Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LaborcziDóra

33 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ünnepi nagyinterjú egyház és közélet kapcsolatáról Hafenscher Károly és Laborczi Géza evangélikus lelkészekkel, akik bő négy évtizede barátok, miközben egyikük neve a Fideszhez, másikuk az SZDSZ-hez köthető...
A gyerekek sok mindent kibírnak. Te nem bírsz ki mindent. Munkám - és főleg a Sztehlo-gyerekek voltunk című könyv megírása és szerkesztése során - sokat foglalkoztam és beszélgettem olyanokkal, akik gyermekként élték át a világháborút, legtöbben szüleik nélkül, Sztehlo Gábornak és feledésbe…..
Hogyan képes egy közösség, társadalom feldolgozni egy veszteséget, elgyászolni valamit és továbblépni? Mit kezdjünk a gyászunkkal, ha állandósult a veszteség-élmény? Hogyan kerülhet a helyére az, ami nincs többé? És milyen keresztény válasz adható minderre a CEU egyik legnagyobb, zsúfolásig megtelt…..
Milyen jelentősége van a második világháború alatt írt erőszak-történeteknek? Milyen emlékművet állítsunk az áldozatoknak, kell-e nekik emlékművet állítani egyáltalán?..
Az idei karácsonyra rendesen felkészültem. Mindent beszereztem időben, megterveztem a menüt, megsütöttük a sütiket, elkerültem a tömeget a véghajrában, volt adventi naptár és fullos Mikulás-csomag a gyerekeknek, minden napra egy mese vagy bibliai történet este gyertyagyújtáskor. Valahogy ebben a…..
Te jó ég, hogy hányszor gondoltam és mondtam ki ezt a mondatot megboldogult lány- és kamaszkoromban és hányszor látom most a ti arcotokon, amikor megyek a boltban keresztül a gyerekekkel, szállok fel a buszra velük, megyek értük az oviba vagy a bölcsibe, vagy jövünk onnan el, vagyunk a játszótéren,…..
Sokan régóta állítják, hogy a Szolgálólány meséje rólunk – magyar nőkről – szól. A magam részéről erre mindig azt mondtam: ugyan már, ne essünk át a ló túloldalára, azért ennyire nem rossz a helyzet. Most már én is úgy gondolom: nem járunk messze...
Kipróbáltuk, nem is titkoljuk a kísérlet eredményét...
A természetvédők azt javasolják: ne posztoljunk a titkos helyeinkről...
Míg korábban anyagi okai voltak annak, hogy "nem vállaltunk" autót, ma már inkább elvből mondunk nemet rá...
Legyen tested. Menj ki a strandra. Avagy fontos a tudatos életmódra törekedni, de nagy baj, ha állandó bűntudatba hagyjuk kergetni magunkat...
Milyen szerepet szán a nőknek az egyház? Hogyan pozicionálja a női lelkészséget, a női papság lehetőségét a szélesebb nyilvánosság? Lehetséges-e nem szükségszerűen különbözőként, hanem ugyanazon hivatás képviselőjeként tekinteni a nőkre? Mennyiben segíthetik vagy hátráltathatják a női lelkészségről,…..
Akit nevelési céllal megütnek, azt a láthatatlan üzenetet kapja: a másik ember viselkedése erőszakkal megváltoztatható...
Nem szeretnék az „életpárti” kontra „döntéspárti” felosztáshoz alkalmazkodni, mert azt gondolom, hogy ez az egész kérdés nem az „önrendelkezésről” és nem is a „gyerekgyilkosságról” szól. Azt is gondolom, hogy mindenkinek, aki ezen vagy azon az oldalon keresztényként állást foglal, a valósághoz, az…..
A Momentum alelnöke, frissen megválasztott EP-képviselő "lelkészgyerek" minőségében is nyilatkozott vallás és állam viszonyáról, zöldpolitika és liberalizmus ellentmondásairól, abortuszról és fogamzásgátlásról...
A Románné Bolba Márta józsefvárosi lelkésznőről szóló film leginkább egyfajta politikai imázsfilm lett, ami egy lelkész esetében nem túl szerencsés, függetlenül attól, hogy egyet értünk-e a megjelenített politikai nézetekkel vagy sem...
A megfelelő orvosi ellátás biztosítása a bajba jutott nők és lányok számára – életvédelem. Őket és meglévő vagy jövőben születendő gyermekeiket mi más védheti? Összeállításunkban keresztény édesanyák szólalnak meg, akiknek sokszor úgy tűnik, hogy az "életvédő" (pro-life) mozgalom a kedves elnevezés…..
Egymást követően két különböző portálon jelent meg olyan írás, amely szerint egyik, illetve másik csoporthoz tartozók a legboldogabbak a világon...
Ez derült ki a dora et labora és az Üvegplafon blogok kutatásából...
Komolyabban kellene venni itthon is a vallások szerepét a nyilvánosságban...
– Mindenféle gyűlöletbeszéd ellentmond a keresztény elveknek, ezért szembe kell szállnunk vele – hangsúlyozta Anders Gadegaard dán evangélikus esperes a „Miért vagyunk ennyire dühösek?” című áprilisi konferencián, Helsinkiben...
Szólnunk kell, mert túl sokáig voltunk csendben...
Eddig mindenki elfordította a tekintetét, eddig mindenki elhitte, hogy akit sokan szeretnek, az rossz ember nem lehet. Most azonban itt van, feketén-fehéren, kibírhatatlan részletességgel...
Mit tehetne az állam és mit nem azért, hogy több gyerek szülessen. Két lista. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban azt monda: „Átfogó megállapodást akarok kötni a magyar nőkkel. Mondják el, mi pedig értsük meg, mit akarnak. A gyerekvállalás a legszemélyesebb, de a…..
LaborcziDóra 2018.04.25 15:16:15
@Gonda István: Kedves István, mi is igyekezünk szeretetben, békességben, egymás iránti tiszteletben élni az életünket és így nevelni gyermekeinket, akik mindkettőnk számára a legfontosabbak. Jelenleg a gyed-emből és a férjem lelkészi fizetéséből élünk, szerényen, szeretetben. Emellett - szilárd evangélikus keresztény alapokon állva - gondolkozom változó női és férfi szerepekről és időnként, ha eljutok odáig, lejegyzem. Szerintem semmi olyat nem írok itt, ami a hitünkkel ellentétes lenne.

Fáj a szülés? Fáj. Őszintén írtam az ezzel járó fájdalomról. Mégsem bántam meg és vállalnám újra. Ráadásul az Isten-kapcsolatomat is elmélyítette. Ajándéknak tartok mindent, amit a szülés és szülőség hozzám adott. (
doraetlabora.blog.hu/2017/11/03/fajdalmak_asszonyai)

Szükség van az apák, a társak jelenlétére a szüléskor? Igen, József is kísérte Máriát. (doraetlabora.blog.hu/2017/12/23/a_tortenelem_legismertebb_apas_szulese)

Jó lenne, ha a családbarát jelző nem csak frázis maradna, hanem megmutatkozna pl. abban is, ahogyan tömegközlekedés-szintjén viszonyulunk a kismamákoz és gyerekesekhez? Szerintem igen. (doraetlabora.blog.hu/2018/03/19/nonap_extra_mit_tehetsz_a_kismama-_es_csaladbarat_tomegkozlekedesert)

Jót tenne-e a családoknak, ha a mai édesanyák, kor- és sorstársaim nem önmarcangolással és önvádaskodással töltenék az idejüket, hanem kiegyensúlyozottan élhetnék meg az anyaságot, annak összes terhével együtt? Szerintem igen. (doraetlabora.blog.hu/2017/11/29/nincs_szaranya_csak_lusta_vagy_onbizalom-hia)

Jó lenne, ha keresztényként Krisztus követése lenne az alap köztünk és nem a megosztó politikai ideológiák? Szerintem igen. (doraetlabora.blog.hu/2018/01/14/nyilt_level_az_igaz_magyar_keresztenyeknek)

Ha pedig katolikusként furcsállja ezt a látásmódot, szívből ajánlom, hogy ismerje meg Schlachta Margit karakterét, aki katolikus szerzetesnő volt, és az első magyar női politikus. "Schlachta Margit 1915-ben szociális iskolát nyitott, majd 1915. március 25-től A Keresztény Nő című katolikus egyesületi lapot szerkesztette. 1918 márciusában a lap neve Magyar Nőre változott, ami alcíme szerint A keresztény feminizmus lapja volt. Maga is cikkek sorozatát publikálta az újságban. 1918 februárjában létrehozta a Keresztényszociális Néppártot; az új pártnak szintén tagja lett, de október 28-tól már az általa szervezett Keresztény Női Tábor élén állt. (...) Nőmozgalmát az 1947-es választásokra azonos néven önálló politikai párttá szervezte, amelynek első (és egyetlen) elnöke lett. A nagymértékű csalások ellenére is a Keresztény Női Tábor négy mandátumot nyert. 1947. október 28-án elhangzott parlamenti felszólalását kommunista nyomásra külpolitikai érdekeket sértőnek minősítették és ezért hatvan napra kizárták az Országgyűlésből. Utolsó felszólalását 1948. június 16-án tartotta az egyházi iskolák államosítása ellen. Amikor ez megtörtént (a törvényt elfogadták) a kormánypárti képviselők elénekelték a Himnuszt, amit ő ülve hallgatott végig. Ezért a mentelmi bizottság kétszer hat hónapra kitiltotta és mentelmi jogát is felfüggesztette, ami magyarországi politikusi pályája végét is jelentette." hu.wikipedia.org/wiki/Slachta_Margit
LaborcziDóra 2018.04.25 15:26:41
@Behajtó70: Olvasson kicsit figyelmesebben, két kicsi gyerekem van, mindkettőt akartuk, és nagyon igyekszem elég jó anyjuk lenni.
LaborcziDóra 2018.04.25 15:40:24
@fáskerti elvtárs: Nem bántam meg, igyekszem minden percét élvezni és megélni, mert tudom, hogy el fog múlni. Viszont az ember nagyon magányos tud lenni ilyenkor. Ezt ne vitassa el egyetlen gyakorló anyukától sem. Ettől nem leszünk kevésbé szerető, gondoskodó, odaadó és önfeláldozó szülők. Ahogy egy korábbi kommentelő írta, ez is a csomag része, nekem talán ez a rész a legnehezebb. Másnak meg más. Ettől még az egész nagyon szép. Én nem megúszni szeretném a nehézségeket, vagy megszüntetni. De ha nem beszélünk róla, attól még léteznek. Gyerek nélkül sem lehet az élet kellemetlen részeit megúszni, csak talán akkor könnyebb.

És még valami: azt hiszem, már én is elfelejtettem, miután a nagyobb gyerek elmúlt három, hogy mennyire nehéz tud lenni (bizonyos szempontból) az első év egy babával. Most élem ezt újra. Mint mondtam, igyekszem minden percét kiélvezni, annyit szeretgetni amennyit csak lehet, nem erről van szó. Ettől még nem alszom, és hiányzik, hogy felnőttekkel is beszélgessek, ne csak gyerekekkel és gyerekekről. Akinek egy kicsit nagyobb gyereke van, talán már az sem emlékszik tisztán erre az időszakra, akinek pedig nincs, az nem is emlékezhet. Egy-két év múlva már én is egész másképp fogok erre az időszakra visszatekinteni, amiben éppen vagyok. Azért is írom meg ezeket a bejegyzéseket, hogy én magam ne felejtsem el újra, és ha valaki hasonló helyzetben lesz majd a környezetemben, annak tudjak segíteni, legalább a társaságommal. Higgyék el, hogy nagyon jót tesz, ha az ember kimondhatja: fáradt vagyok, egyedül vagyok. Ennek semmi köze ahhoz, hogy szereti-e a férjét vagy a gyerekeit. A jó szülők fáradnak csak el igazán :)
A pelenkázás pedig lehet nagy kihívás egy forgolódó, kúszó-mászó nyolc hónapossal - de már erre sem emlékeztem :)
Ha babakocsival, illetve gyerekekkel közlekedem a városban, a körülöttem lévő emberek két dolgot érzékeltetnek velem egyfolytában: hogy bizonyára nagyon ráérek és, hogy útban vagyok. Pedig nagyon egyszerű lenne, hogy mindenkinek kényelmesebb és jobb legyen, csak egy kicsit kellene odafigyelni. És…..