Regisztráció Blogot indítok
Adatok
benemini

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valami rossz viccnek gondoltam, mikor olvastam a HVG-n a Református Szeretetszolgálat közleményét, miszerint „Felejthetetlen estét” szerveznek hátrányos helyzetű gyerekeknek Balog Zoltánnal és „más közéleti személyiségekkel”, sajtónyilvánosan egy budapesti…..
benemini 2013.12.25 13:56:58
@bambanő:

Ezt írtad korábban: "amiket felsoroltal, a mentos, szocialis munkas, apolo, mind penzert csinalja, amit csinal, munkakori kotelesseget teljesiti, mar amennyiben Magyarorszagon teljesiti... halat ezert ne varjon, megkapja az ellenerteket, aztan ossza be egy honapra
jellemzo ez a prolikra: nincsenek tisztaban az ertekukkel, nincsenek tudataban annak, hogy munkaerejuk eladando ertek, amiert munkabert, penzt kapnak, de csak annyit, amennyit er"

Ebből azzal értek egyet, hogy a sokan nincsenek tisztában a munkájuk értékével, ezért megelégednek azzal, amit kapnak. Illetve az elégedetlenségüket max egymásnak sirámolják, de az utcára nem mennek ki tüntetni, vagy ha igen, könnyen és hamar fel is adják, vagy beérik valami szánalmas alkuval. Szerintem egy ápoló, egy tanár, egy szocmunkás, egy tűzoltó stb. munkája semmivel nem ér kevesebbet, mint egy multinál dolgozó, egész nap seggét vakaró és internetezgető, csetelgető többszázezres fizut hazavivő emberé. Százával vannak tele a multik ilyen "tehetséges" senkiházikkal, csak most épp a "munkaerőpiac" az ő munkájukat értékeli sokra, ugyebár a szolgáltaóipar (esetleg 1 idegen nyelvet beszélő semmi máshoz nem értő fiatalok) dolgozóit, így most épp ők vannak picit feljebb anyagilag, mások meg lejjebb, vagy még feljebb. Ha megnézed a jelenlegi állásportálokat, a hirdetett állások kb. 85%-a ilyen jellegű.

A probléma maga a "közalkalmazottság", mint olyan. Ez egy ördögi kör: az emberek nem akarnak fizetni a tanulásért, az orvosi ellátásért, a tűzoltónak, a rendőrnek, stb., elvárják, hogy azt az állam (az APUCI) fizesse meg. Igen ám, de az állam mint olyan nem létezik, ugye nincs saját pénze, ezt tudjuk. Ergo ahhoz, hogy több pénzt keressenek a közalkalmazottak, vagy még több adót kéne szedni, vagy közvetlenül kéne ott helyben fizetni ezeknek az embereknek, mint minden más szolgáltatónak, hisz ők is szolgáltatnak, akárcsak a multik dolgozói.

A több adó viszont félúton eltűnik a zsebekben, így értelmetlen. Ha viszont fizetőssé tennék a közalkalmazottak szolgáltatásait, a sok idióta maga menne ki tüntetni az utcára és hőbörögni, hogy háde mijazhogyfizessekmégezértis? Mert nem fogná fel, még az se, aki később ezen jól keresne, pl. a tanár vagy a szocmunkás, hogy ez bizony az ő érdeküket is szolgálja.
A TB igazából sok mindenre nem elég, ha komoly a baj. Viszont ha fizetni kell a dokiért pl. akkor mindenki kétszer meggondolja, hogy lerohanjon-e az orvoshoz a szaros náthájával, vagy lemenjen-e, hogy cseveghessen egyet a váróteremben. Az oktatásban pedig valódi versenyszféra alakulna ki. A tanároknak teljesíteni kéne, az iskolák megtehetnék, hogy csak a legjobb tanárokat vegyék fel.

A másik problémám azzal van, ahogy általánosítasz. Ahogyan használod a többes szám k-betűjét rengeteg mondatodban. A szegényeK a zsidóK a magyaroK a tanároK a tehetségeK, stb stb. Én rengeteg típust ismerek mind közt. A szegényeK mint olyan eleve egy definícióra váró szó: mit értesz ez alatt pontosan? Említed folyton az ingyenélést. A szegények lehetnek dolgozó szegények is, és lehetnek valóban ellenszenves, dolgozni utáló, markukat segélyért tartó emberek is. Nem mindegy. A zsidók között ismerek sok gazdag, és saját érdekeit szem előtt tartót, de ismerek csomó közalkalmazottat is, akik 100e-t visznek kb. haza, de elvannak ezzel, mert mondjuk szeretik amit csinálnak. Persze ettől még lehet, hogy az ő munkájuk sokkal többet ér, mint a seggét vakaró multi-alkalmazottaké, és elmehetnének ők is segget vakarni 3x annyi pénzért, de inkább más típusú munkát végeznek. Na ők tipikusan nincsenek tisztában a saját értékükkel.
benemini 2013.12.25 15:57:20
@bambanő: miért kéne mindenkinek piacképes állást vállalnia? Úgy értem, a mai trend szerint piacképeset? Amúgy pont arról írtam, hogy ha nem állami szektorban lenne az oktatás, az egészségügy, a segítségnyújtás (orvos-ápoló-szocmunka-tűzoltó-rendőrt stb), akkor kb ezek lennének a legpiacképesebb állások, mert naponta szükség van rájuk. Oké, most mindjárt azzal jössz, mennyi a haszontalan rendőr, tanár, ápoló, stb. Van ilyen is, és olyan is, de azért nem szeretnék olyan világban élni, ahol nincs se tanár, se orvos, se rendőr, se tűzoltó, stb., csak mert ezek nem "piacképes állások".

Multinál dolgoztam 7 évig: valóban nem seggvakarós állásként vannak kiírva, de ettől még a legtöbb az. Az egyik legnagyobb bp-i multicégnél, és százával vakarták a seggüket, fb-oztak, cseteltek egész nap. Mondjuk úgy, hogy napi 2-3 óra munka, 5-6 óra netezés. Nyilván nem az összes poszton, ezt aláírom, itt is volt mindenféle véglet, mint mindenhol.
Tanárként is dolgoztam régen, és igen, én azért váltottam, mert nem akartam siránkozni a pénz miatt, így elmentem multizni 3x annyiért, és ötöd annyi effektív munkáért. Már bánom. Akkor is, ha anyagilag utána jobban éltem. Igaz, én nem szerettem eléggé tanítani, hogy maradjak, de az, ami a piac, az maga a hányinger.

Nem tudom, hány tanártüntetést vagy sztrájkot láttál Magyarországon, de amióta élek, én egyet sem. Anyám is tanár volt, már nyugdíjas. Soha egyetlen napot nem hiányzott sztrájk miatt, mert konkrétan nem volt ilyen. Mert balfasz a szakszervezetük, nem képes elintézni semmit. És mivel ők az államtól függnek - kivéve a magániskolákat - így nincs más lehetőségük arra, hogy emeljék a fizetésüket, hisz nem kérhetnek pénzt a szülőktől a tanításért. Anyám piacképes nyelvet tanított, elmehetett volna nyelviskolába, vagy multihoz, de ő imádta a gyerekeket és imádta őket tanítani, így maradt harmadannyiért. Mondjuk nem siránkozott a pénz miatt, de a munkája bizony simán ért annyit, mint kb. bármelyik "piacképes" ismerősömé, tisztelet a kivételnek.

Az, hogy valaki szeretne olyan munkát, ami némi örömet is okoz, tudom, a te felfogásodban luxus kívánság, meg úgy általában a világ gazdasági helyzetét tekintve is annak számít. Már annak, aki ezt elhiszi. Pedig nem mindegy, hogy mivel telik az ember 8-10 munkával töltött órája a napi kb. 16 ébren töltött órából. Te azt gondolod, hogy csak az megy tanárnak, vagy segítőnek, vagy ápolónak, vagy orvosnak, vagy rendőrnek, aki máshoz nem ért. De ez nem igaz, bár valóban van sok ilyen, de én rengeteg ellenpéldát ismerek, személyesen.

Az, hogy ma az informatikus mérnökök kb übermenschként vannak megfizetve, mert most épp ez a szakma pörög, nem jelenti azt, hogy sokkal többet érnek - főleg emberileg - mint más. Emelett nem születik minden ember rendkívüli aggyal, nyelvérzékkel, akármivel, de lehet szorgalmas, ezáltal a munkája ugyanannyira sokat érhet, mint egy szívsebészé. Pl. egy mezőgazdász, aki termeli neked egész nap a kaját - már ha nem vagy önellátó - vagy pék, vagy kőműves aki felépíti a házad, még ha nincs is túl sok esze, de ezek egész nap keményen melóznak. A te világodban csak az észnek van értéke, az enyémben nem, pedig én is éltanuló voltam mindig, tehetségem és agyam is van szintén. Mégsem nézem le azt, akinek nincs. És nem gondolkodom ennyire feketén-fehéren, mint te, hogy aki nem agysebész kb. az csak ingyenélő lébecoló senkiházi lehet. Tudom, most sarkítottam kicsit, de valahogy ez a végletesség süt az írásaidból.
benemini 2013.12.25 16:27:55
@bambanő: a szavazásokról pedig kb. ennyit: www.youtube.com/watch?v=msJB1I_IBQw
A Fidesz nem sokkal ezelőtt leszavazta a Párbeszéd Magyarországért módosító javaslatát, ami az Országvédelmi alap terhére 500 millió forinttal támogatta volna a Pető Intézetet és így az intézményt megmentette volna a csődtől! Ennél nem kell szimbolikusabb lépés. Miközben…..
Előrebocsátom, hogy nem olvastam "A szürke 50 árnyalata" vagy "A sötét 50 árnyalata" c. könyvet - nem vagyok mazochista háziasszony, és vak komondorom sincs - csak metaforaként használom az ismert könyvcímet, azt hangsúlyozni, hogy a mazochista magyar kétharmad (52 százalék), egy…..