Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szegezdi

158 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ősszel evezni? A legszebb! Alattad zöld víztükör, fölötted napsütötte kék ég, melletted a partmenti erdő színkavalkádja. Ha ezt egy festményen látom, az már simán giccses lenne. És hogy mi jó még így ősszel a Tisza-tavon? A rengeteg szúnyog helyett a rengeteg vadliba.Tiszafüredről, a Horgászcentrum…..
Miért jó ősszel a Tisza-tavon kenuzni, kajakozni? A turista csapatok helyett az átvonuló darvak és vadlibák csapatai hangoskodnak, perzselő kánikula helyett hűvösek a reggelek, langyosak délutánok, a part menti fák és nádasok zöld helyett sárga-barna-vörös színekre váltanak. Egy rövid, nyugodt,…..
Elkészült, átadták, látogatható a negyedik! A Tisza-tavon, Tiszavalk közelében, a Szivárvány kikötőtől 800 méterre elkészült a negyedik kilátó. Az elmúlt két évben három, csak vízről megközelíthető madármegfigyelő torony is épült a Tisza-tavon: a Bölömbika (Sarud közelében), a Fattyúszerkő…..
A tündérfátyol június végétől virágzik, és a Tisza-tavon több helyen sárga virágszőnyeget alkot. Messziről olyan, mint a repce, csak ez a víz felszínén lebeg.Nyár végéig sokfelé találkozhatsz vele, már messziről feltűnik kisebb-nagyobb foltokban. Sekélyebb részeken sűrűn benövi a rendelkezésére álló…..
Csendes csatornán evezgetnél, bujkálnál egy kanyargós, fákkal szegélyezett szűk kis ösvényen, megpihennél az árnyékban egy szinte ismeretlen holtágon, tündérrózsák, és kormoránok társaságát élvezve? Akkor hajrá, irány ismét a Madárrezervátum, de most egy teljesen más útvonalat mutatok.A…..
A 2021 nyarán átadott kettő után 2022-ben elkészült a Tisza-tavon a harmadik olyan kilátó, ami csak vízről közelíthető meg. A Poroszlói-medence Tiszaörvény felőli oldalán, a Szilas-foknál található, és a Küszvágó csér nevet kapta. A névadás igen találó: a közelben kihelyezett úszó fészek-alapokon…..
Nádas szélén halászó kócsagok, vízből kiálló fán szárítkozó kormoránok, víz alá bukó vöcskök családostól, hihetetlenül sok hattyú, csér, szerkő. Sirályok csetepatéznak, mert négyen akarnak egy három személyes faágon elférni. Csérek repülnek a víz fölött, és onnan csapnak le a kishalakra. Ahogy…..
Avagy A két torony túra 2.0 verziója. A túra során most is a Bölömbika és a Fattyúszerkő kilátót érintjük, de most egy másik útvonalon.Ami viszont nem változik: nyugtató evezés zöld partok között, fényképezni való tájak, tündérrózsák, tündérfátyol, menet közben felriasztott gémek, vadkacsák,…..
A Háromágú a Tisza egyik morotvája. Valamikor itt folyt a Tisza, abból maradt. A morotva azért nem holtág, mert nincs teljesen elvágva a folyótól, összeköttetésben van vele. Tehát be lehet rá evezni. És miért evezzünk be? Mert tele van gyönyörű, sárga virágú mocsári nőszirommal, ami május…..
A Tisza-tó belső tavai eldugott, csendes helyek, ahol néhány elvetemült kenuson kívül csak a madár jár. A legtöbbre rejtett, szűk, kanyargós csatornákon, nádasokon keresztül lehet bejutni. Poroszló környékén, a Kis-Tisza mellett is található négy ilyen tó, elég közel egymáshoz: a Porong-tava, az…..
Nem, nem a Gyűrűk urából, ez másik két torony. Poroszló környékén épült két új kilátó, melyeket csak a vízről lehet megközelíteni. A nevük: Fattyúszerkő (GPS: 47.623483, 20.666227), és Bölömbika torony (GPS: 47.603847, 20.642752). Ezeket látogatjuk meg a túra során. A rövidebb változatban csak az…..
Végre vannak viharos szél és özönvízszerű eső mentes napok, lehet vízitúrázni, irány a Tisza-tó!Egy olyan túra útvonalat mutatok Tiszafüred környékén, ami rövid ugyan, de rengeteg látnivalót kínál. A szokásos tündérrózsák, vízimadarak, zöld partok, romantikus kis csatornák mellett extraként…..
A Tisza-tó környéke naná, hogy télen is gyönyörű. Kenu nélkül, szárazon is. Bár a mostani túrám alkalmával nem volt se hó, se dér, ami téliesen kifehérítené a tájat, de az ártéri erdő így is bővelkedik látnivalóban. Látogatókban már kevésbé, teljes volt a csend és a nyugalom, csak néhány hattyúval…..
Csak hogy legyen miért várni a tavaszt!Idei utolsó, vagyis inkább már jövő évi első kenus túraajánlatom egy hihetetlenül gyönyörű, rejtett kis vízi ösvénnyel, és egyéb Tisza-tavi extrákkal. A környék legszebb, legvadregényesebb, legcsendesebb, legkülönlegesebb, leg-leg-leg... helye. Indulásként…..
Víziszonyban szenvedsz, teljes mértékű kenu-inkompatibilitással vert meg a sors, és ragaszkodsz a biztos szárazföldhöz a talpad alatt, de mégis testközelből szeretnél átélni egy igazi Tisza-tavi kalandot? Tudni szeretnéd, hogy nézett ki a környék a szabályozás előtt, mivel foglalkoztak az itt élők,…..
Még télen láttam egy fotót egy gémeskútról a Tisza-tóban. Igen, a tóban, ott álldogál benn a vízben. Ezt meg kell nézni!Na, de hol van? Többször is nekifutottam az infó gyűjtésnek, de gyanúsan kevés leírást, és csak évekkel ezelőtti képeket találtam róla. Helyileg a Dühös lapos délkeleti széle körül…..
Most kivételesen nem a Tisza-tó, hanem a Körös egyik holtága, a Szarvasi-Holt-Körös, más néven a Kákafoki-holtág a helyszín. De a szokásos kellékek itt is maradéktalanul megvannak: kenu, víz, zöld partok, rendkívüli látvány, nem mindennapi élmény, plusz egy extra zuhany út közben.A szarvasi…..
Most az előzőeknél egy kicsit hosszabb útvonalat mutatok, egész napos programnak kiváló. Amivel garantáltan találkozni fogsz út közben: a tündérrózsák levelein fészkelő csérektől zajos morotva, bedőlt fák egy vadregényes kis csatornán, végtelen, sárga tündérfátyol mezők, zöld nádfalak között…..
Vízimadarak és tündérrózsák hada a Kis-Tiszán, lakatlan sziget páratlan kilátással a Csapói-Holt-Tiszára, átkelés a nagy vízen végtelennek tűnő tündérfátyol mezők között, majd egy átjáró, amiről megtudjuk, hogy mitől Szilas, és mitől fok. Hab a tortán: a Tisza-tó legnagyobb tündérrózsa…..
Az evezés, és az agyat pihentető nyugalom mellett a mai extra ajánlatom: egy valaha volt falu a tó közepén, a falu melletti elárasztott erdő vízalatti maradványai, a tó felszínén álldogáló madarak, fekete vízen porcelán-fehér tündérrózsa mezők, a Poroszlói medence látványa három kilátóból, és…..
Nem is hinnéd, hogy a Tisza-tó milyen különleges helyeket rejteget. Szemezgess vadszőlőt a kenuból, kanyarogj egy mangrove dzsungel fái között, légy tanúja a sirályok csetepatéjának egy vízzel elárasztott erdő korható csonkjai között, csusszanj át zsilipeken, fotózz hidat alulnézetből, kukkants be a…..
Ez a Duhogó nem duhog, hanem csenddel és nyugalommal vár rád. Néhány elvetemült kenuson, kajakoson kívül erre tényleg csak a madár jár. De ahhoz, hogy megtaláld, előbb vérre menő küzdelmet kell vívnod a nádasban. Poroszlóról indulunk, cél a Duhogó nevű tó. Igen, tó a tavon belül. Ezen a túrán…..
Lehet, hogy nem vagyok nagyon profi a neten böngészésben, de azért elég jól megy, előbb-utóbb megtalálom, amit keresek. Viszont Tisza-tavi kenus útvonalakról részletes, térképes leírásokat meglehetősen keveset találtam. Az elmúlt évek során begyűjtöttem az infókat saját magam: sokfelé eveztem a…..
Hogy a viharba ne lenne! Tessék, egy gyors összefoglaló: A kenut, kajakot a vízi kreszben csónaknak hívják. A kötelező felszereléssel remélhetőleg fel van szerelve, amikor kibéreled. Igazat megvallva nekem az a tapasztalatom, hogy nincs se vízmérő edény, se lámpa, pedig elvileg kellene. De még soha…..
Bármerre, csak első alkalommal ne tervezd hosszúra, és maradj a kikötő környékén, hogy tudj hamar visszamenni, ha nagyon nem jött be. Tiszafüreden, és Poroszlón is lehet a szabadstrandon kajakot, kenut bérelni, akár egy órára is. Első próbának ezt ajánlom. Öltözz fel nap ellen, csapj a hónod alá egy…..