorítások lesznek úgy, hogy a választások előtt hallgatnak azokról, s később sincs róluk társadalmi vita. Nehéz eldönteni, mi a nagyobb baj: a…..
Kis Miklós 2014.09.24 21:45:56
@Vidéki: A GDP-nek több mint 11 százalékkal kellene nőnie, hogy az újraelosztás 45 százalékra csökkenjen változatlan kiadási szint mellett.Ez nem reális.

Az pedig, hogy a kormány adócsökkentéssel csökkenti a bevételi oldalt, nem jelenti azt, hogy a kiadások visszametszése ne okozna megszorításokat. Sőt, éppen az adócsökkentések miatt válnak szükségessé a megszorítások, hiszen csökkenek a bevételek.
"Nyilvánvalóvá vált, hogy a neoliberális dogmatizmusba belesüllyedt (ál)baloldal történelmi méretű vereséget szenvedett, le is kell tűnniük a történelem színpadáról, mert minden baloldali politikát és értéket meggyaláztak." Az alábbiakban változtatás nélkül közreadjuk…..
Kis Miklós 2014.04.11 19:24:56
@TamasGM:Tartalmi észrevétel esetleg?
Megdöbbentő, mennyire szeretne az Orbán-kormány növekvő GDP-t, s mennyire nem jön ez össze nekik.Négyszázalékos gazdasági növekedést tűz ki célul 2016-ra a magyar kormány – derül ki az Index beszámolójából. 2010-ben ígértek idénre 7 százalékot. Tegyük hozzá, a GDP…..
A magyar kormány szegényellenes politikát folytat, ám szó nincs arról, hogy a magyar nép többsége ezt a politikát támogatná – még akkor sem, ha felületes szemlélő szempontjából a többség támogatni látszik azt azzal, hogy az ellenzék egyelőre még a kormánynál is…..
Kis Miklós 2014.02.06 19:07:05
@egyetmondok: az újraelosztás kérdésére gondoltam:)
Kis Miklós 2014.02.06 22:50:52
@egyetmondok: A neoliberális nem szitokszó, nem annak szántam. Ez egy létező gazdaságpolitikai filozófia. Nem kell szégyellni, ha az vagy. Ha valóban elolvastad az MNB tanulmányt, akkor láthattad, hogy ez nem egyszerűen döntés kérdése, mennyit költ az állam, hanem adottságok vannak. Nyugdíjakat fizetni kell, nyugdíjasunk sok van, az államadósságot törleszteni kell, ami szintén nem kevés és így tovább. Ahol relatíve kevés a nyugdíjas, mind mondjuk Szlovákiában,mert más a korfa, ott pl. könnyebb kevesebbet újraelosztani. Nem lehet egyszerűen összevetni különböző országok újraelosztási arányát, pláne nem a hasunkra csapni, hogy na akkor legyen ez az arány ennyi vagy annyi. Nekem azért gyanús, hogy nem olvastad el azt az MNB-tanulmányt alaposan:)
Kis Miklós 2014.02.07 00:55:59
@egyetmondok: A manyup-ügyre azt lehet mondani, hogy épp a folyó hiány csökkentés igénye miatt történt. A szlovákok nem stabilak, nem sikeresek, s a munkanélküliség mindig is nagyobb volt náluk, mint itt. De ezt vég nélkül folytathatjuk, aligha győzzük meg egymást, lassan abba kell hagyni. Aki elolvassa, az talán jut vele valamire. Köszönöm a kommentjeid!
Dinamó Műhely A lét jogán 2014.01.17 09:00:00
Végre. Végre valakik nekiláttak, hogy (óriási munkával) kiszámítsák, mennyibe is kerülne, ha megvalósulna az a régi álom, hogy „aki él, az éljen”, aki megszületett, az maradhasson is életben. Ferge Zsuzsa írása az garantált szociális minimumról és a társadalmi…..
Kis Miklós 2014.01.18 11:49:06
@FILTOL: "Nem kaphat LÉT-pénzt, aki nem magyar állampolgár, és nem él tartósan Magyarországon, vagyis aki még nem kapott letelepedési (állandó tartózkodási?) engedélyt."

ez szerepel a koncepcióban.
Kis Miklós 2014.01.18 12:02:00
@polyvinyl: Nem kell bólogatni, de egy vitában helytelen aljas módon másokat sértegetni, személyeskedni. Ha nő vagy, ha férfi, mindenképp helytelen.
23 ezer új munkahelyet és 4,4 százalék egy főre jutó GDP növekedést hozna Magyarországnak az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás. Vagy nem, s még kilátástalanabbá tenné a felzárkózásért vívott küzdelmünket. Az utóbbi az esélyes. Veres Máté írása. Mintegy 1,35…..
Kis Miklós 2014.01.09 13:27:15
@csufár: Köszönöm az észrevételt. Ez nem a szerző, hanem az olvasószerkesztő hibája, jelen esetben az enyém.
Kis Miklós 2014.01.09 16:09:42
@gkktm: Görögország felzárkózott? Románia konvergál? Nem túlzás ez? Nincs exportképes magyar cég? Ok, nincs sok. Ne is legyen?
Ma szemmel láthatóak az autoriter tendenciák, tehát eljön az ideje annak is, hogy a keresztények a sarkukra álljanak. Ha ez nem történik meg, akkor az a hit gyengeségének a jele. A kereszténység nagyobb, átfogóbb narratíva annál, minthogy be lehetne szorítani a politikai verseny…..
December 10. az emberi jogok világnapja, az a nap, amely emlékeztet bennünket arra, mit jelent a szabadság szó valójában. Sokkal többet annál, mint amit sokan érteni vélnek alatta. Kis Miklós írása.   A szabadságot fölfoghatjuk úgy, mint kényszerektől mentességet,…..
Kis Miklós 2013.12.10 21:38:41
@FN: Jó a kérdésed, sokaknak eszükbe juthat - szép, de nincs rá erőforrás. Az idézett mondat nagyon ambiciózusnak tűnik, de miről is van szó?

Jog az "élelemhez, ruházathoz, lakáshoz, orvosi gondozáshoz,
valamint a szükséges szociális szolgáltatásokhoz, joga van a
munkanélküliség, betegség, rokkantság, özvegység, öregség esetére
szóló, valamint mindazon más esetekre szóló biztosításhoz"

Ha belegondolsz, ezek olyasmik, amit egy Kenya színvonalán álló ország is képes nyújtani, ha akar. Nem elérhetetlen cél, hogy mindenkinek jusson ruha, élelem, lakás, és legyen általános társadalombiztosítás. Ehhez nem kell gazdag országnak lenni.
Kis Miklós 2013.12.10 23:58:34
@FN: Mást tud nyújtani a kenyai, a magyar és a svéd egészségügy, minden bizonnyal, masok az eleteselyek, de egy picit ezzel eleveztunk az eredeti témától. Az egészségügy természetéből adódóan olyan, hogy bármennyit el lehet rá költeni, ettől még az általános társadalombiztosítás kívánatos, s ennek színvonala függ az ország fejlettségétől is nyilván,legalabbis behatarolja a lehetosegeket. A skandináv államok példája bizony hasznos tanulságokat hordoznak, remek példa arra, hogy nem az alacsony újraelosztás a siker receptje.
Szerte a világon mindenfelé, vesztésre áll a munka a tőkével szemben –  s ezt nem más írja, mint a baloldalisággal legkevésbé sem vádolható Economist.   A gazdasági lap cikke rámutat arra, hogy a 80-as évektől kedve világszerte csökken a munkáért fizetett pénz az…..
Kis Miklós 2013.12.05 16:11:18
@Sieg: Ez nem egy balos értelmezés, hogy a munkaköltség csökkenése a GDP-ben az egyenlőtlenség növekedését jelenti, ez tény, hogy a kettő összefüggésben áll. Politikai megoldás az, hogy a lakosság részvényeken keresztül tőketulajdonosként kompenzálódik? Ezt komolyan gondolod?
Kis Miklós 2013.12.06 21:12:59
@panelburzsuj: Minden kérdésre nincs biztos válasz, hogy mi a sorsa az adóparadicsomokba menekített profitoknak, arra nyilván nincs adat, de sejthető. Ebből a pénzből fogyasztás nemigen lesz (egy kis részéből esetleg luxusfogyasztás), ez a rész hiányzik a globális keresletből. Hasznos reálgazdasági beruházást nehéz találni, de forró pénz pl könnyen lehet belőle. A másik kérdés: a válság a munka és tőkejövedelmeknek is rosszat tett.
Kis Miklós 2013.12.06 21:19:00
A kormány hétfőn fogadtatja el a "kiskeresetűek adócsökkentését". De mit is ért rajta? E hétfőn is van zárószavazás - zárószavazásnak nevezik azt, amikor a kormánypárti többség elvben vita után, valójában gondolkodás nélkül, a pártfegyelemnek megfelelve megnyomja az igen…..
Kis Miklós 2013.11.19 11:55:59
@Before: Azt írod, nem is cél a "kiskeresetűek adócsökkentése", ezért amit írtam, az egy "fos". Szerinted a kormany.hu kalkulátora fölé is én írtam ezt a félrevezető szókapcsolatot elvetemültségemben?
Kis Miklós 2013.11.19 16:35:27
@Before: A poszt arról szól, hogy a kormány állításával szemben ez nem a kiskeresetűek adókedvezménye. Ezt mondod te is. Miért vagy felháborodva? Nem szoktam etetni a trollokat, be is fejezem ezennel, egyszerűen csak nem értem.
2008 óta nem emelték az alapilletményt a közszférában, nem csoda, ha a dajkák már a sztrájkot fontolgatják. S nem csak a dajkák, a szociális ágazatban dolgozók általában, a szociális gondozók, a szociális munkások. Fizetésük reálértéke 5 éve csökken, többségük a…..
Görögország és Litvánia után nálunk csökkentek leginkább a reálbérek 2009 és 2012 között, de hogyan lehetséges ez?Szemhéjnyitogató cikket tett közzé a napi.hu arról, hogy Magyarországon 2009 és 2012 között - Görögország és Litvánia után - a harmadik legnagyobb volt a…..
Akik kedvelik az állhatatosságot, azoknak jó hír, hogy a magyar miniszterelnök nemcsak a saját, hanem a mások tévedései mellett is kitart. „ Ha egy országban az államadósság a bruttó hazai össztermék (GDP) 90 százalékát meghaladja, onnan "önerőből visszajönni" szinte alig…..
Gazdpol Bérajánlás? Röhej! 2013.07.15 19:57:03
Július 15-n aláírni egy ajánlást a bértárgyalásokra – ennek éppen annyi értelme van ilyenkor, mint a hólapátolásnak, hiszen már régen befejeződtek a vállalatoknál a bértárgyalások. Magyarországra egyáltalán nem jellemző, hogy a munkaadónak különösebben megkötné a…..
A baloldali gazdaságpolitika alfája és ómegája nem a többkulcsos személyi jövedelemadó rendszer. Híve vagyok a progresszív szja-nak. 2010-ben, amikor még menőbbnek számított az egykulcsos - nem volt olyan nagy politikai erő, amely komolyan bírálta volna, a Bajnai-kormány egy…..
Kis Miklós 2013.06.24 12:28:43
@kerek négyszög: Teljesen egyetértek, itt lenne még mit tenni. Nem egyszerű, ez kulturális kérdés is. Meg kell érteni, az adókerülés nem egy kurucos csíny, az adóból fizetik az orvost, a tanárt, és így tovább.
Ha a reklámadó tervezete komoly, akkor rengeteg újságíró kerül lapátra hamarosan. Ha nem komoly, akkor is elég lehet ahhoz, hogy a TV2 a jobboldali médiabirodalom részévé váljon.Amikor az Orbán-kormány szektorális adóit szokták szidni előttem hosszasan, hogy mennyire…..
A tartósan 3 százalék alatti magyar államháztartási hiány mára vágyott, de elérhetetlen és romantikus céllá változott. Sziszüphosz, Don Quijote és Lorca lovasembere elbújhatnak a magyar gazdaságpolitika irányítói mellett. „Córdoba. Álmom távola.  Telehold, fekete…..
Kis Miklós 2013.05.04 19:35:14
@Makkasz: Olvastam már én is nem egyszer azt az elemzői bölcsességet, hogy adóemelő megszorítás rossz, kiadáscsökkentő megszorítás jó. A GDP-t mindkét fajta megszorítás csökkenti, ebben a bölcsességben én nem hiszek. Nem hiszem, hogy mondjuk a nyugdíjbefagyasztás jobb lenne a tranzakciós adónál.
Jelzem, hogy ilyen típusú megszorítások is vannak, a közszféra bérei pl 5 éve be vannak fagyasztva.
A Malévot ne privatizáljuk, mert ugye megszűnt, de a többi közlekedési céget se. Ha ezt piacosítjuk, szabadárasítjuk, akkor végképp lőttek a munkaerő mobilitásának, ezen az albán bérszinten nem lehet megfizetni valódi piaci áron a menetjegyeket. Arról nem is beszélve, hogy elég speciális piacokról van szó, lesznek falvak, ahol nem lesz busz egyáltalán, lesz, ahol több járat is egy teljes liberalizációnál - ezt azért nem kellene. Magán felsőoktatás engedélyezése - ez tudomásom szerint engedélyezett. Eu kassza- ezt nem értem. A közmédiának kevesebb pénz - no ezzel az eggyel egyetértek.
Kis Miklós 2013.05.04 19:42:33
@zobod: Ez okos gondolat, de talán nem egy recessziós időszakban. Konjunktúra idején kár volt hiányt csinálni, ezzel mélyen egyetértek.
Kis Miklós 2013.05.04 20:50:53
@Kard: @Makkasz: A túl nagy magyar államról szóló mítosz kiirthatatlan, pedig a számok nem igazolják vissza, sem uniós, de még régiós viszonyításban sem, ha kiszűrjük a magas kamatkiadásokból adódó különbséget.
www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_mnbtanulmanyok/MT99.pdf
Három hónapig jár álláskeresési járadék, miközben az álláskeresés átlagos ideje közelít a másfél évhez.Három hónapig adni munkanélküli segélyt körülbelül annyi értelme van, mint 3 évben maximálni a nyugdíjak folyósítási idejét – köszönő viszonyban sincs a…..
Gazdpol Orbán Viktor Legoországa 2013.04.20 18:50:38
A miniszterelnök úgy véli, a Lego szellemét követi, ám Legoországban az emberek szomorúak, mert magukra hagyottak az álláskeresésben, és nincs pénzük húst venni.Magyarország a Lego mintájára, jóformán teljesen azonos alapelemekből egy külön világot épített - mondta Orbán…..
Az állami elvonás aránya és a gazdasági versenyképesség nem függenek egymástól, többek között ezért is jár teljes tévúton a hazai gazdaságpolitika. Két, rendkívül tanulságos táblázatot közölt honlapján a német statisztikai hivatal. Az első az EU 27 tagállamának…..
Kis Miklós 2013.04.12 20:51:37
Kis Miklós 2013.04.12 20:55:48
@Husz_János_Puszita: Ha korrigáljuk a tanulmány által javasolt tényezőkkel, akkor igaz, 40 % alatt van. De akkor Magyarország is bőven 40% alatt van. Nincs jelentős különbség.
Kis Miklós 2013.04.13 11:26:40
@Husz_János_Puszita: Örülök, hogy érdekesnek találtad. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a kiadási szerkezet nem pusztán elhatározás, hanem adottságok kérdése is. pl. Magyarország sokkal elöregedettebb társadalom, mint Szlovákia, ennek szerepe van a nyugdíj- és egészségügyi kiadásokban.