Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mighty Duck

0 bejegyzést írt és 91 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ápolói szakma talán soha nem volt olyan nehéz, mint idén, amikor tavasz óta a Covid-19 járvánnyal is meg kellett küzdeniük a kórházakban dolgozóknak. Közéjük tartozik Muscari is, aki egy brit vidéki kórházban csinálta végig a járvány eddigi részét...
Mighty Duck 2020.09.10 11:52:57
@négyzet: A finneket remélem csak viccből, vagy tájékozatlanságból hozod pozitív példaként!

Ugyanúgy nem volt semmi az országban és nem teszteltek senkit, a közös EU-s tesztbeszerzésről 2 héttel lecsúszott az ajnározott Sanna Marin-kormányzat, a szükséghelyzeti tartalékban lejárt (és így felhasználhatatlan) védőfelszerelés volt és sikerült sebtében hamis kínai maszkokat venni egy csalásért elítélt közvetítőn keresztül. Az óriási szerencse az volt, hogy a home office ajánlás után sokan leléptek a nyaralókba és egyébként is kicsi a népsűrűség.
Vajon hogyan reagál egy jól szervezett, erős állam és társadalom egy olyan válsághelyzetre, mint a mostani? A Finnországban élő Viktor mesélte el tapasztalatait (és küldött mellé pár fényképet is). Van mit átgondolni… Te hogyan éled meg ezeket a napokat? Hogyan reagált az ország, ahol élsz? Mit…..
Tavaly júniusban Sanyit (és a többi 250 utast) rendesen megszívatta a LOT, amikor a frissen indított New York - Budapest közvetlen járata némi kifutópálya széli ácsorgás után sem indult el. A légitársaság fapadosokat megszégyenítő eljárással kezelte a helyzetet, de a talpraesett, jó fej utasuknak…..
Mighty Duck 2019.07.10 10:38:39
@Drago Brutic1: Csak a közelmúltban egy hasonló eset kapcsán, a kapott papírt olvasva döbbentem rá, hogy 1500km alatt már 2 óra késés után is jár 125€ (50%-os térítés), szóval hajrá, szedd ki belőlük!
Mielőtt bárki félreértené, nincsen egyetlen legjobb tanács. Pontosabban mindenkinek van egyetlen legjobb tanácsa – és én ma éppen ezekre lennék kíváncsi. Magyarán, ha csak egyetlen dolgot tanácsolhatnál leendő határátkelőknek, mi lenne az, mit mondanál nekik? Kicsit segítek…..
Mighty Duck 2018.09.12 12:51:08
@Csodabogár: A végeredmény az lett, hogy két csoport járt jól: az egyik a tartós munkanélküliek azon rétege volt, akik különböző megfontolások miatt nem voltak mobilisek, illetve alkalmassá tehetők a munkaerőpiacra, így viszont megszűnt az adminisztrációs terhük, akárcsak a hivataloknak. A másik azok csoportja, akik csak korlátozott mértékben vállalhattak munkát a szociális támogatások csökkenése / elvesztése nélkül (pl egyetemisták), így viszont magasabb bevételre tehettek szert. Senki mást nem érintett pozitívan. Cserébe előre lehetett tudni, hogy országos szinten fenntarthatatlan a rendszer, mert nincs meg a szükséges forrás.
Elvben és a jog szerint az Európai Unió tagállamainak polgárai szabadon költözhetnek bármelyik uniós országba, ugyanakkor a gyakorlatban bőven akadnak diszkriminációs helyzetek – legalábbis ez derül ki az Európai Alapjogi Ügynökség legfrissebb jelentéséből. Meglehetősen…..
Egy szakítás (legyen az házasság vagy akár csak egy hosszú, komoly kapcsolat vége) mindig fájdalmas. Különösen az, ha már gyerekek is vannak. Ám határátkelőként lehet ennél is bonyolultabb a helyzet, hiszen mi a helyzet akkor, ha az egyik fél (ebben az esetben az anya) szeretne…..
Lássuk be, azért Nagy-Britanniában néha a nagy buzgalomban képesek kissé túltolni a kétkerekűt. Annak, aki ott él (vagy járt már arra), talán elég annyit írnom a hátborzongáshoz, hogy health & safety. Ami persze alapvetően fontos, de azért ezt is lehet túlzásokba esve,…..
Mighty Duck 2018.06.12 08:51:57
@Hari Seldon 2: Ez kapufa, irodai tapasztalataim szerint a legtöbb helyen minden héten volt, hogy teszteljék, a technika, úgy mint a sziréna működik-e, a légkondi leáll-e, ahogy kell - erre adott napon volt mindig néhány timeslot. Az emberes játék évente 1-2x volt.
Úgy másfél hónapja jelent meg Anita írása a blogon arról, mi az a tíz dolog, ami nem tetszik neki Finnországban. (A Tíz-dolog sorozat írásait egyébként itt érheted el.) A poszt meglehetős vihart kavart, és arra ihlette a Tamperében élő Richárdot, hogy amolyan válaszfélét (vagy ahogyan ő fogalmaz:…..
Mighty Duck 2018.05.31 12:47:20
@szakasz2: Igen, az ebéd egy támogatott ár, az állam ad még egy normát a cégnek a diák részén felül. Az árat pedig ugyanúgy évente állapítják meg, mint az ebédjegy maximális értékét, csak amíg az ebédjegy nem köti az eladót - és a maradékot úgy szedi be a delikvenstől, ahogy akarja - a diákoktól nem kérhet többet, mint a megállapított összeg.
Mighty Duck 2018.05.31 22:12:50
@Nagy kámpics: Szerettem volna linkelni a cikket, hogy pontosabb legyek, de sajnos nem találtam meg :( Szóval pár évvel ezelőtt volt egy kutatás, aminek az eredménye az volt, hogy az akkori nyár alatt minden finnországi lakosra nagyjából 2millió szúnyog jutott. És ha megfelelően alakult az időjárás, még egy további generáció felnőhetett.
Anita január óta él Finnországban, ahol erasmusos hallgatóként tanul egy Porvoo nevű településen. A 21 éves egyetemista alighanem a kultúrsokk abban a fázisában van, amikor jellemzően sok minden nem tetszik az embernek, ezeket szedte össze az alábbi posztban. A magam részéről csak…..
Mighty Duck 2018.04.10 08:41:22
#10 Koedukált szaunába kell menni és ott kötelező lesz a ruha.
#9 Kinek mi - én a nyári 24 óra világosságot sokkal rosszabbul viselem
#8 Nekem annak idején hasonlóban volt részem. Az utolsó éves hallgatók közé csöppentünk, az előadások és gyakorlatok látszólag koherencia nélküliek voltak. A valóságban a legszélesebb spektrumból adtak ízelítőt olyan vendégelőadók, akik sokkal jobbak voltak a témában, mint a tanárok. A félév végi jegyet pedig egy olyan projektre kaptuk, amire magunknak egyest adtam volna, a többiek viszont 2 éve ezen dolgoztak. A magyar egyetemi osztályozott dolgok között sosem láttam olyat, ami piacképes lett volna, itt a cserediákokon kívül mindenkié az volt. Sokkal nagyobb a hangsúly azon, hogy találd meg azt az egyet, ami igazán érdekel és válj abban mesterré, minthogy mindenhez érts, de semmihez sem.
#6 Megint csak kinek mi. Én a belvárosi aszfaltdzsungeltől irtózom, az erdőt sokkal élhetőbbnek gondolom. Egyébként a közelmúltbeli önkormányzati választások egyik fontos témája volt, hogy csökkentsék-e a zöldfelületek arányát a fővárosi régióban a növekvő igény miatt
#5 Pont most volt egyik barátomnak születésnapja. Jelentem, lehet kapni, az Iso Omena-ban van egy ilyesmire szakosodott bolt. Abban igazad van, hogy nem lesz minden sarkon, mint Londonban.
#4 Ne haragudj, de mire számítottál? Lehet ingyen síelni, korcsolyázni focipályán és a tengeren, vagy hokizni. Lehet szauna után lékben merülni, kite surf-özni.
#3 Anno nekem is az volt a tapasztalatom, hogy az egyetemi menza lehet (nagyon) jó és nagyon rossz. Anno nekem is a nagyon rossz jutott és a szünet hossza miatt nem tudtam a jó helyekre menni. Ez szimplán pech.
#1 Menj el akkor Stockholm-ba és Oslo-ba és lepődj meg! De kíváncsivá tettél, az alkoholon, wellness-en és fogorvoson kívül miért érdemes átjárni vásárolni rendszeresen?
WTF are we doing? – teszi fel a kérdést Tamás, illetve az általa írt poszt elején belinkelt videóban az együttes. És tényleg, mit művelünk a világunkkal, és mindez hogyan néz ki egy Norvégiában élő magyar szemével? A mai talán szokatlan poszt lesz, de szerintem a téma fontos és sokat lehet…..
Sok szó esett már a kultúrsokkról (oda is, meg vissza is), ám még ebben is mindig lehet újat találni. A mai poszt alap kiindulóhelyzete a következő: ott ülsz a szaunában meztelenül, közvetlenül a főnököd mellett. Furcsa? Nem kicsit. Zavaró? Naná. Meg lehet szokni? Biztosan… „Tíz ok, amiért szeretek…..
Mighty Duck 2017.11.15 16:24:51
@orient: +1, csak megerősíteni tudom.

Nekem csak MO-n és Ausztriában volt tapasztalatom, hogy annak ellenére, hogy nem volt elkülönített szauna, sem pihenőhely, a legtöbben Ádám- és Éva-kosztümben szaladgáltak. Az összes északi országban, ahol jártam, a koedukált részen mindenhol nemcsak erkölcsileg elvárt, hanem egyenesen kötelező volt a fürdőruha.

@Treff Bubi: Az egyik legjobb stressz-levezetés és nem csak azért, mert ülsz a relatív sötétben és nem csinálsz semmit. Nálunk a cégnél legtöbben ezért használják a szaunát, akár napközben is.
Határátkelő London vagy Zürich? 2017.08.04 06:30:00
A kérdésre a mai poszt szerzőjének, Jocónak meglehetősen markáns és egyértelmű válasza van, pedig ők a brit fővárosba sem a semmire érkeztek. Még csak azt sem mondanám, hogy nagyon nem jött be nekik London, de azért voltak hátulütői – de lássuk a részleteket!..
Mighty Duck 2017.08.04 09:04:43
@komisz_kölök: Hahaha :D Csak startup-nál volt ilyen projektekhez szerencsém. Mindenhol máshol, ahol nem greenfield project volt, ugyanúgy ezer éves dolgokat berhelünk. Amíg nem vált kritikussá a technológiai lemaradásunk, mindig a customer fényes hátsója volt a legfontosabb. Amikor pedig beütött a krach, akkor pedig azért berheltük tovább a régit, mert túl sok időbe és pénzbe kerülne upgrade-elni - arról most feledkezzünk meg, hogy hosszú távon még többe is fog kerülni, de a menedzsment mindig abban bízik, hogy addigra úgyis megváltoznak a piaci viszonyok és új projekt fog kelleni. Persze nagyobb szerencsével lehet cégen belül jó projektre kerülni, de oda legritkábban van felvétel...
Finnországot gyakran úgy emlegetik, mint mintaországot, ahol az oktatás kitűnő, az emberek boldogok, az állam nem avatkozik be túlzottan a mindennapokba, és egyáltalán: minden szuper. De hogyan néz ki mindez közvetlen közelről, hat év ottlét után? Ezt írta meg Zsuzsi...
Mighty Duck 2017.03.23 08:47:25
Pár dolgot hozzátennék: a rendszer nem a végtelenségig fog támogatni. Lásd, az alapjövedelmi kísérletről szóló legendák. Abba azok az emberek kerültek, akik a világ végén élnek, nagyjából minden támogatásból kiestek már és esélyük sincsen, hogy munkát találjanak, tehát csak papírmunkát okoznak az államnak. Egyébként a főváros-vidék viszonyt nagyjából ugyanúgy kell elképzelni, mint MO-n, csak 5x akkora az ország. Amit én igazságtalannak érzek, hogy sok támogatás túl nagy: a lakhatás támogatása egyedülállóként viszonylag magas keresetig jár, ahogy Zsuzsa is jelezte és a dolgozó pl nem érdekelt a karrierjében, mivel akkor elveszíti ezt a támogatást. Ez tipikusan az emlegetett péntárosokat érinti: amennyire hallottam, a dilemma pár száz euró béremelés (ami után esetleg el lehet kezdeni adózni is) vs 400€ lakástámogatás. Itt még megjegyezném, hogy a támogatást nem csak állami ingatlanra lehet igénybe venni, bár nyilván vannak paraméterek.
Az IT-sok fürdenek a pénzbent cáfolnám. A progresszív adózásnak hála az állam az átlagfizetés 125%-a környékén már símán zsebre teszi a kiharcolt fizetésemelésed nagyobb részét. Panaszkodni nincs okunk, de azt leszögezném, hogy az átlagbérhez viszonyított nettó aránya szerintem rosszabb, mint máshol Európában. Arról se feledkezzünk meg, hogy a cégek hajlamosak kizsákmányolni a bevándorlókat. A skandallum az volt, amikor a Nokia vett egy háztömböt és az indiaiaknak juttatásként adta piaci áron (levonva a fizetésükből), amikor a cégnek már rég nem volt vele költsége. Ugyanígy a végzős ázsiai diákokat nagyon csúnyán lehúzza sok IT-s cég. Értsd, kétharmad, vagy fele bérért veszik fel őket. A sajtóban persze nagy a felháborodás, de azt tettek ritkán követik.
Itt van egyébként a munkaerőpiac csapdája: egy nyomorult titkárnői álláshoz is sorban állnak szociológia MSC-vel. Minőségtől függetlenül iszonyatos diplomagyár működik és ha nem találsz állást, jó eséllyel a munkaügyi hivatal tanulni fog küldeni. Ugyanúgy mindenki jól akar keresni már első állásban is, így óriási a bérfeszültség, főleg, mivel a gazdaság nem megy - bár most a nemzetközi környezet miatt itt is van javulás.
Mighty Duck 2017.03.23 09:28:49
@Buchhalter: A fiatalok / pályakedők munkanélkülisége extrém magas, abban a spanyolokkal együtt az élmezőnyben vagyunk és ott az utolsó információm nekem is 50% környékéről szól.
Ebben közrejátszanak a nagyon specifikus képzések, amik olyan végzettséget adnak, amivel nem fogsz állást kapni. Hogy egyik barátomat említsem, repülőmérnöknek tanult (tehát nem szerelőnek), viszont olyat nem gyártunk, vagy semmiképpen sem annyit, hogy évi 5-10 embert felszívjon a piac.
Az sem segít, hogy történelmileg nagyjából holtig lehetett az állam pénzén a Kela támogatásával tanulni. Emlékeim szerint a statiszitkát rontja, hogy bizonyos életkor felett már mindenképpen bekerülsz ebbe a kategóriába.
Mighty Duck 2017.03.23 11:43:09
@Bubiné: Tapasztalatból tudom, hogy postdoc IT-sek is kerülnek így a piacra, akiket hasonlóan alkalmaznak a cégek. Pl szükség van egy speciális tudásra, amivel egy olyan problémát oldunk meg, ami az üzletnek csak marginálisan része, de nélküle csak sokkal hosszabb idő alatt, a munkaerőt a fő feladatoktól elvonva, sokkal kérdésesebb minőségben lehetne elvégezni. 1 év alatt elvégeztetjük ingyen (az állam pénzén), jó minőségben és addig kiderül, hogy tudjuk-e az illetőt másra is használni nekünk megfelelő áron, vagy úgy jár, mint említetted. Finnország IT-téren egy startup-orientált ország és a kis cégek, ahol tudnak, ugyanúgy trükköznek.
Greg öt éve él Frankfurtban, ám mai írása nem Németországról, hanem térben is időben is teljesen másról szól. (Vagy talán mégsem teljesen, de az majd a végén derül ki, miért írom ezt.) Mindenesetre a történet gerince egy nagy időugrás, az is hamarosan kiderül, miért. (A…..
Mighty Duck 2016.09.20 08:59:15
@diggerdriver: Az, hogy ki van írva, törvényi kötelezettség. Éppen a hétvégén jött elő a téma egy összejövetel alkalmával, amikor egy skót barátom nézett rá a mobiljáról az otthon lévő bébimonitor-kamerára. Mint kiderült, Finnországban a törvény nem tesz különbséget a bolt, az adatrögzítésre alkalmas kamera, illetve a saját otthonod és a csak képközvetítésre alkalmas kamera között. Szóval még a saját otthonodban is írásban kell tájékoztatnod a vendégeidet, hogy kamerát üzemeltetsz.
Ilyenkor nyáron elég sok diák vág neki a nagyvilágnak, hogy a számtalan lehetőség egyikét kihasználva külföldi tapasztalatot szerezzen. Nekik biztosan, de szerintem másoknak is tanulságos lesz András írása, melyben az egyik nagy önkéntes szervezetnél szerzett tapasztalatokat…..
Mighty Duck 2016.08.08 09:52:59
@verkagrafomanka: Ne legyél ennyire kategórikus, legalább az Erasmus-t illetően. Nagyon sok múlik az államon és az adott iskolán is. Van egy keretösszeg, amit az iskola aszerint oszt el, amennyi diákot akar küldeni, esetleg a fogadó országban felmerülő kiadások szerint. Egyébként a magam idejében a volt nyugati blokkból érkező cserediákot nem láttam spórolni, ellenben keletről valóban mindenki azt tette.
Határátkelő Egy szó, mint száz 2016.07.26 06:46:00
Mit taníthat Finnország a magyaroknak? Ezt a kérdést teszi fel írásában az ott élő András, aki persze válaszokkal is szolgál. Az oktatás, a tolerancia és a nyitottság persze nem újdonság, de hogy jön ide a kávé? Nos, pillanatokon belül az is kiderül. A poszt a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett,…..
Mighty Duck 2016.07.26 13:51:57
@Csodabogár: Erről csak a saját nevemben nyilatkoznék.
Én nem látom a különbséget aközött, amikor Zuglóból mentem péntek este a belvárosba és most Helsinkiben. Ugyanúgy tele van a metró/vonat, ugyanúgy isznak és hangoskodnak, részegek is ugyanannyian vannak. Illetve, ha arra gondolsz, hogy az idősebb korosztály is ugyanúgy elmegy mulatni, amikor a gyerekeik már elvannak magukban, én abban semmi rosszat nem látok. Ami más lehet, hogy itt mindenki egy másfél km-es körön belülre kerül, míg Budapesten ez jobban eloszlik.
Itt is ugyanúgy láttam néhány embert, akiknek nem indul nap sör nélkül (mondjuk amit azok isznak, az valami 3% alatti ... ), a külvárosi kricsni is ugyanúgy a helyi törzsvendégekkel van tele. Szóval lehet őket alkoholistáknak nevezni, de nem látom rosszabbnak, mint a magyarokat. Igaz a magyarok is a világ élvonalában vannak.
A hajó szokott még a másik tipikus érv lenni, de abban sem látom a különbséget, hogy valaki péntek este a belvárosban, vagy a hajón részegedik. Az meg, hogy hoz vissza alkoholt, hát Istenem, szerintem ha valaki elmegy Komárnóba, akkor sem üres csomagtartóval megy haza.
Ellenben, amikor a munkaegészségügyi teszt keretében a heti 2 db fél literes sör miatt potenciális alkoholistát láttak bennem, ott felhúztam a szemöldököm.
Én ilyen szempontból sokkal rosszabbul éltem meg Londont, ahol a kultúra része az ivás és sok munkahely proaktívan támogatja is ezt, ráadásul a részegek a még részegebb turistákkal is vegyülnek.
Mighty Duck 2016.07.26 15:59:52
@Csodabogár: Nem azt mondtam, hogy ne így lenne, hanem hogy Budapesten és Londonban sem láttam másként. Ami különbség, hogy Helsinkiben ez egy 1-1.5 km-es sugarú körbe koncentrálódik, ugyanoda, ahol a turisták is leledzenek, de vidéken is ugyanezt tapasztaltam, csak ott a kör sugara 500 méter volt. Szóval, azt nem értem, hogy a bajoroknál, angoloknál miért természetes és elfogadott, hogy isznak és részegednek, a magyaroknál fel sem merül, de a finnek legendásak?
Egyébként Midsummer-kor itt is mindenki részeg, csak akkor nem a városban részegek, hanem a mökki-ben és fulladnak bele a tavakba.
Mighty Duck 2016.07.26 21:20:45
@_András_: MO-n töltött 27 évem alatt egyetlen egyszer sem volt a közelemben lövöldözés. Itt 4 év alatt kétszer lőttek tőlem 1-200m-re, további egyszer valamivel messzebb voltam. Az arány valóban jó, de én jobban örülnék, ha a maroklőfegyverekre erősebb lenne a korlátozás.
Ha a fiatalok elmennek, akkor előbb vagy utóbb nem marad majd, aki dolgozzon és előre vigye az országot – körülbelül így tudnám összefoglalni Ádám írásának számomra egyik legfontosabb gondolatát. A poszt a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett. (Az eddig megjelent írásokat…..
Mighty Duck 2016.07.19 10:35:23
@adamskij: Én nem azt mondom, hogy az oktatás rossz. A probléma abból van, hogy most, hogy a nagyobb tech-cégek szenvednek, mások outsource-olnak Észtországba, vagy folyamatokat optimalizálnak, így rengeteg magasan képzett ember munkanélküli lesz, akik alacsonyabb pénzért nem akarnak visszatérni a piacra. A másik tipikus reakció, hogy ha nincs munka, elmennek egyetemre, ami dícséretes, de a szociális háló nem bírja, mindamellett, hogy ezzel a fiataloknak is alátesznek. Ennek a vége ugyanaz, mint MO-n, hogy sokan mennek külföldre, csak itt ez nem akkora szám. A közelmúltban volt egy felmérés a versenyképesség-növelés kapcsán és a cégek többsége azt hozta ki, a könnyítések ellenére sem terveznek befektetni, mert nem fog megtérülni. Szóval a képzés tök jó, de ha piac nélkül csinálják, akkor csak másoknak termelik a munkaerőt. Abban Orbánnak igaza volt, hogy meg kell találni a módját, hogy egészséges legyen a magasan képzettek aránya és ne ürüljenek ki az alacsonyabb presztízsű szektorok, csak ő egyéb okok miatt ennek a lónak a túlsó végére esett.
A határátkelés lényege: valamit valamiért, magyarul áldozat nélkül nem megy – ezt vallja Péter, aki immár másodszor dolgozik Ausztriában. Történetében ott az első időszak csalódása a gyorsétteremlánccal, a visszatérés Magyarországra, majd az újabb próbálkozás, immár megfontoltabban. És tervei is…..
Mighty Duck 2016.07.13 09:16:03
@Posztíró: Akkor nem lekezelő stílusban egy tanács: kezdjen el érdekelni a bruttó. Mihelyt nem olyan kollektív szerződés alapján fogod kapod a fizudat, ami megadja a bért, hanem meg kell alkudnod, nagyon nagy valószínűséggel a bruttó bért kell kérned (én külföldön még nem találkoztam olyannal, hogy ne azt kellett volna mondanom). Azért, mert a munkáltatód nem fogja tudni, a nettó alapján mennyibe kerülsz neki, különösen amikor még a papírjaidat sem látták. A papírjaid pedig tipikusan egyediek a lakhely, család és egyéb adókedvezmények miatt.
Őszintén bevallom, én magam még nem hallottam az Iguazu vízesésről, de miközben tettem fel a mai posztot, folyamatosan úgy éreztem, hogy ezt nekem egyszer ebben az életben ezt látnom kell. Szerintem nem leszek vele egyedül… Szóval ma egy kicsit lazább téma következik, ismét Ágival tarthatunk…..
Mighty Duck 2016.07.06 13:26:22
@Ginix: Ilyen hivatalos diszkriminatív árszabással már Kínában és Oroszországban is találkoztam, szóval messze nem ők az egyetlenek.
Ass blaster Felmondás. 2016.06.19 18:25:39
A minap kezembe akadt egy felmondás. Egyik ismerősöm felkérésére írtam majdnem tíz éve.  Előzménye az hogy ismerősömet és az egész munkacsoportot a főnökük a leggusztustalanabb módszerekkel terrorizálta. Amikor besokallt akkor megkért hogy írjam meg neki a felmondását. Ennyi idő után azt hiszem…..
Mighty Duck 2016.07.01 07:02:02
@Mirjam2: Azért ez is csak részben igaz. Sok nagy cégnél eleve csak a HR adhat ilyet, akikkel kizárólag az első és utolsó munkanapon találkozol, a munkádról pedig fogalmuk sincs. Sok cég nem akar pereket a referencia tartalma miatt, ezért csak egy formanyomtatványt küldenek, hogy x y ettől-eddig itt dolgozott ilyen és olyan munkakörben.
Reggeli után kigurulok a reptérre, aztán fél 12-kor elindulok Wuhan irányába.A tegnapi hutongozás elmaradt, miután kissé kimerültem az állatkertben való caplatásban. Majd visszatérés után erről is írok, előjáróban csak annyit mondok: a pekingi állatkert marha nagy.   Este majd jelentkezem…..