Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HelloHal

79 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Tisza-tó vízfelülete éppen egyötöde a Balatonénak,viszont ötszöröse a Velencei-tóénak. A legnagyobb eltérés e két természetes vízzel szemben, hogy a Tisza-tavon átfolyik a Tisza folyó, ezért is mondják, hogy a Tisza itt az a folyó amelyik áll, és az a tó, amelyik…..
Miért volt szükség erre az 1371 méter hosszú, tájba illesztett mesterséges patakra? A hallépcső biztosítja a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az olykor 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között. Mivel a Kiskörei Vízlépcső keresztirányban…..
Sokat autózom a 34-es úton, nekem itt a legegyszerűbb megközelíteni a Tisza-tavat. A 4-es főút után a Kunságot elhagyva a Tisza nevét viselő településeken vezet át az utam. Tiszaörs, Tiszaigar, Tiszaszentimre. Évtizedek óta járok erre, de soha eddig nem jutott eszembe, hogy vajon…..
A Tisza öblítőcsatornái segítik az árvízi védekezést, frissen tartják a vizet, szabályozzák a hordaléklerakást. Ráadásul, különleges vadvilágukkal és izgalmas környezetükkel csodálatos vízitúra útvonalak is. Az öblítő csatornák a Tisza főmedrét kötik össze a belső…..
A Horthy csatorna egy igazi, magyar aquadukt, azaz függőcsatorna. A 33 méter hosszú csatornahíd ma már ipari műemlék, egy darabon még a 34-es utat is keresztezi. A Horty csatorna nem csak műtárgy: izgalmas vízi útvonal, horgászhely és bringás célpont is. 1934-35 között hatalmas…..
A Tisza-tó körül az is találhat érdekes "műtárgyakat", aki nem kedveli a művészetet. Akár autóval, akár kerékpárral, akár gyalogosan indulunk felfedezni a tavat, érdemes egy pillantást vetni a környék műszaki berendezéseire, vagy az ipar műtárgyaira is. A Tisza-tónál a…..
Nagykörű és térsége bekerült Magyarország „legízletesebb” úti céljai közé, és hogy mivel érdemelte ezt ki, arról mindannyian meg is bizonyosodhatunk, hiszen most hétvégén (október 3-án) lesz a Nagykörű legnagyobb ünnepe, a NAGY BEFŐZÉS! Nagykörű -  melynek, ha nem…..
Mindig nagy dilemma, hogy ha kerékpározni megy egy nagyobb társaság, de nincs mindenkinek sajátja, vagy problémás lenne áthurcolni a fél országon, vajon könnyedén sikerül-e bérelni a helyszínen vagy próbáljuk megoldani másképp a dolgot. Szerencsére a Tisza-tónál a kerékpárbérlés pont az a téma, ami…..
Újdonság Tisza-tavi Vízi Sétány életében, hogy 9 év után a Hortobágyi Nemzeti Park vette át a sétány üzemeltetését, így ebben az évben néhány plusz látnivaló is bekerült az útvonalba, melyekről itt írtunk korábban. A Vízi Sétány őszi jellegzetességei azonban…..
A horgászok és a természetet kedvelők egyik kedvenc helye az Óhalászi-Holt-Tisza. Azt talán kevesen tudják, hogy a patkó alakú víz egykoron egy falut ölelt körbe és a holtág tulajdonképpen morotva. Aki még nem tudja, mi fán terem a morotva, az most az egykori Tiszahalász nevezetű…..
Már legalább egy évtizede, hogy a Duna-deltában nyaraltam. A sok emlék és élmény közül azonban valahogy az maradt meg bennem a legmélyebben, hogy az emberek ott közút hiányában csónakokkal közlekednek a települések között. Azzal járnak bevásárolni, tankolni, ügyintézni.…..
Miért kell a téli vízállás, miért tó, ha a Tiszából van vagy hogyan szabályozható víz magassága? A 10 legfontosabb kérdésre válaszolunk a Tisza-tóval kapcsolatban.  1. A Tisza-tó Magyarország keleti részén, a Nagy-Alföldön helyezkedik el - a Tisza folyó mentén…..
A Tisza-tavon tartózkodók egy fényjelző rendszer segítségével szerezhetnek tudomást a viharjelzési fokozatról. Öt fényjelző lámpa üzemel a tó körül! A viharjelzések fokozatai megegyeznek a Balatonon és Velencei-tavon alkalmazott, Európa szerte elterjedt jelzésekkel. Lássuk,…..
Mindannyian emlékszünk az ifjúkori kenutábor élményére, a túrák semmivel fel nem érő csapatépítő, kohéziós erejére.  Azonban a jelenlegi helyzet teljesen már teljesen más a Tisza-tónál: vannak ugyan kisebb-nagyobb szervezők, de a több száz főt megmozgató programok…..
A 34-es úton haladva jutunk el Tiszaigarra, az út átszeli a települést. A folyószabályozás előtt a Tiszához közeli falu mára 10 km-re került Tiszafüredtől és kb 15 km-re a Tiszától, így nem folyópartjával, hanem egyre népszerűbb termékeivel hívja fel magára a figyelmet. De…..
A western filmbe  illő nevű kisebb Tisza-tavi tájegységek rejtélyes kapcsolatát próbáljuk bemutatni. Ezek egyike a Szilas-fok, amely egy fontos átjáró: kapcsolatot tart a Lapos-morotva és a Csapói holt Tisza között. A Szilas-foknál járhatnak a belsőégésű motorral hajtott…..
Ismerjétek meg a Tisza-tó három impozáns, sőt romantikus növényét, a tündérfátyolt, a tündérrózsát és a tavirózsát!  A tündérfátyol gyökerei a…..
Tiszaörvény ma közigazgatásilag Tiszafüredhez tartozik. Az 1200-as évek közepén viszont még ez volt a jelentősebb, vámszedési joggal rendelkező település, ahol a folyón révvel…..
A Tisza-tavat már a mozgásukban korlátozottak is könnyedén megközelíthetik, amennyiben horgászszenvedélyüknek szeretnének hódolni.   A poroszlói oldalon – az Ökocentrum építésével egy időben – kialakított horgászállások az ő kényelmüket szolgálják. Ezeknek…..
A sulyom (Trapa natans), a füzényfélék családjába tartozó vízinövény. Mivel hasonló növény Magyarországon nincs, nem lehet összetéveszteni más fajjal. A sulyom holtágak növénye. Amikor leérik, a víz aljára süllyed. Mivel védett növény nem gyűjthető, kivéve a…..
Abádszalókon a Szalók Yacht Klubban található a Csapcse Beach, mely tulajdonképpen egy magánstég sok-sok szolgáltatással. "Több, mint strandolás! Wakeboard, wakesurf, vízisí és korlátlan pihenés. Egyedülálló szolgáltatások: jakuzzi, koktélbár, kondi." - tudhatjuk meg…..
Itthon a Tisza-tónál A sulyom 2013.08.04 08:24:00
Egy HelloHal halvacsora alkalmával az egyik vendég megkérdezte, hogy mi az a sulyommező. Fotókat kerestem, gyorsan elmagyaráztam, majd elgondolkodtam azon, hogy érdemes lehet egy kicsivel többet is foglalkozni e növénnyel, főleg, hogy jellemzően meghatározza a Tisza-tavi…..
A technikai sportok őrültjeinek helyszínén, Kunmadarason ismét szenzációs és egyedi programokkal rukkolnak elő a szervezők. A májusi Honda Motoros Majális, a június végi Drift és autós-motoros Ob után most itt az Extrém Hétvége! A szervezők állítása szerint 2013 a…..
A Tisza-tó növényvilágát jellemzően meghatározó fajokról lesz szó, melyeket igen gyakran összetévesztik, pedig jól megkülönböztethetőek.  NÁDA közönséges nád az egyszikűek osztályának a perjevirágúak rendjébe, ezen belül a perjefélék családjába tartozó…..
Egy igazán érdekes és hangulatos programot ajánlunk a Tisza-tó körül nyüzsgőknek július 27-re. Korlátozott ugyan a férőhely, ám az esemény semmiképpen sem mondható hétköznapinak, ti. egy stégen lesz bemutató halvacsora. De miről is van szó? Csapcse Beach by…..